» whisky
GOLD COCK
Česká republika
Whisky Gold Cock byla původě vyráběna pod hlavičkou společnosti Seliko Likérka Dolany v závodě Těšetice. Některé ze starších produktů vzbuzují různé otázky, zvláště složením (whisky destilát, líh, voda, víno dezertní, cukr, barva E150a). Koncem roku 2000 byly na trh uvedeny nové produkty whisky Gold Cock včetně nové etikety a nového tvaru láhve, které už používaly standardní označení - Gold Cock 3letá Red Feathers (blended whisky), Gold Cock 6letá Black Feathers (malt whisky) a Gold Cock 12letá Green Feathers (malt whisky). Likérka Dolany zkrachovala, tím byl ukončen provoz i v těšetické palírně, kde byla poslední whisky vypálena v roce 2002. Značka i zrající zásoby whisky šly do prodeje.
O samotné whisky toho na webových stránkách výrobce mnoho nebylo. Na stránkách Likérky Dolany, bylo uvedeno: Whisky je vyráběna tradičními postupy, jako ve Skotsku, ale z moravského ječmene a z vody čerpané z hlubokých podzemních studní v podhůří Jeseníků. Její hodnocení: delikátní chuť s pevným jádrem, doplněným o výrazné aroma rašelinného dýmu a typickou vůní dubového dřeva, použitého pro maturační sudy.







Značku Gold Cock včetně zrajících zásob koupila v roce 2005 firma Rudolf Jelínek. V první vlně pouze přepsali jméno výrobce na etiketě a lehce jí upravili (nepozorný zákazník si změny nemusel ani všimnout), láhev zůstala také stejná (kromě jména na boku láhve) a dále zůstala v nabídce Gold Cock 3letá Red Feathers (blended whisky) a Gold Cock 12letá Green Feathers (malt whisky). Později ještě trochu upravili etiketu, např 12letá je již označována jako single malt whisky a ještě stále (začátek roku 2021) jsou nabízené v jejich eshopu a dostupné v některých obchodech, ovšem zásoby ještě z Dolan tenčí a postupně zmizí z trhu.
V Pardubicích se dalo také narazit na Taxis Whisky, z etikety je jasné, že se jedná o Gold Cock 12letou Green Feathers (single malt whisky).
Jednou ze zajímavostí je, že se na láhvi objevují dva datumy. Na víčku je datum 1894 a jméno R.Jelínek, což je letopočet, který udává firma jako rok svého založení. Na etiketě najdeme znak kohouta a pod ním datum 1877, což je datum, které používala Likérka Dolany jako datum založení - Zlatá Haná od roku 1877 Likérka Dolany. Na plněních z Dolan se dalo najít na etiketě 3x - v logu likérky, pod znakem kouhouta a zcela nahoře jako založení s odkazem na prince Viléma.
Ani na webových stránkách R.Jelínka toho zpočátku moc nebylo: Výrobou tříleté a dvanáctileté whisky navazuje Rudolf Jelínek na tradiční výrobu Likérky Dolany a.s. a pokračuje v jejím odkazu kvalitního sladového nápoje. Chuť a duše této výtečné whisky je dána pečlivým výběrem odrůdy moravského ječmene, spojením sladu s křišťálově čistou pramenitou vodou, mimořádnou pozorností při sušení sladu, opakovanou destilací a zráním v dubových sudech.
Později (začátek roku 2021) byl text trochu delší: Pečlivě vybrané odrůdy moravského ječmene, křišťálově čistá voda, několikerá destilace v měděných kotlích, zrání destilátů v dubových sudech po dobu nejméně tří let. To vše, spojené s mistrovstvím vizovických palírníků, je základem výtečné whisky Gold Cock. + Whisky Gold Cock 12letá je jednosladová whisky velmi jemné chuti, kterou oceníte a vychutnáte pro její pevné jádro podkreslené jemným aroma rašelinového kouře. Je vyrobena z nejlepší odrůdy moravského ječmene a křišťálově čisté vody. Destilace probíhá v měděných kotlích, pod bedlivým dohledem palírenských mistrů. Zraje po dobu nejméně 12-ti let v dubových sudech.






Nyní (začátek roku 2021) je na webu značky Gold Cock podstatně více informací (viz níže).
