značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » speyside 

výslovnost  tisk textu

LINKWOOD

Palírnu Linkwood založil v roce 1821 Peter Brown. Palírna byla v letech 1963 až 1973 přestavěna a rozšířena. Původní část palírny označována také jako Old Linkwood skončila provoz v roce 1989. Vlastníkem palírny je United Disitillers a držitelem licence je John McEwan & Co. Vodu bere z pramenů u Milbuies Loch.

O řediteli palírny Rodericku Mackenziem, který vedl palírnu v poválečném období, se říká, že se domníval, že faktorem určujícím kvalitu whisky je prostředí, v němž zraje. Zakázal proto, aby se uvnitř skladiště s čímkoli hýbalo, takže se nevymetaly ani pavučiny.

Palírna LinkwoodPalírna LinkwoodPalírna LinkwoodPalírna LinkwoodPalírna Linkwood

Po rekonstrukci byly občas v provozu obě palírny (stará i nová Linkwood). Whisky z těchto palíren se nazývají Linkwood A a Linkwood B. Podnětem k souběžné výrobě byla skutečnost, že se v obou palírnách vyrábí téměř identická whisky. Pokud byly palírny v provozu současně, obě whisky se míchaly. Dle Jima Murraye produkují nové kotle ve srovnání se starými znatelně lehčí whisky.

V palírně Linkwood - kvasná káď, v pozadí rmutovací káďV palírně Linkwood - destilační kotle s kondezátoryV palírně Linkwood - sběrné místo whisky, v pozadí nádrž na whisky (předkap, dopkap) určenou k opětovné destilaciV palírně Linkwood - sud

Typy

Produkuje 12-ti, 15-ti, 18-ti, 21 a 25-ti leté whisky. United Distillers plní 12-ti letou s etiketou z řady Flora a Fauna, Gordon & MacPhail ji zase lahvuje jako 15-ti letou. 15-ti letá, kterou lahvovali na začátku osmdesátých let a byla ze starých kotlů, byla považována za jednu z nejlepších z této palírny, měla velmi silnou dubovou příchuť, což však nebylo nijak na závadu.

Společnost Fortnum & Mason zde plní část produkce pod značkou Old Malt. na zakázku je zde plněna 10-ti letá Baron´s Choice.

Whisky z této palírny jsou žádanou složkou do míchaných whisky, např. Chequer´s, Abbot´s Choice či Johnnie Walker.

Linkwood 12-ti letá John McEwan 40%Linkwood 12-ti letá Flora a Fauna 43%Linkwood 15-ti letá Gordon & MacPhailLinkwood 23 letá Rare Malts Selection 1974/9.1997 61,2%Linkwood Signatory Vintage 12.11.1987/5.6.2002

