značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » ochutnávky » archiv 2012-20 

  tisk textu

Ochutnávky whisky 2005

20.12.2005 - Ochutnávka whisky v Praze - whisky od společnosti Inver House

20.12.2005 se v obchodě Kilt uskutečnila ochutnávka whisky zaštiťovaná společností Trul Holding a je tedy jasné, že ochutnávané whisky byly vyrobené společností Inver House. Ochutnávku vedl pan Habarata ze společnosti Trul společně s panem Routem z Klubu přátel Skotska (také jeden z majitelů obchodu Kilt). Během ochutnávky jsme se dozvěděli informace o ochutnávanych whisky, obecně o whisky i o společnosti Inver House.

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)

Jak jsem již napsal, tak se ochutnávaly whisky z produkce společnosti Inver House. Konkrétně: Hankey Bannister Pure Malt 40% (vatted malt whisky), Blairmhor 8y Pure Malt 40% (vatted malt whisky), Balblair Elements 43% (single malt whisky), Speyburn 10y 43% (single malt whisky), Old Pulteney 12y 43% (single malt whisky) a jako původně neuvedeny bonus byla Balblair 16y 40% (single malt whisky). Původně plánovaná single malt whisky An Cnoc se bohužel nekonala.

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)

Jak jsem to viděl já:
Obě vatted malt whisky (Hankey Bannister Pure Malt a Blairmhor 8y Pure Malt) mě nijak moc nezaujaly. Jednalo se spíše o zapomenutelné pití (nemít poznámky, tak už o nich nevím vůbec nic), Hankey Bannister chutově zajímavější a příjemné pití, jenže prostě nevyrazné, zaměnitelné, zapomenutelné a Blairmhor mi připadla až taková navoněná, jinak celkem zajímavého aroma, určitě zajímavějšího, než chuti, ta mi připadla celkem nezajímavá a zapomenutelná, v porovnání s HB skončila z těchto dvou na druhém místě (spíše by to ale vystihlo hodnocení, že zůstala v druhé půlce).

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)

Vzhledem k tomu, že mám raději spíše výraznější single malt whisky, nebude mé hodnocení následujích single malt také moc vysoké. Speyburn a Balblair Elements mi sice přišly jako příjemné pití, ovšem ale jemné, ne moc výrazné a obě spíše zapomenutelné. Balblair 16y mi sice přišla také jako sladová (myšlena sladová chuť, tedy spíše do sladka a jemna), ovšem oproti mladší Balblair podstatně zajímavější, rozvinutější a vyzrálejší. Vyznačuje se také zajímavým závěrem, ktery se zprvu zdá, že vlastně skoro není, ale po chvíli se vynoří a je velmi příjemný.

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (20.12.2005)

Na závěr hodnocení jsem si nechal single malt Old Pulteney, která je velmi vyrazná a díky svému slanému nádechu lehce nezapomenutelná. Jedním slovem je označitelná jako slaná, samozřejmě ne jako kdyby jste si do whisky nasypali sůl, ale slaná tak po whiskovsku :) Z hlediska mých chutí dostala první místo, v těsném závěsu za ní je Balblair 16y, které o první místo ochudilo pouze mé subjektivní hodnocení a preferování vyraznějších whisky s mořským nádechem, třetí místo zůstalo neobsazeno, dole u stupínku hrdě stojí vedle sebe Balblair Elements a Speyburn a o kus dále postávají Hankey Bannister a za ním Blairmhor.

16.12.2005 - Ochutnávka whisky v Brně

Od Zdeny jsem dostal článek s fotkama o prosincové ochutnávce v Brně.

V pátek 16. prosince se uskutečnila v kavárně Amelie (vedle Whisky Shopu) předvánoční ochutnávka whisky, tentokrát výhradně ze stáčení SMWS (Scotch Malt Whisky Society). Začátek akce byl v 18.00 hod. Na výběr byly tyto dosti unikátní vzorky: Croftengea, Lowland, 11yo, 58,6%, Arran, Island, 8yo, 55%, Teaninich, Highland, 18yo, 61,8%, Brora, Highland, 19yo, 55,7%, Glen Mhor, Speyside, 21yo, 62,5%, Braes of Glenlivet, Speyside, 20yo, 50,8%.

