Festivaly, akce 2023
Setkání whiskařů na Svachovce - únor 2023
Tématem únorového setkání bylo uvedení druhého vydání whisky Gold Well a Old Cock. Jsou to české blended malt whisky ze Svachovky a od Jelínka, spolu smíchané v poměru 60% ku 40%, jednou tak a po druhé obráceně. V pátek proběhla ochutnávka vedená současně Mirkem Motyčkou a Lukášem Andrlíkem. Ochutnali jsme obě uvedené whisky a pak měli oba připravená další dvě překvapení ze sudu. Lukáš připravil zajímavou směs - co dům, tedy sudy daly. V aroma to trochu ztrácelo, ale v chuti to bylo příjemně dobré, líbivé. Pro mě se jedničkou večera stal vzorek ze sudu po Bruichladdichu. Trumfnul i obě hvězdy večera (Gold Well i Old Well), které si taky nevedly špatně.
Začínal Mirek s Old Cock 49,2%. Základem této whisky je peated whisky Gold Cock z nakouřeného sladu z Bruntál, která zrála v silně vypálených virgin oak sudech z evropského zimního dubu z bednářství Bařina a její poměr ve směsi je 60%. Zbývajících 40% je Old Well, rovněž peated whisky z nakouřeného sladu ze sladovny Bairds a následně zrající v sudech po bourbonu a víně Marsala. Scelení destilátů bylo rok ve stejném sudu, ve kterém zrála peated whisky Gold Cock.
V aroma je to klasicky nakouřený Gold Cock se svojí švestkovou ovocností a kouřově vinnými tóny v pozadí. Když jsem jí nechal chvíli vydýchat, tak se tam víno prosazuje čím dál tím více a začne se i lehce přidávat hořká vůně dřeva. V chuti se mi potkává kouř, až s trochu štiplavou ovocností, která začíná být postupně zjemňována až lehce čokoládovými tóny a jablky. V dokončení ovocný kouř, s typickým GoldCockovským štípnutím.






Jako druhý svojí whisky Gold Well představil Lukáš. Whisky zde jsou stejné jako výše, liší se ovšem poměr. Tentokrát je to 60% ve prospěch Svachovky. Tato směs se pak rok scelovala v sudu po Maker's Mark.
V aroma vinná ovocnost, s kouřem v pozadí, který se prosazuje stále více dopředu, zhutní a současně se obalí ovocem, vanilkou a trochou čokolády. V chuti se potkává smetanová hebkost s lehce štiplavou ovocností a lehkou načichlostí kouřem. Ovocně sladký kouř, zralé ovoce, trocha čokolády. V dokončení pak oříšky načichlé kouřem, přidává se opečené sladké ovoce načichlé kouřem. V celkovém dojmu mi přišla jemnější, než její sestřička.
Tyhle poznámky píšu až doma, kdy mám více času a klidu se tomu věnovat. V hrubém rysu se shodují s tím, co jsem si napsal na místě. Tentokrát mám ale celkové hodnocení obráceně, než bývá často, kdy whisky na degustacích, festivalech, setkáních, akcích chutná díky místu a náladě lépe, než pak doma. Na místě jsem byl celkem kritický (a až skoro nespokojený), tady doma už rozdávám pochvaly.
Oba pánové nám nejen ukázali, jak se při pití dělá správný záklon, ale i to, že umí pít hezky synchronizovaně.
A všimnuli jste si, že Old Cock od Jelínka nese označení - Czech Whisky Blended Malt, kdežto Gold Well ze Svachovky - Czech and Moravian cooperation ?






Mirek i Lukáš tam pro nás měli připravené vzorky ze sudů. Lukáš zkusil namíchat vzorek z různých sudů a vytvořil tak neopakovatelnou směs. V pátek mi aroma přišlo takový nijaký, neurčitelný, ale fajn, teď při přeochutnání doma o týden později mi přijde taky takový nijaký, neurčitelný, ale fajn. V chuti je taková neurčitelná, ale líbivá. Nacházím tam asi oloroso, ovocnost, mám pocit, že i nějaký podíl nakouřené whisky, přezrálá ovocnost. Není to určené na dlouhé zkoumání, je to pro zajímavost a požitek, takže se v tom nebudu pitvat. Zajímavé, líbivé a požitkové to bylo. A navíc se to nedá ani zopakovat. Prostě takový zážitek na tajňačku, jako když... Nic, zase by někdo řekl, že píšu jako prase, tak to odkazuji na písničku.
Druhým vzorkem od Lukáše byla whisky ze sudu po Bruichladdichu, kde předtím bylo oloroso sherry. Hned v aroma vlhký kouř s citrusy a současně s ovocnou sladkostí a nádechem sherry. Už teď to voní hezky, zkušenost ale ukázala, že vydýchání u těchle sudových sudovek má své opodstatnění. Vydýchává se a její vůně se postupně rozprostírá po okolí, voní tu sladkost zralého ovoce, čokoláda a lehký vánek kouře. A když už se teda vydýchá (v mezičase jsem koukal na netu na nějaké písničky, ať nečučím furt jak blb na hodinky), tak začne dominovat těžší vůně zralého až přezráleho ovoce a k tomu se přidává nakouřená hořká čokoláda. Pár kapek vody čokoládu zjemní. V chuti se převaluje nakouřená bonboniéra, čokoláda, sladkost ovoce, meruňky a následně se přidají sladká zelená jablka. V dokončení jablka a k nim trocha dřevitosti a nakouřené sladkosti ovoce. Z toho bude krásná whisky. V pátek to byla hvězda ochutnávky.