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Linkwood 13letá 1988 Signatory Vintage 30.11.1988/12.11.2002 43%Linkwood 13letá 1988 Signatory Vintage 30.11.1988/12.11.2002 43%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2006:
Skoro spíše zapomenutelná whisky, chuťově přijatelná, ale nevybočující z průměru, trochu mne tam rušilo dřevo. Že by aroma moře, slanost? (31.8.2006)
Linkwood 22letá 1975 Signatory Vintage 22.8.1975/24.4.1998 55,7%Linkwood 22letá 1975 Signatory Vintage 22.8.1975/24.4.1998 55,7%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Aroma po sherry, spíše zavřená, chuť zavřená, dub, dokončení dlouhé a široké. Ppo pár kapkách vody: aroma ustoupilo sherry, otevřelo se, trochu sladkost, chuť se otevřela, trochu dřevo, trochu karamel, trochu sladkost, dokončení střední. Celkově po pár kapkách je lepší a otevřenější, zajímavá, ale ničím zvlášť výrazná. (21.5.2007)
Linkwood 1985 The Secret Treasures Single Cask 26.11.1985/9.2007 Cask No.4548 43%Linkwood 1985 The Secret Treasures Single Cask 26.11.1985/9.2007 Cask No.4548 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2010:
Aroma příjemně sladové, lehce sladké, ovoce, jemné, klasika Speyside, chuť zcela zabitá, nevýrazná Speyside, nestála za hledání chutí, dokončení nevýrazné. Již minule se whisky z těchto plnění ochutnávaly a dosahovaly tak maximálně průměru té značky. Aroma tohoto Linkwoodu slibovalo více, bylo příjemně sladové, sladké, klasické Speyside. Chuť už ovšem byla zcela nevýrazná a zabitá. Udělali by skoro lépe, kdyby to nestáčeli. (29.3.2010)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Linkwood 12-ti letá 40%12-ti letou (40%, plnění John McEwan):
Barva: zlatá.
Aroma: sladké, lehké, ale zřetelně ořechové s určitou hloubkou.
Tělo: střední, vyzrálé.
Chuť: sladký začátek přechází do slabě kouřové suchosti.
Dokončení: suché, jemné, důvěrné.
Známka: 83
Linkwood 12-ti letá Flora a Fauna 43%12-ti letou (40%, Flora a Fauna):
Barva: prvosenka.
Aroma: pozoruhodně květinové a listové, blatouchy, tráva, voňavé, čisté a sladké, slabá rašelina.
Tělo: střední, vyzrálé, mírně sirupové.
Chuť: nástup chutí je pomalý, dlouho se vyvíjí k marcipánu, růžím a svěží sladkosti, pro vychutnání.
Dokončení: parfémové, suché, citronová kůra.
Známka: 82
Linkwood Cask Strength 1983/1997 59,8%Linkwood 1983 (59,8%, Cask Strength, 1983/1997):
Barva: jasná zlatá.
Aroma: turecký med, pistáciové oříšky, třešně, fondán.
Tělo: sřední až plné, tělnaté.
Chuť: fondánová, ořechová, přechod do květinové suchosti.
Dokončení: květinové, citronové, návrat k bohatosti předcházejících let, i když není úplně ucelené.
Známka: 83
obrázek není k dispozici22 letou (sudová síla, Rare Malts, destilováno 1974):
Barva: zlatá.
Aroma: růžová voda, květy, trocha rašeliny.
Tělo: měkké.
Chuť: pocukrované mandle, smetanová karamela, kondenzované mléko.
Dokončení: mandlové, pevné, trvalé, dlouhé.
Známka: 82
Linkwood 1972 (Rare Malts, plněno 1995):
byla větší, s dubovým, cedrovým aromatem a velkým celkovým dojmem s náznakem pocukrovaných mandlí a fialky.
Známka: 84
obrázek není k dispoziciLinkwood 1988 (43%, Signatory, plněno 1998, sud č. 2768, po sherry):
Barva: zářivá až sytě zlatá.
Aroma: fondán s trochou listovou, květinovou suchostí.
Tělo: lehké až střední, velmi měkké a jemné.
Chuť: velmi sladká, smetanová a ořechová, ale slabá sherry.
Dokončení: pěkné, květinové, rašelinové, vyváženě suché.
Známka: 82
Etiketa Linkwood Signatory Vintage 22.8.1975/24.4.1998 55,7%Linkwood 1975 (55,7%, Signatory, plněno 1998):
Barva: bledě jantarová.
Aroma: výrazný dub, donrý dřevitý extrakt.
Tělo: střední až plné, tělnaté.
Chuť: krásně vyzrálá, dub, ořechy, smetana, růžová voda.
Dokončení: vyzrálá ořechová suchost, pozdní vanilka a růže.
Známka: 83
Linkwood 25-ti letá Gordon & MacPhail25-ti letou (40%, Gordon & MacPhail):
Barva: jantarová s červeným nádechem.
Aroma: leštěný dub, zimolez.
Tělo: střední, saténové.
Chuť: ořechová, koláčově sladová, náznaky trávové sladkosti a slabé rašeliny.
Dokončení: citronová kůra, citronela, velmi dlouhý vývin.
Známka: 83

Stručně některé další:

15-ti letá (40%, Gordon & MacPhail): byla mírně výraznější (oproti 25-ti leté G&M), známka 84
14-ti letá (58,5%, Cadenhead´s): byla více dubová a šťavnatá, známka 83

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispozici12-ti letou (43%):
Barva: Slámová.
Aroma: Parfémované: zelené jablko, květ broskve, jasmín, muškátové víno, čerstvě posečená tráva.
Tělo: Zdá se lehké, ale má skrytou hedvábnou hloubku.
Chuť: Zakulacená, ale delikátní. Zelené jablko, velmi zajímavé koření. Naplní a provoní ústa.
Dokončení: Měkké. Opět jablko.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

12-ti letou:
Na patře zanechává dojem silné whisky s nepatrným zlomkem rušivých tónů.

v knize Svět whisky hodnotí:

Linkwood 12letá Flora & Fauna 43%Linkwood 12letá Flora & Fauna 43%:
Standardní verze patří spíše k jemnějším speysideským whisky. Má svěží travní a jablečnou vůni s mlhavými tóny koření. V ůstech má delikátní sladkokyselou příchuť a pomalé dokončení.
Linkwood 26letá Rare Malts 56,1%Linkwood 26letá Rare Malts 56,1%:
Na 26letou je lehká vzdušná. Jemně kouřovou chuť s tóny cukrkandlu uzavírá kořeněné a hřejivé dokončení.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

12-ti letou:
Aroma: sladké, slabě rašelinné.
Příchuť: karamelová, nasládlá, velmi čistá.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Linkwood 10 yo 2007 Mossburn

Linkwood 12 yo Flora & Fauna

Linkwood 15 yo 1995 Cask 9140 Coopers Choice

Linkwood 1995 ED The First Edition

Linkwood 20 yo 1996 SMWS 39.139

Etiketa Linkwood 12-ti letá John McEwan 40%Etiketa Linkwood 12-ti letá Flora a Fauna 43%Etiketa Linkwood 15-ti letá Gordon & MacPhail 40%Etiketa Linkwood 48-mi letá 40%Etiketa Linkwood 11-ti letá Blackadder 30.10.1989/2.2001 45%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 26.04.2020