značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

  tisk textu

Šedé zóny Skotska

Na zimním setkání na Svachovce v roce 2024 měl Jirka Šinogl prezentaci nazvanou Šedé zóny Skotska a video z prezentace bylo vystaveno na youtube kanále Whisky Essence.


Tato prezentace nezůstala bez odezvy a na FB se objevilo několik zajímavých reakcí.

Příspěvky na FB a reakce na ně (k 12.2.2024 21:00):

Původní příspěvek na FB Whisky Essence:
(celkem bez reakcí)


Ve skupině Whisky CZ/SK:


Ve skupině Investiční alkohol:
(bez reakcí)


Ve skupině Bratislava Whisky Club:


Reakce Petra Křenka ve svém profilu:


Reakce Petra Křenka ve skupině Whisky CZ/SK:


Detailněji viz níže:



Původní příspěvek na FB Whisky Essence:
(celkem bez reakcí)


Ve skupině Whisky CZ/SK (28.1.2024 13:34):

některé příspěvky v podobě textu:

Petr Křenek (31.1.2024 17:17):
Člověk může být ve svém postoji negativní, opírá-li se o relevantní informace, osobní zkušenost, apod., ale ne o nesmysly, načerpané, nevím odkud.
Může žít, jak já říkám, v bludu. Jeho věc, ale hlásat svoje bludy, to je na pováženou. Že někdo šíří pitomosti, případně lži, mě většinou nechává chladným.
Něco jiného je whisky a lidé kolem ní, zvláště, když o obojím něco vím. A to z první ruky!
Billy „marketér“ chce „oškubat, zmást, prodat za více peněz“. Tak nevím, GlenAllachie 9 YO, SC #471, jsem prodával za 1535Kč, GlenAllachie 9 YO, SC #569 za 1550Kč. Za kolik že se prodávaly, po velkém marketingovém humbuku, SC stejného stáří od „prvního českého “IB“? Tuším, že skoro za cca 100€, jako ten holandský dvanáctiletý SC, co s ním Nidan exhiboval na Svachovce. V pohodě, že?
Jen neznalý věci může říct, že Billy „finišuje“ tři měsíce. Ke každému stáčení mají oficiální partneři podrobné „info sheets“. Z nich čerpám informace k láhvím. „Additional maturation“ trvá 12-48 měsíců.
Jen slepý, nebo analfabet či naprostý ignorant prohlásí, a že to řekne Nidan, tím hůř, že čtyřicetiosmiprocentní produkty jsou barveny. Na každé láhvi i obalu je totiž uvedeno, že nejsou. Třešnička na vystoupení Nidana – whisky nemá patřičnou barvu, tak ji dobarvíme vínem, to může prohlásit člověk, který se předtím silně uhodil do hlavy a přišel o soudnost. Tak mu přeji, ať to není na trvalo. Když někdo barví whisky, tak už karamelem. A to „šejdíř“ Billy nedělá, teda jestli se dá věřit tomu, když to je psáno na láhvích i obalech.
Jestli Nidane, nevíš, jak se „naturaly“ přijde k tmavé barvě, a nejen k ní, tak třeba – GlenAllachie 30 YO, batch 2: „ eight casks married together - vintages from across 1990 and 1991, combination of PX and Oloroso hogsheads and puncheons along with some virgin oak casks“. A dostaneš prémiovou whisky o 50,8%, nefiltrovanou za studena a nedobarvovanou. Za super cenu 14 810,0 Kč, nutno podotknout.
Hledat cosi podezřelého v tom, proč do jisté doby „natural colour“ a posléze „no colour added“, to už mi zavání shízou. I to se stává.
Než poslouchat Nidanovy manipulativní hejty o Billym, nalejte si něco dobrého, a jděte třeba na Roye: https://www.youtube.com/watch?v=F9QnnCnWmcc
P.S. Já u toho měl blend White Heather 15 YO, 47% malt whisky, 53% grain.

.......... Jiří Šinogl (31.1.2024 19:22):
děkuji ti Petře za vřelá slova. Pokud sis dobře všimnul tak sem nemluvil pouze o Billym Walkerovi, ale i jiných značkách, ti však nemají takovou osobní tvář v popředí jako Glenallachie. Současně sem vyzdvyhnul lidi kteří skutečně se snaží whisky posouvat dopředu. Nicméně toto téma ve mne zrálo dlouhý čas, rozhodně nemám potřebu nikde exhibovat a je to soubor věcí kde já osobně vidím problémy a věřím že to problémy jsou. Ty sis vypíchnul jen to co se ti líbilo a máš potřebu to ohýbat a dělat ze mne nějakého blázna. Dám ti příklad kde na láhvi není o barvení ani slovo a je jich víc, když budeš chtít dodám ( https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/241062/glenallachie-10-year-old ). To co říkáš že na každé láhvi je info že je nebarvená je tedy lež. Já jsem neřekl že je to finish 3 měsíce ale například 3 měsíce a to je rozdíl. Když si tak znalý a máš ty informace z první ruky tak nám můžeš odpovědět proč Billy na single caskách neuvádí že je to finish i když prokazatelně i podle "info sheets" je? Proč Billy jednou napíše že je natural colour, podruhé " no added colour" a potřetí na láhvi není nic o barvení, ale je to jen na krabici ? Proč některé Billyho whisky mají zbytkový cukr? Mně by to zajímalo, tak nám to pověz ať tady jenom nepíšeš krásná slova na mojí adresu ale také nějaká ty fakta ze zákulisí. Rád se nechám poučit a věřím že nejen já. Díky.

