značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

[hajlend pák]  výslovnost  tisk textu

HIGHLAND PARK

Highland Park stojí na okraji města Kirkwall na ostrově Orkneje na travnatých svazích nad rušnou zátokou Scapa Flow. Palírna se pyšní hrdým označením nejsevernější palírna Skotska (o tento titul se jí nyní snaží připravit nově vzniklá palírna Blackwood, která stojí ještě severněji, je natolik nová, že zatím v ní ještě nedozrála žádná whisky). Historie palírny sahá až do roku 1798, kdy ji založil David Robertson a stojí na místě někdejší ilegální palírny, kterou spravoval Magnus Eunson, místní kazatel. Ukrýval whisky v několika chytře vybraných skrýších, a tak se mu dařilo unikat daňovým úředníkům. Často ji prý schovával v kostele, či v rakvích.

Lihovar vyráběl whisky načerno již od 90. let 18. století, ale licenci obdržel až v roce 1825. Nyní palírnu vlastní společnost Highland Distilleries a licenci vlastní James Grant & Co. Vodu bere palírna z pramenů Cattie Maggie´s Pool.

Palírna Highland ParkPalírna Highland Park

Pocty spojené se zeměpisným prvenstvím se palírna Highland Park zhostila s nevšedním úspěchem. Palírna je umístěna v tradiční viktoriánské kamenné budově s dvojitou pagodou a jedinečnou podlahovou sladovnou ve tvaru Y. Zachovává řadu uznávaných zvyklostí. Rašelina na sušení sladu se pěstuje a těží přímo na místě z místního rašeliniště Hobbister Moor a přidává se do ní vřes, jenž prý propůjčuje zdejší whisky výrazný vřesový podtón a rašelinou nasládlý kouřový charakter. Slad sušený rašelinou se pak mísí se sladem, který se nad rašelinou nesuší a na ostrovy se dováží z pevniny. Pagody z kusů nasekané rašeliny kolem její budovy nejsou pouze dekorativním doplňkem, jako je tomu u mnoha jiných skotských palíren, nýbrž skutečně slouží svému účelu. V některých přehledech je zařazena jako všechny palírny z tohoto ostrova mezi Highland whisky.

V palírně Highland Park - sladováníV palírně Highland Park - sušení sladuV palírně Highland Park - destilační kotleV palírně Highland Park - sudy

Typy

Hlavními produkty palírny jsou 12-ti, 18-ti a 24 letá whisky, v menší míře i 8-mi a 25-ti letá. Většina produkce zraje v sudech po bourbonu.

Řada výrobků je dána na trh ve značně omezeném množství, např. 20-ti letá Select Rare Old Single Orkney Malt Whisky from Highland Park 1962, Highland Park Centenary Reserve 1973 a 21 letá Highland Park Bicentenary 1977. Ročník 1958 byl stáčen k výročí milenia - Highland Park Millennium. V roce 1988 byla dána na trh omezená série 14-ti leté Highland Park Online Tasting 1974, vyrobené na základě testování na internetu.

Je součástí některých míchaných whisky, např. Famous Grouse.
Společnost Signatory zde plní 6-ti až 7-mi leté ročníkové whisky s názvem Vintage Orkney Malt a firma Scoma 9-ti letou Calchou, firma Largiemeanoch část produkce z roku 1982 prezentuje jako 17-ti letou Brognar, plnírna Blackadder zde plní 10-ti a 12-ti letou Old Man of Hoy a plnila se zde také The Dragon z roku 1973.

