značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » další státy 

  tisk textu

MICHEL COUVREUR

Francie

Michel Couvreur Whisky je Single Malt Whisky ze Skotských palíren, primární zrání probíhá ve Skotsku, následně dozrává v Burgundsku ve Francii. Whisky je převážena v sudech, ve Francii pak dozrává, takže už dále nesmí nést označení Skotská whisky.

Jedná se o whisky z různých palíren a tak jejich whisky má velké rozpětí chutí. Na jednu stranu to umožňuje výrobci vybírat si a uvádět na trh produkty podle svých představ. Na druhou stranu, nemá whisky této značky jasný charakter, tak jak jsme zvyklí u skotských palíren a oblastí.

Z jejich stánku na Whisky Life! 2018:

Na webu českého ambassadora této whisky píší:

Michel Couvreur se do svých 85 let věnoval několik desetiletí výzkumu a rešerši ječmene, sladovnictví, destilace, bednářství a výroby whisky jako takové. Až dospěl k revolučnímu a pro mnohé i znepokojivému závěru: že více než „terroir“, odrůda ječmene, druh nebo velikost detilačního kotle, palivo, nebo řemeslo stillmana, je podstatná především kvalita a druh sudu. Neboť sud je duší whisky a určuje její charakter zhruba z 80%. A proto záleží především na druhu dřeva a jeho jedinečné fertilizaci-impregnaci.
A Couvreurovy závěry od r. 1978 empiricky nesčetněkrát potvrzené v srdci Burgundska ve Francii jsou dodnes zdrcující pro asociaci skotské whisky i všech, kteří lpějí více na vnější formě, detailech a předpisech, než na finálním produktu.
Michel Couvreur Whisky je vždy single malt a je oproti např. whiskám japonským, destilována výlučně v renomovaných skotských palírnách. Primární zrání probíhá též ve Skotsku a často déle, než je stanovena zákonem uložená doba (5-10let). Nicméně po převozu sudů s whisky ze Skotska do Francie (pro sekundarní zrání a lahvování), skotská whisky už nesmí nést označní Skotská Whisky... A to přestože Couvreur jako poslední mohykán a absolutní purista vždy lpěl na původní nezměněné a pro něj neměnné tradici výroby skotské whisky. Ostatně hlavní důvod jeho odchodu ze Skotska byla právě industralizace a změna tradice výroby skotské whisky (zejména přechodem na dnes už zcela běžně rozšířené zrání v sudech po americkém bourbonu).
Michel Couvreur si v Burgundsku vlasnoručně vylámal stovky metrů sklepů, které od suchých po velmi vlhké, nabízí v jednom místě absolutně rozdílné podmínky zrání, které společně s výběrem dřeva činí zásadní proměny whisky.
Michel Couvreur Whisky definuje nejpečlivější výběr palíren, primárního produktu a neústupná puristická tradiční tretace a zrání v hluboko impregnovaných, nacucaných, starých sudech (60, 80, 100 i starších!) po velmi zralé sherry jako Pedro Ximenez Palomino Fino, Oloroso, Amontilado, Manzanilla ale i Portském víně, nebo jiných fortifikovaných, či slámových vínech. M.C. whisky je vyráběna ve velmi malém množství (od Clearachu, 12Y, 17Y, 21Y až po 30, nebo dokonce 40Y) a je vždy zcela přírodní, nefiltrovaná a nekolorovaná. Michel Couvreur´s „independent bottling“ whiskies respektují a v zásadě replikují původní tradici výroby tak, aby výsledná whisky dosahovala kvalitativního vrcholu a senzorické bohatosti stejně, jako tomu bylo na konci 19. století. Absoulutní světovou špičku představuje zejména Michel Couvreur Whisky „EXCEPTIONALLY RARE MALTS“.
Celková produkce činí pouze cca 50tis lahví. Většina je Single Cask a některé produkty se lahvují pouze na speciální objednávku v řádech jednotlivých kusů! Lahve jsou většinou číslovány, uzavřeny korkem (pro otevření je potřeba klasické vývrtky) a zapečetěny voskem.
Jean Arnaud Franzen, sklepmistr, kterého si Michel Couvreur vybral r. 1998 je věrným nositelem jeho filosofie, že více než „terroir“, odrůda ječmene, druh nebo velikost detilačního kotle, palivo, nebo řemeslo stillmana, je podstatná především kvalita a druh sudu. Neboť sud je duší whisky a určuje její charakter zhruba z 80%. A proto záleží především na druhu dřeva a jeho jedinečné fertilizaci-impregnaci.

