značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

[bana-havrn/búna-havrn]  výslovnost  tisk textu

BUNNAHABHAIN

Palírnu Bunnahabhain založili v letech 1881 až 1883 místní farmáři bratři Greenleesovi jako Islay Distillery. Od roku 1887 byla palírna v majetku Highland Distilleries, kdy společnost Islay Distillery spoluzakládala společnost Highland Distilleries. Nyní je v majetku CL Financial Ltd. Na ostrově Islay leží nejseverněji ze všech zde stojících palíren. Palírna leží přímo u moře v malé zátoce, což usnadňovalo dopravu. Na komínu palírny prý visí lodní zvon zachráněný z nedalekého vraku lodi. Kdysi se prý používal, bylo-li třeba, k přivolání ředitele. Jméno palírny je možné přeložit jako ústí řeky. Vodu bere z Loch Stainsha a z říčky Margadale.

Místní vyslovují jméno palírny buď bana-havrn či búna-havrn. Palírna používá téměř nerašelinovitý slad a vodu, která vyvěrá z vápence, vede z malého jezera potrubím, takže do ní neproniká příchuť z četných okolních rašelinišť. Whisky vyráběná v této palírně je nejméně rašelinová whisky z oblasti Islay, téměř nemá charakter whisky z Islay. Čas od času se ovšem objevuje jako rašelinovitá. Zajímavostí je, že whisky se ředí před stáčením ještě v sudech, kde pak 6 měsíců dozrává.

Palírna BunnahabhainPalírna BunnahabhainPalírna BunnahabhainPalírna Bunnahabhain

Svojí občasnou rašelinovitostí potrápila whisky Bunnahabhain dva americké milovníky whisky - Jamese Harrise a Marka Waymacka. V roce 1992 psali knihu Skotská sladová whisky (ve které je prý plno nepřesností), kde popsali Bunnahabhain jako "slušná sladová whisky z ostrova Islay, velmi rašelinovitého charakteru", za což si vysloužili opovržení mnoha znalců. Tento rok se ovšem na trh dostala velmi nezvyklá várka whisky Bunnahabhain. Nejpravděpodobnější vysvětlení, proč měla whisky silně rašelinovitý charakter, zní takto: před dvanácti lety palírně pravděpodobně došla zásoba jejího vlastního nerašelinovitého sladu a vypomohla si jistým množstvím ze sladovny Port Ellen, přičemž došlo ke smíchání obou druhů.

V palírně Bunnahabhain - destilační kotelV palírně Bunnahabhain - destilační kotelV palírně Bunnahabhain - sběrné místo whisky

Typy

Palírna standardně vyrábí 12-ti a 17-ti letou whisky. Specialitou je 30-ti letá Bunnahabhain Family Silver 1968 a 33 letá Auld Acquaintance. Část produkce byla také stáčena firmou Gordon & MacPhail jako The MacPhail´s Collection from Bunnahabhain.
Pro obchody El Vino je zde plněna 13-ti letá s názvem El Vino Islay Malt, Signatory dává na trh 13-ti letou On the Road.
Část produkce zraje v sudech po sherry a část v sudech po bourbonu, kde se ředí a následně pak ještě 6 měsíců dozrává.

Až do roku 1960 byla tato whisky určena převážně do míchaných whisky, je základem míchané Famous Grouse. Je možné se s ní setkat i v dalších míchaných, např. Cutty Sark či Black Bottle.

Bunnahabhain 12-ti letáBunnahabhain 12-ti letá 43%Bunnahabhain 1963Bunnahabhain 1965Bunnahabhain 1968 The Family Silver Vintage Reserve 40%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Bunnahabhain 12-ti letá12-ti letou (40%):
Barva: zlatá.
Aroma: pozoruhodně čerstvé, sladké, vůně mořského vzduchu.
Tělo: lehké až střední, pevné.
Chuť: jemná, čistá, ořechovo-sladová sladkost.
Dokončení: velmi plný vývoj chutí, občerstvující kvalita.
Známka: 77
Bunnahabhain The Family Silver 1968 Vintage Reserve 40%Bunnahabhain 1968 (40%, The Family Silver):
Barva: přitažlivý světlý ořech.
Aroma: voňavý mořský vzduch a leštěné dřevo.
Tělo: pevné, smetanové.
Chuť: hluboká květinově ořechová a krémová chuť.
Dokončení: příjemná dráždivá jemnost ořechu a slabě slaného mořského vzduchu.
Známka: 79
Bunnahabhain 1963Bunnahabhain 1963 (43%):
Barva: tmavě lesklé zlato.
Aroma: mírně slanější než ročník 1968.
Tělo: pevné, slabě krémové.
Chuť: plná příchutí, krásně vyvážená mezi zdrženlivou dubovou, ořechovou a slanou.
Dokončení: mandlové, slané, slabý náznak jedlých mořských řas jako v japonských sušenkách.
Známka: 80

