značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

výslovnost  tisk textu

ARDBEG

Palírnu Ardbeg založil v roce 1794 Alexander Stewart. Na tomto místě byla již dávno před tím známá černá palírna. Palírna Ardbeg krátce po svém založení zkrachovala a v roce 1815 byla znovuotevřena Johnem a Alexandrem MacDougallem (ti zde pálili whisky s názvem - Pure Islay Malt Liqueur Whisky. Od roku 1853 řídily palírnu jejich sestry Margaret a Flora. V majetku jejich rodiny zůstala až do roku 1977, kdy ji koupil Hiram Walker. V letech 1982 až 1989 a 1996 až 1997 byla palírna uzavřena. V roce 1997 koupila palírnu společnost Glenmorangie plc. za 7 milionů liber (prý 5 mil. za palírnu, 1,7 za zásoby a 0,3 za značku). Hiram Wolker ji tehdy v roce 1977 koupil za 300 tisíc liber. Palírna prošla v roce 2000 renovací a jsou nainstalovány naprosto přesné repliky destilačních zařízení. Používanou vodu vede palírna 5 km přes rašeliniště z Loch Arinambeast a Loch Uigedail. Palírna měla i své vlastní rašeliniště Duich Lots, rašelina se těžila z velké hloubky a byl neobyčejně černá, bohatá na zbytky vegetace, což při sušení dávalo sladu další zajímavé příchutě.

Přibližně do roku 1980 fungovala sladovna přímo v palírně Ardbeg. Sladovny byly zajímavé tím, že neměly ventilátory, takže slad velmi načichl rašelinovým kouřem. Nový majitel však sladování postupně omezil až úplně ukončil a silně rašelinovitý slad nakupuje v Port Ellen. Lze se proto setkat s hodnocením whisky i podle toho jaký slad byl použit při její výrobě. Sladovna byla v provozu naposled v letech 1976-77.

Palírna ArdbegPalírna ArdbegPalírna ArdbegPalírna Ardbeg

Jim Murray hodnotí whisky z palírny Ardbeg velmi vysoko. Říká: Ardbeg produkuje sladovou whisky, kterou lze označit za bezchybnou. Doušek tohoto nápoje, nejprve zahřátého v dlani a pak pomalu převalovaného po celé ústní dutině, musí být důvodem, proč nám byly dány chuťové buňky. (hodnocení se vztahuje ke starším plněním whisky - cca whisky destilovaná do roku 1976) Osobně si ale myslím, že platí i na současnou produkci. Někteří milovníci Ardbegu se domnívají, že ovocnou chuť a aroma, připomínající jabloňové dřevo a citronovou kůru, způsobuje recitkulační systém v destilačním přístroji.

Říká se, že John MacDougall, který palírnu znovuotevřel, byl tak hrdý na svůj klan, že dokonce zaplatil u soudu pokutu za jakéhosi MacDougalla, kterého nikdy předtím neviděl, neboť podle něj se nikdo s tímto jménem nemohl dopustit ničeho špatného.

Palírna Ardbeg se od svého znovuotevření věnuje hodně propagaci značky. Trochu by se dalo říci, že až kultu Ardbeg. Od roku 1996 (1997?) existuje oficiální "fanklub" této whisky vedený palírnou - Ardbeg Committee. Jeho členům jsou přednostně nabízeny různá speciální plnění. Projekt "The Path to Maturity" (Cesta k dospělosti), který ukazoval postupné zrání 10-ti leté whisky. Whisky byla stáčena i jako mladší, aby bylo vidět, jak se postupem času mění. Ale i další zajímavosti o kterých se dozvědí často i lidé, kteří se o whisky nezajímají - např. "whisky Ardbeg ve vesmíru".

V palírně ArdbegV palírně ArdbegV palírně ArdbegV palírně Ardbeg

Typy

Hlavním produktem palírny je 10-ti letá whisky, označovaná nikoliv číslem, ale jako "TEN". Velmi známou je také Ardbeg Uigeadal (nazvanou podle jednoho z blízkých jezer). Po roce 2000 bych řekl, že se palírna začala hodně zaměřovat na marketing, což vedlo ke vzniku většího množství různých (často limitovaných plnění) a tak je možné, že než celý text dopíšu, tak některé z dnešních plnění již nebude běžně dostupné. Nyní jsou na trhu dostupné již výše zmíněné 10-ti letá Ardbeg Ten a Ardbeg Uigedail a také Ardbeg Blasda (což je Ardbeg nenakouřený jako běžný Ardbeg, oproti běžným neislay whisky, tam ovšem jistá nakouřenost a rašlina je) a Ardbeg Corryvreckan. Vedle toho právě existuje známé velké množství dalších plnění, např: 10-ti letá Ardbeg Cask Strength označená jako "Heavily Peated", 10-ti a 30-ti letá Ardbeg Old Black Label, 23-25-ti letá Ardbeg Provenance, 21-27-mi letá Ardbeg Committee, 30-ti letá Very Old Ardbeg 1968, 25-ti letá Ardbeg Lord of Isles, Ardbeg Ultimate Islay 1978. Z novějších to potom jsou např. whisky z projektu "The Path to Maturity" (Cesta k dospělosti), který ukazoval postupné zrání 10-ti leté whisky. Jeho součástí byly v roce 2004 6-ti letá Ardbeg Very Young z roku 1998, v roce 2006 8-mi letá Ardbeg Still Young, v roce 2007 9-ti letá Ardbeg Almost There. Finálem pak byla klasická 10-ti letá. Ardbeg Rollercoaster vyrobený k 10. výročí Ardbeg Committee, který obsahuje whisky z let 1997 až 2006. V roce 2004 24 letá Ardbeg Kildalton, která byla téměř nerašelinná, zřejmě jako vzpomínka na dobu před 20-30 lety, kdy zde takováto whisky byla pálena vlastně z nouze. V roce 2006 16-ti letá Ardbeg Airigh Nam Beist. Rok po obnovení provozu palírny v roce 1998, byla vyrobena Ardbeg Renaissance, stočena byla v roce 2008. V roce 2014 (přesně na Ardbeg Day 31. května) byla uvedena Ardbeg Auriverdes, ve zlaté láhvi (a také v klasické zelené láhvi).