Ochutnávka whisky v Brně (16.12.2005)Ochutnávka whisky v Brně (16.12.2005)Ochutnávka whisky v Brně (16.12.2005)

Vzhledem k tomu, že k ochutnávce byla u každého exempláře jen jedna láhev a s ohledem na sudovou sílu, volila většina účastníků menší vzorky. Přesto se na každého, kdo měl zájem, dostalo z každé nabízené láhve. Vybrat si tak mohl každý podle svého a zpravidla bylo možné se k nějaké zančce i vrátit. Mně chutnala Croftengea, Lowland, 11yo, 58,6% a velmi zajímavá byla i Glen Mhor, Speyside, 21yo, 62,5%. Na ochutnávce se sešlo 34 lidí a zaplnili nejen celou kavárnou, ale i přilehlé prostory.

Ochutnávka whisky v Brně (16.12.2005)Ochutnávka whisky v Brně (16.12.2005)

2.12.2005 - Ochutnávka whisky v Brně

Od Petry jsem dostal článek s fotkama o prosincové ochutnávce v Brně.

V pátek 2.12.2005 v 17.00 hod. se konala v kavárně Amelie vedle Whisky Shopu další řízená ochutnávka whisky. V nabídce byly typické whisky ze čtyř různých skotských regionů a pro začínající příznivce whisky byl podán základní výklad. Účastníci se mohli seznámit s těmito vzorky: Glen Grant 1988, 15yo, Port Wood Finish, plnění Vintage Malt Whisky v řadě Coopers Choice, Dalmore 12 yo, originální plněni Highland Park 1994, plnění Duncan Taylor v řadě Whisky Galore, Caol Ila 3971 days, plnění Signatory.

Ochutnávka whisky v Brně (2.12.2005)Ochutnávka whisky v Brně (2.12.2005)Ochutnávka whisky v Brně (2.12.2005)

Akce se opět setkala s velkym zájmem, dorazilo na ní celkem 26 zájemců. Neoficiálně pak ještě pokračovala ve Whisky shopu, kde byl nakonec nalezen pro někoho favorit celého večera - desetiletá Ben Nevis. Díky jubilejnímu 200. výročí bitvy u Slavkova bylo také možno z ochozu před obchodem pozorovat část výpravy vojáků v historických uniformách, kteří se před nadcházející rekonstrukcí bitvy shromáždili v přízemí Domu pánů z Lipé.

Ochutnávka whisky v Brně (2.12.2005)Ochutnávka whisky v Brně (2.12.2005)Ochutnávka whisky v Brně (2.12.2005)

21.11.2005 - Ochutnávka whisky v pražské restauraci Sonora

21.11.2005 se v restauraci Sonora uskutečnila ochutnávka whisky. Při těchto ochutnávkách se vedle standardních a běžně dostupnych whisky objevují i whisky zajímavé a dnes už i težko sehnatelné. Vedle skotských single malt whisky se na ochutnávce objevily také dvě vatted malt whisky a jedná irská whiskey. Vzhledem k počtu ochutnávaných whisky je samozřejmě jasné, že není možné ochutnat všechny, ale také je zaručeno, že i zmlsaný jazýček si nějakou vybere.
Vyhodou ochutnávky v restauraci je i to, že je možné se předtím dobře najíst.

Ochutnávka whisky v restauraci Sonora - ochutnávané whiskyOchutnávka whisky v restauraci Sonora (21.11.2005)Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (21.11.2005)

Whisky, které byly určeny k ochutnávce: Rosebank Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1990/2005 40%, Glenmorangie Port Wood, Century of Malts (vatted malt), Glen Deveron 12-ti letá 1985 40%, Glenglassaugh Gordon & MacPhail The MacPhail´s Collection 1986 40%, Usquaebach 15-ti letá 43% (vatted malt), Dalmore Cigar Malt, Glenfarclas 15-ti letá 46%, Glenfarclas 105 60%, Bowmore Darkest 43%, Bowmore Mariner 15-ti letá 43%, Macallan 18-ti letá 1983, Glen Turner 18-ti letá 40%, Glenturret 16-ti letá Signatory Vintage 1985 12.7.1985/12.2.2002 58,4%, Cragganmore 12-ti letá, Lagavulin 16-ti letá, Banff Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1974/1998 40%, Brora 24 letá Rare Malts Selection 1977/10.2001 56,1%, Glen Albyn 26-ti letá Rare Malts Selection 1975/5.2002 54,8%, Auchentoshan 31 letá 1966 46,4%, Redbreast 12-ti letá 40% (irská whiskey).
Abyste to nemuseli počítat, tak bylo 21 různých whisky.

Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (21.11.2005)Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (21.11.2005)Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (21.11.2005)

Jak jsem již řekl v úvodu, není možné ochutnat všechny nabízené whisky a tak ne všechny jsem z různých důvodů ochutnal. Chutě člověka se navíc mění časem i situací a okolnostmi, takže na stejnou whisky může mít každý i ten samý člověk v jinou dobu různý názor.

