značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

výslovnost  tisk textu

MORTLACH

Palírnu Mortlach založili v roce 1823 James Findlatter, Donald MacIntosh a Alexander Gordon. Palírna stojí na místě, kde se pálilo již v dávných dobách. V letech 1837 až 1851 byla palírna uzavřena, v té době dokonce fungovala jako kostel nekonformních církví. V roce 1923 koupil palírnu Johnnie Walker. V letech 1960 až 1964 byla rozšířena a byly přistavěn nové budovy. Současným majitelem je společnost United Distillers a držitelem licence John Walker & Sons. Vodu na výrobu bere palírna z Jock´s Well na Conval Hills a vodu na chlazení bere z řeky Dullan.

Byla první legální palírnou ve městě Dufftown.
Palírna byla známa i pod jménem Mortlock.

Palírna MortlachPalírna MortlachPalírna MortlachPalírna Mortlach - sklady na sudy se zrající whiskyPalírna Mortlach - sklady na sudy se zrající whisky

U této palírny je zajímavý také její název. Jednou možností vysvětlení názvu je překlad z gaelštiny - Údolí ve tvaru misky, což i může odpovídat místu, kde se palírna nachází. Druhou možností je, že název je odvozen od Mort - masakr a Lach - divoké kachny. V této lokalitě skotský král Malcolm II porazil Dány. Právě od této porážky Dánů, může být název také odvozen.

Další zajímavostí je to, že část produkce je destilována třikrát.

V palírně Mortlach - kvasné káděV palírně Mortlach - destilační kotleV palírně Mortlach - venkovní kondenzátoryV palírně Mortlach - sběrné místo whisky

Typy

16-ti letá plněná palírnou je hodnocena velmi vysoko, dále se v palírně plní také jako 12-ti a 21 letá. V sérii Flora & Fauna byla prezentována jako 16-ti letá. Společnost Gordon & MacPhail ji lahvuje jako 15-ti a 21 letou. K miléniu byla na trh dána 60-ti letá Mortlach Single Cask 1938. Společnost Gordon & MacPhail lahvuje Mortlach také jako ročníkové plnění.

Sladová whisky Mortlach je používána do kvalitních míchaných whisky, např. Johnnie Walker a John Barr.

Mortlach 16-ti letá Flora a Fauna 43%Mortlach 15-ti letá lahvovaná Gordon & MacPhailMortlach 50-ti letá destilovaná 1936 40%Mortlach 60-ti letá Single Cask 1938Mortlach 1936 lahvovaná Gordon & MacPhailMortlach Blackadder 1989 Raw Cask 59,4%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize hodnotí:

Mortlach 16-ti letá Flora a Fauna 43%16-ti letou (43%, Flora a Fauna):
Barva: hluboká, bohatá, jantarová.
Aroma: suché sherry oloroso, kouřové, rašelinové.
Tělo: střední až plné, pevné, jemné.
Chuť: sherry, kouřová, rašelinová, mízová, pevná, jemná.
Dokončení: dlouhé a suché.
Známka: 81
Mortlach 1980 Cask Strength 1980/1997 63,1%Mortlach 1980 (63,1%, Cask Strength, 1980/1997):
Barva: velmi přitažlivá, zářivě oranžově jantarová.
Aroma: výrazný rašelinový charakter, citrusové slupky.
Tělo: velké, tělnaté.
Chuť: květinová, blatouchová, sirupová, bohaté tóny sherry, velmi velká ve středu, s intenzívním projevem chuti, měkké mátové větrové pastilky.
Dokončení: silnější máta, stává se sušším, vynikající digestiv.
Známka: 85
obrázek není k dispozici22 letou (65,3%, Rare Malts, destlivána 1972):
Barva: velmi sytě zlatá.
Aroma: obilné zrno, čerstvě upečený chléb, trochu kouřové rašeliny.
Tělo: pozoruhodně jemné, vrstevnaté.
Chuť: výrazně ořechová, projeví se suchá chuť, která přechází do sladké a šťavnaté, potom sladká kouřová.
Dokončení: ucelené, s cukruvě ječmenným a ořechovým přílivem tepla, fantastická délka.
Známka: 85
Mortlach 15-ti letá lahvovaná Gordon & MacPhail15-ti letou (40%, Gordon & MacPhail):
Barva: bronzová.
Aroma: příjemně kouřové, s náznaky sladu a sherry.
Tělo: střední až plné.
Chuť: kouřové, vřesové, pryskyřičné tóny, šťavnatá sladovost, ovocná (šťavnaté hrušky), sherry, dub.
Dokončení: parfémové, dlouhé, suché.
Známka: 82
Mortlach 1969 lahvovaná Gordon & MacPhail 1969/1996Mortlach 1969 (40%, Gordon & MacPhail):
Barva: sytě oranžově jantarová.
Aroma: květinové, připomínající len nebo naškrobené plátno, potom příjemná souhra dubu, sherry a rašeliny.
Tělo: pevné, statné, slabě těžké.
Chuť: dub, cedr, tmavá čokoláda.
Dokončení: suché, pražené mandle, kouřové.
Známka: 83
obrázek není k dispozici9-ti letou (43%, Signatory, destilována 1988, sud po sherry 2626):
Barva: sytě zlatá až bronzová.
Aroma: rozinkové sherry, obilné zrno a kouř v pozadí.
Tělo: střední až plné, dobře vyzrálé.
Chuť: sladovost tvrdé karamely, potom máslová, nakonec ořechové sherry.
Dokončení: živé, máta, slabě štiplavé a ostré.
Známka: 82
obrázek není k dispozici22 letou (57,7%, Signatory, destilována 1975, sud 6259):
Barva: jasné, lámavé zlato.
Aroma: čisté, květinové a voňavé, lehce rašelinové, lahodné.
Tělo: střední, vyzrálé.
Chuť: zpočátku sladká, potom máslová, stává se ořechovou a suchou.
Dokončení: velmi ucelená, nápor suché rašeliny, potom máslová karamela a kořeněné teplo.
Známka: 82
obrázek není k dispozici19-ti letou (59,3%, Adelphi, destilována 1980):
Barva: jantarová až žlutohnědá.
Aroma: květinové, čisté, suché, kouřové.
Tělo: střední, tělnaté.
Chuť: sladová, koláčovitá, přechod do máslové, potom pečené kaštany a kouř.
Dokončení: slabě rostlinné, potom hřejivé koření a sladkost.
Známka: 81

Jim Murray ve své knize hodnotí:

16-ti letou:
Má medovou příchuť s náznakem marcipánu a máty, ale stále si uchovává celkově suchý charakter.

Daniel Lerner ve své knize hodnotí:

15-ti letou (lahvovanou Gordon & MacPhail):
Aroma: lehké, svěží, ovocné.
Příchuť: kouřová, dřevitá, s nádechem vanilky, karamelová, více vrstevnatější než naznačuje vůně.
Etiketa Mortlach 16-ti letá Flora a Fauna 43%Etiketa Mortlach 15-ti letá lahvována Gordon & MacPhail 40%Etiketa Mortlach 50-ti letá destilovaná 1936 40%Etiketa Mortlach 1980 Cask Strenght 1980/1997 63,1%Etiketa Mortlach 23 letá Rare Selection 1972 59,4%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 08.12.2011