Charakteristiky
Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):
| Allt-a-Bhainne 16letá Douglas Laing Old Malt Cask 4.1985/6.2001 50%: Aroma: sladké, ovocné, květinové, lehké koření Chuť: prvotní dojem pepřovitosti, ostrosti, nečekané k aroma, překvapivé, v pozadí sladkost, při dalším ochutnání už není ostrost tak překvapivá a více cítím ty sladké a květinové tóny až trochu do umělosti, pár kapek vody ztlumilo úvodní ostrost, která se pak více přesunula do závěru a v úvodu tak více vynikne sladkost, tráva a vše pak přebije ta posunutá ostrost a štiplavost, která jakoby tím čekáním nabrala na síle a nástupu Dokončení: štiplavé, dlouhé, sladké, karamelové celkem: pár kapek vody jí prospělo (to si musím pamatovat) a je to celkem přijatelná Speyside whisky, ale raději z této oblasti sáhnu po jiné. (2013) |
| A když už tu značku píšu, tak i přeochutnám. Aroma je sladké, ovocné, silná vůně květin, vlhká zpocená kůže, lehká zatuchlina staré stodoly, mokré/navlhlé dřevo. V chuti ne moc silný nástup na začátku, jen lehká sladkost, nahrazená lehkou štiplavostí, pak se vrátí ty sladké a květinové tóny, lehkou zatuchlinu v aroma postupně střídá lehká umělost v chuti. V závěru si zase štípne a střední dokončení se nese v duchu lehké sladkosti a lehké pepřovitosti - prostě lehce štípající lehce sladký závěr. V úplném závěru lehké dřevo a nakonec se zase vynoří ta umělost. Pár kapek vody zvýraznilo aroma, ale současně ho méně zčitelnilo. V chuti ale utlumilo tu úvodní štiplavost, celkově je ale chuť taková spíše nevýrazná až mdlá, nese se v ní ta lehká sladkost a květinové tóny, ale spíše rozmělněné. V závěru je ta štiplavost také utlumena a tak lze nalézt i lehký karamel. No, beru tuhle láhev spíš jako zajímavost, než pití ke kterému bych se běžně vracel. (21.8.2019) |
Stojíte u farmy, cítíte sladkou vůni květin, rozhlížíte se. Otevřou se vrata stodoly a přichází sympatická ženská. Tipujete tak okolo 30-35 let. Nedá se říct, že hezká, nedá se říct, že ošklivá. Ale sympatická. Je vidět, že tam pracovala a jak přichází cítíte vůni jejího těla, jejího potu. Žádné voňavky, žádný smrad zpoceného chlapa. Tohle je vůně těla, ale než si jí stačíte vychutnat, zavane k vám i aroma té stodoly. Naštěstí to nebyl hnůj. I když byla na první pohled sympatická, tak tohle není váš typ. Když slyšíte reklamu na farmářské prodejny, tak si na ní občas vzpomenete, ale už jen v matné vzpomínce, že byla sympatická, bez lítosti, že už ji znovu asi nepotkáte a jaké vlastně měla tělo si nevybavíte. (25.10.2019)
| Aroma mě v první chvíli zarazilo. Kam sem to vlez? Zatuchlá stodola, vlhké papírové krabice, ve kterých je přezrálé ovoce, některé ovšem už teče a prosakuje krabicí a tak se mísí sladká vůně přezrálého ovoce s pachem vlhkého papíru. Jak jí nechávám vydýchávat, tak nepříjemné aroma mizí a je nahrazeno jiným nepříjemným, tentokrát tam dominuje spařená kapusta, postupně zmírňující v zeleninové tóny. Ještě jí chvíli nechám dýchat, tohle se mi moc nelíbí, taková farmářsko-zemědělská whisky. Jenže já má z této oblasti raději tu jejich zajímavou techniku, než ten smrad. Trochu se mi tam přidává zemitost a dřevo, jenže tu kapustu nemůžu dostat z hlavy, během chvíle se mi tam vrátí a je po čuchání (a já kapustu nerad). V chuti naštěstí kapusta není i když já už nevím, jen co mě ta myšlenka napadla, tak už ji tam mám. V chuti lehká sladkost, koláč, smetanovost, postupně začne lehce štiplavět, sladké a květinové tóny, které se ale postupně mění do umělých sladkých a květinových tónů. V dokončení lehce doznívá ta sladkost a květinovost a pak si zase štípne. Ale celkově je to dost mdlé. Nebaví mě to. Co si pamatuju, tak jsem ji tehdy koupil kvůli názvu a tomu, že zrovna byla mimo provoz. Ne tohle mi prostě fakt nejede. Holt zůstane jako zajímavost. (10.4.2022) |
V aroma zatuchlá stodola. Vlezete do staré vlhké stodoly, dýchne na vás chlad, vhlko a smrádek tlejícího vlhkého sena, nahnilých vlhkých trámů, vlhké kůže. Má to svoje kouzlo, teda když prolézáte staré stodoly a chcete nasát vůni a atmosféru staré budovy, nikoliv, když se to chystáte pít. Občas se mi tam objevují náznaky sladkosti přezrálého ovoce, až hodně přezrálého, kdy už začíná samo odtékat a vůně venkovské krajiny. Tím nemyslím hnůj, ale vůně polí, květin a luk. Ale to vše jen občas zavoní otevřenými vraty té stodoly, kde stojíte. Když se trochu vydýchá, tak stodolu nahradí tóny spařené kapusty. To je z deště pod okap. Ta postupně ustupuje a přicházejí zeleninové tóny. Taky žádná výhra. V základu proti zelenině nic nemám, třeba takové melouny mám rád, tu ostatní tak nějak toleruji, ale ve whisky jí fakt nechci. V chuti je to lepší než ve vůni, tam zelenina není. Lehce sladký nástup s trochou štiplavosti, potkává se tam za tu lepší část koláč, jablko a květinovost, za tu horší dojem umělé pouťové sladkosti a květinové převoněnosti. Dokončení taková mdlá nuda, doznívá tam sladkost, trochu květin, trochu té umělé sladkosti a lehce dřevité štiplavosti.