Highland Park 12-ti letáHighland Park 18-ti letáHighland Park 25-ti letá 53,5%Highland Park Bicentenary Vintage Reserve 1977 21 letáHighland Park 1967 24 letá 43%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Highland Park 12-ti letá 43%Highland Park 12-ti letá 43%:
Tohle je taky jedna ze základních whisky a jedna z těch, na kterých se dá začínat se single malt. Aroma je sladké, velmi příjemné, med, lesní vřes, lehké a trochu okouřené dřevo, celkem komplexní. Chuť je bohatá, šťavnatá, příjemně to převalujete na jazyku a vychutnáváte postupně uvolňující se chutě, lehká sladkost, lehký vřesový med, sladová sladkost, možná lehký náběh ovoce. Příjemně se v puse táhne, je taková olejivitá, krásně ale pomalu se tam přelévá. V závěru trochu podrážní velmi lehkou štiplavostí, takovou co sice nepřehlédnete, ale vůbec nevadí, dál doznívá sladová sladkost a trochu vřesového medu.
Je to na základní dvanáctku velmi povedená whisky. Ona vlastně není ničím konkretním výrazná, nic tam nepřevažuje, nic nevybočuje a nic neruší. Je celkem komplexní, což je výhoda i nevýhoda. Podle mne je komplexně hezká a dobrá, na svůj věk dobře vyvážená a postavená. Nedá se o ní říct nic špatného. Z druhé strany, za pár dní si budete pamatovat, že to byla dobrá whisky, že si jí dáte rádi znovu, ale nevzpomenete si proč. Nepřijdu před bar a neřeknu, teď mám chuť na HP12y (jako je to u některých jiných výrazných), ale když přijdu, že mám chuť na něco dobrého, tak se dostane do užšího výběru. Pro její dobrou čitelnost a příjemnou vůni a chuť ji také doporučuji pro začátky.

Mladá a fakt hezká holka a jak se krásně nese. Ona tu svojí krásu umí nosit. Pevné štíhlé tělo, krásně vytvarované, krátká sukýnka a hezký nohy. Škoda, že nejsem mladší, tohle by stálo za pokus, za poznání, za ochutnání i kdybych měl být odmítnut. Naštěstí už jsem starší a tak odhaduji, že tohle poroste do ještě větší krásy a z mladické krásy bude krásná zkušená žena. Tak se po ní vyrazím podívat. Ale až za chvíli, ještě si chvíli budu uživat tuhle mladou kočku. (A všimnuli jste si, že kromě obecného popisu tam není nic konkrtétního? Že si ji každý asi představí trochu jinak.) (31.8.2019)

Highland Park 18-ti letá 43%Highland Park 18-ti letá 43%:
Aroma je od prvního dojmu komplexní, vyvážené, jemné a příjemné. V aroma nejdříve cítím těžké mokré dřevo, které se skoro hned rozpustí v lehký kouř a rašelinu. Jinak sladké, medové, květinově medové, lesní květiny, v závěru vůně až trochu přeslazená. Chuť je také velmi komplexní, hutná. Nasládlá, lehce štiplavě dřevitá, lehký náznak ovocnosti. Příjemná, komplexní bez výrazných tónů. Dokončení je zpočátku dřevité, pak přechází do sladkosti. Není moc dlouhé.
Celkově je to hodně komplexní whisky (vlastně skoro stejné povídání jako u 12y o pár řádků výše). Je příjemná, je dobrá, je opravdu dobrá, ale než jsem se dopsal textem až sem, tak si jí prostě v puse nevybavím. Je dobrá, že je škoda jí pít jen tak, to chce zvláštní příležitost. A při té si jí nedáte, protože vás nenapadne.

Ta hezká holka z minule nám vyrostla v krásnou ženu. Postava jí zůstala, umí svojí krásu nosit ještě lépe. Umí se krásně obléknout, že když jí vidíte, jste z ní paf. Je krásná, sluší jí to, všichni se za ní ohlédnou. Tohle je prostě ženská, elegance každým kouskem. Láká vás, toužíte po ní, zkoušíte se dostat do její blízkosti. Každý rozhovor s ní vám připadá skvělý. Ale něco vám u ní chybí. Všechno je na ní přesně vyvážené, jak kdyby ji vyrobili. Nemá jedinou vrásku, směje se správně, ano to je ono - směje se správně. Copak se někdo směje správně? Smát se může hezky, nahlas, roztomile, přiblble, furt se chichotá a tak dále. Nehraje si s váma, neflirtuje, nezlobí vás a tak jdete za jinou. Vždy budete znovu rádi v její společnosti, vychutnat si tu její dokonalost, ale jen chvíli a pak rychle zpět k těm normálním ženskejm. (31.8.2019)

