značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

  tisk textu

WHISKY

Pod slovem whisky si určitě každý něco představí - někdo whisky ještě nepil a zná ji z reklam jako drahé luxusní pití, někdo má špatnou vzpomínku díky špatné volbě ochutnávané whisky, někomu se zase hned vybaví jeho oblíbená značka.

Všichni se ale určitě setkali s tím, že whisky měla uvedenou zemi původu. Vždyť mnoho lidí, když mluví o tom, že pije whisky, tak upřesňuje zda skotskou či irskou anebo bourbon (jak většina nazývá americkou produkci), málokdo už zpočátku rozlišuje zda míchanou či single malt. Pravda, někteří naopak ani nerozlišují zda je to whisky, whiskey nebo bourbon.

A to ještě nemluvím o tom, že dost lidí si ani neumí představit, že existuje i jiná whisky než ta známá skotská, irská a bourbon. Že whisky se vyrábí snad v každé zemi světa a že i ty skotské, irské a bourbony se od sebe vzájemně dost liší a to nejen mezi jednotlivými zeměmi, ale je i mnoho rozdílů jen mezi produkty jediné země i jednoho výrobce/palírny.

Tento web původně vzniknul jako moje místo pro ukládání informací o whisky, co jsem našel. Zjistil jsem, že pokud si budu chtít přečíst česky o whisky více informací na jednom místě, tak si je tam budu muset nejdříve napsat. A pak jsem se začal snažit, aby byl přínosem i pro ostatní co se o whisky zajímají. A třeba přivede k whisky i ty, kteří jí odmítají. Jak jsem nedávno osobně slyšel, když jsem dal ochutnat single malt whisky: "Já na whisky nejsem. Už jsem jí ochutnala a není to to, co by mi chutnalo." a po chvíli "Hele, tohle je ale celkem dobrý." Bohužel dost lidí získá svůj názor na whisky v hospodě po zkušenosti se základní Ballantinkou, Tullamorkou a podobnými. Těžko si pak umí představit, že když přivoní k whisky, tak mohou cítit i med, karamalel, čokoládu, sladkost, ovoce, květiny, les, dřevo a mnoho mnoho dalších vůní a totéž i v chutích (samozřejmě, že ne všechny najednou), že whisky nemusí chutnat jentak obyčejně "whiskově" nebo dokonce hnusně.

A věřte tomu, že platí známé: Žádné dvě značky whisky nechutnají stejně.

U některých značek zde na webu můžete nalézt pouze fotky nebo jen krátký text, texty se budu snažit postupně doplňovat, ale vzhledem k velkému rozsahu celého webu to je občas časově velmi náročné. U některých najdete jen fotky, protože pouze opsat informaci s názvem whisky z etikety mi přijde zbytečné. Je celkem těžké se ke značkám zpětně vracet a než obejdu celé kolečko, tak je to na pár let. Pokud máte doma láhev, jejíž fotka zde chybí, či je nekvalitní, tak budu rád když mi ji zde k uveřejnění zašlete.

Věnuji se hlavně skotské single malt whisky. I se relativně dobře píše, protože většina této whisky má i jasné místo původu - tedy palírnu. U některých je to alespoň oblast. Ale i tak je to dobře zařaditelné. Najdete tu samozřejmě ale i míchané a další skotské whisky. Díky jasně danému značení a nevelkému množství druhů whisky (single malt, blended malt, grain, blended) u skotských whisky je to alespoň trochu přehledné.
Irské whisk(e)y mě až tolik neoslovily. Což je občas vidět v mých komentářích. Z hlediska psaní jsou stále ještě přijatelné. Sice se v jedné palírně vyrábí i velké množství značek, ale stále se to dá.
Amerika a to ať USA nebo Kanada mě také moc neoslovily. A navíc se špatně píšou. V USA pod jednou značkou můžeme najít různé druhy, většina palíren vyrábí mnoho značek a ty se od sebe dost liší, nejen chutí, ale i druhem. Občas mám pocit, že u některých značek se jim ta výroba i stěhuje po palírnách. Kanada je o něco lepší, ale zase je k ní méně informací. Japonskem se teprve budu muset více prokousat.