Co koukám do starších poznámek, tak mě nikdy nebavila. Asi ji budu nalévat návštěvám jako "odměnu", když správně nevysloví název palírny. Tato whisky mi pomáhá udělat si další "kotvu" v bodování, určit hranici, kdy se dá sklenička ještě dopít (když je člověk líný se zvedat pro něco jiného a naštěstí si nalil na degustování málo) a kdy už se to dopít nedá a je třeba to vylít. (24.9.2023)
60/100
Josef Zíma o ní kdysi nazpíval i písničku. Jen nevím, kde přišel na překlad "Allt-a-Bhainne" na "Zelené pláně".
Znám plno vůní, co čichám je tak rád
Tady však není, co bych si přál
Čpí tam podkoní, nevoní tymián
kouř, ten tu není, zpocenou kůži tam mám
nic moc to není a tak piju to sám
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky (z roku 1999)) hodnotí:
| Allt-a-Bhainne 13letá The Castle Collection 10.1979/2.1993 43%: Barva: světle nazlátlá. Aroma: náznak rašeliny, květinová sladkost, přecházejí do mírně lepkavé. Tělo: lehké, ale pevné. Chuť: lehká, nasládlý začátek, později se rozvíjejí květinové a kořeněné příchuti. Dokončení: lehké, květinově kořeněné, příjemné. Známka: 73 |
Stručně některé další:
| Allt-a-Bhainne 12letá James MacArthur (plněno cca v polovině 80.let): byla mírně silnější, což určitě způsobil používaný sud, známka 74 |
| Allt-a-Bhainne 1980 Oddbins 1980/1992: byla zčásti ovlivněná sherry, ale možná v ní trošku převládla i míza a pryskyřice dubu, známka 73 |
v knize Svět whisky (z roku 2009) hodnotí:
| Allt-a-Bhainne 1980 Cadenhead´s 60,5%: Po přidání trochu vody se rozvine sladší, sladovější příchuť této whisky v sudové síle. |
v knize Svět whisky (z roku 2016) hodnotí:
| Alt-a-Bhainne 18letá Deerstalker Limited Release 46%: Vůně je zpočátku poněkud trpká s tóny sladu a karamelu. Lehká whisky s příchutí hrušek a zralých jablek a středně dlouhým dokončením. |
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
| Allt-A-Bhainne 1991 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%: Barva světle žlutá. Převažuje ovocně sladké a kořeněné aroma. V chuti je nápadný pepř. Kromě toho je cítit lehký závan cedrového dřeva. V dozvuku je středně dlouhá, čistá a průzračná. |
Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:
| Allt-a-Bhainne 12letá: Aroma: kávové, karamelové, trochu ostré. Příchuť: kouřový nádech, ostrá, nasládlá, mírně nakyslý konec. |
Dave Broom ve své knize (Světový atlas whisky (z roku 2014)) hodnotí:
| Allt-a-Bhainne New Make: Aroma: Zpočátku velmi lehký náznak kouře. Jednoduché, velmi čisté, lehký základ alkoholu se známkami travnatého kouře. Zahradní táborák. Chuť: Kouř zasahuje plnou vahou. Dřevěný kouř. suchá. Dokončení: Vysušující. |
| Allt-a-Bhainne 1991 62,3%: Aroma: Travnaté a esterovité. Vůně bednářství. Dub. Lehké a čisté. Poměrně jednoduché. Chuť: Vonné a květinové tóny. Spousta čerstvě spáleného dubu. Náznak ječmenného cukru. Vysoce tónová a esterovitá. Dokončení: Čisté a krátké. |
Recenze na whisky.nethar.cz:
Allt-a-Bhainne 9 yo 2008 WW8
Allt-a-Bhainne 16 yo Douglas Laing Old Malt Cask 1985/2001
Allt-a-Bhainne 16 yo Gordon & MacPhail
Allt-a-Bhainne 18 yo Malts of Scotlands 1992/2011
Informace o palírně a plněních (levá část stránky) naposled upravována 10.4.2022
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 24.09.2023