značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » články 

  tisk textu

Petrovi vzpomínky na výlet na Islay (8/2022) - den třetí

pokračování:

DEN 3: Bowmorea Bunnahabhain

Po náročném odpoledni v Bruichladdichu bylo vstávání o něco těžší než obvykle, ale nejsme tady na wellness pobytu a tak si vyspávání do desíti necháváme na doma a svižně vyskakujeme z postele s vidinou pořádné snídaně a dalších životních whisky zážitků hned poté. Na programu našeho třetího a posledního dne na Islay byla návštěva palírny Bowmore s degustací ve warehousu, Bunnahabhain taktéž s warehouse tastingem a nakonec Ardnahoe na čumendu. S takovým programem se hned vstává pěkně, co myslíte?

BOWMORE

Do palírny Bowmore, nejstarší palírny na Islay, jsme dorazili včas a kratochvílí před startem degustace byla jak jinak obhlídka místního visitor centra s obchůdkem. Joo, očumováním lahví se dá strávit i mnohem déle, ale přesně v deset hodin už nás svolávala Margaret. Čekala nás nejdražší tour ze všech s dlouhým názvem „Vaults Secrets Tour: In-depth Distillery Tour with Warehouse Experience“. Tour za 80 liber není na ostrově nejdražší, ještě více si připlatíte za nejlepší tour v Ardbegu, ale tam my jsme ušetřili, a tak jsme byli na Margaret a její show pěkně nažhavení. Osobně jsem dlouhou dobu mého whisky života Bowmore trochu přehlížel. Nebo spíš, než že bych se mu záměrně vyhýbal, měl jsem na něj asi smůlu a mockrát jsem ho v nějaké té degustaci nezažil. Až jednou se objevila v jedné degustaci klasická Bowmore 10 Dark and Intense, a pane jo, to mě moc bavilo. Navíc litrovka snad za 9 stovek, to se okamžitě zařadilo mezi mé top whisky, co se poměru ceny a muziky týče. Netrvalo dlouho a už jsem kupoval Bowmore 18… pak zkoušel nějaké ty Aston Martiny a začal pokukovat po starších paničkách z městečka Bowmore, hlavního města ostrova. Tím chci jen říct, že na Bowmory jsem se moc těšil.