Prvním zlomem v novodobější historii značky byl rok 2014, kdy proběhla degustace vybraných vzorků whisky přivezených z Dolan (Těšetic) a padlo rozhodnotí o stočení některých z nich. Ještě před prvníma láhvema o kterých se mluví, existovalo plnění dvou láhví (občas se mluví pouze o jedné) whisky s tmavě modrou etiketou navazující na minulé barevné z roku 1992 označené jako 22letá Cask Strength 61,6% a ze stejného zdroje bylo i plnění v sudové síle pro Whisky Festival 1992 61,6% v počtu 196 láhví (98 láhví s podpisem Petra Křenka na etiketě a v druhé várce dalších 98 láhví, už bez podpisu). V roce 2015 byla lahvována Gold Cock Single Malt Whisky 1992 49,2%, co jsem dohledal a potvrdil existenci láhví, tak podle etiket existuje verze v počtu 500 láhví a pak verze v počtu 1428 láhví. Tu jsem našel se dvěma daty lahvování - květen a červenec 2015, počet láhví je u obou stejný, protože se nejedná o single cask, tak je také možné, že prostě byla uprostřed pauza a celkový počet dohromady je těch 1428 láhví (ovšem na označení small batch mi to připadá jako velké číslo). V listopadu 2015 whisky z roku 1995 49,2% v počtu 2004 láhví (podle bottle kódů lahování probíhalo začátkem a koncem listopadu) a ve stejném roce 2015 (tentokrát jsem našel listopad a prosinec) také v sudové síle 1995 61,5% v počtu 2x 96 láhví (stejná whisky). Z roku 1995 bylo v srpnu 2016 další plnění speciálně pro řetezec Makro 1995 49,2% v počtu 350 láhví. V srpnu 2016 byla také lahvována whisky z roku 1996 49,2% (pokud jsme dobře dohledal, tak byla pro německý trh a současně se hovoří o ročníku 1995). V prosinci 2018 byla lahvována whisky z roku 1999 56,8% v počtu 270 láhví.
Zajímavostí je, že klasické whisky Gold Cock jsou stáčeny v síle 49,2% alkoholu, procento alkoholu ve whisky odpovídá rovnoběžce, která protíná sídlo společnosti RUDOLF JELÍNEK - 49,2 stupně severní šířky.









Po úspěchu z prvními plněními následovali pokusy s finishema. V červenci 2016 byl lahvován Gold Cock 1992 Slivovitz Finish 59,5% - destilace probíhala v Hanácké Tešetice u Olomouce, kde byl destilát založen ke zrání do silně vypálených, nových dubových sudů z evropského zimního dubu. Po více než dvaceti letech byl naplněn na půl roku do sudu po slivovici. Celkem bylo 348 láhví. V říjnu 2016 Gold Cock 1992 Moravian Apple Brandy Finish 59% v počtu 696 láhví - opět destilace z Těšetic, po 23 letech byla dána na více než půl roku do sudu po Moravské jaderničce. V roce 2019 byl lahvován Gold Cock 1999 Rum Cask Finish 58,6% - limitovaná edice whisky Gold Cock z roku 1999, který dozrával v sudu po karibském rumu. Celkem bylo stočeno 234 kusů. Z roku 1999 pochází také Gold Cock 20letá 49,2% Single Malt Whisky lahvovaná v roce 2019, která patří do aktuální (začátek roku 2021) nabídky. Píší k ní: Když se přesouvaly zásoby destilátů z Dolan do Vizovic, byl ročník 1999 vyhodnocen jako celkově slabší. Po důkladném rozboru situace se ukázalo, že většinu času zrál v Dolanech ve starých, vyčerpaných sudech. Proto jsme jej naplnili do zcela nových, silně vypálených sudů o objemu cca 290 litrů, z Bednářství Bařina, a nechali dozrát v nich. V roce 2021 dostala 20letá whisky novou láhev a etiketu (více níže u roku 2021).