Druhý pár vzorků ze sudu přinesl Mirek. To byly vzorky jak s pohádky - přines, co tě cestou trefí do nosu - vlezl po tmě do skladu, zakopl o první sud, o druhý se praštil a prohlásil: seru na to, nic hledat nebudu a stočím tohle. Už na místě někdo okomentoval, že jsem zavřel notes a přestal psát. A nechce se mi psát ani teď doma. Škoda, myslím si, že jsme si zasloužili více pečlivosti při vybírání vzorků na tuhle akci. Trochu to vysvětluje, proč místo vychutnávání bylo doporučeno - záklon a rychle to do sebe kopnout.
Hlavním tématem je samozřejmě setkání těch lidí. Láhev si můžete otevřít a ochutnat i doma, ale popít s tolika stejně naladěnýma lidma se dá jen na takovýchto akcích. Ale nechápu, jak se může střízlivej člověk, tak strašně ožrat. Asi jsem se podvědomě snažil zachraňovat statistiky a průměry spotřeby, které nám teď vyznavači tzv. suchého února kazí.

Sobota se nesla v duchu masterclassů. V brzké ranní hodiny (asi v 11) měl Vašek Rout připravenou snídaňovou ránu - Octomore. Nebyl jsem, bylo to na mě moc brzo, nejsem tak velký vyznavač Octomoru, aby si od dal ránu po papuli ještě před probuzením. Já se držel základní snídaně: pivo, vývar a silné kafe.
Po poledni byl Zdeny Kortiš s kombinací Irsko, Skotsko a naše česká republika, kterou zcela "neočekávatelně" reprezentoval Gold Cock Peated Batch 1 a 2. Tak tam jsem taky nebyl.
Od tří byl Vláďa Fogl z brněnského Whisky Shopu, který prezentoval whisky od Thompson Brothers. Tam jsem zvažoval jít, ale nakonec nešel. Protože jsem měl v plánu následující dvě a zvítězila moje odpovědnost, nepřepálit začátek, abych mohl přepálit závěr, navíc jsem sobotu začínal drobným promilovým handicapem.
Jirka Šinogl nás lákal na téma Babylonská věž - Aneb velké zmatené jazyků, proč když píšeme o tom stejném, o té stejné whisky, cítíme tam přibližně podobné vůně a chutě, tak každý napíše něco jiného. Prostě Jirko, je to tak, já tam mám jablka, ty hrušky a Vašek Rout něco, na co šlápnul na pláži, kouslo ho to, tak to osmažil a snědl. A já vůbec netušil, že to existuje, neviděl jsem to, natož abych tušil, jak to chutná. A třeba je Vaškův popis ten nejvíce odpovídající, jenže každý máme jiné zkušenosti, pamět, vzpomínky, asociace atd. Stejně ve finále jde o chutná/nechutná, jak si to shrnul. Zatím se pohybuji někde (teda podle sebe, ale třeba si dost fandím) tak v půlce. A samozřejmě jsme neseděli nasucho, takže jsme u toho nějaké whisky popili.

Jirkova ochutnávka byla nahrána a tak se ní mohou podívat i ti, kteří na Svachovce nebyli. Také jsem se na ní podíval znova, protože nejsem multifunkční žena a mám problém současně poslouchat, zamýšlet se nad tím, ochutnávat, vychutnávat a psát si poznámky.
Sérii degustací uzavíral Marek Lopko, kde jsme si dali pár single casků skotské whsiky z archívu a samozřejmě to uzavírala whisky Michel Couvreur. Marek nás při své degu provedl i historií včetně podstatného vlivu předávání genetických informací po Evropě. Škoda, že to nikdo nenahrával, ale asi je to spíše lepší. Asi by to konkurovalo legendární online degu, při uvedení první verze Gold Well/Old Cock. Pro některé dámy to byl trochu šok. Ochutnávaná whisky byla ale dobrá a Couvreur splnil, co se od něj čeká a udělal tu sladkou tečku na závěr, ten zákusek, ten dortík. Tady člověk lituje, že nemá tak dlouhý jazyk, aby všechny pořádně vylízal (myslím sklenky od whisky, ne ty dámy).
A pak jsme se pro změnu oddávali pití alkoholu.
Nedělní ráno bylo trochu náročnější. Ale když si pomůžeme příslovými a moudry našich babiček: Kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil.
Komu ráno není špatně, ten pil večer pod své limity.
Co tě nezabije, to tě posílí. Teoreticky jsem měl být ráno sakra hodně posílen, prakticky jsem se tak teda necítil.
Postupně se prokoušu i poznámka o whisky a doplním je buď sem nebo ke značkám (ale až se budu moct vůbec podívat na alkohol).

.
Naštěstí už bylo po volbách a šílené příspěvky všech stran už utichly a tak jsme si mohli na baru říct - zapomenout na sváry, vždyť svět jsou jen báry.
(je to taková moje vzpomínková vsuvka)
Galerie fotek:
od Jakuba Moravce - eu.zonerama.com/jakubmoraveccz/Album/9422991
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 13.02.2023