značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

výslovnost  tisk textu

SPEYBURN

Palírnu Speyburn založil v roce 1897 John Hopkins. Palírna byla v majetku United Distillers a od roku 1992 je jejím vlastníkem společnost Inver House Distillers. V letech 1994 až 1995 byla palírna mimo provoz. Vodu bere z Granty Burn. V palírně je nejstarší bubnové sladovací zařízení ve Skotsku, které ve velkých kovových nádobách vykonává stejnou práci jako podlahová sladovna. Přes třicet let se již nepoužívá a slad se do palírny dováží.

Palírna SpeyburnPalírna SpeyburnPalírna SpeyburnPalírna SpeyburnPalírna Speyburn

Palírna si prý zachovává stále stejný vzhled, jako v době kdy byla postavena. Palírna navíc leží v pěkném zalesněném údolí - Glen of Rothes. Za druhé světové války zde byla základna skotského dělostřeleckého regimentu.

V palírně Speyburn - destilační kotleV palírně Speyburn - destilační kolte a vpravo nádrž na whisky (předkap, dokap) určenou k opětovné destilaciV palírně Speyburn - destilační kotle (pohled zdola)V palírně Speyburn - sběrné místo whiskyV palírně Speyburn - zrající whisky v sudech

Typy

V palírně se vyrábí 10-ti, 12-ti a 21 letá whisky. Zajímavým produktem je 21 letá Speyburn Centenary Celebration plněná v roce 1997. V sérii Flora & Fauna byla prezentována jako 12-ti letá. Společnost Inver House dává zase přednost 10-ti leté.

Speyburn 10-ti letá 40%Speyburn 10-ti letá 43%Speyburn 10-ti letáSpeyburn 12-ti letá Flora a Fauna 43%Speyburn 21 letá 1978/1999 58,8%Speyburn 21 letá Centenary Celebration 40%

Článek na PoznejWhisky.cz:


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1077843483145537/):

Zdeněk CZ napsal (22.5.2022):

Whisky pro žhavé dny

A zase ta Victorie !

Pamatujete, jak se v palírně Royal Lochnagar mladá královna Victorie seznámila blíže se skotskou whisky?

Poskočme časem a uvidíme blížící se 60-té výročí této velmi dlouho vládnoucí britské panovnice. Zakladatelům palírny Speyburn přišlo skvělé využít této příležitosti a nalahvovat první whisky v stejném roce (1897). Stavba se bohužel zpozdila a tak přišel poslední den v roce šílený finiš (pracovní, nikoliv přesudování destilátu do sudu s neobvyklým předchůdcem). Budova ještě neměla ani okna, ale ředitel nařídil výrobu. Dovnitř foukal mrazivý vichr, poletoval sníh, takže všichni zůstali oblečení v zimnících a dokončovali první whisky pocházející z palírny.

V Evropě vč. Anglie (!) jsou produkty Speyburn málo známé, což je vcelku paradox, neboť palírna sídlí ve "whisky velkoměstě" Rothes. Takové město neoplývá počtem obyvatel, ale přetéká palírnami, podobně jako další (Dufftown, dříve popisovaný Elgin, Keith). Na whisky-mapách se řadí do oblasti Speyside, pojmenované podle druhé nejdelší skotské řeky Spey, ale geograficky patří do Highlands, což je také vyznačeno na lahvích. Přísně vzato leží palírna na severu za hranicemi města, kousek jižněji leží také palírna Glen Grant, která ale provozuje obrovské návštěvnické centrum ve středu města Rothes. Asi nikoho nepřekvapí, že sousední palírny se jmenují Glen Spey a Glen Rothes (prezentovaná minulý měsíc na Festivalu v Morávce) a zaniklá palírna Caperdonich (někdy pod jménem Glen Grant II), kterou šťastlivci mohli také poznat na Festivalu. Rothes je také domovem firmy Forsyth´s, dost možná nejslavnějšího výrobce a servisní organizace tradičních měděných kotlíkových přístrojů na světě se zakázkami od Irska po Kanadu. Jaká je stručná historie palírny až dodnes?

Založili ji bratři John a Edward Hopkinsové, jejichž jméno je používáno na speciálních edicích dodnes. Zahájení produkce bylo trochu ve fofru, ale pak palírna nějak ztratila tempo, dlouho byla i zavřená. Za války sloužila jako zázemí pro britskou armádu. Postupně se dostala pod křídla větších a větších společností. Nejprve ji zakoupilo DCL (1916), potom SMD a nakonec (naštěstí) v r. 1991 Inver House, který začal přicházet se zajímavými kousky a expanzí palírny. (Pro úplnost dodávám, že od r. 2001 patří Inver House pod Pacific Spirits).

