značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky

[nokendou]  výslovnost  tisk textu

KNOCKANDO

Palírnu Knockando založil v roce 1898 Ian Thomson. Jméno palírny Knockando lze přeložit jako malý černý kopeček. Vlastníkem palírny je United Distillers a majitelem licence je společnost Justerini & Brooks. Vodu bere palírna z Cardnach Springs.

Palírna KnockandoPalírna Knockando - sklady na sudy se zrající whiskyPalírna KnockandoPalírna Knockando

Většina whisky zraje v sudech po sherry. Říká se o ní, že dokonalosti dosahuje již po 12-15 letech zrání.
Whisky plněné jako ročníkové jsou míchané z několika sudů z odpovídajícího ročníku a jeden ročník se výrazně neliší od druhého i když jemné rozdíly zde být mohou.

V palírně Knockando - rmutovací káďV palírně Knockando - destilační kotleV palírně Knockando - kondenzátoryV palírně Knockando - sběrné místo whisky

Typy

Palírna většinou nestáčí whisky označené stářím, ale spíše podle toho, kdy jsou podle názoru vedení palírny v nejlepší kvalitě. Označovány jsou potom podle roků destilace. Standardní verze Knockando bývá stará cca mezi 12-ti až 14-ti lety, pro trh v USA se vyrábí také jako 18-ti a 21 letá.
Specialitou jsou ročníkové whisky, více než 20-ti letá Knockando Single Cask, 21 až 24 leté Knockando Extra Old Reserve, 20-ti až 22 leté Knockando Master´s Reserve. Ke stému výročí palírny byly vyrobeny 12-ti až 14-ti leté Konckando 100 Years Distillers Centenary. Pro francouzské trhy se vyráběla Knockando Slow Matured.
Nezávislá plnění jsou velmi vzácná a vyjímečná, protože palírna se tomu brání.

Je součástí některých míchaných, zejména míchané whisky J&B.

Knockando 1977 40%Knockando 1980/1995 43%Knockando 1984/1997 43%Knockando 1979 Master Reserve 43%Knockando 1980 Slow Matured 43%Knockando 100 Years Distillers Centenary 1986/1998 43%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Knockando 1984/1997 43%Knockando 1984/1997 43%:
V aroma oříšky, mandle, smetana a to vše s acetonovými tóny na pozadí. Nebo je to ředidlo? Nejsem klasický čichač, takže aceton od ředidla nemusím správně rozlišit a tak nějak ani nechci. První dojem není dobrý a nedaří se mi ho zbavit. Zbyl tu ještě někdo zvědavý na chuť? Sebral jsem odvahu a chuť je naštěstí lepší než aroma. Není výrazně zajímavá ani bohatá, ale pitelné to je (otázka, kde je hranice nepitelnosti). Sladká, obilná, kořenitá, později smetanové tóny se kterými přejde do dokončení, kde se projeví trochu štiplavé pepřovitosti a acetonové zakončení. Celkově je dost plochá, nevýrazná a vůbec mě neoslovila. Během psaní a ochutnávání jsem si na ní trochu zvyknul, ale nesedí mi. (19.4.2020)
Knockando 1989/2001 43%Knockando 1989/2001 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2006:
Aroma klasické speyside, sladká sladová, do smetanova, chuť relativně bohatá, ale nic výrazného, příjemná, ale nic nového, dokončení krátké, nijak výrazné, celkově příjemná whisky ze Speyside, ale žádný objev. (13.11.2006)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Knockando 1986 43%Knockando 1986 (43%, 12-ti letá, 1986/1999):
Barva: bledě zlatá.
Aroma: slabé, trávová rašelina, citronela, ostružiny, ibišek, linecké těsto.
Tělo: lehké, ale výrazně jemné, slabě smetanová.
Chuť: měkká, smetanová, slabě medová, ostružiny, citronová kůra.
Dokončení: ořechové, karamelově suché, velmi lahodné, příjemné.
Známka: 76
obrázek není k dispozici18-ti letou (43%, destilováno 1980, pro trh v USA):
Barva: středně zlatá.
Aroma: po lineckém těstě, mandle, pěkně vyvážený citron.
Tělo: smetanové, vyzrálé, velmi jemné.
Chuť: ořechová, kořeněná, suchá, pevně kombinované příchutě.
Dokončení: ovocné, po citronele a slabá rašelina, velmi příjemné.
Známka: 78
Knockando 1980 Slow Matured 43%Slow Matured (43%, 1980/1998, pro trh ve Francii):
Barva: zářivě středně zlatá.
Aroma: zdá se slabě rašelinovější než 18-ti letá.
Tělo: částečně olejové?.
Chuť: více citronová a ostružinová.
Dokončení: linecké těsto, později hřejivé.
Známka: 78
obrázek není k dispoziciExtra Old (43%, 1977/1999):
Barva: středně zlatá.
Aroma: měkké, ucelená, svěží dubové, lehké sherry, smetanové, slabě kouřové.
Tělo: jemné, tělnaté.
Chuť: ořechová, postupně se rozvíjejí pevně kombinované chutě, později ovocná, ostružiny, jahody.
Dokončení: pozdní ořechová suchost, uspokojivé, uklidňující.
Známka: 79
obrázek není k dispoziciMaster Reserve (43%, 1977/1999):
Barva: zlatá.
Aroma: velmi ucelené a elegantní.
Tělo: překvapivě plné.
Chuť: ovlivněna sherry, příjemná souhra živých příchutí: smetanová, ovocná a ořechová.
Dokončení: anýzové sherry, hřejivé, suché.
Známka: 80
obrázek není k dispoziciSingle Cask (43%, 21 letá):
Barva: zlatá až bledě jantarová.
Aroma: bohatá na poměrně lehkou sladovou whisky, náznak sherry, rozinkové.
Tělo: plné, jemné, vyzrálé.
Chuť: silné sherry, bohatá ořechová chuť, intenzívní vývoj příchutí s postupnou suchostí a slabou kouřovitou chutí, pozoruhodně příjemná.
Dokončení: anýzové sherry, ořechové, slabý voňavý kouř, uklidňující.
Známka: 81

