značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

výslovnost  tisk textu

SPRINGBANK

Palírnu Springbank založili v roce 1828 bratři Archibald a Hugh Mitchellovi v místech ilegální palírny jejich otce. Při expanzi došlo k připojení sousední palírny Logrow. Majitelem palírny i licence je J. & A. Mitchell Co. a firmu vede Hedley Wright, prapravnuk zakladatele palírny Archibalda Mitchella. V roce 1923, kdy byla oblast Campbeltown známá spíše výrobou nekvalitní whisky, přejmenovala svůj produkt na whisky West Highland. Záparová káď v palírně je prý ještě z doby, kdy se palírna zakládala.

Začátkem 90. let 20. století v palírně zrekonstruovali vlastní podlahovou sladovnu. Celý proces výroby probíhá v palírně Springbank, palírna má i vlastní stáčírnu. Vodu bere palírna z Crosshill Loch.
V palírně se nachází funkční muzeum whisky.

Palírna SpringbankPalírna Springbank - sklady na sudy se zrající whiskyPalírna SpringbankPalírna Springbank

Kdysi palírna nechávala některou svou whisky dozrávat v sudech z akáciového dřeva. Když vzrostl význam dřeva, získala palírna sudy po bourbonu, aby zvýraznila charalter své whisky. Většina produkce však zraje v sudech po sherry. Whisky Springbank prochází trojí destilací. V poslední době palírna experimentuje se zráním či dozráváním v sudech po rumu. Většina produkce palírny má 46% alkoholu.
V palírně Springbank se vyrábí vedle single malt whisky se jménem Springbank také další single malt whisky - Longrow a Hazelburn. Každá z těchto whisky má odlišný charakter a to i přesto, že se vyrábějí v jedné palírně. Springbank a Longrow jsou velmi intenzívní a Hazelburn velmi jemná. V palírně se připravují dva druhy sladu, pro Springbank středně rašelinový a pro whisky Longrow je s výraznějším kouřovým aroma. V roce 1997 začala výroba tradiční 3x destilované whisky Hazelburn, která má charakter whisky z Lowland, tedy je bez kouřového aroma a vyrábí se podle receptury z již zaniklé palírny Hazelburn (1825-1925). Na trh by měla být uvedena jako 8-mi letá v roce 2005-6.

V palírně Springbank - sladováníV palírně Springbank - destilační kotleV palírně Springbank - sběrné místo whiskyV palírně Springbank - ruční plnění sudů

Typy

Palírna produkuje 10-ti, 12-ti, 15-ti, 21, 25-ti a 30-ti letou whisky. V omezených sériích jsou také produkovány 35-ti, 40-ti, 45-ti a 50-ti letá. Pro export se vyrábí také jako 5-ti a 8-mi letá. 21 letá zraje v sudech po bourbonu, 22 letá se vyrábí ve dvou verzích - v sudech po sherry oloroso a v sudech po sherry amontillado. Pro export na japonské trhy také jako 17-ti a 28-mi letá.

Springbank Millennium EditionVedle standardních plnění se vyrábí řada speciálních plnění: Springbank Special Reserve, Springbank Old Campbeltown 1965, Springbank West Highland (zraje v sudech po sherry), 30-ti až 34 letá cask strength Springbank Local Barley 1966, 36-ti letá Springbank Local Barley 1965, Springbank C.V. (zde je otázka co znamená C.V., jedním z možných vysvětlení je "Chairman´s Vat" a druhou variantou je "Curriculum Vitae", kdy bylo snahou shrnout Springbank sudováním vzorků ve stáří od 8-mi do 30-ti let), 12-ti letá Springbank 100 Proof Lighter a 100 Proof Dark, 23 letá Dram Select.

K roku 2000 byla dána na trh Springbank Millennium Edition ve stáří 25, 30, 35, 40, 45 a 50 let. K roku 2000 se také váže 7-mi letá Da Mhile Organic 1992 (Da Mhile je tzv. "přírodní" či "zelená" whisky, kterou nechal k oslavě milénia v počtu 2000 lahví vyrobit waleský farmář John Onstwedder z ječmene, který nebyl chemicky ošetřován, polovina má 46% a druhá polovina 58,6%). V roce 2003 se plní 12-ti letá Springbank 175 Anniversary, která je (jak název napovídá) k 175. výročí palírny.

