značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

výslovnost  tisk textu

BRORA

Palírnu Brora založil v roce 1819 markýz ze Staffordu vedle stejnojmenné uhelné pánve, jež poskytovala energii pro destilační proces. Palírna stojí na místě starého pivovaru. V roce 1896 ji koupil James Ainslie a prošla kompletní přestavbou. V letech 1912 až 1968 se palírna jmenovala Clynelish. V letech 1931 až 1939 byla uzavřena. Provoz palírny byl ukončen v roce 1983 a nyní je palírna Brora prohlášena za technickou památku.

Palírna BroraPalírna BroraPalírna BroraVpravo palírna Brora, vlevo palírna Clynelish

Historie palírny Brora je více než těsně provázána s palírnou Clynelish. Palírna se v letech 1912 až 1968 jmenovala právě Clynelish. V jednu dobu se v palírně Clynelish a Brora vyráběly whisky označované jako Clynelish A (stará palírna, dnes pod názvem Brora) a Clynelish B (v nové palírně). Britský státní výbor pro cla a daně, ale trval na tom, aby whisky měly rozdílné názvy.

V palírně Brora - destilační kotel

Typy

V palírně převážně produkovali 12-ti, 14-ti a 20-ti leté whisky. Při výrobě se používal mimořádně silný rašelinový slad.
Některými odborníky je Brora hodnocena jako jedna z nejlepších skotských whisky a nejvíce se podobá whisky z Islay.
Na trhu jsou produkty stáčené v nezávislých stáčírnách ze zbytků zásob. Jednou z nich je např. 30-ti letá Brora Super Premium Malt.

Brora 24-ti letá Rare Malts Selection 1977 56,1%Brora 1981 Signatory Vintage 31.3.1981/19.7.1999 43%Brora 1982 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1982/1997 40%Brora 1972 Gordon & MacPhail Rare Old 40%Brora 26-ti letá Douglas Laing Old Malt Cask 11.1974/4.2001 50%Brora 19-ti letá Chieftain´s

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Brora 26letá Douglas Laing Old Malt Cask 11.1974/4.2001 50%Brora 26letá Douglas Laing Old Malt Cask 11.1974/4.2001 50%:
Poznámky z ochutnávek v letech 2003 a 2005:
Barva světlejší zlato, aroma moře, slané, kouřové, lehce rašelinové, chuť olejnatost, zprvu velmi výrazná (že by vliv 50% ?), lehce pálivá, dokončení s podzvukem trávové, celkově výrazná, zajímavé pití, chutná mi. Po přidání trochu vody: aroma zjemnilo se, zůstalo moře a sůl, ale ne tak výrazné, chuť olejnatost pomalejší, ale bohatší nástup, pálivá, dokončení dlouhé, zůstává lehce pálivá chuť, postupně do trávy, celkově trocha vody jí pomohla směrem vzhůru. (26.4.2003)
Barva světlé zlato, aroma rašelina, kouř, slaná, moře, chuť olejnatost, rozprostírá se bez výrazné převažující chuti, ovšem s dobrým dojmem, trochu štiplavá, rašelina, která se ovšem projeví až po chvíli, dokončení v krku krátké, v ústech zůstává kouřová a trávová příchuť, celkově zajímavé pití, chybí mu bohatost. Po 3 kapkách vody: aroma zjemnilo se, převažuje nyní slaná a moře a "něco", chuť olejnatost se více rozvinula, více chutí, štiplavost zůstala, trávová, rašelina, která se ovšem projeví až po chvíli, dokončení dlouhé, zjemnilo se i dokončení, v závěru trávové, celkově zajímavá whisky, doporučuji zkoušet bez i s kapkami vody. (5.11.2005)