Stručně některé další:

Knockando 1976 (Special Edition, 1976/1992): byla výrazně ostružinová a spíše suchá, známka 77
Knockando Extra Old (1968/1992): byla agresívní a hlubší, známka 79
Cadenhead 12-ti letá (58%, destilována 1980): byla květinová, medová a cukrově sladká, známka 69

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciKnockando 1990 (43%):
Barva: Slámová až zlatá.
Aroma: Lehké a oříškové/sladové s trochou zelených hrušek, slámou. Prašná. Esterová a křupová.
Tělo: Lehké. Suché.
Chuť: Oříšková. Spousta sladových tónů (nádoby na slad). Citron. Mléčná čokoláda uprostřed patra.
Dokončení: Křupavé, velmi krátké a suché.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

Elegantní, velmi suchá sladová whisky, díky svému koncentrovanému sladovému charakteru je v pětadvaceti letech snad až příliš suchá, téměř slaná.

v knize Svět whisky hodnotí:

Knockando 12letá 43%Knockando 12letá 43%:
Velmi jemná travní sladová whisky má příchuť cereálií a lehkou krémovou konzistenci.
Knockando 18letá 43%Knockando 18letá 43%:
Poněkud hutnější verze jemné speysideské sladové whisky s hebkou a vyzrálou konzistencí.
Knockando 21letá 43%Knockando 21letá 43%:
Sladká vůně a příchuť dubu a ořechů (mandlí) se snoubí s tóny bobulového ovoce a končí kouřovou a dubovou dochutí.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

12-ti letou:
Aroma: kořenité, ořechové, v nose štiplavé.
Příchuť: lehká, peprná, čistý konec.

Dave Broom ve své knize (Světový atlas whisky) hodnotí:

obrázek není k dispoziciKnockando New Make:
Aroma: Kašovité a čisté s ořechy. S vodou se stává prašnější: výplň pohovek, plsť.
Chuť: Lehká a pevná s trochou citronu. Velmi prašná. Jednoduchá.
Dokončení: Krátké, suché.
obrázek není k dispoziciKnockando 8letá Refill Wood (vzorek ze sudu):
Aroma: Charakter new make je stále přítomen: prašný a suchý. Stará mouka. Absolutně suché.
Chuť: Sušené obiloviny. Náznak sladkosti, je ale velmi dobře ukryt. Křehká a suchá.
Dokončení: Sladové.
obrázek není k dispoziciKnockando 12letá 43%:
Aroma: Lehké a ořechovější. Suchá sláma (prach je pryč). Náznak esterů na pozadí lehkých, jemných tónů vanilky.
Chuť: Lehká a načechraná, s mléčnou čokoládou a citronem. S vodou suchý, sladový charakter. Velmi lehká.
Dokončení: Krátké a suché.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Knockando 12 yo

Knockando 12 yo 1993

Knockando 12 yo 1997

Knockando 12 yo 2000

Knockando 15 yo 1994

Knockando 15 yo 1997

Knockando 15 yo 1998

Knockando 18 yo Slow Matured 1990

Knockando 18 yo Slow Matured 1991

Knockando 18 yo Slow Matured 1994

Knockando 21 yo Master Reserve 1986

Knockando 21 yo Master Reserve 1990

Knockando 21 yo Master Reserve 1994

Knockando 1984/1997

Etiketa Knockando 1977 40%Etiketa Knockando 1977/1991 40%Etiketa Knockando 1984/1997 43%Etiketa Knockando 21 letá Extra Old Reserve 1965 43%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 13.05.2020