Jak jsem to tedy velmi stručně viděl já:
Rosebank Gordon &MacPhail Connoisseurs Choice 1990/2005 jsem ochutnával kdysi někde jinde (podobné plnění, také G&M CC 1990, ale stáčené 2004), je to dobrá whisky, ale moc mne nezaujala a protože bylo třeba šetřit buňky a stav na jiné, tak jsem tuto whisky vynechal. Glenmorangie Port Wood mám doma, takže ochutnávku si nechám na jindy. Century of Malts je vatted malt a připadla mi jako ukázka sladovosti, aroma, chuť i závěr, celkově se ale jednalo o nezajímavou a lehce zapomenutelnou whisky.Glen Deveron 12y 1985 mě také nijak moc nezaujala. Glenglassaugh Gordon & MacPhail MacPhail's Collection 1986 mě také nijak moc nezaujala. Vatted malt Usquaebach 15y mě jako první z ochutnávanych trochu zaujala, její aroma i chuť nesla příjemné stopy hořké čokolády. Dalmore Cigar Malt jsem ochutnával jinde, je to velmi dobrá whisky také se stopami hořké čokolády.

Ochutnávka whisky v restauraci Sonora - ochutnávané whiskyOchutnávka whisky v restauraci Sonora - ochutnávané whiskyOchutnávka whisky v restauraci Sonora - ochutnávané whisky

Glenfarclas 15y mi připadla jako zajímavá příjemná whisky i když bez charakteristické chuti, kterou by si člověk při vzpomínce na ní vybaví. Glenfarclas 105 jsem již ochutnával, ale moc si ho nepamatuji, mám ho ovšem doma, takže další ochutnávku si nechám na jindy. Bowmore Darkest mám doma, ale ještě jsem ji neochutnával, ochutnávku nechám na jindy. Bowmore Mariner 15y je příjemné rašelinové pití z Islay. Macallan 18y 1983, tahle whisky mi v seznamu udělala radost, už jsem ji kdysi pil a je to velmi příjemné pití, které si dám rád znovu. Glen Turner 18y je komerční single malt, na jehož chuti je cítit, že je vyroben tak, aby byl přijatelný pro co nejširší veřejnost. Glenturret Signatory Vintage 1985 byla z mého pohledu největším příjemným překvapením večera, opravdu výborná whisky rozmanitého aroma a chuti.

Ochutnávka whisky v restauraci Sonora - ochutnávané whiskyOchutnávka whisky v restauraci Sonora - po ochutnávceGlenglassaugh Gordon & MacPhail The MacPhail´s Collection 1986 40%Usquaebach 15-ti letá 43% (vatted malt)

Cragganmore 12y jsem již ochutnával, ale moc si ho nepamatuji, mám ho ovšem doma, takže další ochutnávku si nechám na jindy. Lagavulin 16y jsem na této ochutnávce neochutnával, znám ji ale z dřívějška a je to sice silná, ale výborná whisky z Islay. Banff Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1974/1998 jsem ochutnával již dříve (přesně toto plnění) a její přítomnost na seznamu mi udělala radost, je to příjemná sladová whisky. Brora 1977 Rare Malts a Glen Albyn 1975 Rare Malts, o těchto whisky platí stejné, co o Bannfu, již jsem je pil a těšil jsem se na ne znovu, obě palírny již neexistují, jejich whisky jsou zajímavé, brora je rašelinová, i když není z Islay a někteří ji řadí mezi nejlepší whisky, Glen Albyn je spíše sladový. Auchentoshan 31y znám z minulé ochutnávky, připadla mi ovšem celkem nezajímavá. Irskou whiskey Redbreast znám z jiné ochutnávky a musím říct, že z pohledu irských whiskey se jedná o dobrou a zajímavou whiskey.

Glenturret 16-ti letá Signatory Vintage 1985 12.7.1985/12.2.2002 58,4%Banff Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1974/1998 40%Brora 24 letá Rare Malts Selection 1977/10.2001 56,1%Glen Albyn 26-ti letá Rare Malts Selection 1975/5.2002 54,8%

10.11.2005 - Ochutnávka whisky v Praze - v rámci "Týdne s whisky Chivas Regal"

10.11.2005 se v obchodě Kilt (první skotský obchod v České republice) uskutečnila v rámci jimi pořádaného "Týdne s whisky Chivas Regal" ochutnávka whisky. Vzhledem k tomu, že se ochutnávka konala přímo v obchodě, byl počet návštěvníků omezen. Ochutnávka se nesla v duchu "Týdne s whisky Chivas Regal" a točila se okolo čísla 18. Což nebyl ani počet ochutnávaných vzorků, ani stáří návštěvníků, možná počet návštěvníků (což mě napadlo až zpětně, takže to již neověřím), ale bylo to stáří ochutnávaných whisky.