Stručně některé další:

Gordon & MacPhail 1988 (40%): vyvažuje charakter palírny příjemným teplem a stopami zázvorové marmeládové sherry, naznačuje tak ranní whisky pro skutečné dekadenty, známka 77
Signatory 1980 (43%): je trávová s trochou rašeliny a slabými mořskými řasami, známka 76
Signatory 1977 (55,6%): bohatá na sherry a ořechová, uchovává si v dokončení slanost, známka 78
Murray McDavid 1979 (46%, plněno 1996): je lehká a květinová s velmi čerstvým mořským vzduchem, známka 76

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispozici12-ti letou (43%):
Barva: Sytě jantarová.
Aroma: Zralé a měkké. Hustý med, ovocný koláč, perník. V pozadí náznak citrusové kůry a lehká sladovitost. Velmi lákavá.
Tělo: Střední váha. Měkká textura.
Chuť: Dobře vyzrálá.
Dokončení: Dlouhé se sladkým kořením.
obrázek není k dispoziciAuld Acquaintance 1968 (43,8%):
Barva: Mahagonová.
Aroma: Zralé. Vánoční puding. Vlhký, tmavý jamajský zázvorový koláč. Rozinka, švestka, vlašský ořech. Náznak kouře.
Tělo: Syté, má váhu.
Chuť: Ohromující, sladká. Je zralá, ale se stopami měkkého kakaa, sušeného ovoce.
Dokončení: Sladké, pak prašné.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

12-ti letou:
Nádherný odstín uprostřed jemné medové příchuti a drsného sladového charakteru.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:

obrázek není k dispozici18-ti letou (43%):
Barva: Zářivě sytě zlatá.
Aroma: Voní po medu a ořechách, hladké, elegantní s lehkou vůní sherry.
Chuť: Smetanový karamel, stará kůže a dub. Může se projevit slanost s mátou sladkým kořením.
Dokončení: Velmi dobře vyvážené, vysychající, s náznaky sherry a koření. Stopy slábnoucího kouře.

Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky) hodnotí:

Bunnahabhain 12-ti letá 46,3%Bunnahabhain 12-ti letá 46,3%:
Aroma: Čerstvé, s elhkými rašelinnými tóny a decentním kouřovým náznakem.
Chuť: Lehká, s nádechem ovoce a ořechů, po němž se dostavuje sladová sladká chuť.
Dokončení: Plné, dlouhé a sladké.
Bunnahabhain 18-ti letá 46,3%Bunnahabhain 18-ti letá 46,3%:
Aroma: Oříškové, medové, karamelové, tóny kůže a dubu.
Chuť: Oříšková, s tóny sherry a dubovým aroma.
Dokončení: Kořenité, hodně sherry, ostře slané.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

12-ti letou:
Aroma: květinové a svěží, s jemným lískooříškovým a zemitým nádechem.
Příchuť: kouřová, peprná, stopy dřeva, výrazný kávový tón.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Bunnahabhain 10 yo 2006 SV

Bunnahabhain 11 yo Gordon & MacPhail

Bunnahabhain 12 yo

Bunnahabhain 13 yo Marsala Cask Finish Hand Filled

Bunnahabhain 14 yo 2001 Murray McDavid

Bunnahabhain 16 yo Manzanilla Sherry Wood Finish

Bunnahabhain 18 yo

Bunnahabhain 1987 Maltbarn

Bunnahabhain 1997 WFY

Bunnahabhain 2004 GM The MacPhail's Collection

Bunnahabhain 2008 Bordeaux Red Wine Casks

Bunnahabhain 21 yo 1991 Dimensions DT

Bunnahabhain 24 yo 1990 Old Particular DL

Bunnahabhain 25 yo 1964 Signatory

Bunnahabhain 26 yo 1990 North Star

Bunnahabhain 31 yo 1976 A. D. Rattray

Bunnahabhain 32 yo 1978 Mission MM

Bunnahabhain 32 yo 1979 Dimensions Duncan Taylor

Bunnahabhain 9 yo 2006 SMWS 10.108

Bunnahabhain 9 yo 2006 SMWS 10.96

Bunnahabhain Ceobanach

Bunnahabhain Cruach-Mhona

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Eirigh Na Greine

Bunnahabhain Margadale Ma1 SMS

Bunnahabhain Moine

Bunnahabhain Moine Oloroso

Bunnahabhain Stiuireadair

Bunnahabhain Toiteach

Bunnahabhain Toiteach a Dhá

Bunnahabhain XXV

Etiketa Bunnahabhain 12-ti letá 43%Etiketa Bunnahabhain 1968 The Family Silver Vintage Reserve 40%Etiketa Bunnahabhain 1963 43%Etiketa Bunnahabhain 1965

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 20.09.2019