Pro export do Japonska je známá 10-ti letá Ardbeg Natural Malt Selection. Pro firmu Hunter Hamilton zde byla plněná 11-ti letá pod názvem Glen Denny, pro La Reserve 9-ti letá Brut de Fút, pro Douglas Laing 29-ti letá Ardbeggeddon a další zakázková plnění. Ian MacLeod zde plní single malt s názvem Smokehead. Byla zde také namíchána blended malt Ardbeg Serendipity, která obsahuje 80% 17-ti leté Ardbeg a zbytek je whisky z Glen Moray.

Ardbeg Rollercoaster 57,3%Etiketa Ardbeg Rollercoaster 57,3%zadní Etiketa Ardbeg Rollercoaster 57,3%Ardbeg Almost There 1998/2007 54,1%Ardbog 52,1%

Dříve byly produkty této palírny prezentovány spíše nezávislými stáčírnami, nyní se ovšem palírna snaží prosadit hlavně sama. Ale i v dnešní době se lze setkat s některými nezávislými plněními. Někdy mám ovšem trochu pocit, že to s tou propagací až přehánějí. Některé jejich počiny mi připadají zajímavé (např. již zmiňovaný projekt "The Path to Maturity"), některé dobře "prodané" (např. Rollercoaster vyrobený k 10. výročí Ardbeg Committee). U některých plnění tuším jen matné souvislosti a u některých vůbec - ať s názvem, jeho významem či vazbou k nějaké události či datu. A občas mi, kromě obchodního potenciálu, uniká důvod uvedení nových a často limitovaných edic. Jistě by se to dalo dohledat, ale jsem na to trochu líný a nechci na tom strávit až tolik času (kdybych toto dohledával u každé značky, tak neudělám víc než značku za rok, už tahle mi to jde dost pomalu). Pokud ale máte větší přehled o některých zajímavých plnění Ardbegu a bude se Vám chtít, tak napište a já to sem rád dám.

Láhve jsou označeny kódy pomocí kterých lze určit, kdy bylo dané plnění lahvováno: Ardbeg - The Codes

Doporučím Vám i článek zde na WOL z ochutnávky whisky Ardbeg v roce 2010. Četl jsem ho s odstupem více než tří let, když jsem psal novou verzi textu o Ardbegu a docela se mi líbil. - ochutnávka whisky Ardbeg v roce 2010

Ardbeg 10-ti letá 46%Ardbeg 30-ti letá 40%Ardbeg Uigeadail 54,2%Ardbeg Blasda 40%Ardbeg Lord of the Islay 46%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

K whisky Ardbeg jsem si musel postupně najít cestu. Hodně jsem o ní slyšel a tak jsem se kdysi rozhodl ji ochutnat. Z jiných Islay whisky a z jejího kladného hodnocení, jsem měl určité očekávání. Při prvním ochutnání jsem byl ale zklamán. Tehdy mne vůbec nenadchla. Ale je pravdou, ze svůj dojem zanechala a po určité době, mne lákalo ji znovu zkusit. Nakonec jsem jí přišel na chuť, mám ji od té doby rád a také se k ní rád vracím. Její chuť je určitým způsobem specifická a tak poznám, kdy mám "chuť na Ardbeg". Kdysi jsem se o tom s někým bavil a vzešlo z toho přirovnání k olivám - (ne chuťové nebo aroma) někteří lidé když ochutnají olivy poprvé, tak jim nechutnají, ale přesto mají zájem je ochutnat znovu, až si je nakonec zamilují (nebo také ne). Olivy mě oproti Ardbegu nezaujaly.

