značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

[hajlend pák]  výslovnost  tisk textu

HIGHLAND PARK

Highland Park stojí na okraji města Kirkwall na ostrově Orkneje na travnatých svazích nad rušnou zátokou Scapa Flow. Palírna se pyšní hrdým označením nejsevernější palírna Skotska (o tento titul se jí nyní snaží připravit nově vzniklá palírna Blackwood, která stojí ještě severněji, je natolik nová, že zatím v ní ještě nedozrála žádná whisky). Historie palírny sahá až do roku 1798, kdy ji založil David Robertson a stojí na místě někdejší ilegální palírny, kterou spravoval Magnus Eunson, místní kazatel. Ukrýval whisky v několika chytře vybraných skrýších, a tak se mu dařilo unikat daňovým úředníkům. Často ji prý schovával v kostele, či v rakvích.

Lihovar vyráběl whisky načerno již od 90. let 18. století, ale licenci obdržel až v roce 1825. Nyní palírnu vlastní společnost Highland Distilleries a licenci vlastní James Grant & Co. Vodu bere palírna z pramenů Cattie Maggie´s Pool.

Palírna Highland ParkPalírna Highland Park

Pocty spojené se zeměpisným prvenstvím se palírna Highland Park zhostila s nevšedním úspěchem. Palírna je umístěna v tradiční viktoriánské kamenné budově s dvojitou pagodou a jedinečnou podlahovou sladovnou ve tvaru Y. Zachovává řadu uznávaných zvyklostí. Rašelina na sušení sladu se pěstuje a těží přímo na místě z místního rašeliniště Hobbister Moor a přidává se do ní vřes, jenž prý propůjčuje zdejší whisky výrazný vřesový podtón a rašelinou nasládlý kouřový charakter. Slad sušený rašelinou se pak mísí se sladem, který se nad rašelinou nesuší a na ostrovy se dováží z pevniny. Pagody z kusů nasekané rašeliny kolem její budovy nejsou pouze dekorativním doplňkem, jako je tomu u mnoha jiných skotských palíren, nýbrž skutečně slouží svému účelu. V některých přehledech je zařazena jako všechny palírny z tohoto ostrova mezi Highland whisky.

V palírně Highland Park - sladováníV palírně Highland Park - sušení sladuV palírně Highland Park - destilační kotleV palírně Highland Park - sudy

Typy

Hlavními produkty palírny jsou 12-ti, 18-ti a 24 letá whisky, v menší míře i 8-mi a 25-ti letá. Většina produkce zraje v sudech po bourbonu.

Řada výrobků je dána na trh ve značně omezeném množství, např. 20-ti letá Select Rare Old Single Orkney Malt Whisky from Highland Park 1962, Highland Park Centenary Reserve 1973 a 21 letá Highland Park Bicentenary 1977. Ročník 1958 byl stáčen k výročí milenia - Highland Park Millennium. V roce 1988 byla dána na trh omezená série 14-ti leté Highland Park Online Tasting 1974, vyrobené na základě testování na internetu.

Je součástí některých míchaných whisky, např. Famous Grouse.
Společnost Signatory zde plní 6-ti až 7-mi leté ročníkové whisky s názvem Vintage Orkney Malt a firma Scoma 9-ti letou Calchou, firma Largiemeanoch část produkce z roku 1982 prezentuje jako 17-ti letou Brognar, plnírna Blackadder zde plní 10-ti a 12-ti letou Old Man of Hoy a plnila se zde také The Dragon z roku 1973.

Highland Park 12-ti letáHighland Park 18-ti letáHighland Park 25-ti letá 53,5%Highland Park Bicentenary Vintage Reserve 1977 21 letáHighland Park 1967 24 letá 43%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize hodnotí:

Highland Park 12-ti letá 43%12-ti letou (40%):
Barva: jantarová.
Aroma: kouřové, "zahradní ohýnek", sladké, vřesové, sladové, náznak sherry.
Tělo: střední, zvláště jemné.
Chuť: štavnatá, s kouřovou suchostí, vřesově medovou sladkostí a sladová.
Dokončení: dráždivé, vřesové, lahodné.
Známka: 90
Highland Park 18-ti letá18-ti letou (43%):
Barva: lámavá, bledě zlatá.
Aroma: teplé, značně květinové, vřesový med, čerstvý dub, míza, rašelina, kouřová vůně, velmi výrazné a lákavé.
Tělo: pozoruhodně jemné, pevné, vyzrálé.
Chuť: mírně slaná, listová, borovicová jádra, intenzivní vývoj chutí: ořechy, med, skořice, suchý zázvor.
Dokončení: kořeněné, velmi suché, dubové, kouřové, hřejivé.
Známka: 92
Highland Park 1967 24 letá 43%Highland Park 1967 24 letou (43%):
Barva: jantarová.
Aroma: med, s jemným kouřem v pozadí.
Tělo: plné.
Chuť: jemný medový začátek, jemný parfémový kouř.
Dokončení: jemné, medové, lehce ovocné, uklidňující.
Známka: 93
Highland Park 25-ti letá 53,5%25-ti letou (53,5%):
Barva: meruňková.
Aroma: plné, vyzrálé, fondán, bílá čokoláda, sherry oloroso, med, meloun, citron, ovocné.
Tělo: pevné, vyzrálé.
Chuť: medová, ořechová karamela, nugát, pistaciové oříšky, turecký med, cedr.
Dokončení: citron, med, růže, voňavý, jemný, vyvýžená suchost.
Známka: 93
Highland Park Bicentenary Vintage Reserve 1977Highland Park Bicentenary Vintage Reserve 1977 (43%):
Barva: bledý vlašský ořech.
Aroma: leštěný dub, kožené čalounění.
Tělo: pevná saténová vyzrálost.
Chuť: mátová, smetanová, pomerančové slupky, chuť tmavé třešně, velmi hořká tmavá čokoláda, překvapivá ucelenost a délka, mohutná síla, dlouhý vývoj sušených příchutí.
Dokončení: fialky, přetrvávající květinové, voňavé chutě.
Známka: 94
Etiketa Highland Park Online Tasting 1974 52,6%Highland Park Online Tasting 1974 (52,6%, plněno 1988):
Barva: načervenalý dub.
Aroma: vínové, parfémované, voňavé kouřové.
Tělo: velké, jemné.
Chuť: jemné, pevně kombinované chutě, sušené ovoce, slabá lékořice, doutníkový tabák, kouřová, mízová, dubová, robustní.
Dokončení: obrovské, sladce kouřové.
Známka: 93
obrázek není k dispozici35-ti letou (44%, sudová síla):
(Ochutnáváno jako vzorek ve vývoji.)
Barva: tmavá červenoorařová.
Aroma: leštěný dub, potom pražené mandle, teplé, kouřové.
Tělo: velké, překvapivě jemné a kluzké.
Chuť: ořechová, fondánová, překvapivě sladká, výrazně sladová.
Dokončení: příval ořechové suchosti, spálený toast, doutníkový kouř, táborový oheň s náznaky sazí, velmi pozdní rašelina, velmi dlouhé a ucelené.
Neznámkováno.
Highland Park 1958 40-ti letáHighland Park 1958 40-ti letou (44%):
Barva: tmavě oranžová.
Aroma: sladký tabák, voňavé, santal, vlašské ořechy.
Tělo: chudé, překvapivě jemné.
Chuť: citrony, vanilka, máslový bonbon, pražené mandle, velmi zdrženlivá sladkost, elegance a jemnost.
Dokončení: dlouhé a uspokojivé, pozdní náznak kořeněného vřesového kouře.
Známka: 93
Highland Park The MacPhail´s Collection 8-mi letá8-mi letou (40%, The MacPhail´s Collection):
Barva: zářivě zlatá.
Aroma: velmi květinové, medové, citrónové.
Tělo: střední.
Chuť: velmi medová, s trávovou vyváženou suchostí.
Dokončení: máslové, vanilkové, ostrost pro čerstvém dubu.
Známka: 81
obrázek není k dispozici10-ti letou (59,8%, Adelphi, 1988/1998, sud 1922):
Barva: tmavě zlatá.
Aroma: výrazně medové.
Tělo: slabě sirupové.
Chuť: velmi medová, trochu sherry a dubu.
Dokončení: smetanové příchutě, med, náznak zázvoru, tón ostrého dubu.
Známka: 86
obrázek není k dispoziciHighland Park 1978 (46%, Murray McDavid, plněno 1997):
Barva: bledá, citronová.
Aroma: voňavé, rašelinové.
Tělo: hedvábné.
Chuť: dobrý vývoj chutí, krásně vyvážený, voňavě kouřová, potom ořechová, přechází do květinové a medové.
Dokončení: pozdější, čistá, příjemně kouřová.
Známka: 89

Stručně některé další:

The MacPhail´s Collection (1987, 63,7%): oproti výše zmíněné 8-mi leté bledší, s aromatem vřesových, větrem ošlehaných svahů, náznak kouřové vůně a hřejivé, citronově medové dokončení, známka 86
Signatory 1977 (43%): výrazně bledá, s rašelinovým a zemitým aromatem a celkovým dojmem, s olejovým středem, známka 81
Signatory 1975 (52%): zářivě zlatá, s vynikajícím rašelinovým aromatem a krásnou vyvážeností trávy, vřesového medu a dubu, známka 89
Signatory 1972 (55,7%): sytější zlatá barva, s náznakem moře a rašelinovou, dubovou suchostí a hřejivostí, známka 87

Jim Murray ve své knize hodnotí:

12-ti letou:
Orknejská lahodně vřesovitá chuť a plný, nasládlý, kouřovitý charakter. Vynikající.

Daniel Lerner ve své knize hodnotí:

12-ti letou:
Aroma: ořechové, slabě olejnaté, rašelinné.
Příchuť: kouřová, karamelová, ovocná (po broskvích a citrusech), mírně slaná, dlouhý konec.
Etiketa Highland Park (starý vzhled)Etiketa Highland Park 12-ti letá (starý vzhled)Etiketa Highland Park 18-ti letáEtiketa Highland Park 25-ti letá

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 23.04.2012