I tak se budu snažit, aby to tu celkově přibývalo. Není ale možné strávit celý večer hledáním informací a pak napsat u jedné značky jednu větu a přidat jednu fotku, to bych to tu nikdy nedodělal. Ono se to tedy do konce nikdy dodělat nedá, svět whisky je nekonečný, stále živý a stále se vyvíjí a mění.

na začátek stránky

U whisky asi všechny nejvíce zajímá, jak bude chutnat. Snažím se k jednotlivým značkám dávat charakteristiky, tak abyste si mohli udělat lepší představu o tom, co vás s touto značkou může čekat. Charakteristiky tam dávám svoje a také od různých autorů z knížek o whisky. Je zde také odkaz na fórum v češtině, kde si můžete přečíst názory dalších lidí.

Při čtení nezapomeňte na to, že chutě jsou individuální, takže whisky, kterou někdo označil za skvělou whisky, vám nemusí vůbec chutnat a obráceně. Posouzení chuti a celkového názoru na whisky ovliňuje také spousta různých věcí, od jídla, které jste jedli před ochutnávkou, přes předtím ochutnávanou whisky, dříve ochutnávanou whisky a vzpomínkou na ní, až po náladu a celkové rozpoložení. Také trvá několik let, než se člověk naučí whisky ochutnávat, takže první dojmy zapsané před několika lety se mohou výrazně lišit od dojmů aktuálních.

Navíc objem whisky, která se ochutnává na ochutnávkách (nejen na ochutnávkách, myšleno obecně vzorky), není zcela ideální (ale jde to, je to takový kompromis mezi množstvím na ochutnávku, cenou a množstvím, aby se člověk hned neopil), protože whisky která neupoutá na první dojem, by se mohla po druhém doušku stát vaší oblíbenou. Některé se stanou oblíbené až po pár doušcích. Nelze ale od každého plnění koupit celou láhev a tak whisky občas dostanou jen jednu šanci.

U whisky, kterou jsem ochutnal, přidávám i svoje dojmy. Někdy jsou to velmi stručné poznámky z ochutnávek a někdy jsem se rozepsal více. Zde je často vidět, zda se jednalo jen o ochutnávku z jedné skleničky nebo zda byla k dispozici celá láhev. Pokud mám celou láhev, tak se mohu déle věnovat hledání chutí, přirovnávání charakteru whisky a celkově se více rozepsat.
Při novém ochutnání whisky, kterou jsem zde již psal občas nechávám i poznámky z dřívější ochutnávky, zvlášť když jsou nové dojmy odlišné od té minulé. Někdy je vidět, jak hodně záleží na whisky, kterou jsem ochutnával předtím. Pokud po horších whisky ochutnám průměrnou, tak ji můžu hodnotit lépe, protože konečně "něco pitelného" a pokud stejná whisky přijde po dobrých kouscích, tak ji nejspíše odsoudím, jako nezajímavý průměr.

Při ochutnávání se nedívám předem na své poznámky ani na hodnocení jiných, abych se tak vyhnul ovlivnění co tam hledat, očekávat, případně nebyl ovlivněn tím, že ostatní jí chválí, mě ovšem nezaujala a nehci být za "amatéra", který nepozná tak skvělou whisky. Každému chutná něco jiného, každý preferuje svoje chutě a tak co jeden považuje za nápoj nebeský, může pro druhého být whisky, ke které se už ani nechce vracet nebo dokonce ani dopít nalitou sklenku. Do poznámek svých i ostatních koukám až následně, případně pro inspraci, když nemohu najít to správné pojmenování chuti, kterou tam cítím. Takovéto - tam je jasná chuť, ale sakra co mi to připomíná, to je úplně jasné, ale co to sakra je.

Přidané jsou tam i charakteristiky od známých osobností a odkazy na Netharovo fórum, kde se schází mnoho fanoušků whisky a lze se tam dočíst jejich pohledy a názory na různé whisky, ale i tak obecně.

Například Michael Jackson používá známkování whisky:
50 - 59: whisky, které chybí vyváženost nebo charakter a neměla se nikdy plnit do lahví jako čistá
60 - 69: whisky příjemná, leč nijak zvláštní
70 - 79: whisky, která již stojí za ochutnání
80 - 89: whisky výrazné a mimořádné
90 - 100: whisky "velikáni".

Pokud by vás zajímaly whisky, které jsem ochutnal a napsal u nich svoje recenze, tak jejich seznam byl přesunut od obsahu.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 10.11.2019