» whisky
TEANINICH
Palírnu založil v roce 1817 Hugh Munro. Palírna byla také někdy nazývána Teanihich či Tenick. I této palírně hrozilo již uzavření, ale společnost United Distillers se rozhodla ji nechat v provozu. Stejně jako u jiných starých palíren (např. Clynelish, Glendullan či Linkwood) jsou i zde z důvodu přestavby dva oddělené provozy, produkující dva poněkud odlišné typy whisky. V současné době funguje pouze novější část.
Tato palírna prošla do roku 1992 (1985-1992) rekonstrukcí, kdy byla také starší část původní palírny odstavena. Starší provoz, který produkoval o něco plnější whisky, by mohl být stále plně funkční. Palírna bere vodu z pramenů Dairywell.
Typy
Whisky Teaninich je charakterizována výraznou citrusovou a kořenitou chutí, se špetkou rašeliny, která je přítomna ve všech whisky pocházející ze severní oblasti Skotska. Do roku 1992 byla vyráběna převážně pro míchané whisky. Standardně je whisky vyráběna jako 10-ti letá, ale vyrábí se i jako 16-ti letá (Teaninich Port Wood Finish), či jako 18-ti letá. Od nezávislých stáčíren i v jiném stáří.
Whisky Teaninich se prý podobá whisky z palírny Dalmore, ale charakteristice kterou měla Dalmore cca okolo roku 1985 - hodně citrusové a kořenité chuti, avšak se špetkou rašeliny.