Springbank Millennium EditionV letech 1950-70 byla v limitovaném množství plněna Springbank Very Special 1919. Poslední dobou se v palírně experimentuje se zráním či dozráváním whisky v sudech po rumu. V roce 2000 bylo stočeno 300 lahví 10-ti leté Springbank Rum Matured 1989, která dozrávala 3 roky v sudu po rumu Demerara, na trhu je také 12-ti letá Springbank Rum Wood Finish z roku 1989, která zraje 7 let v sudech po bourbonu a 5 let po rumu. Firma Sam´s Spirit zde v roce 1994 vyrobila 18-ti letou Springbank Double (56,5%) smícháním 25% whisky z roku 1966 a 75% whisky z roku 1975. Plnírna Cadenhead zde plní 10-ti letou cask strength zrající v sudech po bourbonu se jménem Springbank Bond No.3 (58%).

V roce 1952 byla v palírně plněna 25-ti letá whisky se jménem Campbeltown. Pro některé produkty z palírny je také používán název staré palírny Burnside (1825-1924), např. pro 15-ti letou, kterou plnila společnost Eaglesome v počtu 468 lahví. Společnost Oddbins zde plní 10-ti letou s názvem Against the Grain. Pro supermarkety Tesco se zde plní 22 a 25-ti letá s označením Tesco Campbeltown. Společnost R. Watson zde plní 8-mi letou pod názvem Glens Extra.

V palírně se míchá Cambeltown Loch Blend a 12-ti a 25-ti letá Mitchell´s.

