Dříve se tato whisky stáčela pod názvem palírny Isle of Jura. I tehdy některá nezávislá stáčení nesly název Jura.
Ze mně nepochopitelných důvodů palírna zredukovala název své whisky na Jura, někdy okolo roku 2005. Všichni před rokem 2005 jistě věděli, že když se řekne Jura, tak se myslí Isle of Jura. Takhle ovšem vzniknul slušný zmatek na všechny strany. Na budově mají napsáno "Jura Distillery" na láhvích ovšem velký nápis "Jura Single Malt Scotch Whisky", na skle láhve "The Isle Of Jura Distillery Co." a vzadu na etiketě je jako výrobce uvedený také "The Isle Of Jura Distillery Co."
A tak se někde objevuje jako Jura (třeba i Malt Whisky Yearbook je zařazená pod názvem Jura) a někde jako Isle of Jura (třeba ve WhiskyBase ji najdete hlavně po názvem Isle of Jura). A já na WOL jdu stále logikou začínajícího whiskaře a whisky rozděluji podle názvů a začínající whiskař i běžný člověk nebude aktuální láhev a nápisem Jura hledat pod Isle of Jura. A tak je tu založená jako Jura i jako Isle of Jura, část recenzí tedy najdete tam. Palírně se věnují také tam.
Vývoj etikety na příkladu 10leté:
Typy
Aktuální (začátek března 2024) nabídka whisky na webu palírny je dost široká a whisky jsou označovány jako Jura. Pod tímto názvem vydává palírna svoji whisky cca od roku 2005, dříve byla vydávána pod názvem Isle of Jura. Některá plnění ovšem i tehdy nesla název Jura, jednalo se ovšem většinou o nezávislá plnění. A některá z podobné doby zase Isle of Jura (a to se většina nezávislých odvolává na jméno palírny).
Aktuální (začátek března 2024) whisky dle webu palírny.
Ze mně nepochopitelných důvodů palírna zredukovala název své whisky na Jura, někdy okolo roku 2005. Všichni před rokem 2005 jistě věděli, že když se řekne Jura, tak se myslí Isle of Jura. Takhle ovšem vzniknul slušný zmatek na všechny strany. Na budově mají napsáno "Jura Distillery" na láhvích ovšem velký nápis "Jura Single Malt Scotch Whisky", na skle láhve "The Isle Of Jura Distillery Co." a vzadu na etiketě je jako výrobce uvedený také "The Isle Of Jura Distillery Co."
A tak se někde objevuje jako Jura (třeba i Malt Whisky Yearbook je zařazená pod názvem Jura) a někde jako Isle of Jura (třeba ve WhiskyBase ji najdete hlavně po názvem Isle of Jura). A já na WOL jdu stále logikou začínajícího whiskaře a whisky rozděluji podle názvů a začínající whiskař i běžný člověk nebude aktuální láhev a nápisem Jura hledat pod Isle of Jura. A tak je tu založená jako Jura i jako Isle of Jura, část recenzí tedy najdete tam.
Charakteristiky
Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):
Jura 10letá 40%: (kód L9310 5:28, odhaduji lahvování na 6.11.2019) V aroma je hodně znát ten vliv sherry sudů. Dostalo určitou plnost, ovocnost do pomerančů, sladkost bonbonů z hořké čokolády. Voní to docela příjemně, až to trochu převoňuje tu whisky, co by měla být pod tím. První dojem z chuti je takový plochý. Aroma přepakalněné a naředěné. Nudí mě. Nemám náladu se s ní dále zabývat. Připadá mi to, jako by zkusili prázdnou whisky zachránit v čerstvých sherry sudech. Jako postupně se to vypít dá, když člověk nebude moc řešit co pije. A nebo nabídnout návštěvám, těm by to možná mohlo i chutnat. (10.11.2020)
V aroma je znát vliv sherry. Není to sherry bomba, toho sherry tam moc není, dává tomu trochu dojem plnosti a ovocnosti. Sherry, ovoce, pomeranče, hořká čokoláda, trocha koření. Nevoní to úplně špatně, ale trochu to na mě působé povrchním dojmem, jak když to překrývá to prázdno pod tím. První ochutnání trochu potvrzuje ten dojem, dojem plochosti lehce obalené sherry nádechem. A když se lehký obal vyčerpá, tak mi připadne, že na jazyku sice něco je, ale je to taková neutrální tekutina. Nebaví mě to. Dá se to pít, ale je to prázdný jak telenovela, prvních pár vteřin zaujme, než člověk pořádně zaostří a pak už jen prázdno. Prázdná whisky po nějaké době ve vyjetých sherry sudech, přece je ještě nevyhodíme. Nemá v sobě nic rušivého, co by vadilo dopití. Ale pro příští pití si musím pamatovat, že přijde na řadu až ve chvíli, kdy je potřeba ještě zvednout promile v krvi z 2,3 nahoru a už je jedno čím.