Ardbeg 10letá 46%Ardbeg 10letá 46%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2010 (to už patřila mezi mé oblíbené):
Aroma: sladké, slané, ovoce, kouř, rašelina.
Chuť: sladkost, trochu ostrosti, rašelina, ovoce.
Dokončení: spíše sladké, ovocné, s dlouhým postupným rašelinovým ocasem.
Klasický Ardbeg, který mne nezklame, mám ho opravdu rád. Vím co od něj můžu čekat a poznám, kdy přijde "chuť na Ardbeg". (1.4.2010)

Příjemný sladký kouř rašeliny, trochu slanosti, ovoce, bohaté a výrazné aroma. Připadám si, jak kdybych mlsně očuchával nakouřený rašelinný bonbon, co byl naložený v alkoholu. V chuti překvapí nejdříve sladkost, následovaná nakouřenou rašelinnou, s trochou kyselosti a přidá pepřovitou ostrost. Tím začne působit sušším dojmem. Dokončení se nese v duchu doznívajícího kouře, rašeliny, sladkosti, lehké slanosti/kyselosti.
Občas se tam v chutích mihne možná vanilka, dřevo, přesně nevím. Mám rád charakter téhle whisky a rád si ji vychutnávám, což je něco jiného než degustovat. Užívám si ji, vím co mě čeká a nesnažím se v ní stále něco hledat. Je to dobrá medicína na podzimní splín, zahřívá na těle i na duši. Má svojí vnitřní sílu, energii, cítíte tu kouřící rašelinu v ústech i jak postupně propadává hlouběji a hlouběji tělem dolů. A stále uvolňuje ten kouř. (lahvováno 2002 - L22624ML21 0)

Vojenský tábor zahalený kouřem z ohňů do kterých je přikládána rašelina. A té mlze dýmu se blíží postava s mečem v ruce. Nevíte, zda vás jde přivítat nebo zabít. Tušíte dlouhé černé vlasy, kožené oblečení a hezké tvary ženy. Ženy bojovnice, princezny válečnice. Pokyne a jdete za ní. Cítíte její vůni mísící se s kouřem, kterým je zde vše prosyceno. Možná jdete na smrt, ale nechcete se vzdát té vůně, ani představy možnosti vychutnat si pořádně tu její vůni, její chuť, její tělo. (14.12.2019)

Ardbeg Uigeadail 54,2%Ardbeg Uigeadail 54,2%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2010:
Aroma: "vánoce ve skleničce", kdy tam cítíte rozinky, puding, skořici, koření a "hořící vánoční stromeček".
Chuť: velmi lahodná, komplexní, vyvážená, sladkost, puding, kořenitost, rašelina.
Dokončení: doznívá ta rašelina a sladkost.
Skvělá whisky, vyladěný Ardbeg. (1.4.2010)

Prvním dojem vůně je samozřejmě kouř, rašelina, hořící rašelina, příjemně zaoblená, ale stále pořádná a silná vlna. Vyplatí se chvíli počkat, vychutnávat si ten rašelinný kouř, nechat čichové buňky si zvyknout a pak začít hledat další vůně. Začnou se tam zprvu nesměle vynořovat, ale pak už je člověk vnímá pořádně. Sladkost sladu, puding, rozinky i lehká kyselost a slanost. Chuť je jak braní si uzených kouřových rašelinných bonbonů z krabičky, taky pěkně ohořelé, ještě čoudící. Úvodní sladkost přinese ty kousky čoudící rašeliny, které se převalují v ústech a plní je kouřem, až jste zevnitř vyuzení. Následně se změní v lávu, která s hřejivým dokončením stéká tělem dolů a stopy kouře ještě dlouho doznívají, stejně jako její hřejivost. Intenzívní chuť, i přes svojí sílu, kouř a žár nepůsobí zničujícím dojmem a díky komplexnosti a ve vlnách se objevujících tónů sladkosti působí celkově velmi příjemným dojmem. Drsná, dá to najevo, ale i pohladí. Nenakope a neodhodí. (lahvováno 2005 - L5 290 08:36 4ML)

Tady něco cítím, jako když tu něco hoří. Aha, to bude náš vánoční stromeček, krásně se ta vůně kouře prolíná s vůní vánočního stolu. Ještě to nehas, ještě přivoním, přemýšlím, kde se tam vzala ta vůně rašeliny. Jako by to chtělo něco říct. Uhasíme to dáme mi sklenku Uigeadailu, vůbec nevadí, že to neumíte vyslovit.

Zatímco předtím prošla krásná žena mezi ohněm a načichla kouřem, tak teď se zrodila jiná, ještě lepší a to přímo z toho ohně, z toho kouře. Bohyně ohně a kouře. S božským tělem, hořícím ohněm v sobě a protože není ohně bez kouře, tak ji halí oblak kouře. Oblak její vůně, kterou chcete vychutnávat, než se jí dotknete. Jestli vás to spálí? To nikdo neví, ale stejně to zkusíte. Dotek jejího těla prostě bude božský. (15.12.2019)