Highland Park 12-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%Highland Park 12-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%:
První setkání s aroma je síla, zvlášť když po těch ostatních HP nečekám, že to bude výrazný. Už tmavší barva napovídá, že by to mohlo potkat sudy po sherry a to možná více, než ty ostatní, co tu byly. Aroma je mocné, musí se k němu opatrně, težká sladkost, dřevo, hořká čokoláda, pomerančová kůra, trochu toho vřesu a medu. To všechno komplexně zabalit a když ten frňák strčíte moc blízko, tak dostanete pořádnou ránu do nosu a hezky podpořenou těmi 62,3%. Chuť za vůní nezaostává. S pořádnou silou přemnění vůni na chuť a s pořádnou hřejivou vlnou si razí cestu dovnitř. Ke sladkosti, dřevu, hořké čokoládě, nádechu pomeranče ještě přibyly lékorky a karamel, rozvinula se dřevitost až do lehké dřevité štiplavosti, ale příjemně dráždivé. Dokončení je překvapivě krátké, jen jako bych cítil místo kudy odtekla. Jakoby dělala prostor pro další - neotálej a jedeme znovu. Za mě teda pecka, už jsem začínal ztrácet naději, že v tom baru najdu něco pořádného, co by mě posadilo. A to si nemyslím, že jsem tak náročný, zmlsaný, ale spíš jsem měl strach, že jsem měl špatnou ruku při výběru. Teď sedím, užívám si ty vlny a přemýšlím, zda risknout pár kapek vody, co to udělá.
Zkusil jsem. Pár kapek trochu zjemnilo aroma, už nedostanete tu ránu. Dostanete, ale je o něco jemnější. Jinak vůně byla i předtím bohatá, takže tam to velký efekt moc nemělo. Chuti také asi nepřidalo, ale ani nevzalo.
A ještě zajímavost k té láhvi a dřevitosti. Nejen, že No Chill Filtration, ale také v láhvi najdete usazeniny ze sudu.

Tohle plnění jsem měl možnost ochutnat v březnu 2006, zaujalo mě a jednu láhev si tehdy koupil. Už si nepamatuji kolik stála, ale zase tak velký ranec to nebyl. Shodou všech možných okolností se na ní dostalo až teď, do teď tu stála nenačatá. Nechci a nehledám za kolik by se dala prodat, že to bude víc, než jsem ji koupil je asi skoro jisté, nechci vědět o kolik víc. Už jsem ji stejně otevřel. Kdybych to neudělal, tak bych nevěděl o co jsem přišel, teď nechci vědět o kolik jsem přišel, ale tohle nikomu nedám.

Etiketa Highland Park 12-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%Etiketa Highland Park 12-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%Etiketa Highland Park 12-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%Etiketa Highland Park 12-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%Highland Park 12-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 29.6.1992/11.2004 62,3%

Konečně mezi těmi modelkami někdo, koho zaregistrujete. Ještě ji nevidíte a už víte, že se někdo blíží. Netrpělivě vyhlížíte, cpete se dopředu, až to trochu přeženete. A než se stačíte vzpamatovat, tak vás usadí, ale totálně, že jen civíte s otevřeno pusou - ne tak hrrr, chlapče, hezky jak to budu chtít já. Doufáte, že neodejde, že vás tu nenechá, že se vám jen nezdá a hlavně, že to není jen póza a pod tím prázdno. Není to jen póza, ta ženská to má v sobě. Není to modelka, není tak krásná jako ty ostatní okolo, ale to co z ní vyzařuje, by ty okolo neposkládaly ani dohromady. Jen lehce naznačí a jdete za ní. To ona má všechno pod kontrolou. Přitom ale nemáte pocit, že jste ovládáni. Před ní chcete klečet a kousek po kousku si jí směrem vzhůru vychutnávat, užívat každý kousek. Že není dokonalá podle nějakých tabulek? To je blbost, ona je dokonalá. Ještě jednu vlnu téhle silné rozkoše, pak studenou sprchu a jdu spát. Tohle si musím šetřit i na další pokračování. (1.9.2019)

