značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » ostatní 

  tisk textu

MOUTAI YINGBIN

Moutai Yingbin není whisky, ale čínská obilná pálenka z pšenice a čiroku.

Ale nechám si to tu pro nezapomenutelnou vzpomínku.

Moutai Yingbin 53%Moutai Yingbin 53%Moutai Yingbin 53%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Moutai Yingbin 53%Moutai Yingbin 53%:
Poznámky z ochutnávky vzorku:
Aroma, i když tomu úvodu se nedá říkat aroma - kanagom rozpuštěný v acetonovém ředidle doředěném technickým lihem. Když se to nechá chvíli odstát, což není tak velký problém, protože z prvního přičuchnutí se musí člověk nejdříve vzpamatovat, pak zkouší najít zbytek odvahy (marně, ta se dobře schovala), až vypne rozum a vše ostatní a troufne si znovu přičichnout. Tak najde rozmanité vůně - shnilá zelenina ležící (skoro tekoucí) po stole a to vše zalité UČSO (Univerzální Čínská Sójová Omáčka používaná v levných "čínských" restauracích), nejdříve se mi vybavily ty ořechy, mandle nebo co to je, co jsou v té omáčce, ale čím víc jsem přemýšlel nad tím, co to vlastně je, tím víc si myslím, že tam chuť a vůni všeho určuje právě UČSO.

Sbírám veškerou odvahu (kecám, ta se schovala), zahazuji pud sebezáchovy a jdu to zkusit ochutnat. No ty vole. Jako nějakou chuť to má, nedá se říci, že ne. A určitě se nedá říct, že dobrou. Durianový bonbon byl lepší (a to jsem je furt (tak 2 roky) nedojedl a to bonbony, co mi nechutnají zvládnu za večer, ty co chutnají naposezení). Začátek odporně sladký, pak přijde trpkost trávy, hořkost mandlí a vše samozřejmě zalité UČSO. Dokončení má pár základních plusů - je krátké a oproti všemu jemné a doznívající, ořechy a zbytek sójové omáčky na kari.

Pro nalití další skleničky moje tělo odmítlo poslušnost a dalo jasně najevo, že tohle ne. Jako bylo to zajímavé, ale nesmí se to přehánět.

Dodatek k těm durianovým bonbonům - Durian: Nepříliš známé ovoce proslavené vynikající chutí, ale také šíleným zápachem, který je cítit na metry daleko. S durianem v tašce nemůžete v Asii cestovat veřejnou dopravou nebo si ho přinést do hotelového pokoje. Pro milovníky ovoce, které neodradí nechutný smrad, je dužina durianu nejlahodnějším požitkem. Kvůli zápachu se durian nesmí převážet v taxících, půjčených autech nebo ve veřejné dopravě v celé jihovýchodní Asii. Odér ovoce často přirovnávají k zápachu přezrálého sýra, kanálu, mrtvého zvířete nebo veřejných záchodků. Spisovatel Anthony Burgess řekl, že jíst durian je "jako jíst sladké maliny v záchodě." (3.11.2020)

Recenze na whisky.nethar.cz:

Moutai Yingbin

Etiketa Moutai Yingbin 53%zadní Etiketa Moutai Yingbin 53%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 20.08.2021