Prvním novodobým palírnickým počinem bylo nahrazení jediné dostupné verze destilátu 12-leté v rámci série Flora&Fauna (43%), za výbornou 10-ti letou lehkou whisky (ABV 40%). Už chápete, proč Diageo nemůže vydat pokračování svoji 12yo (43%) a tak navždy vypadnula ze série F&F?

V roce 2017 přibyla bohatší 15yo, která je doplňována od r. 2018 limitovanou, ale každoroční edicí 18yo, která byla vydána k 18-letému výročí práce hlavního blendera palírny Bobyho Andersena. Obě plněny při 46%. Řady produktů také rozšířily kousky pro travel retail: 10yo ve vyšší "výbavě" (46%), 16yo zrající pouze v sudech po bourbonu (opět 43%) a Arranta Casks zrající pouze v 1st bourbonu. Zajímavou variantou je Hopkins reserve, zrající v sudech, které předtím uchovávaly nakouřenou whisky.

Základní charakter palírny se pozná podle kombinace zrání v bourbonu a sherry (core range 10-15-18), s výjimkou výše popsaných rozšiřujících produktů. Zásadně se nenakuřuje. New make je hutnější než podobný styl od AnCnoc, přesto velmi vzletný. Používá čistou vodu z menšího přítoku řeky Spey nazývaného Granty Burn, který má lehounce rašelinový nádech, téměř nepostřehnutelný, ale zesilující organoleptický vjem z výsledného destilátu. Kombinací obou říčních toků vzniknul také název palírny (Spey+Burn). Destilát má lehký, ovocně-květinový charakter ve vůni i chuti, lze najít tropické ovoce a broskve, u mladších verzí přibývá náznak oříšků a vanilky, u zralejších se přidává lesní ovoce (maliny, ostružiny). Na rozdíl od hutných whisky, které dokáží obalit jazyk pocitem hustého gelu, Speyburn je lehká whisky, která se vznáší pocitově 1 milimetr nad jazykem, nikdy neklesne úplně a ve středně dlouhém závěru jenom trochu popráší jazyk pepřem ze zbytkového alkoholu (citronová kůra?). Co napomáhá výraznému květinovému aroma/chuti?

Zjednodušeně a srozumitelně i pro laika (pls omluva studovaným chemikům za zjednodušení) lze popsat hlavní fázi výroby whisky jako přeměnu cukru obsaženého v ječmeni (v případě skotské whisky) působením živých organismů - kvasinek - na alkohol.

Ještě počátkem století většina výrobců tvrdila, že chutě a vůně tvořené kvasinkami v průběhu kvašení, se ztratí během destilace. Dnes naopak jsou použité kvasinky pečlivě vybírány a cíleně se ovlivňuje poměr mezi vzniklými kyselinami, aldehydy, estery a vyššími alkoholy.

Hodně se pracuje i s dobou kvašení a tady byl a je Speyburn průkopníkem experimentátorem. Palírna začínala s kratší dobou fermentace (48-72 hod), ale dnes používá také fermentaci dlouhou přes 120 hodin, která zesiluje květinově-ovocný charakter. V r. 1898 přišel Speyburn jako první s inovativní novinkou, vymyšlenou v mezinárodní spolupráci Němce Henninga a Francouze Gallanda, která byla nazvána "drum malting" (někdy překládáno jako pneumatické sladování). Dnes se sice již nepoužívá, ale "kvasné průkopnictví" Speyburnu nikdo neupře.

Moje doporučení?

Lehká whisky pro úmorné horké dni je 10yo a všechny NAS verze, jejichž cena je víc než příjemná (20-25 EUR), nejlepší poměr cena/výkon přináší intenzivnější 15yo za zhruba dvojnásobek. Vynikající je je 18yo, která přináší navíc znatelné tóny sladkého červeného ovoce a zjevně strávila větší čas v sudech po sherry. Bohužel, za ní už je třeba zaplatit 70-80 EUR a navíc se špatně shání. Českým e-shopům se vyhněte, jejich cena je mimo mísu, jako všechno, co je méně známé a okoukané :(