Nejhezčí na této whisky byla sklenička, ale ta byla hezká i bez této whisky, možná ještě hezčí. Připomnělo mi to, jak chlápek šuká ošklivou ženskou a prohlásí "Ty ses tak ošklivá, že nevím, proč tě šukám." Ona mu odpoví "Ale něco hezké ve mně určitě je." - "Jo, ale to za chvíli vyndám." (6.12.2023) 65/100
Porovnání dvou desetiletých jsem přidal i do úvahy o tom, jak se whisky mění a že kdysi čtená recenze o Xleté ABC whisky vůbec nemusí odpovídat aktuální produkci - více zde
Jura 12letá 40%: Poznámky z ochutnávky vzorku z Adventního kalendáře 2022: V aroma nasládlé dřevo, čerstvě rozkrojené ovoce - jablka a hlavně broskve, lehce ostřejší sherry a trocha tmavé čokolády, celkem jemné, příjemné, ale vlastně nezajímavé. V chuti nasládlá, bonbón s nádechem sherry, ovoce, oříšky, postupně trochu kořenitosti. V chuti podobná jako ve vůni, dobře se pije, ale celkově spíše nezajímavá. V dokončení se nejdříve projeví ta kořenitost, pak jak ustupuje, tak ovoce, sladkost, čokoláda. Na jen tak pití by šla, na nákup láhve a vychutnávání to není. (6.12.2022)
Poznámky z ochutnávky vzorku z Adventního kalendáře 2022: V prvním dojmu aroma mám čerstvě nařezané dřevo, ne tu vůni, ale ten smrad dřeva z pily. Když se jí nechá chvíli čas, tak se vydýchá a odvane to. Na druhou stranu, základní 12letá whisky nemá podle mě potřebovat čas, znalosti, zkušenosti a kde co. Stejně to tam furt mám, i když v menší míře. Nasládlé dřevo s bourbonovým umělým lepidlem, čerstvě nařezané vlhké dřevo a postupně se trochu snaží ukazovat čerstvé nakrájené ovoce, vzdálené oloroso a tmavá čokoláda. Hodně vzdálené. V chuti nasládlá, ovoce, čokoláda, trochu působí dojmem naředěnosti, trocha koření, v chuti pitelnější než ve vůni čuchací. Postupně se trochu více prosadí sherry, ovoce, oříšky a čokoláda. V dokončení sladkost ovoce, trocha čokolády, pak se přidá koření. Teda fakt nevím, co se mi na ní minule líbilo. Před rokem jsem měl pocit, že se dobře pije, teď přemýšlím, jak moc se pohybuje nad hranicí nedopíjení. (6.12.2023) 63/100
Jura Red Wine Cask Finish 40%: Poznámky z ochutnávky vzorku z Adventního kalendáře 2023: V aroma hodně zralé ovoce, zralé hrozny, trocha koření, připomnělo mi to takový hodně lehký svařák, v pozadí mi tam začíná vylézat guma, až trochu do spálené gumy, ruší to tam. Aroma mi obecně nepřijde moc výrazné, začátek byl lepší, po nějaké době mi už moc nesedí. V chuti sladký nástup, lesní ovoce, skořice, ale postupně mi začíná chytat kyselost, ale ještě v přijatelné podobě, jenže mezitím taky tak trochu ztratila zajímavé chutě. Není chuťově nijak zvlášť zábavná. V dokončení mi připadá alkohol, jak z čokoládových bonbónů s alkoholem, doznívá sladkost, trochu nádech čokolády a ten alkohol. Tohle mě moc nebavilo. (3.12.2023) 68/100
Jura 21letá 44% (Celebrating 200 Years of the Jura Distillery): Pár poznámek z ochutnávky v roce 2012: Tato byla popsatelná i lépe než jiné, co jsem od nich pil. Aroma bylo výrazně kořenité až trochu štiplavé, v pozadí jsem našel trochu sladkosti, ořechy. Chuť byla měkká, suchá, dlouhá suchost, celkem jemná, zvláště po tom, co člověk očekával po tom výrazném aroma, trochu štiplavosti tam bylo, závěr byl až slaný. Pár kapek vody štiplavost otupilo a zjemnilo whisky, asi bych je u této whisky doporučil. Whisky byla zajímavá, ale až moc štiplavosti v aroma. (24.5.2012)
Jura Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1991/2003 43%: Gordon & MacPhail ji lahvovali pod názvem palírny. Pár poznámek z ochutnávky G&M v roce 2005: Aroma bylo slané, mořské, svíčka. Chuť zpočátku jemná a sladká, přecházející do ostřejší, až do slaného závěru, který je příjemný. Celkově to byla zajímavá a příjemně pitelná whisky. (21.4.2005)
Jura 12letá Douglas Laing's Old Particular 7.2008/5.2021 Refill Hogshead Cask No.DL14973 48,4%: Poznámky z ochutnávky v roce 2023: Podle aroma mi tam snad někdo nachcal. Ne tohle mi fakt nevoní. Nejsem urolog, abych v tom zkoušel hledat odstíny vůně. Chuť naštěstí neodpovídá vůni, ale i tak tam jsou mně nesedící divné umělo-sladké tóny. V dokončení taky. Tahle mi teda nejela. Kurva chlapi, nechčijte do toho sudu, kdo to má pak pít. (27.3.2023)
Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:
Jura Superstition 43%: Barva: Tmavě bronzová. Aroma: Dřevěný kouř, slanina a čerstvě řezaná rašelina. Prosazují se fenolové tóny. Chuť: Koření, med, borovice a rašelinové příchuti se míchají s ořechy a tóny kvetoucí trávy. Dokončení: Kouřové doznívání se na konci znovu projeví.