Dalším zlomovým rokem značky byl rok 2008. Od tohoto roku se začala whisky destilovat přímo ve Vizovicích na kotlích Arnold Holstein. Od té doby se začala blížit nová core whisky značky Gold Cock, ale stále existuje i několik limitovaných plnění. Destilovaných v roce 2008: Gold Cock 2008 Virgin Oak 61,5% lahvované v březnu 2017 v počtu 270 láhví - píší k ní: Tato edice obsahuje dle našeho názoru nejlepší single malt whisky, kterou jsme v roce 2008 zahájili destilaci whisky ve Vizovicích. Slad je tradičně z moravského ječmene, připravený ve sladovně v Bruntále, za využití humnového sušení sladu a nakouření rašelinou z nalezišť v Soběslavi. Destilovali jsme ji pomalu a dvakrát na kotlích Arnold Holstein. Ke zrání byla uložena na jaře 2008 do nového a silně vypáleného sudu z evropského zimního dubu o objemu pouhých 220 litrů. Nyní vám ji přinášíme v podobě single cask whisky v limitované edici 270 lahví v sudové síle, bez filtrace za studena a dobarvování. A Gold Cock 2008 Apricot Brandy Finish 61,5% lahvovaný v říjnu 2017 v počtu 333 láhví, ke které píší: Jde o první destilovaný ročník přímo ve Vizovicích. Slad na něj byl sušen v Bruntále, mírně se zakuřovalo rašelinou ze Soběslavi. Následně šla tahle krasavice na dlouhé roky do dubového sudu, na dva poslední měsíce pak do sudů po meruňkovici. Výsledkem je chuťově bohatá whisky s ovocným závěrem. Z destilace v roce 2008 pochází také obilná whisky v klasické síle Gold Cock 2008 Single Grain 49,2% lahvovaná od roku 2017. Zde se jedná o průběžně lahvovanou whisky, takže první nebyla ani desetiletá a postupně se dostala až ke dvanácti létům. Z roku 2008 je také v sudové síle obilná whisky Gold Cock 2008 Single Grain 61,5% lahvovaná v březnu 2017 bez udání sudu v počtu 60 láhví, pak lahvovaná v červnu 2017 ze sudu číslo 513 v počtu 60 láhví, pak v říjnu 2017 ze sudu číslo 415 v počtu 300 láhví a pak lahvovaná v květnu 2019 bez udání sudu v počtu 342 láhví. Z této doby pochází také Gold Cock 8letá 49,2%, která se na chvíli stala core single malt whisky, nyní je již nedostupná, protože byla nahrazena Gold Cock 10letá 49,2%, která nyní (začátek roku 2021) patří mezi core whisky značky Gold Cock.






Zajímavým počinem v roce 2019 byl Gold Cock X Series vol.1 1999/2008/2016 61,5%, který obsahuje 3 single malt whisky a to destilované 4.1999, 5.2008 a 5.2016 v počtu 322 láhví, který má odkazovat rokem 1999 na whisky ještě z Dolan, rokem 2008 na začátek destilace ve Vizovicích a rokem 2016, kdy se začala zkoušet např. nakouřená whisky. Vedle klasických a limitovaných plnění z palírny, které jsou běžně dostupné, existují také partnerská plnění. Olomoucký Black Stuff Bar je dlouholetým partnerem a tak je tu zastoupen nejvíce, ale najdete zde i například Cloud 9 Sky bar & lounge, Dios (dozrávala po Madeiře a měla premiéru na brněnském Whisky Festivalu v roce 2019), Hop House nebo bar Black Angel's (u Hop House převapilo nestandardních 42,7% a u Black Angel's 42,7%), Madeira Finish pro Angels Share.









Dalšími nalezenými privátními plněními jsou například dvouletý Gold Cock New Make Heavily Peated 59,5% destilovaný v roce 2016 a lahvovaný v roce 2018 pro Whisky Festival 2018 v Brně. Whisky z roku 1992 61,5% ze sudu číslo 727 lahvovaná v září 2017 v počtu 99 láhví, mělo by se jednat o poslední sud z roku 1999. Sud nebyl stočený celý a jeho zbytek byl lahvován v září 2018 ke 100. výročí Československé Republiky v počtu 199 láhví Gold Cock 26letá 1992/2018 61,5%.