Další díly Opomíjených skotských perel najdete v článcích.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Speyburn 10letá 40%Speyburn 10letá 40%:
(lahvována 15/7/2020, vyhrál jsem ji v soutěži na FB E-whisky.cz v říjnu 2020)
V aroma mě nejdříve upoutaly kvasnice, ne nějak nepříjemně, prostě mi přišly dost výrazné. Po chvilce odvětrání zůstává ovocná sladkost, hrušky, lehké kynoucí těsto. Občas lehká ostrost citrusů. Aroma je lehké, nenáročné, letně odpočinkové. V chuti přijde výrazná úvodní sladkost, slad, lehké ovoce, v druhé části trochu dřevité hořkosti, ale jen trochu, nevadící a asi jen, když se člověk snaží dlouho vychutnávat. Dokončení postupně a i celkem dlouho doznívá, sladkost, mléčná čokoláda, ovoce, dřevo.
Celkově příjemná, lehká, nenáročná, letní, Speyside whisky. Nemá v sobě nic čím bych si ji pamatoval, ani v dobrém, ani špatném, jak dobrá oplatka, když jsou na stole, tak si rádi vezmete, když nejsou, tak se nic neděje a nepoběžíte je koupit.

Hezká letní rozesmátá holka běžící ve vlajících letních šatech, skrz látku prosvítají bikiny a hezké tělo. Na každého se usmívá, s každým lehce zaflirtuje. Člověku vykouzlí na tváři úsměv, její krátký flirt lehce zahřeje u srdíčka a pohladí ego. Víc toho od ní nebude, je to jen takový ten hezký letní úsměv. I ten ale potěší. (20.10.2015)

Speyburn 10letá 43%Speyburn 10letá 43%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2005:
Aroma jemně sladké, trochu vanilka, chuť sladká, celkem dobrá, příjemné pití, ale ne nijak výrazná a zajímavá, spíše zapomenutelná. (20.12.2005)

Zdeněk CZ:

Speyburn 10letá 40%Speyburn 10letá 40%:
porovnání standardní desetileté Speyburn 10yo (40%)
Aktuální výsledky pokorné práce v palírně Speyburn ukazují, že když master blender kráčí po správné cestě a pochopil základní charakter palírny, který má rozvíjet, tak nemusíme smutnit, že si už nemůžeme zakoupit starší produkty a dostupné jsou jenom novější verze.

Při porovnání standardní desetileté Speyburn 10yo (40%) jasně vítězí novější sestřička.

A s cenovkou pod 7 stovek jasný tip na lehký a voňavý dram pro horké dny. Po převzetí palírny do rukou Inverhouse nahradily tímto kouskem původní 12-ti letouverzi nabízenou v ještě předchozím majitelem Diageo v sérii Flora&Fauna.
Master blender Bobby Anderson dále rozvíjel délku fermentace a použité kvasinky, kombinuje základní bourbonové zrání s lehčím vlivem sherry a za mě posunul hodnotu zážitku dramu na jasně vyšší úroveň. Přitom ani první verze nebyla špatná.

Old (10yo): vůně citrusů a trochu síry lehce doplněná květinovou loukou není intenzivní, takže člověk musí skoro omočit špičku nosu v tekutině, aby ji ucítil. V chuti je rychle nahrazen citrusový dojem rozkvetlými květinami na louce kombinovanými s příjemným zralým šťavnatým ovocem (broskev, hruška), aby se v dozvuku až bolestně rychle vracel citrusový, vysušující a kořenitý dojem. Jakoby člověk kousnul do citronové kůry. Možná tohle může skvěle fungovat v míchaných nápojích?

New (10yo): ohromí intenzitou vůně, která se vznáší jako na obláčku, provzdušněném bublinkama, který stoupá do nosu a citrusová vůně je více doplněna květinovou loukou, na které doslova hmatáš (ve vůni!) hutný, lepivý med včeliček na té louce. V chuti se potvrzuje slib z vůně, citrusy kamsi zmizí a brzy se navodí dojem rozkvetlé louky plné květin, cítíš ještě více intenzivní hustý med, zakousneš se do hodně šťavnatého zralého ovoce (opět hruška, broskev), z koření je jen vanilka. Vjem je plnější i lahodnější než u starší verze a v dozvuku nepřichází tak razantní překlopení do suchého citrusově-kořenitého vjemu jako u dříve narozené sestřičky. Tady máš dojem pouhého olíznutí citronové kůry v samotném závěru, aby člověk uvěřil, že je konec tohodle dramu.
Tohle je prostě lepší.
Říká se, že dobrá skladba musí mít taky dobré zakončení :)

Palírna vyprodukovala přes 4 miliony čistého alkoholu v r. 2021, takže nízká cena odráží produkční rozložení výroby do velkého množství lahví. V USA je dobře známá díky skutečnosti, že první čtvrtstoletí patřil Inver House amerických vlastníkům, u jižních evropských států je také velmi oblíbená, ale v u nás si ji vychutnává málokdo.

