značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

[laga-vúlin]  výslovnost  tisk textu

LAGAVULIN

Palírnu Lagavulin založil v roce 1816 John Johnston. Palírna ovšem začala fungovat již v roce 1742 jako ilegální palírna. V sousedství palírny stála malá palírna Kildalton (založená Archibaldem Campbellem), která byla v roce 1836 pohlcena Lagavulinem. Mezi vlastníky palírny patřili také např. James Logan Mackie (v roce 1867) a Peter Mackie (v roce 1878). Nyní palírnu vlastní United Distillers a licenci má White Horse Distillers. Vodu palírna bere ze Sholum Lochs, kam voda stéká po úbočích pokrytých rašelinou a i díky tomu má výsledná whisky vysoké množství fenolů a rašelinnou příchuť.

Z robustního charakteru whisky, lze tipovat, že palírna bude odpovídajících rozměrů. Palírna má však pouze čtyři kotle, všechny podsadité, ale spíše menší. Původní název palírny - Lagg An Mhuillin znamená mlýn v kotlině.

Palírna LagavulinPalírna Lagavulin - sklady se sudy se zrající whiskyPalírna LagavulinPalírna Lagavulin

Při rekonstrukci palírny v roce 1962 bylo převzato některé zařízení ze sousední palírny Malt Mill (která byla v provozu v letech 1907 až 1960). V této palírně Peter Mackie, který ji založil, experimentoval s tradičními postupy z předindustriálního období.

Lagavulin je whisky bohatá, typicky ostrovní s nádechem rašeliny, kouře a slanosti. Její milovníci s oblibou tvrdí, že připomíná oceán Je také zařazena mezi Classic Malt.

V palírně Lagavulin - mlýn na sladV palírně Lagavulin - destilační kotle pro první destilaciV palírně Lagavulin - sběrné místo whiskyV palírně Lagavulin - Tasting Room

Typy

Vedle vysoce hodnocené 16-ti leté whisky, se také vyrábí jako 10-ti a 12-ti letá. Vedle standardně vyráběných se lze také setkat např. s Distiller´s Edition Double Matured, která zraje v sudech po bourbonu a dozrává v sudech po sherry Pedro Ximenez, či s 12-ti letou Lagavulin Specially Selected.

Část produkce se plní pro Vintage Malt Whisky Co., pod názvem Finlaggan jako 10-ti, 12-ti, 15-ti, 17-ti a 21 letá, pro Highlands & Islands Scotch Whisky Co. jako 5-ti letá s názvem Ileach, pro Dun Bheagan 8-mi letou Single Islay Malt, pro společnost Jack Wiebers 5-ti letá Classic of Islay a Wilson & Morgan zde plnil 8-mi letou House Malt Born on Islay z roku 1994. Jako privátní plnění z roku 1991 9-ti a 12-ti letá s nzvem Fuaran Ile. Plní se zde také 5-ti až 6-ti leté ročníkové Vintage Islay Malt.

Okolo roku 2010 se styl whisky Lagavulin změní. Nynější whisky s rašelinovitostí až na 50 ppm fenolů, byla experimentem a množství se vrátilo na původních 35 ppm. Ovšem tyto whisky zatím teprve dozrávají ve skladech.

Je základním kamenem míchané whisky White Horse.

Lagavulin 16-ti letáLagavulin The Distillers Edition Double Matured 1984Lagavulin 12-ti letá 43%Lagavulin 12-ti letá 43%Lagavulin 15-ti letá 45%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Lagavulin 12-ti letá 43%12-ti letou (43%):
Barva: bledě jantarová.
Aroma: mořská sůl, rašelina, intenzívní suchost, sherry.
Tělo: plné, vyzrálé, sirupové.
Chuť: suchá, kouřová, rašelinová, slaná.
Dokončení: slané, suché, kouřové, ucelené a skvělé.
Známka: 89
Lagavulin 16-ti letá 43%16-ti letou (43%):
Barva: sytě jantarová.
Aroma: všechny prvky, ale silněji sherry.
Tělo: plné, jemné, pevné.
Chuť: suchost zpočátku vyrovnává sladkost charakteru sherry, jak se chuť postupně vyvíjí, vynořují se tóny olejové, trávové a slané chuti, důstojná, ale plná života.
Dokončení: obrovské, silné, "medvědí objetí rašeliny".
Známka: 95
Lagavulin The Distillers Edition Double Matured 1979Lagavulin 1979 (43%, The Distillers Edition, Double Matured):
Barva: oranžový pískovec.
Aroma: svěží nástup s náznaky rašeliny, dehtu, síry a soli, včelí vosk.
Tělo: plné, sirupové.
Chuť: bohatá a nesmírně sladká, potom kouřová, medicínská a v závěru mořské řasy.
Dokončení: koření, sůl, písek, co ztratila z charakteru palírny, získává v jiných rozměrech výraznosti.
Známka: 95
obrázek není k dispozici13-ti letou (46%, Murray McDavid, 1984, dozrála v sudech po bourbonu):
Barva: prvosenka.
Aroma: suché, rašelinový kouř.
Tělo: střední, pevné.
Chuť: převládá rašelinový kouř, vypalovaná tráva, potom olejová, náznak mořských řas a sůl.
Dokončení: suché, velké a hřejivé, později medicínské.
Známka: 87
obrázek není k dispoziciLagavulin 1979 (40%, Murray McDavid):
Barva: lámavé bledé zlatp.
Aroma: zdrženlivé, voňavý kouř, svěží tráva.
Tělo: střední, mírně sirupové.
Chuť: zpočátku lehká a trávově sladká, přejde do rašeliny, kouře a koření.
Dokončení: popřové, písková suchost.
Známka: 86