A jelikož v Bowmoru si sladují, nemohla tour začít jinde než na podlaze sladovny. Margaret nám vysvětlila, jak se věci mají a pak nám předvedla práci s obracečkou ječmene. S nadšením jsme i my využili pobídku a fyzicky náročnou práci si vyzkoušeli. Kdo to zkusil tak potvrdí, že to je vážně dost náročné a představa, že tohle budu dělat celý den… Navíc bez drammingu? V zimě prý navíc slad nerozprostírají rovnoměrně po podlaze, ale formují do malých kupiček, aby se slad „mazlil“ a tím zahříval. Asi pět schodů nad sladovnou jsme prošli do kilnu. Perforovaný plát, přes který proniká kouř, ale zrno jím nepropadne, držel i naší skupinku nad pecí a my jsme mohli bez obav poslouchat vyprávění o nakuřování sladu. Ten má hodnotu nakouření asi 20-30PPM a je to směs jejich vlastnoručně připraveného sladu a nakoupeného ze sladovny Simpsons Malt. Pokud jde o rašelinu, je zajímavé, jak ji v Bowmoru získávají. Údajně pouze udělají malé otvory do horní vrstvy (ta se stejně napoužívá) a přes ně jsou schopni těžit nižší vrstvy. Jsou tak maximálně šetrní. Je pravda, že tvar té vytěžené rašeliny byl zvláštní – takové nudličky to byly. Kolem mlýnu Porteus z roku 1866 jsme se pomalu prošli kolem záparových kádí, kam jsme mohli nahlédnou na zkrápění sladiny. Zajímavostí byly dva kopačáky v kýblích v rohu místnosti. Margaret nám vysvětlila, že si s tím kluci vážně nekopou, ale míče se používají při čištění potrubí. Pobavení jsme prošli až ke krásným dřevěným kvasným kádím. Ty jsou pojmenované podle majitelů palírny v průběhu její existence a my jsme tak slyšeli hned několik příběhů o jejich životech. Destilační kotle v Bowmoru jsou krásné a ne zrovna malinké. Dva třicetitisícové washstilly a dva zhruba patnáctitisícové spirit stilly seřazené v řadě před spirit safem měly napilno. A tak jsme je po krátkém pozdravení a pohlazení opustily a se slinama v ústech zamířili k východu ze stillhousu. Kolem nově dovezených barelů po bourbonu (můžete si tipnout, z jaké americké palírny asi pochází, když víte, že vlastníkem palírny Bowmore je Beam Suntory) jsme došli až k místní svatyni. Legendární Vaults No.1! „ Joo! Vážně tam půjdeme“, zaradoval jsem se. Tenhle starý dunage warehouse je nejstarším skladem whisky v celém Skotsku a zajímavostí je rovněž to, že v době přílivu je podlaha skladu de facto metr pod hladinou moře. Obrázek černých dveří s bílým nápisem No. 1 Vaults, které jsou uzamčené masivním starým rezavým zámkem známe snad všichni. Je to prostě krása. A samozřejmě, ve skladu leží ty největší poklady, tak je potřeba je náležitě chránit. Proto bylo trochu překvapením, když jsme tam přišli a dveře nezamčené a dokořán. A víte co, ani jsem se nedivil. Oni prostě v těch skotských palírnách jsou takoví. Moc to nikde nezamykají, nehlídají. Až jsem si vzpomněl, jak jsme si jednou udělali sami prohlídku v palírně Balvenie, kde rovněž bylo vše otevřeno dokořán, nikde nikdo, a tak se mírně zawhiskovaný Vašek Rout neohroženě jal nám udělat VIP prohlídku. Ale to už je jiný příběh.