Ardbeg Supernova 2019 53,8%Ardbeg Supernova 2019 53,8%:
Poznámky z ochutnávky vzorku:
Opět ten krásný kouř a opět v jiné skvělé variaci. Příjemně zaoblený s nádechem citrusů, jako kdyby lehce čoudila citrusová rašelina, po odvanutí kouře se přidal kouřovo-rašelinný med, sladkost, lehký tón vanilky a lehký tón kůže. Krásně bohaté, krásně čuchatelné. Čichové buňky se tetelí blahem a zažívají čichovou hostinu. Současně je ta vůně celkem lehčí, takže nejsou ani opilé, ani omráčené. Chuť mi přijde slabší aroma, nástup zpočátku lehčí, sladší, ale to jen připravuje prostor pro citrusově medový kouř, který se rozvine do kompletní exploze přes celou pusu. Sopka vybuchuje a pusa je zalitá lehce ostrou lávou vytvořenou z hřejivého kouře. Dokončení je krásný skluz z té vlny směrem dolů, kdy sjíždíte dolů ještě omámeni tou cestou na vrchol. Dokončení trochu suché, ale jinak krásně doznívající, kouřové, rašelinné, dlouhé.
Skvělá a zajímavá whisky, trochu jemnější než bych čekal, ale krásně bohatá, rozmanitá. No a o tom to je, kvůli těmhle whisky to pijem a kvůli nim sháníme různá plnění stejné značky.

Další z krásných a uhrančivých amazonek kmene Ardbeg. Začíná být těžké mezi nimi vybýrat tu nejlepší, každá je v něčem jiná, každá v něčem nádherná. Každá poskytne skvělý zážitek. (15.12.2019)

Ardbeg Supernova 2019 53,8%Poznámky z ochutnávky vzorku:
Nástup vůně je pořádný. Velmi příjemná příjemná a silná vlna. Výrazný rašelinný kouř s nádechem tmavé pomerančové kůry, která shne v tom kouři a pouští vlny vůně. Po úvodní vlně, kdy si čichové buňky trochu zvykly na tu sílu se projevují tóny obilí, sladkosti, medu, vůně kůže a možná i velmi lehké tóny vanilky. A to stále rámováno rašelinou a kouřem. Je to čuchací zážitek. I když je vůně výrazná, bohatá a silná, tak je stále dostatečně lehká, aby nosem krásně proplouvala. Chuť za vůní ztrácí. Alespoň v prvním dojmu, kdy působí lehce prázdně, ale je to jen klamání před pořádným nástupem, výbuchem, kdy kouřově-rašelinná láva zaplaví ústa a pak pomalu klouže směrem dolů. Dokončení je dlouhé, hodně dlouhé, krásně doznívající, hřející, kouřově-rašelinné.
Skvělá whisky, jenže taky můžu říct, dle očekávání další skvělý Ardbeg. Ono prostě vybírat mezi skvělými jednu jinou je těžké, vždy bude skvělá, jenže to začne být trochu až nuda, když vám skvělé přijde jako běžné, hůře se pak hledá, co by člověka uspokojilo a nadchlo. Tím neříkám, že se Ardbegu začnu vyhýbat, rád si ho užiju, ale hledat skvělé mezi skvělými je někdy trochu "nenapadá mě to správné slovo" (skvělá, skvělá, jak jsem čekal skvělá, zase skvělá, ....)

Blíží se krásná žena v kůži, ve vzduchu je cítit její vůně, vůně jejího těla, která se mísí s vůní koženého oblečení, co má na sobě. Její nástup je ohromující, veliký, uchvacující. Máte pocit dokonalosti, pocit, že to je něco, čemu chcete podlehnout, něco co chcete ovládnout a následky/důsledky budeme řešit až zítra/pozítří. Ten první dojem je tak silný, že chcete na chvíli zastavit čas a užít si ho déle. Po vysoké vlně přijde cesta dolů, v jednu chvíli máte pocit, že je prázdný okamžik. Naštěstí není. Je to jen dozvuk dojmu příchodu a začínání další části. Pokračování se nese v podobné síle, co byl příchod. Nevím, kdo komu podlehl, kdo se koho zmocnil, není to důležité. Když je něco skvělé celé, tak si to užíváte jako celek a nechcete zbytečně rozebírat detaily. Tohle bylo skvělé.
Když při tom přirovnání koukám do mého hodnocení whisky, tak jsem nepoužil, záměrně, citaci, co by se dala použít skoro bez úprav "výbuch, láva zaplaví ústa a pak pomalu klouže směrem dolů". Za prvé by to bylo příliš prvoplánové a jednoduché až nevhodné a za druhé, tohle neumím reálně posoudit. (24.1.2020)