V roce 2020 následovala opět jedna změna, tentokrát nepřehlédnutelná - změna láhví a etiket. V tomto roce a s touto novou láhví přišly na trh dvě láhve. Čtyřletá silně nakouřená whisky Gold Cock Peated 49,2%, která se zařadila do základní řady. Napsali k ní: V roce 2016 jsme se rozhodli zkusit neprošlapanou cestu a vyrobit první silně nakouřenou českou whisky. Ve Sladovně Bruntál jsme při sušení sladu spálili třikrát víc rašeliny než obvykle a dostali se tak na úroveň, která i ve Skotsku označuje silně nakouřené whisky, tedy řádově 30 PPM. Destilovali jsme nejpomaleji jak to šlo a výsledný destilát poté nechali zrát v repasovaných sudech z Bednářství Bařina. Tahle whisky je jiná nejen díky jasně rozpoznatelnému silnějšímu nakouření, ale především tím, že právě větší množství rašeliny dává tomuto destilátu zcela nový rozměr. Jde o první Gold Cock whisky, která není charakteristicky ovocná, ale jak ve vůni, tak chuti se prosazují květinové tóny. Přirozeně se suchým uzeným dozvukem. Druhou byla limitka Gold Cock 2008 Wine Brandy Finish 58,6% v počtu 332 láhví, ke které napsali: Jako každý rok přicházíme s novým single cask plněním. V tomto případě jde o single malt whisky z roku 2008 finišovanou v sudu po vínovici. Tato whisky byla destilována na konci května 2008. Slad byl mírně nakuřován na řádově 10 PPM, a sladinka byla zakvášená pivovarskými kvasnicemi. Kvasila dva dny a prokvasila na 7,1% alkoholu. Destilovali jsme ji dvoustupňově na kotli Arnold Holstein, kdy první destilace trvala šest hodin a druhá osm hodin. Dne 23.6.2008 byla uložena do repasovaného sudu původem z Dolan. Sud byl repasován v Bednářství Bařina a má objem 273 litrů a tato whisky představovala jeho druhé plnění. New make měl při plnění 62,5% alkoholu. Po více než deseti letech, přesně 19.11.2019 jsme tuto whisky přečerpali do francouzského sudu o objemu 223 litrů, ve kterém předtím více než pět let zrála vínovice z vína, které v tomto sudu dozrávalo předtím. Vlastně se v tom roce objevily tři láhve. Ta třetí ale nebyla whisky, jednalo se o Gold Cock 2020 Peated New Make 61,5% stočený v malém množství na žádost české whisky komunity a lahvována byla v listopadu 2020.
Tak jako na starých lahvích s červenou a zelenou etiketou se dala najít zajímavost s letopočty, tak na nové etiketě také jedna je. U kohouta stojícího na sudu je uvedeno Est. 1978, což ovšem tentokrát není rok založení lihovaru, ale rok vzniku značky Gold Cock (alespoň takto jsem to pochopil já a bylo mi to i potvrzeno).
Povídání o vzniku nového designu si můžete přečíst zde: www.ondrejbalajka.cz/post/gold-cock.
Začátkem roku 2021 se změna dotkla obilné whisky. Dostala novou láhev a etiketu. Další změnou bylo, že již není uváděn rok destilace 2008, ale její stáří - 12 let. Obilná whisky Gold Cock šla na trh poprvé v roce 2017 a byla plněna průběžně, její stáří narostlo na 12 let. Nová whisky Gold Cock 12letá Single Grain 49,2% se na trh dostala koncem února 2021 po vyprodání starých zásob. Koncem března 2021 byla změna k aktuálnímu vzhledu představena také u 20leté Gold Cock, kdy dostala nový vzhled. Obsahem se jedná o stejnou whisky.
S novými lahvemi přišel nejen nový vzhled etiket, ale také barevné odlišení. Bílou etiketu mají single malt whisky, tmavou etiketu single cask plnění a písková pro ostatní (což zatím splňuje jen ten single grain).
Změna láhve i etikety čeká v roce 2021 i zbývající 10letou whisky.





1. dubna 2021 šly na trh české blended malt whisky (myslím si, že úplně první české blended malt). Lukáš Andrlík ze Svachovky a Mirek Motyčka z Jelínka zkusili spojit dvě whisky: Old Well a Gold Cock. Gold Cock dodal roky a zkušenosti a Old Well mladou energii a sílu. Vyměnili si 80 litrů destilátu z dvousetlitrových sudů a výsledek tak zůstal z většiny původní, ale s pořádnou dávkou jiného, cizího elementu. Whisky Gold Cock je z roku 1999 a symbolizuje zkušenosti a vyzrálost. Old Well zastupuje mladou dravost, divokost a ambice s peated whisky z roku 2017.
Láhev z Vizovic nese název Old Cock a obsahuje 6 dílů (120 litrů) Gold Cock 1999 a 4 díly (80 litrů) Old Well 2017. Následně se whisky scelila ve Vizovicích v českém sudu, tedy v původním sudu, kde whisky ležela, po dobu 4 měsíců. Po společných diskuzích a ochutnávkách dospěli k variantě 51,5%. Podle etikety je vidět, že patří ke značce Gold Cock.
Prohodili si nejen kus obsahu, ale také část názvu a vznikly dvě různé whisky - Old Cock a Gold Well.







