značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » další státy 

  tisk textu

NOMAD

Španělsko

Nomad je označována jako Outland Whisky. No, skotských blendů je na světě už hodně, konkurence je veliká a prorazit na trh s něčím novým není až tak jednoduché. A tak to chce zajímavý nápad. Za touto whisky stojí dva známí muži ve svém oboru. Na straně skotské whisky Richard Paterson a na straně španělského sherry Antonio Flores. Richard Petterson je známý blender skotské whisky a Antoni Flores je master distiller od společnosti Gonzalez Byass.

Whisky po vypálení zraje v sudech a některé se nechávají dozrát v sudech po dalším nápoji, často se jedná o sherry. To asi všichni víme. A to všechno se musí dít ve Skotsku, jinak nemůže být označována jako skotská whisky. Když tedy vyvezete single malt v sudu ze Skotska do jiné země a tam ji necháte zrát, budete mít stále single malt, ale i když byla vypálena ve skostské palírně, tak celý proces výroby neproběhl ve Skotsku a vy ji nesmíte označovat jako skotskou whisky.

A zpět k Nomadu. V tomto případě nevzali single malt whisky, ale již blended whisky, uvádějí přes 30 sladových o obilných whisky ve stáří 5 až 8 let. Tu vytvořili (smíchali) a nechali dále zrát ve Skotsku další 3 roky v sudech po Oloroso sherry z Jerezu. Takže tu zatím byla skotská míchaná whisky. A tu odvezli do španělského Jerezu a uložili ve skladech společnosti Gonzales Byass do sudů po sherry Pedro Ximénez a nechali ji dalších 12 měsíců zrát. Sherry v sudech zrálo 8 let a whisky se do nich plní hned po lahvování sherry, tak aby získala maximum, co lze ze sudu dostat. A protože celý proces zrání neproběhl ve Skostku, tak už to nemůže být skotská whisky a protože ani ve Španělsku, tak je zpochybňováno i označení španělská whisky (protože ale ve Španělsku byla nejspíše lahvována, bývá řazena mezi španělské whisky). A tak přišli s označením Outland Whisky. Hovoří o ní jako skotské whisky dozrávané ve Španělsku. Je pravdou, že většinu svého života prožila ve Skotsku. Už jsem tedy četl hezčí a poutavější příběhy whisky, ale proč ne.

Nomad 41,3%Nomad 41,3%Nomad 41,3%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Nomad 41,3%Nomad 41,3%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
Aroma bylo jemné, sladce sladové, vanilka, dřevo, sherry. Blendově příjemné, jemné, ale nijak zvlášť zajímavé. Chuť byla jemná, zaoblená, sherry, trochu do sladka s malinkou štiplavostí v závěru, jinak celkem bez dokončení. To sherry si v sobě znatelně nese. Dokončení bylo suché.
Příjemný, dobře pitelný blend, ale ničím zvlášť zajímavý. Jako pije se to celkem příjemně, láhev si koupit nepůjdu, ale když mi to někdo nabídne, tak neodmítnu. (1.11.2019-WLP2019)

ve svých materiálech ji hodnotí:

obrázek není k dispoziciNomad 41,3%:
Barva: Topaz se světlými odlesky.
Aroma: Tóny sladu, dřeva a sherry.
Chuť: Lehká a elegantní. Vystupují tóny rozinek a medu a bouquet tvořený spojeným vlivem všech 3 sudů použitých ke zrání.
Dokončení: Dlouhý a příjemný závěr s náznaky vanilky a rozinek.

.

Webové stránky značky:

Etiketa Nomad 41,3%zadní Etiketa Nomad 41,3%Etiketa Nomad 41,3%zadní Etiketa Nomad 41,3%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 03.11.2019