Highland Park 10-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 11.9.1992/9.2003 64,7%Highland Park 10-ti letá Blackadder 1992 Raw Cask 11.9.1992/9.2003 64,7%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2005:
Aroma dubové, chuť napoprvé výrazně silná, podruhé to již tolik nepraští, je rozmanitá, příjemná, ale připadla mi výrazně pálivá, lehce olejová, v chuti jsou příjemně cítit usazeniny ze sudu (ostatně taky se povalují po dně). Celkově zanechala příjemný dojem. (2.6.2005)
Highland Park 14-ti letá Signatory Vintage 1988 Un-chillfiltered Collection 16.6.1988/22.11.2002 46%Highland Park 14-ti letá Signatory Vintage 1988 Un-chillfiltered Collection 16.6.1988/22.11.2002 46%:
Aroma je příjemné, sladké, sladové a taky lesní, lesní vřes, příjemná vůně lesa po dešti, nemá komplexnost klasických HP, ale jejich charakter ano. Občas se tam objeví lehký kouř. V chuti přijde sladká vlna, vřesový med, olejnatě se rozlévá, v závěru chutě až trochu přeslazená. Lesní sladká whisková bonboniéra. Závěr je celkem krátký, duchu té sladkosti i když nejdříve začne lehkou dřevitostí. Celkově odpovídá klasickému HP a zapadá mezi ty mnou ochutnávané HP12y a HP18y. Takže vlastně tak nějak zapadla, jak mezi ně, tak i celkově. Ideální, když se budu chtít "blísknout" - tady je whisky z nezávislé stáčírny, sud č.720 a bylo jen 382 lahví. Je dobrá, ne že není, ale prostě jsem už pil lepší (i horší).

Zase fajn holka. V pořadí byla třetí potkaná a už to začíná být jak mezi modelkami. Všechno je to okolo krásný, ale začíná to být nuda. Všechny si jsou podobné, všechny jsou dobře stavěné, všechny splňují dané normy a žádnou si vlastně nepamatuji. Co s nima s kráskama? Dalo by se na ně dlouho koukat a kochat se, ale raději jdu dolů ze sálu do malé hospůdky, dám si pivo, cigáro, klobásu s křenem. Tím si sice totálně rozhodím chuťové buňky, že už ten den nic neochutnám, ale budu si to pamatovat, víc než ty krásný holky nahoře. (1.9.2019)