Ardbeg Corryvreckan 57,1%Ardbeg Corryvreckan 57,1%:
Poznámky z ochutnávky vzorku:
Hned po nalití do skleničky se okolo rozvinula vůně kouře z mokré rašeliny. Krásně a jemně ovinula okolí a láká k přivonění ke skleničce. Cítím hlavně rašelinu, spíše vlhkou a čerstvou, krásně se drolící mezi prsty a ve vzduchu se vznáší lehká vůně kouře z hořící rašeliny. Rašelina výrazně dominuje, kouř pouze vůni doplňuje. Silnou a hutnou rašelinu doplňuje těžká sladkost ovoce, doplněná vůní tmavé čokolády. Zcela v pozadí se tam mísí kyselost a slanost, která tak doplňuje ten čichací zážitek. Je to přímo požitek. Překvapivě k procentům nepraští do nosu, vůbec bych jí neřekl přes 57%. Ale vše vkládá do silné rašelino kouřové sladké mocnosti, že i tu vůni můžete ukusovat a žvýkat. A když jsem namlsán tou vůní, tak s prvním douškem dostanu pořádnou kouřovku, tam mi ji teda napálí. Ale tak příjemně, že hned nastavuji tvář pro další. Zdestilovaný kouř, krásně hladivě a smetanově zabalený. Hebce se převaluje na jazyku, velký kouřový oblak ukazuje svoji bohatost a uvolňuje další a další chuti. Olejovitost, výrazné čerstvé dřevo, slanost a to stále promíchávané kouřem, který pomalu ztrácí svoji hebkost, aby v dokončení projevil svoji sílu, kdy ten hebký oblak kouře, který jakoby stále sbíral sílu, pořádně vybuchne a uvolní všechny chutě, které dával před chvílí po kouskách, pořádně najednou. Dlouho a dlouho doznívá rašelina, pomalu odcházející kouř, lehce slané tóny a když to vše odezní, tak šahám po sklence, abych si to zopakoval.
Tahle whisky je výrazně kouřová, ve vůni mi hlavně dominovala výrazná rašelina a sladké těžké ovoce, ale chuť už se nesla v režii kouře a finále už bylo hlavně jeho. Ale není to jen nudný kouř. Tenhle vzorek jsem si ani nerozdělil na dvě části, na pozdější přeochutnání, případně porovnání s ostatními Ardbegy, ten si chci užít hned. A na to porovnávání si koupím láhev. Tenhle za to stojí a stále ještě patří mezi jejich dostupná plnění.

Za vůní Ardbegu, tak hustou, že by se dala krájet a žvýkat. A ještě o kousek dál, když se boříte rašelinou, je ono tajemné místo. A když se na nebi objeví první hvězda, tak se kouř rozestoupí a v něm stojí ONA. Dlouhé černé vlasy jí splívají dolů, stejně tak jako její dlouhé černé šaty, které současně těsně obepínají její postavu a současně jsou natolik volné, že nedokážete určit jejich tvar. Asi je to čarodějka, ale nehodláte utéct, této chcete podlehnout. Nechat se pohltit její silou, její černotou, její krásou. Možná z toho existuje vysbození, ale nechcete o něm ani slyšet. Jen chcete aby k vám vztáhla své ruce a vy se pomalu stali součástí jejích černých šatů, jejího krásného těla. (11.5.2020)