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)

Ochutnávala se 18-ti letá Chivas Regal, 18-ti letá Longmorn a 18-ti letá Islay (Caol Ila). Chivas Regal je míchaná whisky, Longmorn je single malt, která je součástí Chivas Regal a whisky nazvaná Islay (jednalo se Caol Ilu) je také součástí Chivas Regal. Zatímco Chivas Regal můžete ochutnat celkem bez problémů kdykoliv, kdežto 18-ti leté Longmorn a Caol Ilu v tomto plnění pravděpodobně již mít možnost nebudete. Tedy pokud se společnost Chivas Brothers nerozhodne zase podpořit podobnou akci.

Ochutnávka whisky v obchodě KiltIslay 18-ti letá 40%, Chivas Regal 18-ti letá 40%, Longmorn 18-ti letá 40%Benrinnes SMWS 4.90/11.04 52,7%

Za sebe mohu říci, že mi nejvíce chutnala Caol Ila, což je ovšem ovlivněné mým kladným vztahem k oblasti Islay, Longmorn (speyside) byl o poznání jemnější a velmi dobrá sladová whisky a Chivas Regal je dobrý a kvalitní blend. Mezi blended whisky má Chivas Regal velmi dobré postavení a přestože byla dobrá, tak já osobně tam stále vidím ten propastný rozdíl mezi blended a single malt whisky.

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)

Ochutnávkou provázel jeden z majitelů obchodu, pan Václav Rout. Má velmi, ale opravdu velmi kladný vztah ke Skotsku, je jedním ze tří historicky prvních skotských důdáků v České Republice. Ochutnávkou provázel v kiltu a ostatně obchod zaměřený na Skotsko mluví za vše. (další informace hledejte raději na jejich stránkách, já bych se zde nerad dopustil nějaké dezinformace)
Nečekaným, ale o to příkemnějším, překvapením (tedy alespoň pro mne) byla ochutnávka whisky Benrinnes stáčené The Scotch Malt Whisky Society, kterou tam neplánovaně přinesl jeden z návštěvníků. Mám dokonce podezření, že byla původně určena pro pana Routa, který se ovšem s námi o tuto opravdu zajímavou whisky podělil.

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)

Whisky tasting - foto (ochutnávka 10.11.2005)

Tento článek od Václava Routa jsem přebral se svolením ze stránek www.skotsko.net, kde byl vydán 15.11.2005.

Na následujících snímcích čtenářům nabízíme několik fotografií s ochutnávky whisky, kterou 10. listopadu 2005 uspořádal Klub přátel Skotska v Informačním centru Klubu přátel Skotska, Korunní 24, Praha 2.

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)

A pro znalce: ochutnávaly se whisky Caol Ila 18 let, Longmorn 18 let (whisky, která se zásadně neprodává a v České republice byly pouze dvě ochutnávky tohoto unikátu), Chivas Regal 18 let a Ben Rinnes 14 let Cask Strenght (neprodejné plnění pro členy Scotch Malt Whisky Society, které přivezl člen výboru Klubu přátel Skotska a současně jeden ze služebně nejstarších členů Scotch Malt Whisky Society, pan Gordon Howell, z ochutnávky v Kalifornském Monterey).

Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)
Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)Ochutnávka whisky v obchodě Kilt (10.11.2005)

na začátek stránky

2.11.2005 - Setkání přátel whisky s ochutnávkou pořádané Whiskyonline.cz

Ve středu 2. listopadu se uskutečnilo Setkání přátel whisky spojené s ochutnávkou, které organizovalo Whiskyonline.cz. Tentokrát jsem měl více omluv než-li potrzených účastí a tak jsem se i obával, abych tam nebyl sám. To se naštěstí nevyplnilo, účast ovšem opravdu nelze označit za masovou.

Největší zajímavostí dne byly podle mne whisky Laphroaig Quater Cask, Glenfarclas 105 a Lagavulin 12-ti letá. Z fotek je vidět, že výběr byl opět bohatý.
Padla také myšlenka ohledně dalšího setkání a předběžně to zatím vypadá na únor příštího roku.

Setkání přátel whisky s ochutnávkou pořádané Whiskyonline.cz (2.11.2005)Whisky, které bylo možné ochutnatWhisky, které bylo možné ochutnatWhisky, které bylo možné ochutnat

Ti, kdo nestihli toto setkání, nemusí být úplně neštastní, protože u Kratochvílovců je možné některé whisky ochutnat stále.

