značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky

  tisk textu

HAMMER HEAD

Hammer Head je česká single malt whisky z palírny Prádlo v Západních Čechách patřící české společnosti Stock Plzeň-Božkov, známé whiskou Printer´s.
Na trhu se objevila koncem roku 2010 a to hlavně v shopech na letištích, v Čechách tou dobou nebyla vůbec dostupná.

V roce 2010 neměla na přední etiketě uvedené stáří, ale pouze rok destilace 1989, na zadní etiketě bylo uvedeno, že byla destilována více než před 20-ti lety. Velmi často se dalo setkat s tím, že se jedná o 21 letou whisky. Později se objevila na trhu verze, která má na přední etiketě uvedené stáří 23 let. Na trhu je už také exluzivně balená 25-ti letá verze.

Historie této whisky je celkem zajímavá a tato whisky prý existuje vlastně shodou náhod.
V roce 1989 v palírně Prádlo (kde se vyráběly i jiné destiláty) pořídili mlýn na obilí, jaký se používá i ve Skotsku, měděné destilační kotle. Z českého ječmene a české vody vyrobili single malt whisky, kterou dali zrát do sudů z českého dubového dřeva. Lze předpokládat, že měla být nejspíše součástí míchané whisky Printer´s. Rok 1989 byl ovšem v České republice plný politických změn a v následných letech i ekonomických, které se dotkly mnoha firem. A tak se stalo, že se na sudy s whisky zapomnělo. V roce 2007 byla likérka Stock Plzeň-Božkov převzata společností Oaktree Capital Management a stala se součástí mezinárodní skupiny Stock Spirits Group. Nový majitel zapomenuté sudy našel. Bylo rozhodnuto o stočení těchto sudů do láhví (prý cca 83 tisíc láhví). Jméno whisky je podle přezdívky starého obilného mlýnu.

Byl jsem upozorněn, že to tak není, že byla vyrobena záměrně, ale více věřím této historce. Navíc je zajímavá :)

Na webu jsem našel rozhovor z ing. Šitnerem z roku 2013:
Další součástí provozu je sklad, kde dozrává zde vyrobená whisky. Je to hala plná dubových sudů, které dávají onomu proslavenému destilátu barvu a částečně i chuť. Svým způsobem je to něco jako firemní banka. Zde uskladněné destiláty každoročně nabývají na ceně. Zraje tu například Printer's Whisky, což je jemná whisky vyráběná tradiční skotskou technologií, kdy součástí výrobního procesu je i sušení sladu kouřem z rašeliny. Sladový destilát zraje v dubových sudech po dobu nejméně šesti let a díky tomu krom vůně získává i typickou zlatavou barvu. Whiska "Hammer Head " je případ sám pro sebe. Jedná se o českou single malt whisky s barvitou historií. V roce 1989 totiž palírna Prádlo instalovala za velkého úsilí mlýn na sladový ječmen s tradičním litým kladivem na drcení zrna. Mimochodem ten samý historický typ, jaký můžeme nalézt i ve Skotsku. Ten umožnil zahájení výroby whisky typu single malt. Dodnes v Prádle používají výhradně český ječmen a sudovinu, vyráběnou výhradně z českého dubového dřeva. Po pádu Berlínské zdi tu první vyrobenou whisky zastavěli dalšími sudy s novým obsahem a ta zůstala ležet po dobu 20 let zaregálovaná a zapomenutá až do nedávné doby, kdy ji znovuobjevili. Objev to byl opravdu milý. Aby ocenili náhodu a průkopnickou práci s tímto nápojem spojenou, firma pojmenovala nalezenou whisky po nejdůležitější části mlýna, tedy podle onoho litinové kladiva "Hammer Head". V zápětí s touto whisky sklidila mezi výrobci mezinárodní úspěch a velice ceněnou mistrovskou cenu v soutěži The Whiskey´s of the World Masters.

Hammer Head 1989 40,7%Hammer Head 1989 23 letá 40,7%Hammer Head 25-ti letá

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Hammer Head 1989 23 letá 40,7%Hammer Head 1989 23 letá 40,7%:
Aroma je voňavé až převoněné. Působí umělým dojmem, parfémovité. Jinak je v něm cítit sladkost, lehká vanilka, trochu dřevo, připomíná bourbon. V chuti je závan dřeva, následovaný trochou sladové sladkosti, ovocem. Trochu působí dojmem umělosti, navoněnosti i v chuti. Závěr trochu nahořklý. Celkově zklamání. Od 23 leté single malt whisky bych čekal větší komplexnost, menší umělost a navoněnost - v aroma i chuti působí oboje tak trochu uměle. Kdybych ochutnával naslepo, tak bych ji zařadil mezi průměrné Speyside. Za ty peníze jde v pohodě koupit lepší láhev skotské single malt. Až se nabízí otázka, zda není škoda, že na ní zapomněli, možná by kratší doba zrání byla ku prospěchu. Zajímavá a dobrá historka bohužel na dobrou whisky nestačí, Whisky by mě měla zaujnout hlavně svojí chutí a ne si ji pamatovat kvůli historce.

Whisky posezení s Netharem:

Hammer Head 21 letá

Recenze na whisky.nethar.com:

Hammer Head 21 letá

Hammer Head 23 letá

Webové stránky výrobce:

Etiketa Hammer Head 1989 40,7%Etiketa Hammer Head 1989 23 letá 40,7%Etiketa Hammer Head 1989 23 letá 40,7%Etiketa Hammer Head 25-ti letá

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 22.07.2018