značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

[skapa]  výslovnost  tisk textu

SCAPA

Palírnu Scapa založili J.T. Towsend a Macfarlane v roce 1885 a whisky se v ní pálila až do roku 1993, kdy byla uzavřena. Palírna byla pouze uzavřena a nebyla zatím úplně zlikvidována, je tedy i možné, že bude znovu vyrábět. Tomuto stavu se také říká "mothballed", značí že palírna je v klidu či rekonstrukci, ale není zatím určena k plné likvidaci. Nyní je palírna opět v provozu. Za první světové války byla palírna zcela zničena požárem. V roce 1954 ji koupil Hiram Walker, který ji přestavěl a zabudoval dva válce pro Lomond Still (v roce 1959), jedny z mála, které dnes zůstaly. Majitelem je Allied Distillers a držitelem licence je Taylor & Ferguson. Vodu bere z Lingro Burn.

Informace o opětovném provozu palírny byly trochu zmatečné, ale podle posledních informací by měla být v plném provozu od ledna 2005. Bylo možné najít informace o provozu již z dřívější doby, ale ty byly pravděpodobně ovlivněny tím, že připravit palírnu k znovuprovozu přecejen chvíli trvá. Ostatně ani dnes (květen 2005) se moc informací o obnoveném provozu najít nedá, na většině webů o whisky není zmíněn. Z mého pohledu důvěryhodnou informaci jsem našel v internetové podobě Orkneyských novin.

Společnost Allied chtěla Scapu nabízet jako atraktivní sladovou výrobcům míchané whisky, a proto trvala na tom, že ji bude vyrábět ze sladu, který vůbec neprošel sušením nad rašelinou. I přesto si však Scapa v sobě zarputile uchovává cosi kouřovitého, snad díky vodě, která kdysi bublala v podsaditém, jakoby lehce deformovaném kotli typu Lomond.

Palírna ScapaPalírna ScapaPalírna ScapaPalírna ScapaPalírna ScapaPalírna Scapa

Whisky se zde pravděpodobně stále vyrábí způsobem "Lomond still", kdy výsledkem je whisky hutnější a silnější, podle některých odborníků však méně kvalitní. Whisky zde vyrobená zraje následně v sudech po bourbonu.

Scapa, která se nachází na ostrově Orkney, je v některých přehledech zařazena jako všechny palírny z ostrovů mezi whisky do oblasti Highland.

V palírně Scapa (kotel pro Lomond Still)V palírně Scapa (kotel pro Lomond Still, v pozadí klasický kotel)V palírně Scapa - sudyV palírně Scapa - sud

Typy

Velmi známá je 12-ti letá whisky, která je běžně v prodeji i u nás. Tato whisky získala v roce 1996 zlatou medaily na Mezinárodní soutěži vín a destilátů. Scapa byla běžně vyráběna i jako 8-mi, 10-ti a 14-ti letá. Pro export byla též vyráběna i jako 9 a 15-ti letá. Na trhu je i whisky lahvovaná v nezávislých stáčírnách. Společnost Allied dodala do bezcelních zón desetiletou whisky, v níž se dokonale zrcadlí lehkost a dokonalost, jež bývaly poznávacími znameními této značky, a která se podobně jako Highland Park vyznačuje medovým charakterem.

Používá se v některých míchaných whisky např. Ballantine´s a Ambassador.

Na zakázku zde byla také plněna jako 8-mi letá pod názvem Orkney Towage.

Scapa 10-ti letáScapa 12-ti letá 40%Scapa Gordon & MacPhail 1986 40%Scapa Signatory Vintage 18.5.1989/8.12.1999 43%Scapa Signatory Vintage 16-ti letáScapa Chieftain´s Choice 16-ti letá 1985 43% Sherry Wood

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Scapa 12-ti letá 40%Scapa 12-ti letá 40%:
Aroma je sladce-slané, seno, listy, listí v lese, kůže, hlína, exotické ovoce. Aroma je příjemné, měkké, výrazné. Chuť je lehce nasládlá, trochu vanilky, celkem jemná, s tóny soli. Bohužel podstatně méně výraznější s zajímavější než vůně. Dokončení lehce s náznakem koření a slanosti a lehkou rašelinou. Celkově je ta whisky spíše jemnější, trochu slaná, ani tak moc bohatá. Vůně navnadí více než dá chuť, ale stále dobře pitelná. Mezi single malty spíše k slabším průměrům, chybí ji určitá bohatost hlavně v chuti a větší charakter, vyváženost celkem má.
Upozorňuji, že se jedná o staré plnění, ještě z doby před uzavřením palírny v roce 1994. Aktuální produkce je již z nově otevřené palírny.

