značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

výslovnost  tisk textu

DEANSTON

Palírnu Deanston založil v roce 1960 Brodie Hepburn. Byly zrekonstruovány staré budovy původní přádelny bavlny z roku 1785, tento rok také uvádějí na etiketách, jako rok založení, což nelze považovat za plně korektní. Od roku 1972 byla palírna v majetku Invergordon, který ji v roce 1982 uzavřel. V roce 1990 ji koupil a znovuotevřel Burn Stewart Distillers. Vodu bere palírna z říčky Teith.

Palírna DeanstonPalírna DeanstonPalírna DeanstonPalírna DeanstonPalírna Deanston

Palírna byla zpočátku známá pod jménem Deanston Mill a s tímto názvem byly na trh dávány některé whisky.
Zde vyráběná whisky je téměř bez rašelinové příchutě.

V palírně Deanston - rmutovací káďV palírně Deanston - plnění sudů

Typy

Whisky se na trh dodvává již od 6-ti let stáří, ale hlavními produkty jsou 12-ti a 17-ti letá. Ročně se také plní okolo 2000 lahví 25-ti leté, které vesměs zrají v již použitých sudech po sherry (refill). Specialitou je 35-ti letá Deanston Vintage 1967.

Deanston 12-ti letáDeanston 12-ti letá (starý vzhled)Deanston 17-ti letáDeanston 25-ti letáDeanston 1967 Burn Stewart 50,7%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize (Whisky) hodnotí:

Deanston 12-ti letá (starý vzhled) 40%12-ti letou (40%):
Barva: velmi světlá, zelenozlatá, sherry fino.
Aroma: lněný olej.
Tělo: lehké, jemné.
Chuť: lehká, velmi čistá, slabě sladová, v sušší úpravě, připomíná i slabě ořechové suché sherry.
Dokončení: opět velmi lehké, ale s náznakem ořechů, svým charakterem připomíná spíše velmi dobrou whisky z Lowlands než z Highlands.
Známka: 70
obrázek není k dispozici16-ti letou (55%, Cadenhead):
Barva: velmi světlá, zelenozlatá.
Aroma: trávové.
Tělo: lehké, pevnější.
Chuť: karamelová, ořechová, přechází do trávové s trpkým a sladkým tónem.
Dokončení: suché, bylinné, květinové, rododendrony?.
Známka: 71
Deanston 17-ti letá 40%17-ti letou (40%):
Barva: výrazně sytější, zářivě bronzová.
Aroma: lněný olej, tráva, obilné zrno, ječmenný slad.
Tělo: lehké až střední.
Chuť: obilné zrno, důrazná ořechová, slabě smetanová.
Dokončení: ořechové, lákavé.
Známka: 71
Deanston 25-ti letá 40%25-ti letou (40%):
Barva: bronzová.
Aroma: obilné zrno, ořechové.
Tělo: střední, velmi jemné.
Chuť: obilné zrno, ořechová, trochu sladká.
Dokončení: náznak smetany.
Známka: 71

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

12-ti letou:
Výborná sladová whisky, vyznaující se ostrou kořenitostí, což je u nápoje, k jehož výrobě se používá nerašelinovitý slad, velmi pozoruhodné. Zaslouží si, aby jí byla dána přednost před všemi staršími vzorky.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

17-ti letou:
Aroma: ořechové a vanilkové.
Příchuť: kouřová, mírně rašelinná, ořechová, s nasládlým koncem.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Deanston 12 yo

Deanston 15 yo Organic

Deanston 18 yo

Deanston 18 yo WT

Deanston 20 yo

Deanston 9 yo JW Old Train Line

Etiketa Deanston 12-ti letáEtiketa Deanston 17-ti letá 40%Etiketa Deanston 25-ti letá 40%Etiketa Deanston 1967 Burn Stewart 50,7%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 17.06.2019