Stručně některé další:

14-ti letá (64,7%, Cadenhead, 1978): byla velká, zpočátku dubově suchá a potom sladká, známka 88
15-ti letá (64,4%, Cadenhead): byla lehčí, ale slanější, známka 87

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispozici12-ti letou (57,8%):
Barva: Světle slámová.
Aroma: Pronikavé a pestré. Uzený úhoř, uhelný dehet, sýr uzený na jabloňovém dřevu, pytlovina, asfalt, kouřový čaj, skalní jezírka.
Tělo: Střední. Zralé.
Chuť: Silně rašelinitá a sytá. Zakulacená s výraznou chutí: mořský charakter, voňavý kouř (rašelina/doutník) a lehký poprašek černého pepře.
Dokončení: Kouř.
obrázek není k dispozici16-ti letou (43%):
Barva: Tmavě jantarová.
Aroma: Syté, aromatické a pestré se střelným prachem/ohňostrojem, lany od nevodu, vařenými švestkami a lepkavým pudinkem z karamelek. Kouř z doutníků.
Tělo: Plné.
Chuť: Velmi pestrá. Sušené mořské řasy, parfémovaný kouř.
Dokončení: Velmi dlouhé. Kouř, vařený čaj.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

16-ti letou:
Na začátku chutná sladce, ale zároveň má delikátní suchý charakter, dubová příchuť je jemná, rašelinovitost mnohovrstevnatá a skladování v sudech po sherry jí dodává navíc intenzívní ovocvnou příchuť. Opatrnost u této whisky je na místě: toto není sladová k ležérnímu popíjení, tato whisky vás sežehne. Začátečník by se k ní měl přibližovat s opatrností, o úctě ani nemluvě.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:

obrázek není k dispozici16-ti letou:
Barva: Sytě zlatá.
Aroma: Intenzívní náraz rašeliny, následovaný sladkými pomeranči a karamelem.
Chuť: Velká, ústa se naplňují whisky. Suchá, pak sladké sherry a karamelem a stopy soli.
Dokončení: Masivní rašelinový kouř a slané vyvrcholení.

Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky) hodnotí:

Lagavulin 16-ti letáLagavulin 16-ti letá:
Aroma: Intenzívní kouř z rašeliny, tóny jódu, mořských řas a výrazné sladkosti.
Chuť: Suchý kouř, jemná a současně silná sladkost, poté se přidávají mořské a slané tóny se stopou dřeva.
Dokončení: Dlouhé a intenzivní, se solí a mořskými řasami.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

16-ti letou:
Aroma: rašelinné, jódové.
Příchuť: kouřová, silně rašelinná, slaná, komplexní.

Whisky posezení s Netharem:

Lagavulin 16y

Recenze na whisky.nethar.cz:

Lagavulin 10 yo Travel Exclusive

Lagavulin 12 yo 11th Release

Lagavulin 12 yo 13th Release

Lagavulin 12 yo 14th Release

Lagavulin 12 yo 15th Release

Lagavulin 12 yo 17th Release

Lagavulin 12 yo 7th Release

Lagavulin 12 yo 8th Release

Lagavulin 12 yo Islay Collection 2007

Lagavulin 16 yo

Lagavulin 1994 Distillers Edition

Lagavulin 1995 Distillers Edition

Lagavulin 1996 Distillers Edition

Lagavulin 1998 Distillers Edition

Lagavulin 1999 Distillers Edition

Lagavulin 2000 Distillers Edition

Lagavulin 2001 Distillers Edition

Lagavulin 24 yo 1991 Feis Ile 2015

Lagavulin 8 yo Limited Edition 200th Anniversary

Lagavulin 9 yo Game of Thrones

Etiketa Lagavulin 16-ti letá 43%Lagavulin 16-ti letá (detail)Lagavulin The Distillers Edition Double Matured 1986 (detail)Etiketa Lagavulin 12-ti letá 43%Lagavulin 15-ti letá 45% (detail)

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 16.11.2019