Springbank 10-ti letá 46%Springbank 12-ti letá 46%Springbank 15-ti letá 46%Springbank 1989 Rum Wood Finish 54,5%Springbank 1966 Bourbon Wood 2.1966/2.2000 55%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Springbank C.V. 46%Springbank C.V. (46%):
Barva: citrusově zelená až zlatá.
Aroma: velmi ucelené, kokosový krém, kokosové vlákno, zrno, sůl.
Tělo: lehké, olejové.
Chuť: mimořádně živá, šerbetová, ovocná, sůl.
Dokončení: pálivé, železité, suché, osvěžující a lahodné.
Známka: 84
obrázek není k dispozici10-ti letou (40%, Rum Cask):
Barva: velmi bledá, zelenkavá.
Aroma: výrazná mátová karamela.
Tělo: lehké až střední.
Chuť: karamela, máta, koření, citronela.
Dokončení: citrusové, karamela, pálivé mentolky, teplé, kouřová rašelina, překvapivě dlouhé.
Známka: 88
Springbank 12-ti letá 46%12-ti letou (46%):
Barva: vlašský ořech.
Aroma: mořský vzduch, dub, sherry.
Tělo: lehké až střední, velmi jemné.
Chuť: velmi slaná, lehce olejová, s velmi dlouhým projevem.
Dokončení: kokos, toast, dlouhé a přetrvávající.
Známka: 84
Springbank 21 letá 46%21 letou (46%):
Barva: jantarová až tmavá dubová.
Aroma: mořský vzduch, sherry, dub.
Tělo: střední, pevné.
Chuť: slabounce slaná, více kokosová, ořechová karamela.
Dokončení: slané, kokosové, vláknité, dubové.
Známka: 87
Etiketa Springbank 1966 Bourbon Wood 2.1966/8.1998 55,1%Springbank 1966 (54,4%, 2.1966/8.1998, Bourbon Cask):
Barva: výrazně třpytivé zlato.
Aroma: čisté, sladké, ječmenný slad, jemně sladký rašelinový kouř.
Tělo: smetanové, ale pevné, jako bohatý koláč.
Chuť: čistá sladová, souhra smetanové bohatosti a koláčové suchosti.
Dokončení: pozdní nástup kouřové suchosti.
Známka: 94
Springbank 25-ti letá Millennium Edition 46%25-ti letou (46%, Millennium Edition):
Barva: meruňková.
Aroma: mořský vzduch, sherry a dub, velmi čisté.
Tělo: smetanové.
Chuť: vynikající sherry, ale vyvážená, vlašské ořechy, zdrženlivé estery, velmi slabý náznak banánu, kokos, sůl, nádherně ucelená whisky.
Dokončení: slané, trocha rašeliny, suché.
Známka: 95
Springbank 30-ti letá Millennium Edition 46%30-ti letou (Millennium Edition):
Barva: sytě dubová barva.
Aroma: krásně vyvážené výrazné aroma soli, dubu a sherry.
Chuť: velmi sladká chuť, rozvíjí se skrytý fenol, charakter podobný whisky z Islay.
Dokončení: sladké, slané a pepřové.
Vzhledem k věku jí překvapivě chybí dřevitost.
Známka: 94
Springbank 35-ti letá Millennium Edition 46%35-ti letou (Millennium Edition):
Barva: tmavý lámavý jantar.
Aroma: sůl, měkký dub a sherry.
Chuť: sladká, jemná, čistá sherry, ucelená, se slabou chutí kokosu a mořských řas.
Dokončení: slané a pepřové.
Pevně kombinované příchutě, velmi rafinovaná.
Známka: 95
Springbank 40-ti letá Millennium Edition40-ti letou (Millennium Edition):
Barva: zářivé zlatá.
Aroma: velmi silné a agresívní, podobné aromatu Islay.
Chuť: sladká kokosová.
Dokončení: jemný fenol.
Stále delikátní, ale pohasínající.
Známka: 86
Springbank 45-ti letá Millennium Edition 40,1%45-ti letou (Millennium Edition):
Barva: zářivé zlatá.
Aroma: rašelina a mořské řasy.
Chuť: opět trochu upadající v kokosové sladkosti.
Známka: 85
Springbank 50-ti letá Millennium Edition 40,5%50-ti letou (Millennium Edition):
Barva: zelenozlatá.
Aroma: lehce rašelinová, spálená tráva a sůl.
Chuť: kokosová a sirupová.
Dokončení: pepřové.
Známka: 86
obrázek není k dispozici5-ti letou (61,2%, Adelphi):
Barva: tmavě dubová.
Aroma: čokoláda, kokosový fondán.
Tělo: střední, hedvábné.
Chuť: sladká, fondánová, zemitá, kouřová, chybí jí ucelenost.
Dokončení: zemité, slané, dlouhé.
Známka: 82
obrázek není k dispozici8-mi letou (59,3%, Scotch Malt Whisky Society, sud 2743, dozrává v sudech po portském):
Barva: téměř třešňová jako portské.
Aroma: smetanové, ovocné.
Tělo: tělanté a sirupové.
Chuť: třešňová, zemitá, potom lehce kouřová.
Dokončení: víno Travel rosé, slané oříšky kešu, vynikající aperitiv.
Známka: 84
obrázek není k dispoziciSpringbank 1969 (54%, Signatory):
Barva: sytě zlatá.
Aroma: lehce slané, kokosové.
Tělo: lehké, olejové.
Chuť: nasládlá, zřetelně kokosová, lehká náznak mořských řas.
Dokončení: kouřové, sladké, poté suché, v závěru slané.
Známka: 85
obrázek není k dispoziciSpringbank 1969 (54%, Signatory):
Barva: zlato.
Aroma: lehce po slané vodě a kokosové.
Tělo: lehké, olejové.
Chuť: listová, nasládlá, kokosová, chybí ji ucelenost.
Dokončení: listové, dřevité, pepřové.
Známka: 84

Stručně některé další ročníky:

Springbank 1980: bronzová, slané, kořeněné a bylinné aroma, pevné sladové tělo, chuť mořských řas (velmi připomínající Islay), charakteristicky slané dokončení, známka 90
Springbank 1979: zelenozlatá až prvosenková, hlodášové aroma, sladká kokosová chuť, květinová, slané dokončení, velmi lahodný ročník s jistou uceleností, známka 85
Springbank 1978: tmavě oranžová, dubové, bylinné, slané aroma, jemné sladové tělo, železná chuť, koření a sůl v dokončení, známka 89
Springbank 1977: meruňková až oranžová, nasládlé aroma s trochou sherry, jemná, olejová, velmi podobná charakteru Islay, hřejivé a uklidňující dokončení, známka 88
Springbank 1972: broskvová barva, výrazně bylinné aroma podobné Islay, dubová chuť, náznaky fenolu, sladkost mořských řas a pepřové, známka 88
Springbank 1967: zářivě tmavě oranžová, sůl, kokos a dub v komplexním aromatu, chuť poměrně sladká, sladová a sherry, pozdní, velmi zdrženlivé koření a sůl, velmi vyzrálý ročník, známka 86
Springbank 1965: sytě zlatá barva, svěží slané aroma, chuť velmi sladká s trochou kokosu, slané dokončení, chybí jí ucelenost, známka 84
Springbank 1962: tmavě dubová barva, aroma dřevěného uhlí, prach dřevěného uhlí ve whisky, ale ještě přežívá chuť koření, máslový slad a sůl, získává body za zralost, známka 89
Springbank 1958: bronzová až měděná, slané aroma, velmi sladká chuť, potom náhlý velký nástup fenolu, nic mezi extrémy, známka 87