• aktuální whisky
Když jsem se snažil udělat přehled whisky Gold Cock, tak jsem narazil na několik úhlů pohledu, jak k němu přistupovat. Rozdělil jsem si to z svého pohledu do několika logických skupin. Na webu Gold Cocku používají zase jiné dělení a to může někomu vyhovovat více. Jako hlavní nedostatek mého způsobu si uvědomuji nejasnost, které whisky jsou vlastně nyní v aktuální (začátek roku 2021) nabídce a proto je zde uvedu znovu. Základní whisky je Gold Cock 10letá Single Malt 49,2%, whisky Gold Cock 10 years old je první Gold Cock destilovaný na moderních kotlích Arnold Holstein, kdy všechny ostatní části výroby zůstaly původní a v mnoha ohledech historické. Doplňuje ji Gold Cock 20letá 1999 Single Malt 49,2%. Píší k ní: Když se přesouvaly zásoby destilátů z Dolan do Vizovic, byl ročník 1999 vyhodnocen jako celkově slabší. Po důkladném rozboru situace se ukázalo, že většinu času zrál v Dolanech ve starých, vyčerpaných sudech. Proto jsme jej naplnili do zcela nových, silně vypálených sudů o objemu cca 290 litrů, z Bednářství Bařina, a nechali dozrát v nich. Silně nakouřená bez udání stáří (čtyřletá) Gold Gock Peated 49,2%. Napsali k ní: V roce 2016 jsme se rozhodli zkusit neprošlapanou cestu a vyrobit první silně nakouřenou českou whisky. Ve Sladovně Bruntál jsme při sušení sladu spálili třikrát víc rašeliny než obvykle a dostali se tak na úroveň, která i ve Skotsku označuje silně nakouřené whisky, tedy řádově 30 PPM. Destilovali jsme nejpomaleji jak to šlo a výsledný destilát poté nechali zrát v repasovaných sudech z Bednářství Bařina. Tahle whisky je jiná nejen díky jasně rozpoznatelnému silnějšímu nakouření, ale především tím, že právě větší množství rašeliny dává tomuto destilátu zcela nový rozměr. Jde o první Gold Cock whisky, která není charakteristicky ovocná, ale jak ve vůni, tak chuti se prosazují květinové tóny. Přirozeně se suchým uzeným dozvukem. A sestavu doplňuje obilná Gold Cock 12letá Single Grain 49,2%. Tato obilná whisky je výsledkem naší snahy vyzkoušet v roce 2008 vedle sladových destilátů něco nového. Jde o destilát ze sladu s velkým podílem pšenice a jen menším podílem ječmene, a zrála v second fill sudech po sladové whisky Gold Cock. Ještě se v nabídce objevují stará plnění Gold Cock 3letá Red Feathers (blended whisky) a Gold Cock 12letá Green Feathers (single malt whisky) tehdejší whisky z Dolan (Těšetic).
Lehký pohled do budoucnosti
Vedle core whisky je v plánu každý rok vydávat dvě single cask plnění (na jaře a na podzim). V roce 2021 by se na trhu měla objevit nová verze (batch) Peated, která byla destilována v roce 2017 (ta z roku 2020 byla destilována v roce 2016). Záměrně píši nová verze, protože nebude stejná jako ta stávající. Zatím zraje v sudu, ale co jsem měl možnost je porovnat, tak bych řekl, že se budou znatelně lišit. Ta budoucí zatím zrající v sudu se mi líbila více, ale i ta stávající má svoje kouzlo, obě jsou dobré, každá jinak. V roce 2024 už bude dozrátá nová desetiletá vypálená v roce 2014 a byť má ještě pár let před sebou, tak to s ní také vypadá dobře. Vedle toho experimentují s některými dalšími zráními a finishi, ale co z toho se nakonec dostane ven (nejspíše jako single casky) a nebo nedostane (protože to buď sami vypijí nebo neuznají vhodné kvality značky Gold Cock), to se teprve uvidí.