Na první pohled hezká ženská, trochu šmrclá exotičnem. Líbí se vám, přitahuje vás, kroužíte kolem ní jak mlsnej kocour. Fantazie jede naplno. Jste fakt zvědaví, co se nastane dále. Jenže vaše představy byly z prvního dojmu trochu větší, než vám holka dokáže nabídnout. Není to špatné, ale nic co by tu už nebylo. Není špatná, ale ničím zajímavá, taková tuctová. Holka, co si jí prostě nezapamatujete. I když byste si přáli, aby vás nečekaně něčím překvapila, ale takových moc není. Občas na příjemně strávený večer dobré, ale na nastěhování to není. Citíte to od začátku a i když se jí věnujete, tak na pozadí přemýšlíte, kam půjdete dále. (22.9.2019)

Scapa 1989/2001 Gordon & MacPhail 40%Scapa 1989/2001 Gordon & MacPhail 40%:
Aroma je sladce-slané, podobá se základní Scapě z té doby. Jemné, vanilka, čerstvé dřevo, pak se přidává exotické ovoce a objevují se více slané tóny. Chuť je ale težké zklamání. Je plytká, jak naředěná, nudná, nezajímavá, prázdná. V dokončení třochu kořenitosti a slaného závěru. Tak tohle oproti originálu nedotáhlo ani na slabší průměr, to je rovnou podprůměr.
Opět jsme před rokem 1994, kdy byla palírna uzavřena. Aktuální produkce je již z nově otevřené palírny.

Dneska ta holka z minula nemohla, ale seznámili jste se s její kamrádkou, která jako by jí z oka vypadla. Aby ne jsou to sestry. Je taky hezká, doufáte že překvapí něčím navíc a když ne, tak to alespoň bude takové průměrné. Ale není, je to otrava, tuhle holku setkání s vámi nebaví a dává to najevo. I když se smíříte, že s tím, že z toho rande nic pořádného nebude a chcete ho přežít alespoň v pohodě, tak ani to nejde. Ta holka je prostě prázdná, nudná, trochu blbka. A tak ji nakonec dáte pár plusových bodů jen za to, že alespoň nebyla protivná, nepříjemná a nesnesitelná. (22.9.2019)

Scapa 1993/2005 Gordon & MacPhail 40%Scapa 1993/2005 Gordon & MacPhail 40%:
Velmi stručné poznámky z ochutnávky v roce 2006:
Příjemně pitelná whisky s mořským nádechem, vřesová sladkost, i trochu kyselosti. (31.8.2006)
Scapa 14y 40%Scapa 14y 40%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2006:
Aroma vřes a moře. Chuť sladkost, lehce jód, jinak jemná a spíše nevýrazná. Dokončení spíše nijaké. Celkově nevýrazná whisky. (7.6.2006)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