V aroma se setkává slaný mořský vzduch, těžké ovoce a lehká rašelina. Aroma je silné a podmanivé. Chuť olejnatá, převaluje se, následuje silný nástup výrazné ostrosti a štiplavosti, která to žene do výšin, aby pak v dokončení mohla pomalu klesat dolů. Olejnatě se převaluje, pár sladkých tónů, pár tónů rašeliny a než si je stačíte uvědomit, tak jde plamen vzhůru, hřejivost stoupá až dojede k vrcholu, kde se překlopí v dokončení, dlouhé, táhlé, pomalu doznívající směs mořského vzduchu a rašeliny. Spíš zážitek, než popsatelná.
Vzhledem k 50% zkusím přidat pár kapek vody: Pár kapek vody ji zjemnilo. Aroma zjemnilo, ovoce už není tak težké, ale jinak celkem zůstalo v původním složení. Už není tak silné a podmanivé. Olejnatost zůstala, více se rozvinula, zpomalil se nástup ostrosti a tak vedle úvodní sladkosti, lehké rašeliny, trávy dostanou ty chutě možnost se rozvíjet, ale jen chvíli, pak nastoupí ostrost. Kapky vody plamen ztlumily a žádný let vzhůru se už nekoná, dokončení zůstalo dlouhé, táhlé, ale bez toho sešupu dolů, to není ono.

Tohle je zdestilovaný zážitek. Nenašel jsem tu moc chutí, nechce mi je ukázat. Ona ukazuje co umí. Ta vlna vzhůru, ten plamen je takový, že se i v židli narovnám, cítím, jak mě to trochu zvedlo a pak si užívám ten pozvolný sešup dolů. Z mého pohledu zase jeden ze ztracených a znovunalezených pokladů.

Jaká je tohle ženská nevím, je tu šero. Cítím její přítomnost, pořádně ji nevidím, nedotýkám se jí, nemám to dovoleno. Nechal jsem se podmanit a jen čekám co bude. Cítím její doteky, vzbuzuje to ve mně zvědavost, tak uvidíme. Nevím co udělal, ale vystřelil jsem do oblak, tam se chvíli zastavil, tak chvíle, kdy se směr vzhůru mění ve volný pád směrem dolů. Není to naštěstí volný pád, je to pomalé plachtění dolů, kdy vás ten pocit z toho vrcholu opouští krásně pomalu, krásně si užíváte jeho dozvuk. To byl zážitek. (15.12.2019)

Brora 24letá Rare Malts Selection 1977/10.2001 56,1%Brora 24letá Rare Malts Selection 1977/10.2001 56,1%:
Poznámky z ochutnávek v roce 2005:
Aroma silné rašelinové a medicínské, chuť silná rašelinová, dokončení delší (jód?), celkově mě až tak nenadchla, čekal jsem víc, při delším pití se odkrývají další chutě. Po 3 kapkách vody se aroma zjemnilo, zůstalo rašelinové a medicínské, stalo je zaoblenějším a jemnějším, chuť zůstala silná rašelinová, dokončení dlouhé, silně rašelinové, celkově na oblast Highland velmi rašelinová whisky, ale zajímavá a dobrá. (11.4.2005)
Aroma silná rašelina, medicínská, chuť rašelinová, dokončení lehce jód, celkově velmi dobré pití, rašelina, i když není z Islay. (21.11.2005)

I když první dojem podle poznámek nebyl nejlepší, tak si ji pamatuji jako velmi dobrou whisky. Ve svém velmi zjednodušeném hodnocení mám napsáno - velmi dobrá, když by byla zase možnost, tak si jí dej, stojí to za to.
Stojí to za to? No to je postupem času zajímavá otázka. Shodou okolností jsem našel, že tehdy v roce 2005 mne 2cl této whisky stály 190,- Kč, což byla na ochutnávku tehdy docela vysoká cena (běžná cena ve stejném baru byla 380,- Kč za 2cl). V roce 2020 byla nabízena její ochutnávka na Whisky Show Old & Rare za 40 liber za 2cl, tedy cca 1.200,- Kč. Je tam i odkaz na nákup na TWE za 2.500 liber (cca 75.000,- Kč), pak by vás 2cl panák vyšel cca na 2.150,- Kč (to už by bylo levnější ji vypít na Whisky Show, láhev by vyšla cca na 1.400 liber (cca 42.000,- Kč)). Na whiskyauction.com se láhev pohybuje okolo 1.000 EUR (cca 26.000,- Kč), pak by 2cl panák vyšel cca na 750,- Kč (to je ale aukce, cena může být nižší i vyšší, nemusí jí nikdo nabízet). A když už počítám, tak přidám přepočet ceny z ochutnávky z roku 2005, při ceně 190,- Kč za 2cl by celá láhev vyšla na 6.650,- Kč.
Čísel fůra, ale kolik by vlastně dneska byla férová cena za 2cl? Kdybych ji koupil v roce 2005 za 6.000,- Kč (nevím kolik tehdy stála, pouze teoretické číslo pod cenou z té ochutnávky), pak by férová cena (myšleno třeba mezi kamarády při vzájemném ochutnávání svých lahví, tedy ne na baru se ziskem, tam určuje cenu exkluzivita, poptávka, ...) byla cca 175,- Kč. Tehdy. A dnes? Podle čeho se řídit, když přepočet z láhve vyšel tak rozdílný: Whisky Show 1.200,-, TWE 2.150,-, Whiskyauction cca 750,- Kč?

