značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» teorie » oblasti výroby » ostatní 

  tisk textu

Oblasti výroby - ostatní whisky

Whisky se mnoha různých podobách vyrábí prakticky po celém světě. Skotsko a Irsko považujeme za klasická místa výroby whisky, zde se podíváme právě na ta ostatní místa. Mezi nejznámější místa patří Spojené státy americké, Kanada a Japonsko. Vyrábí se ale i v ostatních místech světa včetně České republiky, Austrálie, Nového Zélandu a Indie, ale i ve Francii, Německu, Španělsku, atd.

Dá se říci, že skoro v každé zemi se whisky vyrábí, ovšem velmi často je otázka jakým způsobem a lze-li výsledný nápoj nazývat whisky. Některým zemím se budeme věnovat podrobněji.

Spojené státy americké

V USA se setkáváme s označením whiskey a bourbon, ale i s označením whisky. Palírny se nacházejí především ve střední části USA. Mezi nejznámější oblasti jistě patří Kentucky a Tennesse, whisky se vyrábí ještě i v několika málo dalších státech - Indiana, Kalifornie, Virginie. Některé palírny byly uzavřeny až koncem 20. století. Dnešní počet palíren je oproti dřívější době velmi nízký (přitom jich v roce 1891 bylo 779, v roce 1993 již jen 52). Velký vliv na nízký počet palíren měla prohibice a i v dnešní době existují "suché" okresy, kde je zakázáno alkohol i prodávat.
V Kentucky jsou palírny: Buffalo Trace, Labrot & Graham, Wild Turkey, Four Roses, Jim Beam, Maker´s Mark, Heaven Hill, Willett, Barton, Early Times, Bernheim a Stitzel Weller. V Missouri: Weston. V Indianě: Seagram. Ve Virgínii: Virginia Gentleman. V Pensylvánii: Michter´s. V Tennessee: Jack Daniel a George Dickel. V Kalofornii: Anchor.

V USA je trochu nepřehledná situace v tom, kdo co vlastně vyrábí a změny stále probíhají. Pohyb na tomto trhu je tak rychlý, že jednotlivé přesuny se témeř nestačí zaznamenávat. Prodávají se nejen celé palírny, ale i jednotlivé značky a může tak dojít i k tomu, že jistá značka je v různém čase vyráběna třeba v pěti palírnách (např. Yellowstone Bourbon). Je možné koupit i samotnou značku a nechat si ji vyrábět v některé z palíren, což je tzv. "contract distilling", při čemž palírna může být prezentována nebo také utajena. Příkladem poměrně velmi známého majitele značky bez palírny je společnost Van Winkle Distillery. Dalším takovým zapleteným příkladem je bourbon T.W. Samuel, který je údajně pálen ve Stonegate Distillery, plněn v Aplegate Distillery, ve skutečnosti je obojí konáno v Heaven Hill, kde majitel značky má jednu místnost jako kancelář. Bourbon Yellowstone Bourbon má již například šestého majitele. Když United Distillers koupili Medley´s, koupili také s palírnou asi 90 značek, přičemž řadu jednotlivých značek přepustili dalším.
Na etiketách jsou někdy uvedeny názvy palíren, které mohou být fiktivní. Může se jednat o dávno zlikvidované palírny či o názvy palíren, které ani nikdy neexistovali.
Kentucké palírny jsou sdružené v Kentucky Distillers Association. Nyní se jedná o 9 společností, které mají státem Kentucky udělenou licenci na výrobu bourbonu - James B. Beam Distilling Co., Leestown Distilling Co., Maker´s Mark, Seagram, Wild Turkey, United Distillers, Brown-Forman Corporation, Barton Distilling Co. a Heaven Hill Distillers.

na začátek stránky

Kanada

Whisky se zde dnes pálí v přibližně deseti palírnách. Velký vzestup počtu palíren byl v Kanadě v době prohibice ve Spojených Státech. Tehdy vzrostl zájem o kanadskou whisky a aby se poptávka uspokojila, stavěly se nové a vysoce výkonné palírny vybavené nejmodernějšími zařízeními. Když poptávka po lihovinách začala celosvětově klesat, zkrachovalo v Kanadě velké množství palíren (okolo roku 1957 byly funkční pouze tři - Walkerville, Valleyfield a Alberta (stále jsou v provozu)). Kanada tím přišla o řadu dobrých palíren. Zanikly například palírny: Beaupré (Quebek), La Salle, Gooderham and Worts (Toronto) a další. Některé našly i jiné využití, v provincii Ontario je v bývalém skladišti postaveném ze žlutého pískovce zřízeno muzeum o whisky, v Torontu stále ještě stojí nejstarší palírna nejen v Kanadě, ale i na celém severoamerickém kontinentu.

Dnes jsou na trhu produkty z přibližně deseti palíren, ale i z toho jsou některé již zavřené - Okanagan - uzavřena 1995 (Britská Kolumbie), Cascadia/Potters (Britská Kolumbie), Palliser, Alberta, Gimli, Walkerville, Canadian Mist, Kittling Ridge, Valleyfield, Glenora Inn, Corby a Highwood (tento výčet nemusí být kompletní). U některých značek kanadské whisky je těžké určit, ve které palírně byly vyrobeny, protože jsou vyráběné na zakázku.

Japonsko

Historie whisky v Japonsku se počítá až od 20. století. Japonské společnosti pronikly i na skotské trhy, ne však svými výrobky, ale vlastní některé skotské palírny (např. firma Suntory). Velká část palíren dováží sladový ječmen ze Skotska, některé i přebytky sladové whisky, kterou používají do svých míchaných whisky.

Česká Republika

I v České republice se vyrábí whisky. Přestože se pohybujeme "doma", je celkem náročné získat informace o whisky vyráběné v Čechách. Výrobci jakoby drželi jistou hradbu mlčení. Mezi nejznámější v naší republice patří Božkov a Likérka Dolany. Likérka Dolany tvrdí, že jejich whisky je vyráběna standardním způsobem, jen s tím rozdílem, že v Čechách a z českých surovin. Zatímco Božkov a někteří další výrobci uvádí svoji whisky jako řezanou (whiskový destilát a líh), což je způsob, o kterém se domnívám, že jeho výsledek by se neměl whisky nazývat.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 08.12.2011