Do skladu jsme tedy vstoupili celkem bez problémů, i když musím uvést na pravou míru jednu věc, kousek za těmi legendárními dveřmi byla ještě mříž, takže nasávat ze sudů by se člověk stejně nedostal. Margaret, která pracuje v palírně Bowmore už 23 let, je zároveň partnerkou Davida Turnera, distillery managera. Dozvěděli jsme se tak i zajímavosti ze zákulisí historie palírny. Třeba si dovolila rýpnout do legendárního Jima McEwana. Údajně prý v čase, kdy působil v palírně jako distillery manager, destiloval příliš rychle, a tak jsou whisky z té doby… no údajně ne tak dobré jako by mohly být. Jedním dechem ale doplnila, že v té době šlo zejména o whisky do blendů, a tak k tomu byl tlačen. No dovolila si dost, kdo to kdy viděl opírat se do modly –nejspíš největšího velikána skotské whisky. Byla to s jistotou první a jediná „špatná“ věc, co jsem kdy o Jimovi slyšel, takže mě to trochu rozhodilo, ale vlastně o moc nešlo a kdo ví, jak to bylo. „Nebudu si tím kazit náladu, však jdeme degustovat whisky ze sudů ve Vaults no.1!“ hodil jsem sám sebe zpět do pohodindy. V rohu skladu na nás za mřížemi s nápisem „Vaults No 1 tasting room“, v takové jako kdyby cele, čekaly na seznámení tři sudy. A všechno pěkně uzrálé whisky. Bowmore 2003, 19letá whisky stařená v hogsheadu po bourbonu Jim Beam, sud 855 v síle 53% - první dámička k tanci. Opět, už poněkolikáté na Islay, jsem byl překvapen, jak může být whisky čistě po bourbonu skvělá! „Mňam, to snad není možný!“ Fakt, sám sobě bych přeci nelhal. Krásně plná whisky s takovou pěknou rovnováhou kouře, vanilky, rozinek, přezrálých jablek, snad až trochu exotického ovoce. Byl jsem opravdu moc překvapený tím, jak dobrý to je. Jenomže. Vzorek číslo dvě a jsme úúúplně jinde! Velký skok. Bowmore 1999, 23letá whisky v barrique po francouzském víně, sud 2304 v síle 47,2% byla prostě jinde. Mnohem více chuti, tohle byl Bowmore, na který jsem se těšil – hodně mohutná, taková usedlá whisky, trocha kouře a pak příval plné chuti koření, dubových tónů, čokolády, kandovaného ovoce… Tohle musela být rozhodně jedna z nejlepších whisky, co jsem kdy pil. A že rozhodně nebyla nejlepší jsem zjistil záhy. Třetí vzorek už mi svou barvou dával tušit, že tohle bude mohutné sherry. Bowmore 2001, 21letá whisky z buttu po sherry Oloroso, sud 457 v síle 52%! „Jo, tak tohle pánové, je znovu o parník vejš!“, vykřikl jsem a dal klukům najevo, že mám dnešního vítěze. Jestli jsem se ve svých vyprávěních už zmiňoval o tom sklepu a zatuchlosti, co je v tom cítit, a to myslím v dobrém, tak tady to bylo v plné polní! To byla prostě stará whisky. Často jsme si na komparativních degustacích říkali, že tohle cítíme ve whisky z 80. let třeba a dneska už takové whisky moc nejsou. Ale tady to bylo. V rámci tour jsme si mohli vybranou whisky nalahvovat do 100ml skleněné lahvičky. Není to moc, ale pro mě to je svatý grál a ještě se budu hodně rozmýšlet, kdy si ho doma vypiju. To bude chtít nějaké video o Bowmoru a k tomu menší Bowmore flight zakončený tou ze skladu! Lahvičky jsme si nalahvovali sami, bohužel Margaret byla s naléváním při degustaci opatrná a při lahvování nás taky dost hlídala, takže místní medicínky jsme nedostali ani o píď navíc. I tak to byla nádhera a já vzpomínal, jestli třeba ten 26letý Lagavulin byl lepší či nikoliv.

Byl čas opustit sklad, což je jistě smutná chvíle, ale nedá se nic dělat. Margaret naše smutné oči uklidnila alespoň tím, že nás ve visitor centru čeká ještě jeden speciální dram.