............ Petr Křenek (1.2.2024 23:45)
Jen pár slov a nějaké fotky. Pokud mám něco ze zákulisí nebo z “info sheet”, neskromně - je to moje “přidaná hodnota” pro ty, co ode mne kupují nebo se mnou pijou, jedno kde. Když si koupíš flašku v Holandsku, hledej odpovědi tam. Jestli je pro tebe životně důležitý zbytkový cukr a život ti komplikuje jednou “natural colour”, podruhé “no added colour”, tak ti ho zhorším. Duncan Taylor píšou: “Non- Coloured”. Vychcánci jedni!
Proč na některých lahvích není to, co na obalu stran barvení, nevím. Nikdy mě tohle netrápilo a nebude. To se zeptej Billyho. Lhář jsem poloviční, na důkaz přikládám fotky.
Single casks nemají, jako ostatní “finish”, ale “additional maturation”. Něco jako ACE u Bruichladdich. Proč, proč, proč - napiš Billymu, ať ti odpoví. Já se přimluvím, že mu jinak v Česku klesne odbyt.


............. Jiří Šinogl (2.2.2024 8:40)
Petře nezlob se na mne, ale celkem škaredě si mne obvinil že lžu, manipuluju, exhibuji, hejtím a uhodil sem se do hlavy. Ty ses přihlásil k tomu že máš správné a úplné zákulisní informace a víš jak to Billy přesně dělá a proto nemám pravdu. Požádal sem tě tedy o ty zákulisní informace, nicméně sám říkáš že mi je buď neřekneš, částečně nevíš a částečně nechceš dát. Chápu že máš k Billymu osobní vztah a věř mi že to nebylo namířené proti němu. Mluvil sem i o jiných, dokonce jsem ukázal že sud Glenfarclasu není tak úplně v pořádku i když to mám doma a pár lahví bych jednou rád prodal. Zmínil sem nesrovnalosti ve filtraci i když každej ví že od „prvního českého “IB“ dostávají láhve se stejným nápisem a já jim na otázku jak se to fltruje neumím odpovědět jinak než jak sem popsal že se to dělá. Asi sem se střelil do nohy víc než sem poškodil Billyho nemyslíš? Nicméně říkáš ptej se Billyho, třeba na cukr se Jiří Horáček ptal přímo u SWA a odpovědi nedostal. Jsem osobně i nadále přesvědčený že věci které jsem tam říkal jsou pravda a nebo minimálně vyvolávají otázky. Nechtěl sem lidem nic vnucovat, několikrát sem jim zmínil že je to jedno když jim to chutná, ale chtěl jsem jen aby byli co se týká etiket obezřetnější.

Zdeněk CZ (1.2.2024 12:22)
Přátelé, cítím rozbouřené vody a zkusím mezi nimi postavit most.
Už proto, aby nezůstala skryta důležitá informace!
Petrova reakce ukazuje, že brání (údajně) napadeného Billyho, snad z nekalých praktik. Hodně asi zapůsobil expresivní výraz "markeťák", za kterým se táhne stín něčeho nepěkného. Dle mě to tak Jirka nemyslel. Slyšel jsem, že 2x zopakoval, že Billy umí udělat skvělé whisky a že jen neví, proč je někdy neurčitý v označení lahví. Mohl ho označit neutrálněji za "marketéra" nebo dokonce (zázračného) marketingového specialistu. Ale třeba potřeboval v pozdních nočních hodinách probudit unavené publikum:)
Prezentace taky nebyla o člověku, ale o dvou přístupech doložených příklady konkrétních lidí a fotek jejich konkrétních obalů.
Chápu rozhořčení Petra, protože má výjimečnou osobní zkušenost (velko)odběratele (od Billyho) a dodavatele (na český trh). Ta zní, že Billy drží dané slovo i když není na papíře a neignoruje mikroskopické trhy, jako je ten náš. Je to solidní obchodní partner.
Tak jak je to vlastně s tím matením veřejnosti?

Zdeněk CZ (1.2.2024 12:27)
Ukazuje se, že komunikační kanál producentů s konečnými odběrateli není jen obsah lahve a její obal vč. popisků, ale existuje druhý paralelní informační kanál prostřednictvím autorizovaných distributorů. Ti disponují podrobnějšími informacemi. Mě z toho vychází, že je dobře, pokud s nimi máme kontakt přímo nikoliv zprostředkovaně. Takže jsme rádi za Petr Křenek, který ochotně sdílí originální informace. A máme smůlu všude, kde nemáme autorizovaného českého distributora (třeba Aberfeldy/Craigellachie neboli Dewar´s).
Takže buďme rádi za všechny oficiální distributory, kteří zaváží oficiálně naši zemičku a za to, že s námi otevřeně a férově komunikují. A budeme rádi, když použijí k osvětě i naši skupinu, která čítá přes 2 tis. fanoušků.

Marcvs Quercvs (2.2.2024 15:26)
Podobně vášnivou debatu o tom, jak ti, co to mají chuťově lepší než ostatní a proto to dělají nutně technicky úplně špatně a kazí "imydž" skotské whisky jsem zachytil asi před rokem. Pokud původní tj. autentický proces staření probíhá tak, že do mokrého ex-wine sudu nalijete whisky, tak už za několik týdnů to má barvu velice výraznou. Po 10, 15, 20, 25, 30 a více letech ležení, to má postupně takovou barvu, že skutečně není třeba whisky dobarvovat. Tedy spíš, než řešit kde se vzala barva, bych spíše řešil, aby pokud má být Skotská Whisky skutečně regionální produkt Skotska, tak by měla být ze skotských obilnic, sladována ve Skotsku, destilována ve Skotsku, stařena ve Skotsku a také aby ze zákona byla vždy nebarvená.


