značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

výslovnost  tisk textu

BALBLAIR

Palírna Balblair, založená v roce 1790 Johnem Rossem, náleží k nejstarším lihovarům ve Skotsku. Palírna byla postavena na místě staré palírny z roku 1749. V roce 1872 byla postavena vedle nová větší palírna, do níž byla původní začleněna. V letech 1915-47 byla uzavřena. V roce 1996 byla její činnost pozastavena a palírně hrozil osud zavřením. Palírnu v roce 1996 koupila společnost Inver House a hodlá znovu stáčet Balblair jako čistou sladovou whisky. Společnost Allied, která palírnu vlastnila před Inver House, prodala stávající zásoby palírny firmě Gordon & MacPhail, která se tohoto daru zhostila více než čestně.

Palírna BalblairPalírna BalblairPalírna BalblairPalírna BalblairPalírna Balblair

Palírna se nalézá v oblasti, kde se díky dostupnosti výborné rašeliny a vody pálila whisky odjakživa, ať už s licencí, nebo ilegálně. Koncem 19. století byla palírna přestavěna. Od této doby se nevyměnila snad ani jedna žulová taška. Styl stavby této palírny se stal architektonickým vzorem pro některé ostatní skotské i světové palírny sladové whisky. V palírně Balblair jsou v provozu dva měděné kotle a je zde sice i třetí kotel, ten se však už přes dvacet let nepoužívá. Kdyby se zapojil do provozu, byl by to nejstarší funkční kotel ve Skotsku spojovaný nýty. Vodu palírna odebírá z Allt Dearg Burn.

V palírně Balblair - kvasné káděV palírně Balblair - destilační kotleV palírně Balblair - destilační kotleV palírně Balblair - sudyV palírně Balblair - sudy

Typy

Většina produkce Balblairu jde do míchaných whisky, např. do Ballantine´s. Jedná se o sladovou whisky, kterou je třeba konzumovat, dokud není příliš stará, protože už v šesti či sedmi letech získává výrazně štiplavou příchuť. Gordon & MacPhail excelovali s ostřejší desetiletou whisky. O starších ročnících se říká, že připomínají bourbon nejvyšších kvalit. Značkovou specialitou je 10-ti letá Balblair The Elements. K dostání je již jako 5-ti letá, ale i třeba jako 33 letá. Standardně se vyrábí jako 5-ti, 10-ti a 16-ti letá. 33 letá je dodávána v dřevené krabici, současně s malou lahvičkou a sklenkou.

Balblair 10-ti letá 40% lahvovaná Gordon & MacPhailBalbalir 10-ti letá 40%Balblair The Elements 10-ti letá 40%Balblair 16-ti letá 40%Balblair 33 letá 45,4%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

obrázek není k dispozici5-ti letou (40%):
Barva: bílé víno.
Aroma: čerstvé, mírně ostré a hruškovité.
Tělo: lehké.
Chuť: kořeněná, po hřebíčku.
Dokončení: přetrvává, ale ne dost dlouho.
Známka: 70
Balblair The Elements 10-ti letá 40%10-ti letou The Elements (40%):
Barva: sytě zlatá.
Aroma: mořský vánek, slabě slané, sladkost ječmenného sladu.
Tělo: štíhlé, ale jemné, tělnaté.
Chuť: dráždivá, lákavá, rovnováha slabě slané a čerstvého sladu, chuť lineckého těsta, slabá chuť ostružiny.
Dokončení: suchost švestkové slupky.
Známka: 76
Balblair 16-ti letá 40%16-ti letou (40%):
Barva: světle jantarová.
Aroma: ořechové, lehké, čerstvého koření, voňavé.
Tělo: pevné, jemné, tělnaté.
Chuť: jemná a překvapivě uspokojivá, slaná a linecké těsto.
Dokončení: karamely s jablečnou příchutí, cedrová suchost.
Známka: 78
obrázek není k dispoziciBalblair 1975 (56,5%, Signatory):
Barva: velmi světlé bílé víno.
Aroma: výrazně rašelinové.
Tělo: lehké, olejové.
Chuť: suchá, rašelinová, kořeněná, jablečná.
Dokončení: suché, trochu dřevité, rašelinové, slabě po tříslovině, zelené jablko.
Známka: 74

Stručně některé další:

10-ti letá Gordon & MacPhail (40%): ostružinová, dokončení suché, olejové, známka 76
Gordon & MacPhail 1964: intenzívnější, nasládlá, s náznakem sherry, známka 76
Gordon & MacPhail 1957: dobře rašelinová, ale blíže charakteru dřeva, známka 74

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispozici10-ti letou (40%):
Barva: Světle zlatá.
Aroma: Sladovité: slupky obilnin, pak sladká karamelka s jablkem.
Tělo: Lehké až střední váha.
Chuť: Sedí na jazyku s lehkým nádechem dubu po stranách.
Dokončení: Lehce suché a ovocité.
obrázek není k dispozici16-ti letou (40%):
Barva: Jantarová.
Aroma: Zakulacené a objemné: čistidlo na nábytek, brazilské oříšky. Koření, sušené ovoce.
Tělo: Pevné.
Chuť: Měkká, jemná a zakulacená: máslový bonbon, horký velikonoční mazanec, lehké, sladké koření.
Dokončení: Kořeněné.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

10-ti letou stáčenou firmou Gordon & MacPhail:
Chvílemi nasládlá s citrusovou příchutí a ve finále značně rašelinová.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

10-ti letou:
Aroma: kouřové, sladké, ořechové.
Příchuť: čistá, méně výrazná, s kouřovým koncem.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Balblair 11 yo 2005 SMWS 70.16

Balblair 12 yo Gordon & MacPhail

Balblair 1989

Balblair 1991

Balblair 1997

Balblair 1999 2nd Release

Balblair 2000

Balblair 2002

Balblair 2004 1st release Bourbon matured

Balblair 2004 Sherry Matured

Balblair 2005 1st Release

Etiketa Balblair 10-ti letá 40% lahvovaná Gordon & MacPhailBalblair 10-ti letá 40%Balblair 16-ti letá 40%Balblair 31 letá 45%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 15.07.2019