Visitor centrum v Bowmoru se mi osobně moc líbí. Ne tak úplně malý obchůdek dole, ten je celkem normální jako všude jinde, ale když z něj vyjdete do prvního patra, čeká vás kromě menší expozice lahví překrásný bar a především prostorné sezení s překrásným výhledem. Tam bych klidně poseděl celý večer. Margaret řekla naší skupině, ať si vybereme místa a kamkoliv si sedneme. Tady bych zmínil jednu věc. V té náladě, v jaké člověk celou dobu je, v té whisky notě, a nebo je to tím, jací jsou místní – zkrátka bez váhání si celá skupinka sedla k jednomu velkému stolu. Nikdo se nestranil, nikdo neřešil, že by si sedl jinam ve dvou nebo kdo ke komu patří. V tu chvíli jako kdybychom byli jedna velká rodina s jedním zájmem. Úplně vidím nějakou tour v Česku, třeba prohlídku muzea či zámku, kde pak průvodce řekne totéž, tedy „vyberte si místo a sedněte si kam chcete“. Možná jsem jen škarohlíd, ale myslím, že skupina by se najednou kompletně roztříštila. Dva kamarádi by si sedli támhle, skupinka 3 žen onam, rodinka zase támhle ke stolu…a to jsou všechno Češi!? Prostě mi to v tu chvíli přišlo hrozně fajn a nějak jsem se zamyslel, že úplně normální to není a že ta whisky komunita je prostě taková rodina, ať už jste z kteréhokoliv koutu planety. Po chvíli přišla Margaret a nesla tři láhve. Bowmore 15, 18 a 25! Ovšem ne klasiky, ale 15letá (first-fill bourbon) a 18letá (first-fill sherry) byly limitky pro Feis Ile, obě v omezeném počtu 3 000 kusů, a nejstarší byla Bowmore 25 The Distiller’s Anthology 01 (first-fill sherry, 3 516 kusů). Položila je doprostřed stolu se slovy: „you can pick one of these…“. No, vyberte si jen jednu, že? Dobře, nebudeme si na nic hrát, snad všichni si vybrali 25, ačkoliv Margaret z toho nevypadala nadšená a vychvalovala nám 18letou. A dělala to dobře, protože jsme si jí nakonec zakoupili navíc, abychom měli porovnání s 25letou. Musím říct, že obě byly vskutku nádherné! Ono v tom prostředí, v tom rozpoložení, ve kterém se člověk nachází, to je pak těžké, aby vám něco nechutnalo. Ta 25 mi hodně připomněla mojí Oloroso sherry ze skladu, jen byla možná více uhlazená, přívětivější, přesto stále hodně mohutná s krásným starým Bowmore charakterem. A víte co? Já jsem se reálně začal zajímat o tu 25ku, že bych si jí koupil. Možná jsem to i měl udělat, ale já chci láhve na pití a 500 liber je zkrátka výrazně nad cenu, za kterou si kupuji láhve. I přesto, že se mi ji jedna část mého já snažila vnutit a měla dobré argumenty, například že za láhev Lagavulinu 25 bych dal 2 000 liber a že toto je vlastně fajn cena, přesto, majitelem jedné z pouhých 3 516 lahví jsem se nestal. Jsem však jeden z těch, co měli tu čest ochutnat. A to je taky fajn, no ne?

Bowmore mi učaroval, čekal jsem to, a tak jsem byl nakonec trochu smutný, že jsem si tam ve výsledku nic nekoupil. Jenže klasické láhve můžu koupit i doma, navíc levněji, 25ka byla prostě moc, stejně jako 30, kterou mám vysněnou a stejně si jí jednou koupím. Bowmore 18 z Feis Ile už neměli a sice měli její mladší sestru z loňska, ale to je first fill bourbon a to mě tak nebere. Navíc cena taky nebyla úplně lidová.

Ještě než jsme opustili hlavní město Islay, zašli jsme do místní „Peatzerie“ na jídlo. Ze zkušenosti jsme věděli, že najíst se je dobrý nápad. Z Bowmoru jsme měli namířeno na poslední warehouse tasting našeho putování. Čekala nás palírna Bunnahabhain.

na začátek stránky

BUNNAHABHAIN

Příjezd k palírně je docela sranda. Silnička se dost klikatí, vlní a když vezmete v potaz její šířku, která je sotva tak na jedno osobní auto, adrenalin je na světě. Když pak cestou potkáte kamion s návěsem, chvíli to trvá, než všechny auta najdou kus pole nebo louky, kam by auto na chvíli utopili, než borec s nákladem projede. U palírny už je naštěstí místa dost, takže jsme zaparkovali a za lehkého deště přeběhli do visitor centra, kde jsme se nahlásili na tasting v 15 hodin. Hned u obchůdku je krásná teráska s výhledem na moře a pod terasou oblázková pláž, která vybízí ke koupačce. My jsme ale nepřijeli k moři, a tak jsme raději očumovali zdejší nabídku. Co je rozhodně fajn, v Bunnahabhainu mají poměrně dost různých lahví nejen v klasické 0,7l, ale nabízí i 0,2l a nebo miniatury. To je celkem vzácnost a věřím, že hodně lidí využije možnost koupit si raději více vzorků či menší láhve. Je zde i bar, takže pokud nemáte tour nebo máte po tour ještě chuť, můžete se usadit a pobyt v palírně si příjemně prodloužit.