Ve skupině Bratislava Whisky Club:


odkazy z textu:

na začátek stránky


Reakce Petra Křenka ve svém profilu (9.2.2024 23:59):

.

Petr Křenek (9.2.2024 23:59):
Šedé i černé whisky zóny, nejen u skotské whisky, ale i na české whisky scéně, kde a jak, je vidím já. Aneb odpovědi na to, co mě tady se.., pardon, hněte. Na lidech, na státu, kde je neskutečný bordel. V kterém, jak říkal na šachtě bezpečák: “Se dobře žije”! Jak komu. Bylo to sice za komančů, ale platí stále!!
Jak byste definovali - privátní stáčení oproti nezávislému láhvování? Až to budeme mít za sebou, dostaneme se k tomu, snad, které že to v Česku, bylo první. Víte proč je to zásadní? Přece marketing!
V Česku je nakládání s lihem, a mě jde o kvasný, sešněrováno, až běda. Ano, státu, a nejen českému, je jedno, jde-li o patok, který se “leje” nebo o luxusní destilát, třeba považovaný za “investiční”. Množství čistého lihu v láhvi je to “vo co go”, všude na světě. Jestli ta whisky je stará pět let nebo padesát, jaké značky, “doesn´t matter”, ať jsem světový, že.
Abyste v tom lihovém byznysu mohli jet, musíte mít aspoň “koncesi na prodej kvasného lihu”. Nebo to jde i jinak?
K tomu, abyste stát na dani z lihu neodrbávali, vymyslela nějaká chytrá nebo sečtělá hlava “kontrolní pásky ke značení lihu”, lidově kolky. Po metanolové aféře vše úžasně inovované. Taková další drobnost v tom whisky - lihovém byznisu.
Až si tohle téma nějak srovnáme, pokročím s problematikou zón dál.
Z té hromady na stole jsem neodolal Tomatinu a oběma Highland Parkům - Oran Na Boii II a III. Krom toho, že to jsou výborné whisky, jsou za nimi příběhy, které jsem s nimi prožil.
Toš nebo tož “Na zdraví!”

Jiří Šinogl (10.2.2024 10:00):
Petře,
ptají se mne lidé proč nereaguji na tvé nenávistné, posměšné a urážlivé komentáře na mou osobu, které momentálně připisuješ pod různé příspěvky na Facebooku. Důvod je takový, že skutečně miluji whisky a jsem moc pyšný na whisky komunitu kterou zde v České republice máme a nechci jí trhat na tábory, neprospěje to nikomu, ničemu a uškodí to whisky a svět který představuje. Současně si tě stále vážím a respektuji tě.
Chtěl sem si s tebou jako chlap s chlapem promluvit a vysvětlit ti své postoje a volal sem ti hned druhý den po tvém prvním příspěvku, telefon si mi nezvedl a odepsal, že na mne nemáš náladu. Nabídl sem ti že si zavoláme až náladu budeš mít, pak si mi již neodpověděl. Máš na to však plné právo, respektuji to.
Chápu že ta ochutnávka na Svachovce byla pro tebe zřejmě poslední kapka. Je mi líto, že to bereš jako útok na svou osobu, tak to však nebylo míněno a mrzí mne že to tak pro tebe vyznělo. Náš vztah není dobrý již dlouhé roky, což asi všichni neví, ale je to prostě tak a tak to v životě chodí.
Na své názory máš plné právo, nezapomínej však, že i ostatní mají právo na svůj názor.
Nabídka na telefon stále platí, nadále nebudu na tvé příspěvky různě po FB určené mne reagovat, přijde mi nedůstojné si vyměňovat názory zde na Facebooku a trhat českou whisky scénu na kusy. Věřím že v ČR je dost velká a vyspělá komunita, kde je prostor pro všechny kdo mají whisky rádi. Myslím že oba jsme na tom odvedli svůj kousek práce.
Jirka

.... Jan Krkoška (10.2.2024 10:23):
Jiří Šinogl Petr Křenek: Jirko, považuju se taky za součást komunity, proto jsem se hned po emočním příspěvku od Petra ptal lidí, kteří na Svachovce byli. A slyšel jsem od "ty vole, to pěkně posral" až po "šak Billyho na začátku pochválil..." Samozřejmě jsem si záznam poslechl a sorry, ale z mého osobního pohledu jsi z Billyho udělal podvodníka první kategorie, když to skončilo, objektivně jsem si řekl, že to negativní na GlenAllachie hrubě převažuje to pozitivní (to je na studium ovlivňování mas) a že kvůli tomu si od nich už nikdy nic nekoupím. Jasně, koupím, ale méně znalý whiskař to může vzít jinak :) Bylo by fajn lépe vážit slova a svá tvrzení silně podložit argumenty, aby to nebyly jen domněnky. Proč to celé píšu? Ty to víš moc dobře, ale: máš v současné whisky komunitě obrovskou moc ovlivňovat vnímání a rozhodování ostatních. Nejen nováčci berou vše, co řekneš, za téměř svaté. Jak ale říkal Superman: s velkou sílou přichází také velká odpovědnost. Klidně můj názor spláchni do hajzlu, ale já jsem tak vychovaný, když se mi něco nezdá, tak to řeknu. Věřím, že si to s Peťou vyříkáte, oba vás beru jako top osobnosti české whisky scény, ale taky chápu, že každý hájíte své zájmy, přece jen jde o byznys...Na zdraví vám oboum a hezkou sobotu