Na webu uvádějí k některým produktům:

PALE Single-Single
Jednosudovka z jediné palírny, destilováno 17/3 2003. Výběr vhodných sudů je velice důležitý protože výsledkem je dlouhá, jemná a elegantní chuť bez dřevitosti a napečenosti-uzenosti. Vždy se používá 500 až 700l sud po suchém PL sherry víně nebo velmi noblesní whisky. Zraje pod drobnohledem prvních zhruba deset let v sušší časti sklepa a poslední roky dozrává naopak v části nejvlhčí. Barva plavá, slámová. Fragrance: florální, citrusové, lehce jodizovaná. Chuť velmi čerstvá, plná se stopami zázvoru a jablkového koláče. Tato whisky je poněkud stydlivá a potřebuje čas a jemné zacházení, než se otevře a vyjeví svůj čistý, jemný a elegantní charakter. Ideální konzumace 14 až 15°C.

THE UNIQUE
Chuťově unikátní směs sladové a nesladové whisky postupně destilované ve Skotsku. Po čtyřech letech zrání v dubových sudech je redukována na 44% vodou z Pentlandské vrchoviny. Zrání probíhá částečně ve Skotsku, částečně ve Francii, lahvováno bez filtrace. Jemná jódová vůně s náznakem mandlové a vanilkové kulatosti, kombinované s jemnými květinovými odstíny. Vynikající jako aperitiv.

MRS COUVREUR CHOICE
Single Malt, Single Cask 52% Whisky z jediné palírny z Islay. Destilováno 27/11 2001. Stále zraje v 500l sherry PX butt, lahvováno jen na objednávku. Barva je temně jantarová. Primární fragrance koření, mořské soli, rašeliny, následně se otevírá vůně tabáku, prokouřeného čaje a karamel... Na patře živá, silná, jodizovaná, masivní peated, kouřová whisky, zcela ojedinělý zjev Couvreurovy produkce. Extrémně dlouhé a komplexní finále.

INTRAVAGANZA
Pokračování Clearachu, single malt spirit destilovaný r. 2013 v síle pouze 63%. Po čtyřech letech zrání ve velmi starých sudech po Oloroso a Muscatelu v nejvlhčí části sklepa (připomínající mokrou jeskyni) dosaženo naturální redukce 51% v plné sudové síle. Lahvováno na 50% abv. Barva zlatavě jantarová. Fragrance: florální, mandlová, vřesově medová s jemným dotekem dobrého dřeva. Chuť živá, ostrá a výrazná. Navzdory kraťoučkému zraní ukazující i překvapivou jemnost a eleganci. Finish je olejnatý, připomínající dobrou hruškovici, obohaceno kouřem... Ideální chladnější jako aperitif, nebo jako intermezzo mezi těžšími chody.

OVERAGED
Vatted malt whisky z pěti různých destilerií a různého stáří (12 až 27 let). Zrání v PX sherry 500l bottas. Plná sudová síla 53%. Standardní lahvování redukováno vodou z Loch Katrine na 43% abv. Následně zcelováno minimálně rok v PX demi botas 250l ve velice vlhké části sklepa. Barva tmavě jantarová. Fragrance sušených květů, žvýkacího tabáku, kůže, oříšků, sherry a mandlí. Na patře plná, vyzrálá, silná a přitom stále něžná, vyvážená, lehce ovocitá se špetkou rašeliny a komínu. 53% verze je více komplexnější, silnější a kořenitější. Doporučujeme podávat lehce chladnější 14 až 15°C.

CANDID
Single malt z jediné palírny. Úžasně expresivní! Destilováno r. 2006. Zrání ve velmi starých demi botas 250l po Pedro Ximenez. Výsledná 53% síla je při lahvování redukována na 49%. Barva jantarová s rubínovými odlesky. Fragrance: florální, pražené mandle s lehkým dotekem lékořice a rašeliny. Chuť velmi plná a výrazná, úžasně kořenitá, ovocitá, mandlová, obzvláště vypečená s jemnou rašelinou. Finish je robustní, absolutně elegantní, velice persistentní. Preferujeme v teplotě hradní komnaty.