Warehouse tasting se odehrával ve warehousu číslo 9, což původně byla sladovna. V palírně už si ale nějakou dobu nesladují a slad nakupují. Zajímavostí také bylo, že budova má tři patra, ale průvodkyně, jejíž jméno si bohužel nepamatuji, nám s úsměvem prozradila, že do horních pater se už ani nedá dostat, a že je tam prázdno. Prázdno ale nebylo ve spodním patře, které bylo plné sudů. Prošli jsme až dozadu, kde byl vymezený prostor pro degustaci. Jak jsme pochopili, na pořadu dne byly sudy. Na rozdíl od ostatních warehouse tastingů, tento byl poměrně skromný, co se počtu návštěvníků týče. Byli jsme snad jen v 7 lidech. Jak asi víte, palírna Bunnahabhain produkuje dva typy whisky – kouřovky a nenakouřené. Logicky jsme začali sudem s nenakouřenou whisky. Jednalo se o destilaci z roku 2006, tedy zhruba 16letý Bunnahabhain, který zrál v sudu po Manzanille (druh Fino sherry) a měl 56,8% alkoholu. Druhý vzorek byl Bunnahabhain 2004, Pedro Ximenez Noe, v síle 52%. Tento 18letý Bunnahabhain zrál v sudu, kde předtím 30 let zrálo sherry, a byl vynikající! Obrovská smršť chutí, citrusy, med, čokoláda, sušené ovoce a trošku dubové tóny… Prostě skvělá whisky! Vlastně jsem přemýšlel, jestli nebyla lepší než nekouřovky z Bruichladdichu. Třetí v řadě už byla kráska zrozená ze zrna fenolem políbeného, nebo jak kouřové whisky označují v pralírně, tzv. „moine“. Tady nás nechala průvodkyně hádat, protože sud byl otečen tak, že jsme neviděli nápis. Bunnahabhain peated 2005, 17y v síle 54,9%... Přiznám se, nebylo to ono. Už ani nevím, co jsem osobně tipoval, ale určitě ne sherry Oloroso. Spíš jsem nevěděl a tak jsem něco střelil od boku. Uhodla to až Kanaďanka, co seděla na konci řady. Dozrávání probíhalo celých 5 v sudech po rumu. Předtím whisky ležela 12 let v sudech po bourbonu. Kouř tam byl, sladkost tam byla, ale mně tam prostě něco chybělo. Vlastně asi ty rumové finiše moc nemusím, ačkoliv třeba Balvenie 14ka mi chutná, stejně tak 21letý Glenfiddich. No, byl jsem ale nadšený, když jsem věděl, že víko posledního sudu prozrazuje Oloroso. Jo! Já jsem prostě jednoduchej – dejte kouř do Olorosa a jsem váš. Tohle bylo dle mého gusta a spokojeně jsem se z napjatého sedu uvolnil takovým stylem, že si ostatní snad mysleli, že jsem se po… Teď jsem byl 100% spokojený. Vím, že už jsem to během povídání psal mnohokrát, ale tohle byla vážně strašně moc dobrý. To mi sedí! Bunnahabhain 2005, 17 let, peated, Oloroso sherry v síle 52,9%. Oproti Bowmoru znatelnější kouř, ne tak usedlá a ani starej sklep jsem tam necítil, ale byla nádherně plná, se znatelným kouřem, stopy lesního ovoce, rozinek, čokolády a dubové tóny s sherry suchostí. Dram jsem si vychutnal a s vědomím toho, že je to poslední dram ve warehouse tastingu na Islay, jsem polknul poslední doušek a byl rozhodnutý, že tuhle si odvezu. Je super, že v Bunnahabhainu si můžete cokoliv z toho, co jste chutnali ve skladu, i koupit. To snad nikde jinde není. Lahvují to jako warehouse 9 distillery limitky a mají je ve velikosti miniaturky, malé lahvinky 0,2l a samozřejmě sedmičku. Po návratu ze skladu už se chci rychle dostat k lahvi, aby náhodou nedošly, ale průvodkyně náš ještě upozorňuje, že v rámci tour máme ještě nárok na jeden vzorek na baru, kde se o nás postarají kolegyně. Fajn, ale cestou na bar jsem si raději očkem zkontroloval, kolik mají v regálu té sherry ze skladu. Bylo tam snad 20 lahví, takže jsem s klidem pokračoval na bar. Na výběr bylo poměrně dost lahví, celkově spíš z té nižší cenové hladiny. Rozhodl jsem se ukončit svůj pobyt v palírně 18letou klasikou. No, rozhodnutí jistě špatné, ne snad, že by 18ka nebyla dobrá, ale po té smršti chutí ve skladu byla ve značné nevýhodě a plná ústa kouře nějakému prozkoumávání také nepomohla. Proto si s osmnáctiletou Bunnou zatančím ještě jindy, až na sebe budeme lépe naladěni. A já se na to těším… Po free dramu na baru už jsem si šel na jistotu pro sedmičku Bunnahabhainu 2005 Oloroso za 155 liber, což je vlastně nejdražší láhev, co jsem si kdy sám koupil. No co, poslední den na Islay, poslední palírna a byla fakt skvělá, takže odůvodněno a k láhvi jsem si vzal ještě plecháček a tričko. Čas letěl rychle a my jsme zjistili, že musíme hned jet, abychom stihli alespoň nakouknout do nejmladší palírny na Islay – palírny Ardnahoe. Ano, říkal jsem, že Bunna byla poslední, ale já to tak trochu beru. Hlavně proto, že do Ardnahoe jsme jeli jen rychle nahlídnout a nemají ještě svou whisky. Přesto jsme si říkali, jestli nebudou mít na baru aspoň newmake nebo nějakou tříletou whisky k ochutnání. Bohužel jsme se tam dostali asi 10 minut před zavíračkou, a tak bar už byl komplet zavřený (asi by stejně nic neměli) a prohlídli jsme si alespoň místní obchůdek. Ten je opravdu hodně prostorný, to je snad největší distillery shop na Islay. V nabídce samozřejmě mají mnoho whisky různých palíren a bottlerů, nějaký svůj merch… Ale kup si tričko Ardnahoe, když jsi to ani nepil!? To je jako když lidi nosí tričko Guns and Roses, ale neví, kdo je Axl Rose. Takže jsem si v palírně Ardnahoe koupil akorát kafe v automatu u dveří a šel ven na obhlídku. Dvě velké dřevěné kádě s červama vypadají moc pěkně, jinak palírna jako taková působí dost moderně a osobně se mi líbí. Ale je jediná, která není natřená na bílo… Tsss.