.... Jiří Šinogl (10.2.2024 10:51):
Jan Krkoška: Ahoj Honzo, díky moc za tvá slova. To je přesně to, co člověk co si čas od času stoupne před lidi a něco jim povídá, potřebuje. Zpětnou vazbu. Když si připravuju podobné téma tak mám představu co bych chtěl říci. Zde mělo být sdělení že skotský zákon je velmi nedokonalý a umožňuje spousta věcí. Rozhodně sem z nikoho nechtěl dělat podvodníky. Ted když čtu jak si to vnímal ty tak vidím že se teda moje představa s tím co jsem chtěl sdělit nepotkala s tím jak to vyznělo. Zde sem tedy nepochybně selhal. Za mne Billy rozhodně podvodník není, je to mimořádně chytrý a schopný človek který si je vědomý toho jak je zákon napsaný a chytře toho využívá, za tím si stojím. Jen mi prosím ještě řekni, kdyby si to celé slyšel bez těch emocí předem bylo by to stejné ? Nebo by jsi vnímal že GA je jen součástí toho všeho jako ostatní ? Děkuji za každou zpětnou vazbu, moc si toho vážím, vážím si i lidí kteří mají odvahu vyslovit svůj názor, je to totiž hodně těžké. Bez toho se však nemůžeme posunout nikdo dál a společně šlapem vodu na místě.

.... Jan Krkoška (10.2.2024 11:20):
Jiří Šinogl: Já chápu, co mělo být smyslem prezentace, to téma je super. Ale upřímně, ze všech těch "marketérů" jsi nejdelší čas věnoval právě Billymu. Když už bylo po, tak jsi přilil olej do ohně tím, že Billy je SWA member of the board. A to odpovídá na tvůj dotaz, i kdyby Petr nebyl Billyho kámoš, i kdyby nedovážel GA, i kdyby nebyla vaše "roztržka", můj feeling z GA a Billyho je, že podvádí záměrně, zneužívá svého postavení a přístupu k informacím. Přitom to začalo parádně, z Billyho č. 2 (nebo 1?) jsi udělal (podle mě po právu) hrdinu, chválil jsi inovace i ostatních, nedokonalost skotského zákona směrem k whisky jsi popsal parádně, jen ta tenká hranice vyzněla až příliš negativně směrem k "marketérům". Myslím to tak, že inovovat je na stupnici strašně napravo v plusu, nepředávat (záměrně či z neznalosti) pravdivé informace strašně nalevo v mínusu. Na druhou stranu celá prezentace vyvolala reakci, to je potřeba ocenit, bylo by ale fér, kdyby navázalo pokračování a některé informace by se zpřesnily. Umím si představit společně s reakcemi "marketérů", co ty na to? Za mě by to pomohlo pročistit kalné vody :)

.... Jiří Srb (10.2.2024 11:45):
Jan Krkoška: Honzo, já jsem se té degustace přímo zůčastnil a nemůžu souhlasit s tím co píšeš. Vnímal jsem to jinak a určitě ne negativně. Ani jsem nepochytil že by kdokoliv v sále měl podobné myšlenky jako ty. Pochopil jsem to tak, že Billy jen chytře využívá možností zákona. V tom také spatřuji tu "šedou zónu", ale rozhodně si nemyslím že by byl podvodník. To že to dělá dobře, je evidentní na prodejnosti jeho whisky a nemyslím že by se kvůli jedné prezentaci která jde opravdu do hloubky, snížil její prodej.

.... Jiří Šinogl (10.2.2024 11:47):
Jan Krkoška: Honzo
píšeš, že největší čas věnuji Billymu.
Každý si může projít to video a zjistí že:
Glenmorangie - 13 minut
Compass Box - 9 minut
GlenAllachie - 9 minut
Glendronach - 17 minut
Glenfarclas - 8 minut
Caol Ila - 12 minut
Ano máš pravdu že jsem hodně vyzdvyhnul "inovátory" a hodně schodil "markeťáky", přiznávám že to byl účel, chtěl sem využít té kontroverznosti, hodilo se mi to do krámu.
Jinak díky i za slova chvály a také doufám že některá témata se podaří do budoucna více rozebrat pokud bude zájem.

.... Jan Krkoška (10.2.2024 11:53):
Jiří Srb: Ono je rozdíl říct něco před Jirkou a říct něco na plnou hubu ;) Ale to je zase jiné téma...

.... Jan Krkoška (10.2.2024 11:59):
Jiří Šinogl: Promiň, špatně jsem se vyjádřil, ne časově, ale intenzitou. K Billymu ses vracel i když už jsi byl v jiné části prezentace, což psychologicky podporuje tu negaci. V tomto jsem fakt neutrální a předávám feedback jako absolutně nezaujatý konzument :)

.... Jiří Šinogl (10.2.2024 12:06):
Jan Krkoška: ok beru :) K tomu mohu říct jen to že to byl samozdřejmě také záměr :) když sem dal na jedné straně tvář inovátorům v podobě jednoho Billyho tak sem chtěl dát tvář také markeťákům v podobě druhého Billyho. A o tom zda je Billy markeťák nebo ne se může vést debata jaká chce ale faktem zůstává že v historii skotské neexistuje palírna která by vydala tak rychle a tolik oficiálních plnění jako ta jeho. Faktem je i to že je to podnikatel a já na jeho místě bych se také snažil vydělat své vynaložené prostředky zpět.