obrázek není k dispoziciScapa 8-mi letá Gordon & MacPhail 40%:
Barva: zlatá až jantarová.
Aroma: svěží slanost mořského větru, čerstvě pokosená tráva, vřes, trochu charakteru bourbonu.
Tělo: střední, hedvábné.
Chuť: slaná, slabě ostrá, štiplavá.
Dokončení: olejové, ale suché, lahodné.
Známka: 76
obrázek není k dispoziciScapa 10-ti letá 43%:
Barva: zlatá až jantarová.
Aroma: sůl, seno, čokoláda, po bourbonu, lahodná měkká rašelinová.
Tělo: střední, hedvábné.
Chuť: jemná, vanilková, čokoládová, vyzrálá, krásná vyváženost.
Dokončení: lahodná trpkost, vyzrálá rašelina, slabá sůl, rychle se rozprostře teplo.
Známka: 77
Scapa 12-ti letá 40%Scapa 12-ti letá 40%:
Barva: zářivě zlatá.
Aroma: měkké, seno, teplo.
Tělo: lehké, jemné, slané.
Chuť: čistá, nasládlá, vanilka, ořechy, sůl.
Dokončení: pozdější sůl a koření, s náznakem rašeliny.
Známka: 76
obrázek není k dispoziciScapa 1988 Signatory Vintage (plněno 1998, sudy 176 a 177) 43%:
Barva: bílé víno.
Aroma: slané, kořenové, slabě ovocné, mořské řasy.
Tělo: lehké, ale pevné, jemné a olejové.
Chuť: slabší dřevitý extrakt, projevuje se více rašeliny.
Dokončení: trávová sladkost, rašelinové, slanost.
Známka: 76
Scapa Gordon & MacPhail 1987 40%Scapa Gordon & MacPhail 1987 40%:
Barva: prvosenka.
Aroma: listové, slabě kyselé, bylinné tóny, rašelina, sůl.
Tělo: lehké, ale sirupové.
Chuť: sirupová, ořechová, slaná.
Dokončení: ořechové, slané, velmi dlouhé, příjemné, ucelený, lahodný a dobře vyvážený ročník.
Známka: 79
obrázek není k dispoziciScapa 1983 Gordon & MacPhail 40%:
Barva: jantarová.
Aroma: sůl, seno, čokoláda, po bourbonu.
Tělo: střední, hedvábné.
Chuť: jemná, vanilková, čokoládová, štiplavá pachuť.
Dokončení: čokoláda, karamela, lékořice, sůl.
Známka: 78
Scapa Gordon & MacPhail 1986 40%Scapa 1986 Taylor & Ferguson/Gordon & MacPhail 40%:
Barva: zlatá až jantarová.
Aroma: seno, kůže, parfémové.
Tělo: jemné, olejové.
Chuť: ořechová, citronová, slaná.
Dokončení: citronové, olejové, dlouhé.
Známka: 78

Stručně některé další:

Scapa 1963 Gordon & MacPhail 40%: krásné plné příchutě, ucelený, od solného láku přes bourbon až po čokoládu, známka 79
Scapa 24 letá 1965/1990 Cadenhead´s 46,5%: slaná, vřesová, známka 77

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciScapa 12-ti letá 40%:
Barva: Starobylá zlatá.
Aroma: Hodně zralé ovoce (meruňka/broskev), med a malinko kouře. Kulaťoučká.
Tělo: Syté, měkké.
Chuť: Exotická, dobře se rozprostře v ústech. Plná tropického ovoce: mango, guava, ovocný salát. Dlouhá.
Dokončení: Žvýkačka. Kokos.
obrázek není k dispoziciScapa 16-ti letá Chieftain´s Choice:
Barva: Sytě jantarová/červenohnědá.
Aroma: Tučné, aroma po sherry: vlašský ořech/ořechovec, datle, sirup a karamelka, kůže s olejnatými/medovými tóny.
Tělo: Tlusté, sladké a velmi šťavnaté.
Chuť: Zralá a plná, obalená suchým oříškem. Robustní.
Dokončení: Měkký, Sušené ovoce.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

Vynikající je patnáctiletá whisky se silnou čokoládovou příchutí.

Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky) hodnotí:

Scapa 16-ti letá 40%Scapa 16-ti letá 40%:
Aroma: Sladké a sametové, náznaky sladkých mandarinek a medu z vřesovišť.
Chuť: Plná a vyvážená, stopy zázvoru a pečených jablek, přítomná je i vanilka.
Dokončení: Dlouhé a suché, s jemným nádechem mořského vzduchu.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

Scapa 10-ti letá z nezávislé stáčírny:
Aroma: olejnaté, se stopami ovoce a vanilky.
Příchuť: trochu karamelu a vanilky, olejnatý konec.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Scapa 12 yo

Scapa 14 yo

Scapa 14 yo Chivas Brothers CS Edition

Scapa 16 yo

Scapa 1989 GM

Scapa Skiren

Etiketa Scapa 12-ti letá 40%Etiketa Scapa Gordon & MacPhail 1989/2001 40%Etiketa Scapa Signatory Vintage 25.1.1988/4.1998 43%Etiketa Scapa 15-ti letá 43% vyrobena pro Kirsch Import Germany

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 28.09.2019