značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

[klajnlíš]  výslovnost  tisk textu

CLYNELISH

Palírna Clynelish byla založena v roce 1967. Historie palírny Clynelish je více než těsně provázána s nedaleko stojící palírnou Brora. Palírna převzala jméno právě po vedle stojící palírně. Také proto je whisky z této palírny často porovnávána s whisky, kterou dříve vyráběli ve vedle stojící palírně. Tím že je palírna celkem nová, je moderně vybavená. Je v ní 12 destilačních aparatur a vodu bere z Clynemilton Burn. Majitelem palírny je United Distillers a licenci mají Ainslie & Heilbron.

Palírna ClynelishPalírna ClynelishPalírna ClynelishVlevo palírna Clynelish, vpravo palírna Brora

V jednu dobu se v palírně Clynelish a Brora vyráběly whisky označované jako Clynelish A (stará palírna, dnes pod názvem Brora) a Clynelish B (v nové palírně). Britský státní výbor pro cla a daně, ale trval na tom, aby whisky měly rozdílné názvy.

V palírně Clynelish - rmutovací káďV palírně Clynelish - destilační kotle pro první a druhou destilaciV palírně Clynelish - destilační kotel pro první detilaci

Typy

Vyrábí se převážně jako 12-ti, 14-ti a 22 letá whisky, v sérii Flora & Fauna byla prezentována 12-ti letá a z tradice se také vyrábí jako 18-ti letá pod názvem Brora.
Clynelish má téměř ostrovní charakter. V palírně se používá středně silný rašelinový slad. Odborníci však říkají, že nedosahuje kvalit whisky z původní palírny Clynelish.

Používá se jako jedna ze složek při míchaní whisky Johnnie Walker. Je srdcem Johnnie Walker Gold Label.

Clynelish 14-ti letá 43% (Flora a Fauna)Clynelish 14-ti letá 46%Clynelish 1982 Cask Strength 1982/1997 57,7%Clynelish 23 letá Rare Malts Selection 1974 51,9%Clynelish 1989 Gordon & MacPhail Cask 57,8%Clynelish 11-ti letá Cadenhead´s 1989/2.2001 57,3%

Článek na PoznejWhisky.cz:

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Clynelish 28letá 1971 Signatory Vintage 4.3.1971/30.7.1999 Cask No.2707 53,9%Clynelish 28letá 1971 Signatory Vintage 4.3.1971/30.7.1999 Cask No.2707 53,9%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Aroma příjemné, ale neotevřené, chuť spíš zavřená, ale přesto docela příjemná, dokončení celkem nijaké. Po pár kapkách vody: aroma se otevřelo do sladka, chuť otevřená, bohatší, relativně komplexní, žádná převažující chuť, dokončení střední, lehce štiplavé, celkově dobrá, ale zázrak se nekoná. (21.5.2007)
Clynelish 14letá 46%Clynelish 14letá 46%:
Velmi stručné poznámky zapamatované při ochutnávání v baru v roce 2021:
Příjemně pitelná whisky s lehce voskovým nádechem. Pokud ji někde potkám pro větší vychutnání, tak ji neodmítnu. (14.8.2021)
Clynelish 1983 20y Murray McDavid Mission - Selection Number Three 46%Clynelish 1983 20y Murray McDavid Mission - Selection Number Three 46%:
Velmi stručné poznámky zapamatované při ochutnávání v baru v roce 2021:
V aroma mě překvapilo nezralé ovoce, zelená jablka. Ovšem v chuti již nebyly, tak byla famózní. Krásně komplexně vyvážená, kdy si užíváte ten zážitek vychutnávání a nechce se vám rozptylovat se hledáním chutí v něčem tak krásně komplexním. (27.10.2021)

Jiří Šinogl

- odposlechnuto na FB - 26.3.2022:

Sešli se mi tu vzorky Clynelish a v rámci doplnění vzdělání jsem si je musel dát, chápete že jo?
O whisky samozřejmě vůbec nešlo, je to studijní materiál na téma waxy a Clynelish

1. Clynelish 12-year-old
tohle je Old Clynelish pálený před uzavřením palírny v roce 1968 a před otevřením nové moderní Clynelish v roce 1968. Je to whisky velmi kyselá, určitě refill bourbon, bez vlivu waxy, bez vlivu OBE

2. Clynelish 1971 SV
whisky z nové palírny, páleno cca 3 roky po jejím otevření v roce 1971. Za mne také vyjetý sud, krásný charakter palírny, už ve vůni z toho jde hodně propolis, vanilka. V chuti, velký vliv waxy, úplně potáhne jazyk, přidává se svíravost a pepř. Je to opravdu hodně drsná whisky.