Highland Park 13-ti letá Signatory Vintage 1990 Un-chillfiltered Collection 23.4.1990/23.1.2004 46%Highland Park 13-ti letá Signatory Vintage 1990 Un-chillfiltered Collection 23.4.1990/23.1.2004 46%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2006:
V aroma vřes, trochu sladové. Chuť spíše zklamala, nebyla nijak zajímavá, lehce kouř, originální plnění je lepší. (13.11.2006)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Highland Park 12-ti letá 43%12-ti letou (40%):
Barva: jantarová.
Aroma: kouřové, "zahradní ohýnek", sladké, vřesové, sladové, náznak sherry.
Tělo: střední, zvláště jemné.
Chuť: štavnatá, s kouřovou suchostí, vřesově medovou sladkostí a sladová.
Dokončení: dráždivé, vřesové, lahodné.
Známka: 90
Highland Park 18-ti letá18-ti letou (43%):
Barva: lámavá, bledě zlatá.
Aroma: teplé, značně květinové, vřesový med, čerstvý dub, míza, rašelina, kouřová vůně, velmi výrazné a lákavé.
Tělo: pozoruhodně jemné, pevné, vyzrálé.
Chuť: mírně slaná, listová, borovicová jádra, intenzivní vývoj chutí: ořechy, med, skořice, suchý zázvor.
Dokončení: kořeněné, velmi suché, dubové, kouřové, hřejivé.
Známka: 92
Highland Park 1967 24 letá 43%Highland Park 1967 24 letou (43%):
Barva: jantarová.
Aroma: med, s jemným kouřem v pozadí.
Tělo: plné.
Chuť: jemný medový začátek, jemný parfémový kouř.
Dokončení: jemné, medové, lehce ovocné, uklidňující.
Známka: 93
Highland Park 25-ti letá 53,5%25-ti letou (53,5%):
Barva: meruňková.
Aroma: plné, vyzrálé, fondán, bílá čokoláda, sherry oloroso, med, meloun, citron, ovocné.
Tělo: pevné, vyzrálé.
Chuť: medová, ořechová karamela, nugát, pistaciové oříšky, turecký med, cedr.
Dokončení: citron, med, růže, voňavý, jemný, vyvýžená suchost.
Známka: 93
Highland Park Bicentenary Vintage Reserve 1977Highland Park Bicentenary Vintage Reserve 1977 (43%):
Barva: bledý vlašský ořech.
Aroma: leštěný dub, kožené čalounění.
Tělo: pevná saténová vyzrálost.
Chuť: mátová, smetanová, pomerančové slupky, chuť tmavé třešně, velmi hořká tmavá čokoláda, překvapivá ucelenost a délka, mohutná síla, dlouhý vývoj sušených příchutí.
Dokončení: fialky, přetrvávající květinové, voňavé chutě.
Známka: 94
Etiketa Highland Park Online Tasting 1974 52,6%Highland Park Online Tasting 1974 (52,6%, plněno 1988):
Barva: načervenalý dub.
Aroma: vínové, parfémované, voňavé kouřové.
Tělo: velké, jemné.
Chuť: jemné, pevně kombinované chutě, sušené ovoce, slabá lékořice, doutníkový tabák, kouřová, mízová, dubová, robustní.
Dokončení: obrovské, sladce kouřové.
Známka: 93
obrázek není k dispozici35-ti letou (44%, sudová síla):
(Ochutnáváno jako vzorek ve vývoji.)
Barva: tmavá červenoorařová.
Aroma: leštěný dub, potom pražené mandle, teplé, kouřové.
Tělo: velké, překvapivě jemné a kluzké.
Chuť: ořechová, fondánová, překvapivě sladká, výrazně sladová.
Dokončení: příval ořechové suchosti, spálený toast, doutníkový kouř, táborový oheň s náznaky sazí, velmi pozdní rašelina, velmi dlouhé a ucelené.
Neznámkováno.
Highland Park 1958 40-ti letáHighland Park 1958 40-ti letou (44%):
Barva: tmavě oranžová.
Aroma: sladký tabák, voňavé, santal, vlašské ořechy.
Tělo: chudé, překvapivě jemné.
Chuť: citrony, vanilka, máslový bonbon, pražené mandle, velmi zdrženlivá sladkost, elegance a jemnost.
Dokončení: dlouhé a uspokojivé, pozdní náznak kořeněného vřesového kouře.
Známka: 93
Highland Park The MacPhail´s Collection 8-mi letá8-mi letou (40%, The MacPhail´s Collection):
Barva: zářivě zlatá.
Aroma: velmi květinové, medové, citrónové.
Tělo: střední.
Chuť: velmi medová, s trávovou vyváženou suchostí.
Dokončení: máslové, vanilkové, ostrost pro čerstvém dubu.
Známka: 81
obrázek není k dispozici10-ti letou (59,8%, Adelphi, 1988/1998, sud 1922):
Barva: tmavě zlatá.
Aroma: výrazně medové.
Tělo: slabě sirupové.
Chuť: velmi medová, trochu sherry a dubu.
Dokončení: smetanové příchutě, med, náznak zázvoru, tón ostrého dubu.
Známka: 86
obrázek není k dispoziciHighland Park 1978 (46%, Murray McDavid, plněno 1997):
Barva: bledá, citronová.
Aroma: voňavé, rašelinové.
Tělo: hedvábné.
Chuť: dobrý vývoj chutí, krásně vyvážený, voňavě kouřová, potom ořechová, přechází do květinové a medové.
Dokončení: pozdější, čistá, příjemně kouřová.
Známka: 89