Významná data whisky Gold Cock
1978 vznik značky Gold Cock
2002 ukončena destilace v Tešeticích
2005 značku a zásoby kupuje R.Jelínek
2008 vypálena vlastní whisky Gold Cock u Jelínka
2014 degustace whisky ze starých koupených zásob z Těšetic
2014 znovu vypálena whisky Gold Cock u Jelínka (postupně bude nahrazovat whisky vypálenou v roce 2008)
2015 prodej prvních whisky ze starých koupených zásob z Těšetic (ročník 1992)
2016 od tohoto roku již probíhá destilace pravidelně s postupně narůstající kapacitou
2019 hlavní nová core whisky: 10letá (vypálená u Jelínka v roce 2008) a 20letá (vypálená ještě v Dolanech/Těšeticích)
2020 do core přibyl Peated a započal postupný redesign láhví a etiket
2021 ustálená Single Grain 12y
----------------
Nyní (začátek roku 2021) je na webu značky Gold Cock podstatně více informací a protože to nechci vytrhávat z kontextu, tak je sem dám skoro celé - Historie (z webu goldcock.cz):
Na svou dobu nevídaný a velmi ambiciózní nápad, že by svou whisky měla mít i některá ze zemí socialistického bloku, se zrodil na počátku 70. let minulého století. Místem, kde mělo dojít na jeho realizaci, se stal závod Těšetice spadající pod Likérku Dolany a národní podnik Seliko Olomouc. Příprava výroby se naplno spustila už v roce 1972, první destilace proběhla v prosinci následujícího roku. Výsledkem byla whisky se 43% obsahem alkoholu, jež dostala jméno King Barley. Soudruzi se s ní chtěli pochlubit na olympiádě v Moskvě, do Sovětského svazu se však mohly vyvážet jen destiláty s obsahem alkoholu do 40 %, a tak se těšetický tým v roce 1978 pustil do vývoje nové whisky. Její receptura byla odvozena od té původní, měla však požadovanou „voltáž“. Do vínku dostala název Gold Cock a na etiketu kohouta složeného ze zlatých obilných klasů, jenž měl symbolizovat úrodnost Hané, odkud pocházela základní surovina – sladovaný ječmen. Sladinku už tehdy palírně dodávala bruntálská sladovna. Byl-li slad nakuřovaný, pak rašelinou z Hory Svatého Šebestiána. Voda pocházela z hlubokých podzemních studní v podhůří Jeseníků.
V prvních dvou desetiletích se Gold Cock lahvoval jako tříletá blended whisky se 40 % alkoholu. Objem jeho výroby utěšeně rostl a s ním i věhlas těšetického závodu, do nějž pravidelně mířily nejrůznější delegace. Pak ale přišel rok 1989 a spolu s ním politické i ekonomické změny a následná stagnace výroby. Pokles zájmu o hanáckou whisky byl do značné míry způsoben tím, že se její největší odběratel Sovětský svaz rozpadl a přestal za ni platit. Závod Těšetice se stal filiálkou Selika Dolany, které bylo zprivatizováno. Těšetický tým pod novým vedením učinil několik pokusů výrobu whisky opět pozvednout. Investovalo se například do redesignu láhví a etiket i do reklamní kampaně. V té době se vyráběly hned tři whisky: tříletá blended s červenou etiketou nesla označení Gold Cock Red Feathers, jednosladová šestiletá Black Feathers měla etiketu černou a dvanáctiletá single malt Green Feathers zelenou. Navzdory veškerým snahám se však majetková situace Likérky Dolany nevyvíjela dobře, což pochopitelně dopadalo i na těšetickou palírnu. Poslední whisky zde byla vypálena v roce 2002. Likérka, vybavení palírny i letité zásoby destilátu se následně ocitly v dražbě.
Novými majiteli ochranné známky Gold Cock se stala společnost Rudolf Jelínek, jež v dražbě získala také část technologie a zásoby whisky, které byly postupně převezeny do Vizovic. Zde se pokračovalo v lahvování tříleté blended a dvanáctileté single malt whisky Gold Cock z dolanských zásob a současně se začalo připravovat vše potřebné pro vlastní produkci, která sezonně vhodně doplňuje výrobu ovocných pálenek. K první destilaci whisky ve vizovické palírně na speciálně upravených kolonách došlo už v roce 2008. Na podzim roku 2013 přišla poprvé na přetřes otázka, zda by nebylo možné whisky staré několik desítek let milovníkům sladového destilátu nabídnout také v podobě single malt odrážející tak trochu divoká 90. léta. Zástupci společnosti Rudolf Jelínek se rozhodli revidovat archiv a k degustaci šesti vybraných vzorků, jež ve Vizovicích proběhla 20. června 2014, přizvali pořadatele whisky festivalu v Malé Morávce Petra Křenka a další dvě desítky milovníků whisky. Vzešli z ní dva favorité: ročníky 1992 a 1995. Slibně vypadaly už v sudové síle, nakonec ale padlo rozhodnutí je lahvovat při 49,2 % alkoholu – Vizovice totiž leží na 49,2 stupňů severní šířky.