Brora 1982 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1.1982/2.2006 43%Brora 1982 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1.1982/2.2006 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2009:
Aroma trochu slanost, moře, lehké, květinové, krásně vyvážené, celkem bohaté, v pozadí velmi lehká rašelina. Chuť: překvapivě jemná, v chuti se nese bohatost aroma, sladkost, květinovost, vyvážená, ale přijde mi spíše nevýrazná. Dokončení: spíše nevýrazný. Celkem: dobrá, spíše lehká, květinová a sladší whisky, krásně vyvážená, aroma bohatší chuti, celkově mi ale nepřipadla ničím moc zajímavá, navíc zklamání bylo způsobeno očekáváním z Brory 24y Rare Malts 1977. (18.3.2009)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Brora 21letá Rare Malts Selection 1977 56,9%Brora 21letá Rare Malts Selection 1977 56,9%:
Barva: zářivě zlatá.
Aroma: příjemné, čerstvý mořský vzduch, slané, mořské řasy, voňavé, kouřové.
Tělo: olejové, dehtové, gumové.
Chuť: opravdu velmi pepřová, pálivá příchuť, velký nástup chutí, trávová, kvetoucí rybíz, sladká hořčice.
Dokončení: koření, pálivá, štiplavá hořčice a řeřicha, obilí, kmín.
Známka: 85
Brora 1982 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%Brora 1982 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%:
Barva: sytě, zářivě žlutozlatá.
Aroma: silné.
Tělo: velmi pevné.
Chuť: chřest, jedlý kaktus, šťavnatá okurka, velmi neobvyklá, osvěžující a příjemná, i přesto, že je uprostřed dosti slabá.
Dokončení: olejové, olivové, pepřové.
Známka: 79

Stručně některé další:

Brora 1975: více květinový ročník, známka 84
Brora 1972: vynikala nádhernými mořskými řasami, známka 86

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciBrora 30letá 52,4%:
Barva: Starobylá zlatá/jantarová.
Aroma: Nesmírně pestré. Kouř z vřesu, lonolin. Sladký dub, karamelizované ovoce, lékořice, káva, parmská šunka, vyhořelá svíce.
Chuť: Sytá směs sladkého ovoce v suchém kouřovitém rámu.
Dokončení: Velmi dlouhé. Koření, olej a voňavý kouř.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

Do nádherně rašelinovité whisky Brora je záhodno investovat, protože její zásoby se stále tenčí.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Brora 1982 GM Connoisseurs Choice

Brora 22 yo 1981 The Un-Chillfiltered Collection Signatory

Brora 26 yo 1974 DL

Etiketa Brora 20-ti letá Rare Malts Selection Natural Cask Strenght 1975 59,1%Etiketa Brora 1972 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%Etiketa Brora 1972 Gordon & MacPhail Rare Old 40%Etiketa Brora 1981 Signatory Vintage 31.3.1981/19.7.1999 43%Etiketa Brora 26-ti letá Douglas Laing - Old Malt Cask 11.1974/4.2001 50%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 02.03.2020