v knize Svět whisky (z roku 2009) hodnotí:
Jura 10letá 40%: Jemně rašelinná ostrovní sladová whisky se v posledních letech hodně vylepšila.
Jura 16letá 40%: Jemně kořeněná whisky s vůní obilnin, ořechovou příchutí a suchým dokončení.
Jura Superstition 43%: Směs silně rašelinné mladé whisky a statší whisky má silně kouřovou chuť a hebkou konzistenci.
Dave Broom ve své knize (Světový atlas whisky (z roku 2014)) hodnotí:
Jura new make: Aroma: Prašné, suché, zelené kapradí. Lehké travnaté tóny. Chuť: Intenzívní a lehká, s náznakem parfému uprostřed patra, poté se objevuje mouka. Velmi těsná. Dokončení: S danou sladkostí není snadné tento oříšek rozlousknout.
Jura 9letá ze sudu: Barva: Zlatá. Aroma: Mouka/prach dostávají tvar jako nezralý slad s lískovými ořechy na pozadí. Citrusy (citron) prochází a charakter zeleného kapradí zůstává společně s trochou nugátu. Stále křehké. Chuť: Velmi suchá a pevná. Drcené mandle, nezralé ovoce, slad. Dokončení: Začíná se otevírat až na úplném konci, nabízí trochu sladkosti. Závěr: Jednoduché a čisté rozšíření chrakteru new make. Stále pevné podtóny.
Jura 16letá 40%: Barva: Jantarová. Aroma: Bohaté tóny výtažků ze dřeva: vanilka, sladké sušené ovoce, sušené švestky, kaštany a ostružinové želé. Jemný mléčný náznak. Suchý chrakater na pozadí. Chuť: Více zakulacená a měkká v porovnání s 9letou. Hedvábný a jemný dojem. Zralé ovoce nasekané společně se suchou trávou (postupný vývoj ze zeleného kapradí). Dokončení: Mix sladkého sherry a stabilního alkoholu. Závěr: Aktivní sud napomohl skryté sladkosti na povrch.
Jura 21letá ze sudu: Barva: Mahagon. Aroma: Vyspělé, se sladkým dezertem: nové koření, zázvor, rozinky, sušená kůra. Poté se objevuje sirup, známky tvídu (suchost možná konečně zmizí). Začátek koncentrace. Chuť: Značný vliv sherry: Palo Cortado. Sladký/kyselý chrakter. Ovocný koláč a vlašské ořechy. Vláčná a dlouhá. Dokončení: Zralé sladké ovoce. Závěr: Je pozdě na to, aby se v evoluci whisky Jura objevila poutavá kořenitost.
Adventní kalendář 2023: 3. December - Jura Red Wine Cask Finish 40%
Adventní kalendář 2022: 6. December - Jura 12letá 40%
Alkohol.cz:
Adventní kalendář 2022: 4.12. - Jura THE SOUND
Svet Whisky SK
Ostrov Jura
Ze mně nepochopitelných důvodů palírna zredukovala název své whisky na Jura, někdy okolo roku 2005. Jáá na WOL jdu stále logikou začínajícího whiskaře a whisky rozděluji podle názvů a začínající whiskař i běžný člověk nebude aktuální láhev a nápisem Jura hledat pod Isle of Jura. A tak je tu založená jako Isle of Jura i jako Jura, část recenzí tedy najdete tam (tam, kde to jde jasně odlišit, protože někteří i aktuální zapisují jako Isle of Jura).