Gold Cock Single Malt Whisky 1992 byla uvedena na trh na jaře 2015 v počtu 1948 láhví a na podzim téhož roku následovala Gold Cock Single Malt Whisky 1995, jíž bylo 2004 láhví. Ještě úspornější – v řádu desítek láhví – byla v případě obou ročníků speciální edice o sudové síle, tedy 61,6 %, resp. 61,5 % alkoholu. Zájem o všechna čtyři plnění byl tak velký, že se zásoby velmi rychle tenčily a dnes je lze jen obtížně sehnat. Vyvolaly také pozornost podniků z různých koutů republiky, které projevily zájem o vlastní whisky Gold Cock. Průkopníkem byl v tomto ohledu olomoucký bar Black Stuff, jenž od té doby na whisky lahvované s jeho logem pravidelně spolupracuje. Mezitím uběhl dostatek času, aby mohla být nalahvována whisky destilovaná v roce 2008 ve Vizovicích. Do láhví putovala v roce 2016, tedy jako osmiletá. Od roku 2018 je k mání i její desetiletá varianta. Právě single malt Gold Cock 10 Years Old by se měla stát vlajkovou lodí nového whisky portfolia společnosti Rudolf Jelínek. Na další si ale bude potřeba počkat – podruhé se u Jelínků whisky destilovala až v roce 2014. Od roku 2016 se tak děje pravidelně, vždy v květnu a červnu, a výroba se postupně navyšuje.
Další povídání si už případně přečtěte na jejich webu - www.goldcock.cz
Na webu Visitchef.cz byl v říjnu zveřejněn rozhovor s Miroslavem Motyčkou - Gold Cock je česká whisky až do morku kostí.
Podle informace o čerstvě uvedené whisky Gold Cock Peated na trh bych odhadoval, že se rozhovor uskutečnil na konci léta 2020 a podle jiné v tom rozhovoru je možný i ten říjen 2020.
Určitě doporučuji se na rozhovor podívat. Mně se rozhovor líbil.
Miroslav Motyčka - Gold Cock je česká whisky až do morku kostí
Asi se úplně nesluší, abych na něj reagoval, ale udělám to. Je tam zmíněné oblíbené téma švestek u jejich základní desetileté single malt whisky.
Občas se vede diskuse ohledně švestkového/slivovicového aroma v této whisky. Mirek ji tam popírá. Já jsem se do ní v rámcí svých recenzí dost navážel (nemyslím si, že by se jednalo o reakci na mne, ale okomentuju si to). Za výrazným švestkovým aroma, které jsem tam cítil si stojím. Naposled jsme tuto diskusi na fóru vedli v listopadu 2020 a já jsem se rozhodl dát tuto whisky ochutnat dalším lidem, aniž by věděli, co ochutnávají a toto švestkové aroma mi potvrdili. Ochutnávali vzorek z mé láhve, kterou jsem koupil v prosinci 2019, také ji hned ochutnával a výrazné švestkové aroma jsem tam měl. Ochutnával jsem ji pak ještě jednou, stále tam bylo a protože mi tam úplně nesedí, tak z láhve nebylo moc upito. Švestkový test jsme dělali v prosinci 2020 a skoro nikdo mi tam švestky nepotvrdil. Ochutnával jsem společně s nimi a já jsem je tam už také neměl. Švestkový test tedy potvrdil Mirkova slova, ale současně si za svojí recenzí z roku 2019 stojím a i několik dalších českých whiskařů mi švestkové aroma potvrdilo. Jen ho neumím znovu předvést a do testu, zda bude v nově otevřené láhvi se mi úplně nechce.
A Mirka Motyčku můžete vidět i v dalších videích, kde je popisována výroba whisky Gold Cock a také doporučuji ke shlédnutí.
Gold Cock, česká whisky zblízka; 1. díl: Vše začíná ve sladovně v Bruntálu
Gold Cock, česká whisky zblízka; 2. díl: Kvašení a destilace ve Vizovicích
Gold Cock, česká whisky zblízka; 3. díl: Zrání whisky v sudech
Nyní (začátek roku 2021) je na webu značky Gold Cock podstatně více informací a protože to nechci vytrhávat z kontextu, tak je sem dám skoro celé - Výroba whisky (z webu goldcock.cz):
Whisky Gold Cock se začala vyrábět v období normalizace s cílem konkurovat destilátům západních mocností, a tak se na její výrobu vcelku logicky používaly výhradně suroviny pocházející z tehdejšího Československa. Základ tvořil ječmen sklizený na Hané, jenž se zpracovával v bruntálské sladovně. Pokud se nakuřoval, tak rašelinou ze severních Čech, přesněji z naleziště u Hory Svatého Šebestiána. Pro kvašení se používalo obyčejné droždí a voda pocházela z hlubokých podzemních studní v podhůří Jeseníků. Už když v roce 2005 získala ochranné známky na značku Gold Cock, část původní technologie a zásoby destilátu v sudech společnost Rudolf Jelínek, měla v plánu produkci whisky obnovit a o tři roky později tak i učinila. Cílem od samého počátku bylo navázat na původní výrobu v Těšeticích, nikoliv začít vyrábět úplně nový destilát pod starým jménem. S tím jde samozřejmě ruku v ruce i snaha se, co nejvíce to jde, držet původních postupů a surovin. Sladinka se tak i dnes do Vizovic vozí ze sladovny v Bruntále, proces kvašení rozbíhá obyčejné droždí a voda pochází z místních zdrojů a upravuje se pomocí reverzní osmózy.
