značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » highland 

[talibardýn]  výslovnost  tisk textu

TULLIBARDINE

Palírnu Tullibardine založil v roce 1949 architekt Delmé Evansem na místě pivovaru Blackford, který zde byl již před rokem 1500. V letech 1798 až 1837 existovala poblíž palírna stejného jména. Při rozšiřování v roce 1971 použila palírna některé pozemky a sklady po zaniklé palírně Glenfoyle. Od roku 1995 je palírna mimo provoz (mothballed), vyrábí se zde pouze sklad a je na prý na prodej. Vlastníkem palírny i licence je od roku 1971 Invergordon Distillers. Vodu bere palírna z Danny Burn na Ochill Hills a ze slatin Moor of Tullibardine. V některých zdrojích bývá jako oblast, ve které se tato palírna nachází uváděna Perthsire.

Palírna Tullibardine

Typy

V palírně se vyráběla 5-ti a 10-ti letá, v malé míře také 21 a 27-mi letá. Pro Jim Beam Brands zde byla plněna také whisky do série Stillman´s Dram, která zrála v sudech z amerického bílého dubu.

Tullibardine 10-ti letáTullibardine 10-ti letá 43%Tullibardine 27-mi letá The Stillman´s Dram 45%Tullibardine 30-ti letá The Stillman´s Dram 45%Tullibardine Signatory Vintage 1973 30.5.1973/20.3.2000 49,6%Tullibardine Blackadder 1966 Raw Cask 54,8%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

obrázek není k dispoziciTullibardine 10letá:
Pár stručných poznámek z ochutnávky v roce 2005:
Aroma bylo nasládlé, sladové, chuť sladová sladká, relativně jemná, dokončení se také neslo v duchu nasládlosti. Celkově to byla taková jemná nasládlá whisky, v základu příjemné pití, ale spíše nezapamatovatelné až nezajímavé. (4.11.2005)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Tullibardine 10letáTullibardine 10letá 40%:
Barva: zářivě zlatá.
Aroma: měkké, citronové, sladové, nasládlé.
Tělo: střední, pevné, olejové, jemné.
Chuť: plná s čistou, trávově sladovou, máslovou sladkostí, pouze středně sladká, přechází do ovocné vínové, téměř podobná Chardonnay.
Dokončení: nasládlé, voňavé, příjemné, velké, vanilkové.
Známka: 76
obrázek není k dispoziciTullibardine 27letá 45%:
Barva: zlatá až bronzová.
Aroma: nádech sherry, později výrazné, voňavé, sladké, lákavé.
Tělo: střední, jemné, čisté.
Chuť: zjemněná sherry, znatelně trávová, ale mírně ořechová.
Dokončení: citronela, medové, ale suché, ořechové.
Známka: 77
Tullibardine 30letá The Stillman´s Dram 45%Tullibardine 30letá Stillman's Dram 45%:
Barva: jantarová.
Aroma: suchý med.
Tělo: střední až plné, vyzrálé.
Chuť: med, máslo, ořechy, vínová, sherry.
Dokončení: sherry, sladké, ořechové, kořeněné.
Známka: 77
obrázek není k dispoziciTullibardine 22letá Signatory 1972/1995 53,5%:
Barva: zářivá prvosenka.
Aroma: svěží, trávové, bylinné.
Tělo: lehké, pevné, olejové.
Chuť: trávová, citronová, náznak slámy.
Dokončení: vysušující, trávové, mírně dřevité.
Známka: 76

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciTullibardine 10letá 40%:
Barva: Světle zlatá.
Aroma: Obilnina (musli s teplým mlékem). Lehce parfémovaná. Slabá vůně plátku limety.
Tělo: Střední.
Chuť: Slušná váha. Máslo, vařená hruška. Slad.
Dokončení: Dlouhé a sladké.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Tullibardine 10letá:
Skutečně lahodná whisky, v deseti letech má jemnou smetanovou příchuť.

v knize Svět whisky hodnotí:

Tullibardine 1993 Sherry Wood Finish 46%Tullibardine 1993 Sherry Wood Finish 46%:
Osmnáct měsíců v sudech po sherry Oloroso dodává této sladové whiskytemně jantarovou barvu a kořeněnou příchuť máslových bonbonů se suchým dokončením.
Tullibardine 1993 Port Wood Finish 46%Tullibardine 1993 Port Wood Finish 46%:
Produkce roku 1993 dostala jedenáct měsíců na dozrání v sudech po portském. Má hroznové dřevité aroma a příchuť citrusů.
Tullibardine 1993 Vintage Edition 40%Tullibardine 1993 Vintage Edition 40%:
Podobá se spíše speysideským než robustním highlandským whisky. Má lehkou citrusovou vůni a sladkou chuť vanilky díky zrání v sudech po bourbonu.
Tullibardine 225 Sauternes Finish 43%Tullibardine 225 Sauternes Finish 43%:
V poněkud bylinné chuti zaznívají citrusy, vanilka a bílý pepř. Citrusy se dále prosazují i v sladové chuti spolu s pomeranči, mléčnou čokoládou a přetrvávajícím kořením.
Tullibardine 228 Burgundy Finish 43%Tullibardine 228 Burgundy Finish 43%:
Voní trochu po zuhelnatělém dubovém dřevu s vanilkou, mléčnou čokoládou a sladkým chilli. Sladko-pikantní chuť s tóny lískových ořechů, jablek a koření se uzavírá dlouhým dokončením.
Tullibardine Sovereign 43%Tullibardine Sovereign 43%:
Květinovou vůni s prvky karamel, vanilky a čerstvě posekané tráby střídá ovocná a sladová chuť s tóny kakaa a vanilky a následuje kořeněné dokončení.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Tullibardine 1988 Vintage 46%Tullibardine 1988 Vintage 46%:
Barva zlatožlutá. Aroma působí svěže a lehce, se závanem vanilky. V chuti se vanilkový tón zesiluje, působí lehce nasládle a trochu připomíná bílou čokoládu. V dozvuku je hezky dlouho příjemně hřejivá.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:

Tullibardine 10letá:
Aroma: plné a ovocné.
Příchuť: kořenitá a zaoblená, s peprným koncem.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Tullibardine 6 yo 2010 ANHA

Tullibardine 8 yo 2008 SMWS 28.32

Tullibardine 11 yo 2006 MNC Almost Black

Tullibardine 20 yo

Tullibardine 24 yo 1989 C&S

Tullibardine 25 yo

Tullibardine 1992

Tullibardine 1993 Sherry Wood

Tullibardine 225

Tullibardine 228

Tullibardine 500

Tullibardine Aged Oak Edition

Tullibardine Port Finish

Tullibardine Sherry Finish

Tullibardine Sovereign

Tullibardine The Murray

Tullibardine The Murray 2005 Double Wood

Tullibardine The Murray 2005 Châteauneuf-du-Pape

Tullibardine The Murray 2006 Marsala

Etiketa Tullibardine 10-ti letá 43%Etiketa Tullibardine 10-ti letá 40%Etiketa Tullibardine Signatory Vintage 1972 21.12.1972/1.1995 53,5%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 18.01.2022