Ardbeg Blasda 40%Ardbeg Blasda 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2010:
Aroma: sladké, trochu ovocné, vanilka a lehký vzdálený kouř.
Chuť: na Ardbeg je chuť velmi jemná, sladká, ovocná, trochu suchost, mentol a lehký kouř s rašelinou.
Dokončení: doznívá rašelinová chuť.
Poznámka: S pár kapkami vody se aroma zjemnilo, více se projevilo ovoce a sladkost. Chuť to na jednu stranu trochu potlačilo a na druhou trochu rozvinulo a jednotlivé chutě byly lépe cítit.
Celkově bych to ale označil za takový "dámský" Ardbeg. Oproti klasickému Ardbegu je jemný a nezvyklý, má v sobě ovšem jeho charakter a mohl by být zajímavou vstupní bránou do světa whisky Ardbeg. Byl to zajímavý a kvalitní Ardbeg, ale ne pro mne. (1.4.2010)
Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 46%Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 46%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Aroma: rašelina, nemocnice, jód, kouř, klasický Ardbeg 10y, ale celkově jemnější.
Chuť: rašelina, nemocnice, jód, kouř, klasický Ardbeg 10y, ale celkově jemnější.
Dokončení: pozvolné, v duchu klasického Ardbegu.
Nijak zvlášť mne to nenadchlo ani nezklamalo, prostě klasický Ardbeg, možná jemnější oproti běžné desítce a o to méně zajímavý, celkově ale klasicky dobré pití. (15.8.2007)
Ardbeg Rollercoaster 57,3%Ardbeg Rollercoaster 57,3%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2010:
Aroma: komplexní, jemná, čokoláda, vanilka, rozinky, lékořice, skořice a je natolik vyvážená, že tam tu sílu 57.3% necítíte.
Chuť: bohatá, trochu pálivá, papričky, sladkost, ovoce, kořenitost, anýz, lékořice.
Dokončení: dlouhé s doznívající rašelinou.
Extrakt toho nejlepšího z Ardbegu. Ale nenahradí to jednotlivé plnění. Skvělá whisky. (1.4.2010)
Ardbeg 1994 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1994/2004 40%Ardbeg 1994 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1994/2004 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2005:
Aroma: kouřové, rašelinové, medicínské, slané, ovšem ne tak výrazné jako u tvrdých Islay.
Chuť: zpočátku až sladce ovocná, potom přejde přes rašelinou chuť k medicínskému závěru.
Není špatná, ale přijde mi horší a méně komplexní než originální plnění. (21.4.2005)
Ardbeg Ardbeg New Make 8.3.2010 69.1%Ardbeg Ardbeg New Make 8.3.2010 69.1%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2010:
Aroma: až překvapivě bohaté, sladké, ovoce, grep, skořice, v pozadí kouř, ale opravdu až v pozadí.
Chuť: překvapivě sladká, ovocná.
Dokončení: ovocné až marmeládové.
Ovšem těch 70% tam bylo cítit a popravdě řečeno, podle mne se to teda moc pít nedalo. Musím přiznat, že jsem to čekal více bez chuti a vůně, takže jsem byl velmi a příjemně překvapen, kolik toho v sobě čerstvě vypálená whisky již má.
Není vlastně ještě whisky, ale čerstvě vypálený destilát ze kterého se teprve whisky postupným zráním stane. Přestože člověk má skoro pocit, že po druhé destilaci už musí z kotle vytékat snad jen čistý líh bez barvy, vůně a chuti, není tomu tak. Bezbarvý tedy opravdu byl, barvu získá až zráním v sudech, ovšem bez vůně a chuti nebyl. (1.4.2010)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Ardbeg 10-ti letá 40%Ardbeg 10-ti letá (plněno 1993) 40%:
Barva: jemné sherry.
Aroma: kouř, slaná voda, jodová suchost.
Tělo: jen střední až plné, ale velmi pevné, síla odpovídající vyšší kategorii.
Chuť: zpočátku nasládlá, potom se mění na náladovou, plnění je trochu proměnlivé.
Dokončení: těžké, velmi výrazný jod.
Známka: 85
Ardbeg 17-ti letá 40%Ardbeg 17-ti letá 40%:
Barva: sytě, měnivě zelenozlatá.
Aroma: agresívní, slaná voda, mořské řasy, dehtovitá, náznak síry.
Tělo: střední, olejnaté, velmi pevné.
Chuť: pepřová, ale i sladká, po obilných zrnech, olej, hlodáš, pevně kombinované příchuti, zralejší a vyzrálejší, ale ještě silná, velmi lákavá.
Dokončení: olejové, citronová kůra, čerstvě mletý bílý pepř.
Známka: 86
obrázek není k dispoziciArdbeg 18-ti letá 1975/1993 Cadenhead (z ardbergského sladu) 58,1%:
Barva: sytě zlatá.
Aroma: dehet, kal, jod, trošku síry, mořské řasy.
Tělo: střední až plné, dosti olejnaté.
Chuť: sladová, sladká, hlodáš, jedlé mořské řasy, koření.
Dokončení: koření, křupavé, téměř pískové, po polknutí velmi slané.
Známka: 90
Ardbeg 1978Ardbeg 1978 (1978/1998) 43%:
Barva: sytě zlatá až bronzová.
Aroma: mořské řasy, sladká a nakyslá.
Tělo: silné, jemné, pevné.
Chuť: pozoruhodný vývoj chutí, nejprve sladová a obilná sladkost doprovázená vanilkou ze sudů po bourbonu, potom květinová, nakyslá, mořské řasy, nakonec pepřová.
Dokončení: uklidňující, dlouhé, hřejivé.
Známka: 89
obrázek není k dispoziciArdbeg 21 letá 1997 Adelphi (plněno 1997, sud 453) 49,2%:
Barva: výrazně zlatá.
Aroma: slad, kouř, hlodáš, náznak citronové kůry.
Tělo: střední, jemné.
Chuť: citronová kůra a sůl, ale překvapivě lehká, téměř řídká.
Dokončení: koření, rašelina a velmi pozdní voňavý kouř, pravý charakter Ardbegu se objeví až po delší době.
Známka: 82
Ardbeg 1975 (1975/1998) 43%Ardbeg 1975 (1975/1998) 43%:
Barva: měňavě zlatá až bronzová.
Aroma: vřesová, po kořenech, rašelinová, hořící jabloňové dřevo, pálené listí.
Tělo: silné, důrazné, ale vyzrálé.
Chuť: velmi silně po listí, po pryskyřici, pepřová a hořčičná.
Dokončení: sůl, citronová kůra, opravdu velmi dlouhé.
Známka: 92
Ardbeg 1975 Gordon & MacPhail Connoisseurs ChoiceArdbeg 1975 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%:
Barva: výrazně zlatá.
Aroma: čerstvé, nasládlé, mořský vzduch.
Tělo: velké, pevné.
Chuť: jemná, nasládlá, bylinná, lehký náznak mořských řas a soli, neobyčejně lahodné, zdrženlivé plnění.
Dokončení: voňavé, mírně bylinné, uklidňující.
Známka: 88
obrázek není k dispoziciArdbeg 1974/1998 Provenance 55,8%:
Barva: čistá zlatá až bronzová.
Aroma: mořský vzduch, mořské řasy, dub, lano, kůže.
Tělo: bohaté a smetanové, ale na jazyku suché.
Chuť: obrovský vývoj chutí, sladová, karamelová, sladká, ovocná, dřevo na grilování, hořčice, sůl.
Dokončení: výrazně pryskyřičné, kouřové a velmi hřejivé.
Známka: 93
obrázek není k dispoziciArdbeg 1974 Signatory, Cask-Strength serie 51,3%:
Barva: jasná, čistá, zlatá.
Aroma: velmi pronikavá, mořské řasy, dub, dub, kůže, lano.
Tělo: velmi olejové, ale na jazyku suché.
Chuť: sladká, slaná, písková, pepřová, po živici.
Dokončení: suché, slané, pískové, mírně dřevité, později santalové dřevo.
Známka: 87
obrázek není k dispoziciArdbeg 28-mi letá Cadenhead 54,4%:
Barva: tmavě oranžová.
Aroma: silné, pronikavé, mořské řasy, dub, lano, kůže.
Tělo: velké a olejové.
Chuť: pevný, tvrdý nástup pevně kombinovaných chutí, dubová, smetanová (s kapkou vody), mořské řasy, sůl, vysoký stupeň dřevité chuti.
Dokončení: dub, santalové dřevo, písek.
Známka: 89
obrázek není k dispoziciArdbeg 1967 Signatory Cask-Strength serie 49,8%:
Barva: měděná až hnědá.
Aroma: leštěný dub, mořský vánek.
Tělo: pevné, opravdu velmi jemné.
Chuť: intenzívní zemitá, kořenová a suchá, trpká, dřevitá, přesto však převažuje chuť mořských řas a soli, zdá se, že voda zdůrazňuje nevyrovnanou sladkost sherry.
Dokončení: suché, slané, pískové, téměř drsně ostré.
Známka: 88
Ardbeg 30-ti letá 40%Ardbeg 30-ti letá Very Old 40%:
Barva: bronzová až jantarová.
Aroma: syté, kouřová vůně.
Tělo: pevné, jemné.
Chuť: krásná vyváženost pronikavého sladu, rašeliny, kouře, parfému, sirupového sherry a moře, klasická Ardbeg.
Dokončení: parfémové, hřejivé, lahodné, uklidňující.
Známka: 94
Ardbeg 1963 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1963/1994 40%Ardbeg 1963 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1963/1994 40%:
Barva: jantarová.
Aroma: pevné, mořské řasy.
Tělo: střední, jemné.
Chuť: překvapivě živá na své stáří, ale umírněná, rašelinová, kouřová, mořské řasy, mírně sladové pozadí sherry.
Dokončení: parfémové, náznak sherry.
Známka: 90