.... Jan Krkoška (10.2.2024 12:12):
Jiří Šinogl: No ba, v tom souhlas, je to byznys. Ale ve mně se bije to "nej", pro mě je tím, i když ne z našeho oboru, jak ty říkáš marketérem (ne markeťákem), Žufánek a pak mi u srovnání s Billym padá brada, protože to jsou úplně jiné světy :) V tomto ohledu si s ledovým klidem můžeme říct: svět skotské je vlastně ještě úplně v pořádku

.... Jiří Šinogl (10.2.2024 12:21):
Jan Krkoška: marketing sám o sobě přeci není nic špatného, každý musí nějak prodat své zboží. Bez marketingu by ani whisky jak jí známe dnes neexistovala, je to produkt marketingu konce 19. století a následného neustálého propagování. Moje sdělení nebylo že je marketing špatný, ale že si musíme dávat pozor co je nám prodáváno. Nicméně to asi vyznělo blbě.

.... Jiří Srb (10.2.2024 12:27):
Jan Krkoška: On je trošku rozdíl pustit si prezentaci ze záznamu a být přímo na místě. Na videu je slyšet jen Jirkovo hlas a není vidět atmosféra v sále. Jirka hned po degustaci odjel a já byl přítomen až do ranních hodin. Nic negativního jsem nezaznamenal. Naopak, všichni se kterými jsem měl možnost mluvit, tak chválili.

.... Jan Krkoška (10.2.2024 12:32):
Jiří Srb: Přesně tak a z mojí strany je to tak, že já jsem sledoval online a nebyl ovlivněn tou atmosférou. Proto byl můj pocit po prezentaci jiný, nepil jsem u toho, nemohl to hned konzultovat...tak prosím chápej, že jsem si z toho vzal něco jiného než přímí účastníci a mohl jsem se nad tím zamýšlet trochu jinak. Ale toto je asi zbytečná diskuze, různé názory jsou fajn a myslím, že ten svůj jsem Jirkovi předal docela asertivně :D

.... Jiří Srb (10.2.2024 12:40):
Jan Krkoška: Není to nic proti tobě, Honzo. Jen jsem vnést pohled přímého účastníka.

.... Petr Křenek (10.2.2024 13:08):
Jiří Šinogl: Jirko, moje komenty v dané věci jsou, i za mě, ostré, negativní, ale ne, jak uvádíš ty. To, co kladného říkáš o mě, si myslím i já o tobě. To úvodem.
Jak se mezi námi projevuje nedobrý vztah: “už dlouhou dobu”? Asi tím, že jsem ti dal na výběr palírny k prezentaci na WF. Jedeš si to svoje, já rovněž. Naše trajektorie se od té doby neprotly. A, co jako? “Poslední kapka”, “útok na mou osobu” na Svachovce? Vždyť si mě nikde nejmenoval. Nejde tak o mě, jde o Billyho-super odborníka, ale mazaného, co dělá možné i nemožné, jen pro prachy. Předchozí dva, adorovaní, sice taky, ale jinak, počestně. Co na tom, že ze tří lidí, co řešili nabídku Brown Forman na prodej tří palíren a lahvárny za 285 mega v librách, byl jediný proti. Dostal, pokud se dělili rovným dílem těch liber 95 mega. A co ty říkáš, hned na úvod, aby bylo jasno? A tasíš trumfy. Za mě, fabuluješ. No a já, komentuji. Místo, abys věcně reagoval na moje komenty, “vykopáváš” nová a nová témata, jen abys obhájil to svoje.
Já whiskaře nechci rozdělovat, “Whiskaři whiskařům!” je motto WF. Mě whisky nikdy neživila a neživí, stále je to moje hobby, jen se těžko smiřuji s tím, jak na tom jsou ti, co jo. To jsou ty “vody” v Česku.
Petr

.... Jiří Šinogl (10.2.2024 13:29):
Petr Křenek: Mě whisky taky nikdy neživila a ani neživý. Ty víš moc dobře kolik stojí sudy ve skotsku, kolik doprava, naplnění, etikety, a kolik z toho odvedeš na daních státu. Ne na uživení to rozhodně není. Hobby, ano, rozhodně, dokonce mne baví i ten marketing okolo, baví mne vymýšlet etikety, baví mne to že tam mohu skrýt nějakou symboliku, baví mne že to baví lidi že mohu hádat co to je. Sem amatérský markeťák a baví mne to.
Petře, já sem na tvoje komenty reagoval a chtěl jsem po tobě vysvětlení několika věcí ze kterých si mne obvinil že jsou to nesmysly. Můžeš být konkrétní kde nereaguju na tvé komenty a kde fabuluji prosím? Velmi rád vysvětlím můj postoj.
Třeba se opravdu jenom neprotínají naše trajektorie a jsme v emocích.