Dávám svůj tajný tip za poměr cena/výkon a zpříjemnění třeba dovolenkových okamžiků. (4.6.2022)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Speyburn 10letá 40%Speyburn 10letá 40%:
Barva: čisté zlato.
Aroma: květinové.
Tělo: střední, jemné.
Chuť: čistá, lehce sladová, projeví se svěží, bylinné, vřesové chutě.
Dokončení: svěží, velmi sladské, lehce sirupové.
Známka: 71
Speyburn 12letá Flora a Fauna 43%Speyburn 12letá Flora a Fauna 43%:
Barva: bledá zlatá.
Aroma: velmi suché.
Tělo: střední, jemné.
Chuť: slabě sladká a sladová, přechází do bylinné, vřesovité suchosti.
Dokončení: suché, hřejivé, aromatické, agresívní.
Známka: 71
Speyburn 21letá Centenary Celebration 40%Speyburn 21letá 40%:
Barva: broskvovvě zlatá.
Aroma: květinové, listové, rašelinové.
Tělo: střední, jemné, čisté, dlouhé sladové pozadí, opět čisté, bylinné, vřesové tóny.
Chuť: příjemná kombinace sladu, vřesu a sherry.
Dokončení: ořechová sladkost, přechází do suchosti, pozdní rašelinové teplo.
Známka: 76

Stručně některé další:

Speyburn 1975 Cadenhead: zelenkavě zlatá s listovým aroma, velmi lehkými příchutěmi a rašelinovým dokončením, známka 69
Speyburn 1971 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice: měla mnoho vřesového medu a sladu, s tónem trpkých bylin, známka 76

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciSpeyburn 10letá 40%:
Barva: Světle zlatá.
Aroma: Měkké a sladovité. Vřes, pomeranč, koření.
Tělo: Střední. Na dotek měkké.
Chuť: Lehký, suchý, sladový začátek před kořeněným prostředkem. Dobře vyvážená.
Dokončení: Koření, trochu suché.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Speyburn 10letá:
Klasická sladová vhodná pro výrobu míchaných značek: lehká se silnou obilnou příchutí. Kouzelná a pohodová.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:

Speyburn 25letá SoleraSpeyburn 25letá Solera:
Barva: Na stáří whisky překvapivě světlá, ale příjemně zlatá.
Aroma: Lehká vůně dubu a vanilky. Med, ovocný koláč a lehká kouř.
Chuť: Naplňující ústa, bohatá ahřejivá, máslová medová sladkost, pečený pomeranč a jemné tóny dubu.
Dokončení: Lahodné, dobře vyvážené a konzistentní. Může se objevit náznak tmavých pomerančů, těsně u konce.

v knize Svět whisky hodnotí:

Speyburn 10letá 40%Speyburn 10letá 40%:
I přes existenci starších verzí, jako je nedávno vydaná 25letá Solera, zůstává 10letá hlavní verzí. Má příchuť vanilkových karamel a sladkou dlouhou dochuť.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Speyburn 10letá 40%Speyburn 10letá 40%:
Barva zlatožlutá. V aromatu vykazuje tato příjemně přívětivá malt whisky lehce květinový nádech, doplněný trochou sena, vřesu a medu. Ve výtečné chuti se projeví opět vřes a další byliny, zrovna tak jako sladová sladkost. V dozvuku se tato malt whisky jeví jako svěží a sladká.

Recenze na GentlemansWhiskyClub.cz:

Recenze na PoznejWhisky.cz:

Alkohol.cz - Petr Pulkert:

Adventní kalendář 2022: 17.12. - Speyburn Hopkins Reserve

Adventní kalendář 2023: 16.12. - 16 Years Old Speyside Single Malt Travel Exclusive


Svet Whisky SK

Speyburn 10 YO


Recenze na whisky.nethar.cz:

Speyburn 7 yo 2009 Cooper's Choice

Speyburn 9 yo 2009 C&S

Speyburn 10 yo

Speyburn 12 yo 2006 LsD Hepburn's Choice

Speyburn 15 yo

Speyburn 16 yo

Speyburn 18 yo

Speyburn Bradan Orach

Speyburn Hopkins

Speyburn 2004 Single Cask 218

Etiketa Speyburn 10-ti letá 40%Etiketa Speyburn 10-ti letá 40%Etiketa Speyburn 12-ti letá Flora a Fauna 43%Etiketa Speyburn 12-ti letá Flora a Fauna 43%Etiketa Speyburn 21 letá 1979/2002 60,2%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 10.03.2024