23.6.2005 - Ochutnávka whisky v Brně

Děkuji Zdeně a Tamaře za zaslané povídání a fotky z této ochutnávky.

Ve čtvrtek 23.6.2005 zorganizoval brněnský Whisky Shop v pořadí již třetí ochutnávku pro veřejnost (předcházelo seznámení s irským Redbreastem v březnu a degustace značky Ben Riach v květnu). Odborným průvodcem celé ochutnávky byl pan Douglas MacFarlane z Edinburghu, který postupně vysvětlil celý proces výroby whisky a techniku degustace, jeho výklad byl tlumočen do češtiny.

Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)

Všechny uvedené whisky patřily mezi nezávislá plnění z řady Whisky Galore a zastupovaly čtyři různé oblasti Skotska (polohu každé palírny ukázal vždy průvodce na mapě). Kromě whisky se mohli účastníci seznámit se sladovým ječmenem, sladovým melivem a sladovým ječmenem sušeným nad rašelinou. Počet účastníků se pohyboval okolo dvaceti, někteří byli dokonce ze zahraničí (Britové pobývající momentálně na vojenské základně ve Vyškově a účastník ze Slovenska, který přijel zvlášť kvůli ochutnávce z Bratislavy). Hudební předěly obstarával dudák, který byl stejně jako průvodce oděný v tradičním skotském kroji.

Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)

Jako první se ochutnávala Rosebank 14 y.o. (barva: světlé zlato; vůně: meruňky, citron, tráva; chuť: sladká, peprná, hřeje; konec je krátký. Po kapce vody se vůně vytratila a vystoupila dřevitost.)

Další v pořadí se ochutnávala Macallan 15 y.o. (barva: nazlátlá se záblesky medu; vůně: lihovitá, vanilka, poněkud prchavá; chuť: sladší, vyzrálejší, kulatá, smetanová, mandle, ořechy, karamel. Po kapce vody je delikátně nahořklá.)

Pan MacFarlane vyslovil mínění, že tato whisky zrála v sudu po bourbonu 2. – 3. plnění. Na otázku, zda je pro whisky lepší sud po 1. plnění nebo 2. - 3. plnění, vysvětlil pan MacFarlane jednotlivé charakteristiky sudů po bourbonu, sherry, rumu nebo portském. Dále se zmínil o dohodnutých pravidlech označování nezávislého plnění. Mělo by platit: malé písmo na láhvi u názvu palírny = nezávislé plnění. Bratislavský účastník ochutnávky chtěl vědět, jak se dosahuje u dnešních whisky podobných charakteristik, jako měly staré whisky. Pan MacFarlane odpověděl, že občas master blender mění pozice sudu ve skladu.

Ochutnávka whisky v Brně - Ochutnávané whiskyCaol Ila 12-ti letáMacallan 15-ti letá

Předposlední vzorek, Highland Park 17 y.o. je ovlivněn mořem. Skladiště je přímo u moře a má vlastní sladovnu, která suší obilí s malým množstvím rašeliny. (barva: mírně nazelenalá; vůně: ostrá, s nádechem slanosti moře; chuť: tráva, med, dřevo. Po kapce vody je lepší, výraznější. Dle některých jí voda neprospěla.)

Posledním vzorkem byla Caol Ila 12 y.o. Pro některé z přítomných to bylo třetí ochutnané nezávislé plnění Caol Ily, zatím nejrašelinovější. (barva: tmavá, medově zlatá; vůně: kouřová, uzená, slaná; chuť: výrazná, kouřová, hřeje, ale nepálí; velmi dlouhý konec. Přidáním malé kapky vody se rozvinou chuťové vjemy do plnosti. Dle mnohých nejlepší ze čtyř ochutnaných.)

Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)Ochutnávka whisky v Brně (23.6.2005)

27.5.2005 - Ochutnávka whisky v Brně - whisky z palírny BenRiach

Děkuji Marvovi za zaslané povídání o této ochutnávce (Protože to bylo velmi dlouhé a podrobné, byl text zkrácen. WOL).

Na 27.5.2005 byla majitelem Whisky shopu vyhlášena řízená ochutnávka méně známých víceletých single malt skotských whisek z palírny BenRiach (vstupné 100 korun). Pátky nad skleničkou ve Whisky shopu se už staly tradicí a také proto je občasné zpestření vždy vítáno. Do Brna na ochutnávku bylo posláno 5 druhů (kromě limitované edice ročníkových jsme tak měli k dispozici celou současnou single malt nabídku): 12y, 16y, 20y, Heart of Speyside (starší s příměsí mladé whisky) a 10y Curiositas peated kouřového charakteru, jak se vyráběla na počátku existence palírny (v oblasti Speyside to takto bylo před sto lety běžné).