.... Jiří Horáček (10.2.2024 22:34):
Jan Krkoška: Honzo, už nějakou dobu sleduju ten flame, který Jirkův příspěvek na Svachovce spustil, ale až teď jsem se dostal k tomu si tu přednášku poslechnout taky. A musím říct, že s tebou souhlasím.
Přednáška se mi celkově líbila a je rozhodně důležité poukazovat na to, když nás whisky průmysl zkouší tahat za nohu, hraje si se slovy, pohybuje se na hraně legislativy, nebo jak jinak to všechno klamání, které na nás zkouší, nazvat.
Stejně jako ty ale cítím, že Jirka Billymu Walkerovi dost naložil a udělal z něj tak trochu zosobnění těchto neduhů. Jasně, taky ho pochválil, že dělá skvělý věci a že je výrobní génius, a taky zmínil jiné představitele „markeťáků“, ale kromě Billa Lumsdena snad nikoho nezmiňoval tak často jako BW a to většinou v negativní konotaci. V tomto ohledu chápu Petr Křenek, že ho to nadzdvihlo, i když zase úplně nerozumím všemu tomu, co Petr v posledních dnech napsal. Místy mi to zavání pomlouváním, což já nerad.
Já teda v tomhle sporu nechci být ani v jednom týmu :) Radši se na tohle vzájemné přeměřování bimbasů, kluci, vyprdněte.
A zpátky k přednášce - někdy mi taky nebylo jasný, co vlastně Jiří Šinogl BW vyčítá víc – jestli to, že když mu patřil Glendronach, v SWA nebyl, nebo jestli je horší, že teď už je i v jejím boardu – a tudíž se určitě něco chystá (to mi přijde teda jako už úplná spekulace).
Jirka v prezentaci každopádně uvádí nesprávně, že GA v síle 48 % ABV je dobarvované a že na nich není uvedeno nic o barvě (to říkáš někde na konce 27. minuty) – na etiketě (vzadu) je normálně napsáno Natural Colour u starších (např. WB133093) nebo No Added Colour u novějších plnění (např. WB229030). A jsou tam některé další nepřesnosti (třeba že věk na lahvi musí být věk nejmladší whisky, není evropská regulace ale přímo regulace SWA), ale to jsou drobnosti.
Některé věci jsou za mě spíš „pseudokauzy“ – jako třeba double maturation a označení Islay whisky u Caol Ily.
Jasně double maturation je normálně označení pro finish, ale Diageo s ním přišlo v době, kdy ještě finishe snad ani nebyly popsány v legislativě (a i teď jsou tam popsány jen obecně, jako že se to dělá).
Nejstarší Distillers Edition, na kterých se to píše, jsem našel vydanou v roce 1997, což byla doba, kdy finiše dělalo pár firem a ty hledaly cestu, jak tomu vůbec říkat. Zakladatelé tohoto směru to pojali každý jinak - Glenmorangie měl Wood Finish, Balvenie používá pojem DoubleWood. Ve vztahu k tomu mi double maturation nepřijde jako nějaký prohřešek nebo vybočení z dobré praxe.
Na Caol Ile je napsáno, že jde o Islay single malt, to není nic proti ničemu – vždyť je to pravda.
Navíc pravidla SWA jasně říkají, že region můžeš na etiketě uvést, jen pokud v něm whisky byla „entirely distilled“ a to Caol Ila byla. Takže v tomhle ohledu rozhodně pravdu nemáš - to že tam stráví po vypálení pár hodin a zraje na pevnině, to je samozřejmě „nepěkné“, ale zcela legální.
Ježíš, to je to dlouhé, končím!

.... Jan Krkoška (10.2.2024 22:41):
Jiří Horáček: Saláme, prosím, nekonči, pokračuj! Dobře se to čte a tvůj zkušenější pohled pomůže i ostatním. Je fajn, že to vyvolalo diskuzi, což Jirka určitě tušil a dokonce (jako markeťák amatér) chtěl :D Ale celkově se to nese v duchu slušné diskuze, to je důležité. Billy dostal, jak se říká u nás na vsi, po pi*i, Petr se ho zastal a kohouti se do sebe pustili. Ale i za mě pořád v mezích, kdo seje vítr, sklidí bouři. Jedeme dál :)

.... Andrej Paholík (10.2.2024 23:30):
Jiří Horáček: to ze uvedeny vek na flaske je vek najmladsej zlozky nie je len regulacia SWA ale aj EU. Pozri article 13, bod 6: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0787&from=EN

.... Jiří Horáček (10.2.2024 23:36):
Jan Krkoška: já bych teda řekl, že tu na sebe tihle dva pasivně agresivně hartusí, jeden ve stylu: ty si ale kokot, druhý: děkuji ti za vřelá slova :) a se slušnou a věcnou diskusí to zas tak moc společného nemělo - ale já to sledoval jen okrajově.
Každopádně třeba Billa Lumsdena nevnímám tak jednoznačně kladně, jak o něm Jirka hovořil - dělá totiž úplně stejné marketingové a další triky jako všichni ostatní - koneckonců i jeho Glenmorangie v sobě mají cukr (Quinta Ruban a 16 yo Nectar).

.... Jan Krkoška (10.2.2024 23:46):
Jiří Horáček: Ty vole, nekaž mi to, chtěl jsem je pochválit, že si nenadávají do kokotů :) Může mi to být šumák a mezi pánama určité napětí cítím už delší dobu, ale doteď mi to bylo jakžtakž u prdele. Ten vzájemný hovor by to chtělo, na druhou stranu, jeden druhého nepotřebuje, tak to nechme na úrovni online plivání :) A o směru: "jednoho chválím, druhý je mrdka", už jsem psal, to do prezentace decision makera nepatří. Jak říká kámoš: nadhled, pi*o, nadhled.

Petr Demonstrator (10.2.2024 23:53):
Uff, trochu mě děsí, jak si tady berete do úst Billyho …
Ale rád bych se vrátil k Petrovu dotazu, co je “privátní plnění” a co “nezávislé plnění”.
Existuje definice?

.... Lukas Andrlik (11.2.2024 8:14):
Petr Demonstrator: osobně bych to viděl tak, že privátní plnění si může pro sebe, svůj klub, nebo skupinku nadšenců po domluvě s palírnou, či brookerem nechat stočit každý. Nezávislé stáčení mi přijde, že je od nezávislých stáčíren, které s tím obchodují ve velkém a whisky tak může být běžně dostupná, jen plně v režii té firmy. Co myslíš?