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispozici10-ti letou (46%):
Barva: Zlatá.
Aroma: Lehká mořská sůl, koření, zakulacený slad, hruška. Na mladici je elegantní.
Tělo: Bohaté a olejnaté. Dobře se rozprostře v ústech.
Chuť: Úžasná směs suché a sladké, konzervovaná rašelina, citrusy. Náznak kouře.
Dokončení: Meloun.
obrázek není k dispozici15-ti letou (46%):
Barva: Světle jantarová.
Aroma: Sofistikované. Koláč z Dundee, vanilka, čerstvá kůže, dýmkový tabák, sušená meruňka, rašelina, čaj.
Tělo: Plné a bohaté. Dobře se rozprostře v ústech.
Chuť: Najdeme tu evropský dub, i když není dominantní. Sladký tabák, oříšek, v pozadí kouř. Pestrá.
Dokončení: Saze, slad. Mořská sůl.
obrázek není k dispoziciFrank McHardy Anniversary 1975 (46%):
Barva: Sytě zlatá.
Aroma: Oříšek, kořeněný dub, mandarinka/curacao, macadamiové oříšky, bylinky, lehce kouřovitá. Dubová.
Tělo: Smetanové a měkké.
Chuť: Kokos, borovice, citrusy, káva. Koření směrem k závěru.
Dokončení: Oříšek, saze.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

15-ti letou:
Sladová, jejíž slaný, suchý a lehce olejovitý charakter ji zajišťuje ohromující chuťovou bohatost. Úžasná whisky.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:

obrázek není k dispozici10-ti letou (46%):
Barva: Je známo, že se různě mění podle použitých sudů od bledě zlaté po tmavší odstíny. Tím se netrapte - prostě to patří k osobitosti tohoto druhu.
Aroma: Očekávejte kůži, stopy rašelinového kouře, koření a slané tóny.
Chuť: Výraznější slanost, muškátový oříšek a skořice, pomerančová kůra a kupodivu ocet. Ale příjemný.
Dokončení: Lehce voňavé s pokračující sladkoslanou změtí. Na konci přetrvávající stopy kouře.

Whisky posezení s Netharem:

Springbank 10y

Recenze na whisky.nethar.cz:

Springbank 10 yo

Springbank 10 yo 1997 Batch 1

Springbank 100 Proof

Springbank 11 yo Madeira Finish

Springbank 12 yo Calvados Wood

Springbank 12 yo Cask Strength 54,6%

Springbank 12 yo Cask Strength Batch 11

Springbank 12 yo Cask Strength Batch 15

Springbank 12 yo Cask Strength Batch 16

Springbank 12 yo Cask Strength Batch 2

Springbank 12 yo Claret Wood

Springbank 12 yo Duthies

Springbank 12 yo Green

Springbank 13 yo 1999 Wk

Springbank 14 yo Port Wood

Springbank 14 yo Bourbon Wood

Springbank 15 yo

Springbank 16 yo 1999 Local Barley

Springbank 16 yo Rum Wood

Springbank 18 yo

Springbank 2001 Vintage

Springbank 21 yo Open Day 2018

Springbank 24 yo Elixir Distillers

Springbank 25 yo 1990 WhiskyFestival.cz

Springbank 8 yo 2007 Society Bottling

Springbank 9 yo Gaja Barolo

Springbank 9 yo Marsala Wood

Springbank Cuvée '65/'93 Murray McDavid

Springbank CV

Springbank Distillery Visitors

Springbank Rundlets and Kilderkins

.

Webové stránky palírny:

Etiketa Springbank 10-ti letá 46%Etiketa Springbank 12-ti letá 46%Etiketa Springbank 12-ti letá 100 Proof 50%Etiketa Springbank 15-ti letá 46%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 31.08.2019