SPECIAL VATTING
Tři palírny, tři single malt whiskies, tři rozdílná zrání v jedné lahvi. Velice staré sudy (kolem 90 let!) Oloroso, Pedro Ximenez a Amontilado, jsou basí této nádherné whisky. Tělem této krásné kompozice je více než dvacetiletá zakulacená jemná whisky, srdcem je zhruba čtrnáctiletá jodizovaná peated whisky z Islay a hlavou je třetí whisky zhruba dvanáctiletá s charakterem Pale Single. Barva je bronzově jantarová. Fragrance: sherry, kůže, sladké koření, tabák, lehce rašelina... Na patře jemná, vyvážená, energická s naprosto elegantním kouřově rašelinovým závěrem. Finále je mimořádně šťavnaté a dlouhé. Pije se nejlépe jako digestive při pokojové teplotě. Pro svůj charakter je často vyhledávána i k doutníkům ...

BLOSSOMING AULD SHERRIED
Single Cask Whisky z jediné palírny. Couvreurovo znovuoživení velké whisky z dob královny Viktorie. Destilováno ve Skotsku, zrání (cca 15 až 21 let – každý sud zraje jinak dlouho) v Burgundsku v 500l botas krémové Sherry PX. Plná sudová síla 55%, standardní lahvování je redukováno na 45%. Tmavě jantarová barva šatu, lehce tingovaná červení. Velice silná fragrance Sherry, květin, ovocného koláče, rozinek, švestek, sušených fíků, datlí, vanilky, kůže a doutníků. Na patře velmi koncentrovaná, plná, elegantní, zakulacená, vyvážená a neskutečně persistentní. Velmi krásná milenka nejen pro zimní večery u krbu. Doporučená degustační teplota kol. 20°C.

Michel Couvreur Overaged Malt Whisky 52%Michel Couvreur Blossoming Auld Sherried 45%Michel Couvreur Special Vatting 45%Michel Couvreur CandidMichel Couvreur XII Single Malt Whisky 2006/2018 47%Michel Couvreur Overaged Malt Whisky 43%Michel Couvreur Pale Single Single 45%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Michel Couvreur Overaged Malt Whisky 52%Michel Couvreur Overaged Malt Whisky 52%:
Ochutnával jsem na Whisky Life Praha v roce 2018:
Aroma bylo bohaté, příjemné, ovoce, květiny, takové povedené Speyside. Příjemně navnadilo. První dojem z chuti byl horší než očekávání z vůně, ale stále natolik dobrý, abych byl zvědavý na druhý doušek a mohl nad ním více popřemýšlet. V chuti byla ovocnost, lehká dřevitost, sladkost, krátký lehce štiplavý závěr. V základu dobrá whisky, jenže bez výraznějšího dojmu, bez jasného výrazu a ten jí podle mne chybí. Je dobrá, působí komplexně a to tím správným dojmem, prostě víte, že jste pili dobrou whisky, že se jí rádi znova napijete, jenže si na ní nevzpomenete. Když vám ji někdo naleje, tak vám udělá radost, že to dobré pití, rádi si necháte dolít, ale když budete stát před barem, tak si ji nevyberete. Je to taková modelka, je hezká, jako všechny modelky (jako i ostatní whisky od nich), na první pohled jí nemáte co vytknout, ale taky si ani jednu z nich nezapamatujete. Nakonec si pamatujete jen tu s tím velkým frňákem, která sice nebyla nejhezčí, ale byla jiná.

Čímž ovšem neříkám, že by nestálo za to v klidu celou tu jejich řadu ochutnat a určitě by to udělalo hezký večer plný zajímavých zážitků (myslím tu whisky, pokud bych si měl vybrat mezi řadou této whisky a řadou těch modelek, tak beru whisky). (2.11.2018-WLP2018)

Recenze na whisky.nethar.cz:

Michel Couvreur 14 yo Mrs. Couvreur' Choice

Michel Couvreur Blossoming Auld Sherried

Michel Couvreur Candid

Michel Couvreur Intravaganza

Michel Couvreur Overaged Malt 12 yo

Michel Couvreur Overaged Malt Whisky

Michel Couvreur Pale Single Single

Michel Couvreur Special Vatting

Michel Couvreur XII

Michel Couvreur XV

.

Webové stránky výrobce:

Webové stránky firmy Delterra (českého ambassadora):

Etiketa Michel Couvreur Overaged Malt Whisky 52%Etiketa Michel Couvreur Blossoming Auld Sherried 45%Etiketa Michel Couvreur Special Vatting 45%Etiketa Michel Couvreur CandidEtiketa Michel Couvreur XII Single Malt Whisky 2006/2018 47%Etiketa Michel Couvreur Overaged Malt Whisky 43%Etiketa Michel Couvreur Pale Single Single 45%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 22.08.2019