Sladovna Bruntál je místo, z nějž dýchá tradice a historie. Sladinka pro whisky Gold Cock se zde vyrábí stále stejnými postupy jako před čtyřmi desítkami let. Ředitel sladovny Ing. Pavel Vavřík se spolu se svým týmem pro whisky z Vizovic nadchl natolik, že se nebrání ani různým experimentům s obilím či rašelinou. Základem je ale samozřejmě ječmen, v Bruntále pracují s různými odrůdami, jako jsou Bojos, Laudis, Malz či Overture. Prvním krokem při zpracovaní ječmene je sladování, které sestává z máčení obilného zrna, jež zabere 36–72 hodin, a klíčení, které trvá od čtyř do šesti dnů, během nichž se na humnech rozložené obilí vždy dvakrát denně obrací. Výsledkem je tzv. zelený slad, jenž putuje na hvozd, kde se suší a nakuřuje. Má-li být výsledkem nakouřená chuť, přidává se při hvozdění do ohně rašelina. Bruntálské sladovně ji dodává společnost Rašelina Soběslav, jež je přímým nástupcem někdejšího dodavatele. Hvozděný slad určený pro výrobu whisky Gold Cock se rozemele na hrubou drť zvanou šrot, který se nejprve zahřívá na kontrolované teploty, čímž se škrob pomocí enzymů, vzniklých ve sladu při klíčení, rozštěpí na jednoduché cukry a ty se pak vyplaví do sladinky.
Hotová sladinka se z Bruntálu převáží do Vizovic, kde se odehrávají všechny následné výrobní kroky. Prvním z nich je kvašení neboli fermentace. V nerezových kvasných nádržích se do sladinky přidá obyčejné droždí, které spustí proces přeměny cukrů na etanol a oxid uhličitý. Fermentace probíhá při teplotě kolem 22 °C a trvá zhruba 72 hodin. Výsledkem je tzv. břečka, jež má kolem 5–10 % alkoholu a velmi trpkou chuť a je vstupní surovinou pro destilaci. V destilačním kotli se postupně ohřívá, a protože etanol má nižší bod varu než voda, odpaří se rychleji. Vzniklé páry se srážejí a výsledkem je kýžený destilát, z nějž se musí odstranit úkap a dokap, ponechá se pouze jeho srdce. Ve vizovické palírně se pro destilaci whisky Gold Cock používají destilační přístroj značky Arnold Holstein o objemu 1500 l. Jde o dvojstupňový proces, po první destilaci má destilát zhruba 25 % alkoholu, po té druhé už kolem 64 %. Následně putuje do sudů, kde se z něj postupem času stane whisky. Od roku 2008, kdy se ve Vizovicích z produkcí whisky Gold Cock začalo, se výroba postupně navyšovala, v současnosti se ročně do sudů ukládá kolem 20 000 l destilátu.
Ke zrání whisky Gold Cock se používají sudy z několika zdrojů. V první řadě jde o sudy z Těšetic a Dolan o objemu 260–290 l, které jsou buď ještě v původním stavu, nebo už byly repasovány. Vyrobené jsou z evropského zimního dubu a všechny do jednoho jsou silně vypálené. Ty už ale samozřejmě dávno nestačí, doplnit je bylo potřeba o sudy nové, které společnosti Rudolf Jelínek dodává bednářství Bařina z Čejkovic a dříve také bednářství Fryzelka z Valašských Klobouků. Jejich objem se pohybuje mezi 220 a 280 l, vyrobeny jsou z evropského zimního dubu a jejich vnitřní strana je silně vypálená. Své uplatnění ve vizovických zracích skladech nalezly také sudy po bourbonu zakoupené od Heaven Hill Distilleries. Jsou z amerického bílého dubu, jejich objem se pohybuje kolem 200 l a zatím posloužily například ke zrání žitné nebo extra nakouřené single malt whisky. Opomenout nelze ani experimenty s dozráváním whisky v sudech po ovocných destilátech, ale také po červeném víně odrůdy Pinot noir. Vybrané edice whisky Gold Cock do láhví putují v sudové síle, vlajková loď palírny, jíž je single malt Gold Cock 10 y. o., se však s odkazem na rovnoběžku protínající Vizovice ředí na 49,2 % alkoholu.
Další povídání si už případně přečtěte na jejich webu - www.goldcock.cz