.... Lukáš Kováč (11.2.2024 9:08):
Petr Demonstrator: ja bych to videl asi takto: pokud palirna nalahvuje pro nekoho (napr. Uzbekhistan whisky company) a napise tam, ze ze se jedna o staceni pro ne, pak jde o privatni plneni. Pokud si nejaky subjekt (firma, spolecnost, soukromnik) koupi u palirny sud a sam si jej pote nalahvuje (nejlepe do svych lahvi s vlastnimi etiketami) tak je to nezasvisle plneni - proste lahvovani nedela palirna.

.... Leoš Vašek (11.2.2024 10:04):
Petr Demonstrator: já to vidím stejně jako Lukáš. Privátní plnění mám spojené s nějakou konkrétní události/komunitou (10 let Nethar fóra, plnění pro kluby a bary) a jakousi časovou exkluzivitou s tím, že i následná distribuce je do jisté míry cílená. Nezávislé plnění pak beru jako jako dlouhodobou aktivitu (podnikatelský záměr) s distribucí neomezenou nespojenou s nějakým klubem/barem/události

.... Petr Komárek (11.2.2024 13:12):
Petr Demonstrator: Privátní plnění je podle mě, když si u palírny objednám whisky pro sebe. Palírna má tedy nějakou kontrolu nad tím, co půjde do láhví (můžeme do výsledku kecat oba), palírna to i nalahvuje. Na etiketě je uvedeno pro koho, ale i jasné jméno palírny (často etiketa odpovídající standardní) a do určité míry šance, že to bude odpovídat standardní kvalitě whisky z té palírny, páč do toho dává svoje jméno.
Nezávislé plnění, pokud si koupím sud, ať new-make nebo zrající whisky a dál už si s ním nakládám dle svého - finishe, doby zrání,... Palírna nemá na výsledek žádný vliv a tak může být lepší i horší než je standardní kvalita palírny. Sám si zařídím lahvování a u etikety mám částečně volnou ruku, až po to, že třeba nebude dovoleno tam uvést palírnu původního destilátu.

.... Petr Křenek (11.2.2024 21:22):
Petr Komárek: Petře, vystihls to dobře, ale co IB - “nezávislý plnič”, co ten by měl v Česku splňovat, aby tu svoji whisky mohl šířit po kraji? Ať to máme úplné?

.... Petr Komárek (12.2.2024 8:37):
Petr Křenek: Nevím, zda úplně chápu dotaz a kam směřuješ, tak jsem se nad tím zamyslel trochu více
1/ privátní plnění u českých palíren
chci od nich whisky pro sebe/svůj bar/akci/web/...
zeptám se, co mi můžou nabídnout, co mají za zralou/zrající whisky a v čem, vyberu si, co se mi bude líbit (tak velká výroba tu není, aby to bylo tak jednoduché, ale třeba u nových palíren je ta možná nabídka asi větší)
pak mi to po dohodě nalahvují, nakolkují, dohodnem si etiketu
2/ chci to ale ve finishi, který mi nenabídli
2a/ seženou nebo jim dovezu sud (asi ekvivalent) a dále bod 1
pak podle mě privátní plnění
pošlou mě do háje, že jejich whisky nebudou finishovat po banánovém víně, páč to nebude dobré a nechtějí si kazit jméno
2b/ koupím si jejich whisky v okolkovaných láhvích a budu si finishovat doma a sám si to nalahvuji
pak budu takový Home-nezávislý plnič
to si myslím bude legální, trochu bude asi problém to dostat do světa, protože i když jsou všechny daně zaplaceny, tak asi nemůžu legálně prodávat mnou plněné láhve, ale to už se dá pořešit "pokoutně" - něco rozdám a něco vyměním za takové ty barevné papírky, co jim říkáte bankovky
tady už to palírna nemá pod kontrolou a nemůže moc zabránit tomu, abych tam uvedl palírnu původu, etiketa by samozřejmě neměla být zaměnitelná s jejich ofiko
2c/ přesvědčím někoho s celním skladem, že se to z palírny převeze k němu a tam se naplní můj sud, pak mi to nalahvují, nakolkují a buď pomůžou s legálním prodejem do světa nebo to koupím vše já a pořeším si nějak sám "pokoutně"
tady by si už palírna mohla vyžádat, že nechtějí, aby tam jejich jméno bylo uvedeno
tady si taky myslím, že budu nezávislý plnič
byť u 2b i 2c bude výsledek cca stejný jako u 2a, tak to palírna
nelahvovala/neplnila, takže to není privátní plnění
ale já chci skotskou whisky :)
3/ oslovím palírnu co nabízí, dají mi vybrat z pár sudů, nalahvují, dají etiketu a přes celní sklad mi to dostanou do ČR
viz třeba ten Glenfarclas, kde je uvedeno, že pro CMWS
palírna to naplnila přímo pro mě, takže privátní plnění
4/ palírna nenabízí nebo jsem pro ně nezajímavý
tady mě kdyžtak Jiří Šinogl opraví
whisky brookeři nakupují sudy v palírnách a ty pak nabízí takovým, jako jsem já
vyberu si sud a sám si určím, co bych s ním chtěl dál
jestli si můžu finish vybrat jen podle jejich nabídky aktuálně prázdných sudů nebo si tam nechat dovézt i vlastní sud či je nechat shánět sud dle mých představ netuším (to bude spíše o penězích)
pak to dle mého požadavku nalahvují, dají etiketu a přes celní sklad dostanou do ČR
palírna nemá vliv na podobu, může si asi stanovit při prodeji brookerovi, že nechce uvést jméno palírny (netuším) a proces zrání i čas lahvování si víceméně stanovuji já
pak jsem tedy nezávislý plnič (podle mě)
a do toho se vejde i Jirka
3 a 4 se trochu prolínají, protože do finishe i doby zrání můžu mluvit
ale 3 plní palírna
4 plní někdo jiný, já fyzicky nemůžu, takže jsem si to objednal jako službu u někoho nezávislého
trochu delší zamyšlení a nevím, zda odpovídá tvému dotazu nebo ne :)
whisky brookeři vydávají i whisky sami a pak je to nezávislé plnění
takže bych měl privátní plnění od nezávislého plnění, což je tedy nezávislé plnění