Poučeni předchozími akcemi - např. oslavou svátku sv. Patrika - pronajali majitelé WS vedlejší malou "palačinkárnu", kde je přece jen několik stolů a tudíž posezení. Z okruhu Pochmurné neděle zde byli Petra, HT, Marv a Miles, pouze Záviš chyběl, ze zdravotních důvodů. Dále zde byly zástupkyně webu o irské whiskey Tamara a Zdena a další, celkem okolo 15 lidí. Hudební vložku zajišťoval hráč na skotské dudy.

Něco po páté odpoledne majitel pan Burda pronesl kratší projev o historii palírny a ke každému druhu podal vysvětlení. Navíc dostal každý stůl zalaminovaný český překlad oficiálních popisů palírny ohledně charakteru jednotlivých druhů, abychom se mohli ujistit, co to vlastně všechno čicháme a ochutnáváme.
Následně se každému dostalo ještě po jedné skleničce, dle osobního výběru. Příjemně naladěni nejen z whisky, ale i z výborných palačinek jsme odcházeli někdy okolo deváté večer.

Nakonec ani Záviš netratil na tom, že nemohl na ochutnávku přijít. Všechno, co v lahvích zbylo, mu majitel pan Burda prodal za sto korun a podle toho, co jsem viděl, měl v každé láhvi minimálně na dva prsty whisky a to se přátelé rozhodně vyplatilo.

16.6.2005 - Setkání přátel whisky s ochutnávkou pořádané Whiskyonline.cz

Ve čtvrtek 16. června se uskutečnilo Setkání přátel whisky spojené s ochutnávkou, které organizovalo Whiskyonline.cz. Účelem této akce bylo sejít se a popovídat si nad sklenkou dobré whisky. Záměrně se vyhýbám tomu, abych to označoval přímo jako ochutnávku, přestože whisky připravené k ochutnání byl velmi slušný počet. Hlavním záměrem bylo samozřejmě ochutnat další dobré whisky a případně položit základ pro další takováto setkání.

Musím přiznat, že počtem lidí jsem byl trochu zklamán, čekal jsem (i vzhledem k počtu čtenářů Whiskyonline), že více lidí si udělá čas a přijde. Na druhou stranu, podstatně vyšší počet lidí by již byl také problémem, protože prostory nejsou velké a takto bylo možné velmi dobře navzájem diskutovat či řešit různé dotazy. Celkově musím říci, že jsem byl spokojen a po poradě s panem Kratochvílem zvážíme uspořádání dalšího setkání. Tímto mu také děkuji, za čas, který nám věnoval i vědomosti, o které se s námi podělil.

Setkání přátel whisky s ochutnávkou pořádané Whiskyonline.cz (16.6.2005)Whisky, které bylo možné ochutnatWhisky, které bylo možné ochutnat

Vzhledem k tomu, že se ochutnávala whisky, tak by vás jistě zajímalo, jaké vzorky byly k dispozici. Přestože si je můžete prohlédnout na fotkách, pro lepší orientaci je sem i napíšu.
Bruichladdich Links 14-ti letá, Aberlour a´bunadh, Islay 5-ti letá, Auchentoshan Three Wood, Glen Grant 21 letá, Glenlivet 21 letá Gordon & MacPhail, Benromach Traditional, Highland Park 13-ti letá Signatory Vintage Un-Chillfiltered Collection 1990/2004, Caol Ila 14-ti letá Signatory Vintage Un-Chillfiltered Collection 1990/2004, Aberfeldy 1988 Gordon & MacPhail Connoisseur Choice 1988/2004, Ardbeg 1994 Gordon & MacPhail Connoisseur Choice 1994/2004, Dalmore Cigar Malt, Ardbeg 10-ti letá, Bowmore 12-ti letá, Jura 1991 Gordon & MacPhail Connoisseur Choice 1991/2003, Glendronach 15-ti letá, MacPhail´s Christmas Malt.