Bohužel, rád bych se rozvyprávěl o nějakém dalším spektakulárním dramu, ale kafe z automatu v Ardnahoe bylo to poslední, co jsem ochutnal. Tasting notes z toho bohužel nemám, ale s jistotou vím, že z nakouřeného sladu to tam určitě nevaří. Nám zbylo už jen pár kilometrů do přístavu Port Askaig, kam jsme dorazili na poslední večerní trajekt z ostrova na pevninu. Zbylo nám ale také mnoho vzpomínek a já si při podzimním posezení s nějakým pěkným dramem v ruce připomenu historiky s Iainem McArthurem, vzpomenu na natáčení s Nickem Offermanem, pomodlím se k Magnificent Seven, vybavím si pankáče z Ardbegu, přelet nad Kilchomaním hnízdem i nezřízenou degustaci s Ruby ve skladech v Bruichladdichu. A když bude chuť, naliju si ještě dram a vzpomenu rád na ten 25letý Bowmore a warehouse no.1 nebo na warehouse 9 a degustaci Bunny. Jo, a na toho 28letého chudáka z Laphroaigu si taky rád připiju!

„Ajlo“ díky! Byla to senzace! A jsem si jist, že se sem zase někdy vrátíme…

Odkazy na další dny:

Den první

Den druhý

Odkaz na původní galerii s fotkama v plné velikosti:

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 05.09.2022