3. Clynelish 1973 SV
Rok 1973, nejstarší ze vzorků, 33 let, ve vůni je znatelná trpkost dřeva, v chuti výrazné waxy a svíravé dřevo. Dřevitost je ještě snesitelná.

4. Clynelish 1974
Rok 1974, byl po 1972 prý nejlepší ročník Clynelish, výrazný ovocnost, svěží šťavnatá vůně, v chuti ovocná a silně waxy, dokončení vanilka a hodně pepře. Z této serie nejlepší whisky.

5. Clynelish 12-year-old GM
Skok do roku 1983, celkově sladší než předchozí ročníky, ve vůni náznak propolisu, v chuti waxy jen lehce, převládá suché ovoce.

6. Clynelish Available only at the Distillery
Další skok do roku cca 1996-1998, typická současná bourbonová parfémová voňavka. Whisky pitelná, ale do předchozí sady vůbec nezapadá, nejen že není podobná charakteru ale je zcela bez waxy.

Na této sadě se mi potvrdilo že v současné Clynelish není ani stopa po waxy, voskovosti pro kterou je proslulá. Je to velká škoda, byť nejsem té voskovosti úplnej fanda, má to něco do sebe a věřím že to fanoušky najde.

Ale kam se teda ztratil vosk ?

Diageo tvrdí že reciever na feints byl plný nějakého bordelu tak ho vyčistili a "bordel" tam vrátili zpět, ale že se to ztratilo. Whisky po 3 letech od postavení palírny je silně vosková, to už byl receiver plný bordelu aby to oblivňovalo charakter? nemyslím si.

Pak je mnoho teorií týkající se ječmene, kvasinek, cut a jedna je méně pravděpodobná než druhá.

Znalci jako Sukhinder a Serge se shodují že waxy vznikalo ze špíny. Že prý byl v palírně takový bordel a nehygienické podmínky a prdělo se na čištění a jela se výroba a že prý z toho to je. Pak Diageo začalo zavádět různá ISO a hygienické zásady a waxyness se prostě vytratila. Osobně mi to připadá nejvíc pravděpodobné a i tomu odpovídá časová linie vývoje waxy.

Ale aby nezůstalo jen u tohoho, jeden investorský tip :) Tyhle staré Clynelish jsou stále na trhu a osobně je považuji za silně podhodnocené a jsem si jistý že jejich čas nastává a je čas nějakou koupit ještě za "rozumné" peníze.

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Clynelish 14letá Flora & Fauna 43%Clynelish 14letá Flora & Fauna 43%:
Barva: světle zlatá.
Aroma: moře, rašelina, možná mořské řasy.
Tělo: střední až plné, jemné, výrazně olejové.
Chuť: zpočátku sladová (nasládlá po přidání vody), přechází do ovocné, kořeněné s tóny mořských řas a soli.
Dokončení: pozoruhodná přetrvávající kořeněná chuť, zůstává velmi čerstvá s důraznou hořčičnou chutí, fantasticky lahodná sladová whisky.
Známka: 81
Clynelish 1982 Cask Strength 1982/1997 57,7%Clynelish 1982 Cask Strength 1982/1997 57,7%:
Barva: zářivá zelenkavě zlatá.
Aroma: uzavřené mořské řasy, olejové, střelný prach.
Tělo: střední, velmi pevné.
Chuť: olejová, hořčičná, obilná, nakyslost a sladkost mořských řas, pevněji kombinovaná než v sériích Flora a Fauna, ale dokončení mohutné.
Dokončení: pepřové, mořské řasy, slanost.
Známka: 81
obrázek není k dispoziciClynelish 22letá 1972 Rare Malts 58,95%:
Barva: citronová.
Aroma: čerstvé, na Clynelish uzavřené, kořeněné, trávové, slané.
Tělo: pevné, olejové.
Chuť: začíná jemně, silně sladová, melasově rašelinová, trávová a po řeřiše, toast, máslová, slaná.
Dokončení: pozdní, velký nárůst chutí, pepřové, pískové, hřejivé.
Známka: 82
obrázek není k dispoziciClynelish 9letá 1989 Adelphi sud 6081 61,6%:
Barva: velmi světle zlatá.
Aroma: výrazně květinové, na poměrně mladou whisky jemné.
Tělo: lehké, jemné.
Chuť: květinová, řeřicha, koření, sůl, lahodná souhra chutí, příjemná, květinový aperitiv.
Dokončení: trochu mořských řas, později nasládlá.
Známka: 80
obrázek není k dispoziciClynelish 1983 Signatory 43%:
Barva: velmi světlé bílé víno.
Aroma: slabě po mořských řasách a mořském vzduchu.
Tělo: slabě hedvábné.
Chuť: lehká, osvěžující, uprostřed slabá, v závěru stopy po koření.
Dokončení: pepřové, lehké, ovocné, mořské řasy, mořská sůl, koření, patrná hořčičná suchost a teplo.
Známka: 78