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

Ardbeg 10-ti letá 46%Ardbeg 10-ti letá 46%:
Barva: Bledě slámová.
Aroma: List limety, saze, intenzívní.
Tělo: Lehké až střední. Intenzívní.
Chuť: Potřebuje vodu, aby vypustila kouř. Slaneček.
Dokončení: Saze.
Ardbeg Uigeadail 54,2%Ardbeg Uigeadail 54,2%:
Barva: Světle zlatá
Aroma: Sladká, ale pichlavě kouřovitá: limeta a rašelina, kakao, slaneček.
Tělo: Lehké, pevné.
Chuť: Bohatá, koncentrovaná a mocná. Lehce rámovaná dřevem. Saze s náznakem dehtu.
Dokončení: Limeta se vrací. Ovesný koláč.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

Ardbeg 10-ti letá:
Chuť této whisky se na patře rozezní nejrůznějšími odstíny od hořké marmelády po intenzívní sladovitost či od hořké čokolády po jemnou sladovitost, spolu se zemitou rašelinovitostí a náznaky příchuti po kávě, dubu a třtinovém cukru. Pokud existuje dokonalá chuť na patře, pak je to Ardbeg. (hodnocení se vztahuje ke starším plněním whisky - cca whisky destilovaná do roku 1976)

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:

obrázek není k dispoziciArdbeg 10-ti letá 46%:
Barva: Světlá, slámově zbarvená whisky, plněná do elegantní láhve ze zeleného skla.
Aroma: Samozřejmě děsně rašelinové, ale se sympatickou citronovou vůní, skořice a hrušky.
Chuť: Počáteční atak rašeliny postupně obilná a ječmenná příchuť, tabák, káva, lékořice a čokoláda.
Dokončení: Kouřové a lehce nasládlé, stopy prodlévajícího ječmene a můžete pocítit i nádech vanilky.
obrázek není k dispoziciArdbeg Uigeadail 54,2%:
Barva: Dost světlá slámová.
Aroma: Stopy jemného sherry, rašelina a náznak mokré kůže.
Chuť: Mnohovrstevnatá a intenzívní, krémová a olejová, rašelinový kouř a přetrvávající plamínky, zemitá, ale nasládlá. Sušené ovoce.
Dokončení: Velmi dominantní, zajímavé, vrstevnaté dokončení se stopami koření, lehká nasládlost, ale nakonec suchost.

v knize Svět whisky hodnotí:

Ardbeg 10letá 46%Ardbeg 10letá 46%:
Sladová whisky nefiltrovaná za studena voní po kreosotu, dehtu a uzené rybě. Sladká chuť na jazyku rychle vyschne v kouřové dokončení.
Ardbeg Blasda 40%Ardbeg Blasda 40%:
Skotské jméno, které by se dalo přeložit jako "sladká a dobrá", odkazuje na mnohem uhlazenější styl, než je obvyklé. Vyrábí se ze sladu sušeného při pouhých 8 ppm, to je pouhá třetina úrovně běžné u Ardbegu.
Ardbeg Uigeadail 54,2%Ardbeg Uigeadail 54,2%:
Má tmavě zlatou barvu, voní po melase a později se na jazyku rozvinou pikantní kouřové tóny.
Ardbeg Airigh Nam Beist 1990 46%Ardbeg Airigh Nam Beist 46%:
Plná kořeněná sladová whisky se sladkými vanilkovými tóny, získanými za 16 let zrání v sudech po bourbonu. Jméno, které se správně vyslovuje ary-nam-bajst, znamená "útočistě šelmy".
Ardbeg Almost There 54,1%Ardbeg Almost There 54,5%:
Voní po rašelině, soli a citrusech a chutná po pepři, kouři a citronové kůře. Má dlouhou, výraznou a hřejivou rašelinnou dochuť.
Ardbeg Renaissance 1998/2008 55,9%Ardbeg Renaissance 55,9%:
Těžká whisky prosáklá rašelinou.
Ardbeg Corryvreckan 57,1%Ardbeg Corryvreckan 57,1%:
Voní po rašelině, dehtu, čerstvé prsti a lécích. Sametová táhlá chuť s bohatými tóny nasládlé rašeliny, citronu a soli zakončená pepřovitou rašelinnou dochutí.
Ardbeg Perpetuum 47,4%Ardbeg Perpetuum 47,4%:
Silné aroma rašelinného kouře s tóny bílého pepře, skořice, limety a mléčné čokolády. V plné pepřové chuti se ozývá vanilka, sladké sadové ovoce a melasa, s kontrastními tóny ozónu.
Ardbeg 15letá Supernova SN2010 60,1%Ardbeg 15letá Supernova SN2010 60,1%:
Voní po solance, uzené rybě, meruňkách, zázvoru, dezinfekci a doutníkovém kouři. V chuti cítíme kouř ze silného ohně, citron, pomerančovou kůru, dub, mandle na konci rašelinný popel.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa) hodnotí:

Ardbeg 10letá 46%Ardbeg 10letá 46%:
Barva: bledě slámově žlutá.
Aroma: kouřová vůně prostoupená množstvím slané vody.
Chuť: středně těžké tělo a nasládlá chuť, která se pak mocně vzpíná a je doplňována silným dozvukem mořského jódu.

Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky) hodnotí:

Ardbeg Galileo 49%Ardbeg Galileo 49%:
Aroma: Sladce kouřové, decentní červené plody, dub, mořská bříza, chaluhy, ovocně sladké.
Chuť: Rašelina, sladká po ovoci, zřetelně dubové tóny.
Dokončení: Kouřové a dlouhé.
Ardbeg Supernova 55%Ardbeg Supernova 55%:
Aroma: Kouř, vanilka, citrusy, dehet, chaluhy.
Chuť: Kouř, dehet, pepř, olejová, krémová, jemně nahořklá, citron, máta.
Dokončení: Dlouhé, teplé, sladké, jemná hořká čokoláda, hořké mandle, citrusové aroma.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

obrázek není k dispoziciArdbeg 20letá Gordon & MacPhail:
Aroma: zemité, olejnaté, kořenité, trošičku jakoby připálené.
Příchuť: robustní, slaná, dřevitá, dosti mnohovrstevná, whisky pro skutečné milovníky skotské.

Recenze na poznejwhisky.cz:

Whisky posezení s Netharem:

Ardbeg 10y

Ardbeg Uigeadail

Recenze na whisky.nethar.cz:

Ardbeg 5 yo Wee Beastie

Ardbeg 10 yo

Ardbeg 17 yo

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Airigh Nam Beist

Ardbeg Alligator

Ardbeg Blasda

Ardbeg Corryvreckan

Ardbeg Renaissance

Ardbeg Rollercoaster

Ardbeg Still Young

Ardbeg Almost There

Ardbeg Supernova 2009

Ardbeg Supernova 2010

Ardbeg Supernova 2014

Ardbeg Supernova 2019

Ardbeg Auriverdes

Ardbeg An Oa

Ardbeg Dark Cove

Ardbeg Drum

Ardbeg Drum Committee Release

Ardbeg Galileo

Ardbeg Grooves

Ardbeg Grooves Committee Release

Ardbeg Kelpie

Ardbeg Pepetuum

Ardbeg Perpetuum Distillery Release

Ardbeg Kildalton

Ardbeg 1996 Gordon & MacPhail

Ardbeg 18 yo TWE

Ardbeg 19 yo Traigh Bhan

Ardbog

.

Webové stránky palírny:

Etiketa Ardbeg 10-ti letá 46%Etiketa Ardbeg 30-ti letá 40%Etiketa Ardbeg Uigeadail 54,2%Etiketa Ardbeg Blasda 40%Etiketa Ardbeg Rollercoaster 57,3%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 26.08.2020