Whisky, které bylo možné ochutnatWhisky, které bylo možné ochutnatWhisky, které bylo možné ochutnat

21.4.2005 - Ochutnávka whisky v Praze: Gordon & MacPhail

21.4.2005 se konala v příjemném prostředí baru "Bar and Books" ochutnávka whisky od společnosti Gordon & MacPhail (více se o tomto zajímavém baru dozvíte během pár dní v části Kde koupit - Kam na sklenku dobré whisky). Předmětem ochutnávky byly whisky, které na trh dodává společnost Gordon & MacPhail. Ochutnávkou provázel pan Neil Urquhart ze společnosti Gordon & MacPhail a pan Michal Kratochvíl ze společnosti Kratochvílovci.

Ochutnávka whisky Gordon & MacPhail probíhala v baru Bar amd BooksNeil Urquhartzleva: Michal Kratochvíl a Neil UrquhartNeil Urquhart při přednášce

V úvodu pan Neil Urquhart přednesl pár stručných informací z historie whisky, pár informací o společnosti Gordon & MacPhail a protože věděl, že přednášet obecné informace o výrobě whisky by bylo ve společnosti lidí, která přišla na ochutnávku, nošením dříví do lesa, přešel rychle k té části, na kterou se všichni nejvíce těšili - k ochutnávce whisky.

Neil Urquhart při přednášceNeil UrquhartOchutnávka whisky Gordon & MacPhailOchutnávka whisky Gordon & MacPhail

Pokud se podíváte na následující fotky, tak uvidíte, že whisky není jen záležitostí báječných mužů v sukních a uhlazených gentlemanů, ale najdete zde i krásné dámy. O to, abysme měli k dispozici tu správnou whisky k degustaci se staraly dvě sympatické slečny z baru "Bar and Books".

Ochutnávka whisky Gordon & MacPhailOchutnávka whisky Gordon & MacPhailOchutnávka whisky Gordon & MacPhail

Nemůžu samozřejmě opomenout whisky, které jsme měli možnost ochutnat. Protože se jednalo o ochutnávku whisky společnosti Gordon & MacPhail, nebudu u každé značky tuto společnost uvádět. Ochutnávka probíhala v následujícím pořadí: Rosebank 1990/2004 Connoisseurs Choice 40%, Benromach Traditional 40%, Aberfeldy 1988/2004 Connoisseurs Choice 43%, Glen Grant 21 letá 40%, Jura 1991/2003 Connoisseurs Choice 43%, Ardbeg 1994/2004 Connoisseurs Choice 40%. Jak je vidět, jednalo se o "výlet" skoro po celém Skotsku. Začalo se v Lowland a přes Speyside, Highland a ostrov Jura se došlo až na ostrov Islay.

zleva: Glen Grant 21y, Jura 1991, Rosebank 1990, Benromach Traditional, Aberfeldy 1988, Ardbeg 1994 a nedegustovaný vzorek Benromachzleva: Glen Grant 21y, Jura 1991, Rosebank 1990zleva: Benromach Traditional, Aberfeldy 1988, Ardbeg 1994Ochutnávka whisky Gordon & MacPhail

A na závěr jsem si ponechal jednu opravdu zajímavou whisky. I když se jí vlastně ještě whisky říkat nedá, protože zatím nesplňuje zákonnou podmínku o minimálně tříletém stáří. Tato whisky totiž ještě v sudu vůbec nezrála. Kdyby v sudu zrála, byla by z ní Benromach. Pokusil jsem se tuto láhev vyfotit tak, abyste měli možnost z fotek alespoň vidět, že whisky, která vytéká z destilačního kotle je čirá a svoji krásně zlatavou (případně jinou) barvu získá zráním v sudech. V sudech získává nejen barvu, ale také svoji chuť. Musím říci, že kdyby se whisky měla pít takto bez té magické proměny v sudech, tak bych zcela jistě přesedlal na jiný nápoj. To nám, ale naštěstí nehrozí.

budoucí whisky Benromach, jak vytekla s destilačního přístroje (63,5%)budoucí whisky Benromach, jak vytekla s destilačního přístroje (63,5%)

11.4.2005 - Ochutnávka whisky v pražské restauraci Sonora

11.4.2005 se konala v Mexické restauraci Sonora v Praze 3 ochutnávka whisky. Ochutnávka se konala v příjemném prostředí spodní části restaurace a většina pozvaných lidí i dorazila. Takže bylo plno, ovšem ne natolik, aby si lidé navzájem překáželi i průchod k jednotlivým stolů, tolik potřebný pro to, aby se k člověku dostala degustovaná whisky, zůstal.

Celý večer byl provázen výkladem o whisky (chvílema se pro srovnání zabrousilo i k jiným nápojům, např. k tequile - ovšem pouze jen slovně v rámci výkladu) počínaje informacemi, které jsou čtenářům Whiskyonline jistě známy až po zajímavosti, které se na těchto stránkách zatím neobjevily. Postupně se připomněly takové pojmy jako např.: single malt, vatted malt, blended, cask, single barrel, cask strength a další.

Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (11.4.2005)zleva: Balvenie (nebyla součástí uchutnávky), Old Pulteney 12y (G&M), Glenesk 15y (G&M), Macallan 18yzleva: Glen Grant 25y (Signatory), Deanston 17y, Highland Park 12y, Banff 24y (G&M), Glen Garioch 15y, Mortlach 18y (G&M)

Během výkladu se samozřejmě nezapomínalo ochutnávat. I když musím říct, že někdy jsem měl problém poslouchat výklad a soušasně se plně whisky, kterou jsem právě měl v ruce. Ke každé ochutnávané láhvy bylo řečeno několik více slov. A tak vedle samozřejmé informace jako je název, stáří či procento alkoholu jsme se dozvěděli i něco o charakteru této whisky a také o palírně, kde byla vyrobena. V některých případech i o společnosti, která tu whisky lahvovala.

zleva: Port Ellen 21y (Douglas Laing), Balmenach 10y (G&M), Auchentoshan 31y, Booker´s Bourbon, Midleton Very Rare, Glen Albyn 26y, Brora 24yOchutnávka whisky v restauraci Sonora (11.4.2005)Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (11.4.2005)

Pokud jste nejdříve prohlédli fotky, tak jste si možná udělali představu, jaké značky se ochutnávaly. Abyste ovšem nemuseli luštit veškeré detaily, tak je uvedu i zde. Pořadí bude odpovídat pohledu zleva, stejně jako je popsáno u fotek: Old Pulteney 1989 12-ti letá lahvovaná Gordon & MacPhail, Glenesk 1985 15-ti letá lahvovaná Gordon & MacPhail v sérii Connoisseurs Choice, Macallan 1983 18-ti letá originální plnění, Glen Grant 1976 25-ti letá lahvovaná Signatory jako ročníkové plnění, Deanston 17-ti letá originální plnění, Highland Park 12-ti letá originální plnění, Banff 1974 24 letá lahvovaná Gordon & MacPhail v sérii Connoisseurs Choice, Glen Garioch 15-ti letá originální plnění, Mortlach 18-ti letá lahvovaná Gordon & MacPhail, Port Ellen 21 letá lahvovaná Douglas Laing v sérii Old Malt Cask, Balmenach 1974 25-ti letá lahvovaná Gordon & MacPhail v sérii Connoisseurs Choice, Auchentoshan 1966 31 letá originální plnění, Booker´s Bourbon originální plnění, Midleton Very Rare originální plnění, Glen Albyn 26-ti letá Rare Malts Selection, Brora 24 letá Rare Malts Selection. Plus whisky, které se na fotkách neobjevily: Tulibardine 10-ti letá originální plnění, Rosebank 14-ti letá lahvovaná Gordon & MacPhail (přesné deatily nevím), Scapa 12-ti letá originální plnění a Green Spot.

Ještě 3 kapky vody a uvidíte, jak se tato whisky změní k lepšímu.Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (11.4.2005)Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (11.4.2005)

Pokud jste pozorně četli seznam degustovaných whisky, tak jste se jistě dopočítali k počtu 20, z čehož je 17 skotských single malt whisky, 2 irské whiskey a 1 americký bourbon. A pokud jste četli opravdu pozorně, tak vám jistě neuniklo, že velké množství z vybraných skotských whisky pochází z palíren, které jsou již mimo provoz. Některé již definitivně zbourané, některé sice stojí, ale naděje na obnovení výroby jsou mizivé. Z některých lahví tak na člověka dýchne historie staré whisky, která již znovu vyrobena nebude a je možné, že například za rok se s ní již nesetká, případně velmi složitě a draho.

Když jsem se dotknul ceny a peněz, považuji za vhodné říci, že ceny whisky během ochutnávky jsou opravdu velice příznivé. Jako příklad uvedu: kdybyste ochutnali všechny degustované whisky (při ochutnávkách se většinou nalévá 0,2 cl), tak v závěru zaplatíte stejnou částku jako za dvě láhve dobré skotské single malt whisky či za jednu lehce nadprůměrnou láhev skotské single malt whisky. Chci tím hlavně říci, že podobné akce jsou ideální příležitostí ochutnat whisky, které byste pravděpodobně nikdy neochutnali a současně to vaši peněženku nezatíží více, než je zdrávo.

Ochutnávka whisky v restauraci Sonora (11.4.2005)Ke konci již nebyly lahve na stole tak srovnané

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 08.12.2011