Stručně některé další:

The MacPhail´s Collection (1987, 63,7%): oproti výše zmíněné 8-mi leté bledší, s aromatem vřesových, větrem ošlehaných svahů, náznak kouřové vůně a hřejivé, citronově medové dokončení, známka 86
Signatory 1977 (43%): výrazně bledá, s rašelinovým a zemitým aromatem a celkovým dojmem, s olejovým středem, známka 81
Signatory 1975 (52%): zářivě zlatá, s vynikajícím rašelinovým aromatem a krásnou vyvážeností trávy, vřesového medu a dubu, známka 89
Signatory 1972 (55,7%): sytější zlatá barva, s náznakem moře a rašelinovou, dubovou suchostí a hřejivostí, známka 87

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispozici12-ti letou (40%):
Barva: Plná zlatá s přesahem k jantaru.
Aroma: Kořeněný med. Sladká pomerančová kůra. Lehká rašelina. Vlašský ořech.
Tělo: Střední.
Chuť: Lehce suchá. Léky, vřesový med, sušené bylinky. Trochu sladu.
Dokončení: Dlouhý, docela suchý. Vřes.
obrázek není k dispozici18-ti letou (40%):
Barva: Jantarová.
Aroma: Sušené ovoce (rozinky, datle), sušené květiny, truhlík s vanilkou, čokoláda, kvetoucí vřes, růžová voda.
Tělo: Zralé a syté.
Chuť: Plná, lichotná. Medová, karamelizovaná broskev, vřes.
Dokončení: Dlouhé, sladké, pak kouř.
obrázek není k dispozici25-ti letou (40%):
Barva: Jantarová.
Aroma: Husté a sladké. Slad, hořký pomeranč, meruňka, přezrálá hruška, ječný cukr. Pražená mandle, teplé koření, fondán, bukvice.
Tělo: Syté, plné.
Chuť: Rovnováha mezi karamelizovaným ovocem, slupkami od ovoce, medem a vřesovým kouřem. Plná. Fondán/čokoláda. Žvýkačka.
Dokončení: Měkké, karamelka. Kouř.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

12-ti letou:
Orknejská lahodně vřesovitá chuť a plný, nasládlý, kouřovitý charakter. Vynikající.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:

obrázek není k dispozici18-ti letou:
Barva: Zářivě zlatá.
Aroma: Sladká "stoupající" vůně, sherry a marcipán.
Chuť: Ovocná, bohatá, sladká a uspokojivě komplexní. Velká hloubka.
Dokončení: Kouřové stopy doznívající v pozadí.
obrázek není k dispozici21 letou:
Barva: Přírodní barva, podle lihovarníků jde o "orknejský načervenale zlatý západ slunce", ale to je trochu vybájené.
Aroma: Karamel, tmavá čokoláda a pomeranče.
Chuť: Bohatá plná chuť a velká vyváženost s kandovanou pomerančovou kůrou a kořeněnou tmavou čokoládou, bohatý pocit kouře se stopami pražených ořechů. Medová sladkost.
Dokončení: Bohaté, komplexní a sladké s pocitem kouře, pak měkké, středně suché finále.
obrázek není k dispozici30-ti letou:
Barva: Tmavá.
Aroma: Hřejivé a oblé, med a kouř.
Chuť: Nádherně vyvážená a plného těla, med, vanilka, dub akouř procházející patrem, ale nepřevládající.
Dokončení: Kombinace výše uvedeného, doznívající s kořením s obláčky jemného kouře.
obrázek není k dispozici40-ti letou:
Barva: Středně zlatá. Při použití znovu plněných sudů čas přidává barvu velmi pomalu.
Aroma: Překvapivě lahodné a vytříbené, stále svěží a charakteristický "Highland Park" s medem, čokoládou a jemným kouřem.
Chuť: Kdyby se whisky mohla zúčastnit "X faktoru", pak tahle by ho vyhrála - je prostě senzačně komplexní a vyzývavá. Super vyvážené chuti přicházejí vlna za vlnou, přičemž žádná nepřevažuje.
Dokončení: Ukáže se větší míra sladkosti vřesového medu a stopy citrusu, vlnky kouře jsou poslední výzvou k nadšení.

Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky) hodnotí:

Highland Park 12-ti letá 40%Highland Park 12-ti letá 40%:
Aroma: Kouřový tón, stopa sladkých vřesovištních bylin.
Chuť: Vyvážená kouřová sladkost, plný sladový tón.
Dokončení: Sladké, dlouhé a kořenité, s vřesovým dozvukem a decentní kouřovostí.
Highland Park Dark Origins 46,8%Highland Park Dark Origins 46,8%:
Aroma: Sherry, koření, zralé banány, vanilka a pražené lískové oříšky.
Chuť: Nejprve mírně rašelinná, poté se přidávají třešně maraskino a roztavená čokoláda s trochou pomeranče.
Dokončení: Sladké a dlouhé, mírně kouřové, s nádechem čokolády a vřesu.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

12-ti letou:
Aroma: ořechové, slabě olejnaté, rašelinné.
Příchuť: kouřová, karamelová, ovocná (po broskvích a citrusech), mírně slaná, dlouhý konec.

Whisky posezení s Netharem:

Highland Park 12y

Recenze na whisky.nethar.cz:

Highland Park 10 yo Viking Scars

Highland Park 12 yo

Highland Park 12 yo 1992 Blackadder

Highland Park 13 yo Blackadder Aberdeen Distillers

Highland Park 14 yo Mission Murray McDavid

Highland Park 14 yo 1988 Signatory

Highland Park 15 yo

Highland Park 15 yo 1992 Montgomerie's

Highland Park 15 yo 2001 SMWS 4.225

Highland Park 15 yo Freya

Highland Park 15 yo Loki

Highland Park 16 yo

Highland Park 16 yo Thor

Highland Park 16 yo Odin

Highland Park 18 yo

Highland Park 18 yo Viking Pride Travel Edition

Highland Park 20 yo 1995 SMWS 4.223

Highland Park 21 yo 1995 Cooper's Choice

Highland Park 22 yo 1987 Signatory

Highland Park 25 yo

Highland Park 25 yo 1988 Wk

Highland Park 30 yo

Highland Park 40 yo

Highland Park 9 yo 2007 GM Cask Strength

Highland Park Carn Mor 14 yo

Highland Park Cask Strength Edition

Highland Park Dark Origins

Highland Park Dragon Legend

Highland Park Drakkar

Highland Park Einar

Highland Park Full Volume

Highland Park Leif Eriksson

Highland Park Rebus 10 yo

Highland Park Sigurd

Highland Park Spirit of the Bear

Highland Park Svein

Highland Park Valknut

Highland Park Valkyrie

.

Webové stránky palírny:

Etiketa Highland Park (starý vzhled)Etiketa Highland Park 12-ti letá (starý vzhled)Etiketa Highland Park 18-ti letáEtiketa Highland Park 25-ti letá

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 15.11.2019