.... Petr Komárek (12.2.2024 9:47):
Petr Křenek: a ještě k tomu - co by měl splňovat
teoreticky asi nic :)
nevidím překážku v tom, abych byl nezávislým plničem (kromě peněz, odvahy, risku a dostatku znalostí)
pokud pojedu v malým, tak se mi nevyplatí řešit ani licenci na prodej alkoholu (prodám přes někoho kdo má)
ani licenci na distribuci, doveze se do jiného celního skladu, ten nakolkuje a může distribuovat dále

.... Petr Křenek (12.2.2024 11:18):
Petr Komárek: Petře, beru. Tvoje úvahy a příspěvky jsou správné a konstruktivní, ale …
Když koupíš sud (abys byl “bottler”), už jedeš ve “velkém” se vším, co k tomu patří. Když v “malém” koupíš pár flašek, nejsi “bottler”! :D
Když v “malém” prodáš flašky přes někoho jednou, jak to popisuješ, nic se neděje. Jestli vícekrát a nemáš na to živnosťák, je to neoprávněné podnikání. A jsi ne v šedé, ale černé zóně. A basta!
Holt, české zákony, to je peklo, aby se v nich prase vyznalo, abys neuvízl v jejich síti. Většina whiskařů o nich nemá šajn. Mimochodem, víš, po jaké době se skartují “alkoholové” celní záznamy? A tady se erudovaně “řeší”, jak a kdo bruslí v tom o skotské whisky.
Ještě taková drobnost, “potravinářské” zákony a prokazování zdravotní nezávadnosti? To bych chtěl vidět ty certifikáty, co brokeři mají a když jde do tuhého, tak ti je poskytnou.
Jo: “Šedivá je teorie, zelený strom života.”
U mariáše jsme, za studií, měli hlášku: “Kdo se bojí, sere v síni!”
P.S. Přikládám fotku flašek, od, za mě, prvního českého IB. Do krámu to nepotřeboval, tak si tak ani neříkal.

.... Jiří Šinogl (12.2.2024 16:49):
Petr Křenek: Petře,
nevím kam směřuješ, ale láhve Whisky Essence se prodávají přes firmu A+ Future s.r.o., která koncesi na Prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin rozhodně má.
Viz. https://www.rzp.cz/.../subjekt...
S úpravami a změnami stanov mi dokonce osobně pomáhal Jiří Horáček, takže si to můžeš u něj ověřit.
Na každou láhev je faktura, zaplacená spotřebka i DPH.
K sudu který stočím dostanu od stáčírny certifikát původu, certifikát věku a potvrzení o nezávadnosti.
Certifikáty k předposlednímu sudu zde: https://www.uschovna.cz/zasilka/.... (odkaz směřuje na lokální kopii souboru zde na WOL).
k poslednímu zatím nemám, stáčírna dosud nedodala, jelikož ve skotsku se zřejmě už od poloviny prosince a celý leden nepracuje. Když budeš mít zájem pak mohu poskytnout.

.... Jiří Horáček (12.2.2024 19:11):
Jiří Šinogl: to mohu potvrdit a podle mě Jirka dělá tenhle byznys zcela legálně

.... Petr Křenek (12.2.2024 19:48):
Výborně! Ale že to trvalo, vyložit karty na stůl. Chápu - holt, imidž, marketing! Budiž ti ke cti, že jsi s tím vylezl sám. Sice ne zcela dobrovolně, ale i tak. Zrovna jsem totiž šel, že to podstatné tady vyplesknu já. Jirko, mě nevadí, co děláš a jak, jak to máš ošéfované, ale tvůj dvojí metr. Že mi nechutná něčí whisky - může být. Ale není nutno, kvůli tomu, hanobit toho, kdo ji dělá. Toho, komu nesaháš ani po kotníky, ani já a nikdo v Česku, jak profesionalitou, jménem, tak lidstvím. Jak jsi někde napsal, “střelil jsi se do vlastního kolena”. Ta minela nepůjde ani za Billym, ani za mnou, ale za tebou. Mě nedělá potěšení tady na tebe nasazovat, jsem z toho, krom toho, že mi to žere drahocenný čas, akorát špatný. Věřím, že i tebe, i jiné whiskaře, to nutí přemýšlet. To je na celé “ kauze” to plus.
Většinu toho, co děláš, s povděkem kvituji. Jen místy ujíždíš. Zavání mi to kapánek paranoiou, či čím. “Všichni kradnů!” Já se touhle premisou v životě neřídím, u lidí, co dělají ve Skotsku whisky, už vůbec ne.
Nebudu se vracet zpátky k detailům tvého vystoupení, jen přeji tobě a celé whisky komunitě, abyste si sundali typické “české brýle”, až budete mít v ruce flašku “skotské”.
Nezapomeňte, co se říká: “Podle sebe, soudím tebe!”
Milerád se podělím se svým, a kohokoliv, přístupem ke “skotské”.
Pokud nelze jinak, i virtuálně, lépe však na živo. Jdu si nalít něco od Billyho, míchanou White Heather 15 YO.
Na zdraví!


Reakce Petra Křenka ve skupině Whisky CZ/SK (9.2.2024 23:58):

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 30.10.2024