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciClynelish 14letá 46%:
Barva: Jasně zlatá.
Aroma: Petré. Vosk ze svíček/včelí vosk s nádechem sušeného tropického ovoce a citrusů i medu. Exotické.
Tělo: Medové, měkké. Voskové.
Chuť: Otázka složení. Dřevěné uhlí, med, broskev. Vyváženo dubem. Lehká koření.
Dokončení: Suché, lehký pepř, zjemňuje se.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:

Clynelish 14letá 46%Clynelish 14letá:
Barva: Zářivá středně zlatá.
Aroma: Kořeněné a voňavé, s náznakem "vosku", který fajnšmekři nemají rádi.
Chuť: Minimálně střední tělo, ale se smetanovým až voskovým účinkem v ústech. Květinová, exotické ovoce a koření, stopy kouře a medu.
Dokončení: Slané, vysychající, lehce nahořklé doznění.

v knize Svět whisky hodnotí:

Clynelish 14letá 46%Clynelish 14letá 46%:
Plná ovocná a sladová chuť s krémovou konzistencí a náznakem kouře.

Recenze na GentlemansWhiskyClub.cz:

Recenze na Officer's lounge

Recenze na whisky.nethar.cz:

Clynelish 7 yo 2012 SMWS 26.140

Clynelish 7 yo 2012 SMWS 26.141

Clynelish 8 yo 2011 SMWS 26.139

Clynelish 8 yo 2012 SMWS 26.145

Clynelish 8 yo 2011 SMWS 26.154

Clynelish 8 yo 2011 SMWS 26.149

Clynelish 9 yo 2010 SMWS 26.138

Clynelish 9 yo 2010 Whisky Trail

Clynelish 11 yo 2011 Whisky Show 2022

Clynelish 10 yo 1992 Hedges & Butler

Clynelish 10 yo 1995 Adelphi

Clynelish 14 yo

Clynelish 16 yo 1997 Wr

Clynelish 16 yo 2000 SMWS 26.118

Clynelish 17 yo 1992 Signatory Unchillfiltered

Clynelish 18 yo 1996 Signatory

Clynelish 18 yo TWE

Clynelish 19 yo 1995 DT Dimensions

Clynelish 20 yo 1996 Signatory Vintage

Clynelish 20 yo 1996 Whiskyherbst

Clynelish 20 yo Signatory Cask Strength cask 8686

Clynelish 23 yo 1995 SMoS

Clynelish 26 yo 1995 SMoS

Clynelish 1992 14 yo The Un-Chillfiltered Collection

Clynelish 1992 Distillers Edition

Clynelish 1997 Distillers Edition

Clynelish 1997 Wy

Clynelish Distillery Exclusive 2008

Clynelish Distillery Exclusive 2017

Clynelish Reserve Game of Thrones

Etiketa Clynelish 14-ti letá 43%Clynelish 14-ti letá 46%Etiketa Clynelish Cask Strength 1982/1997 57,7%Etiketa Clynelish 24 letá Rare Malts Selection 1972Etiketa Clynelish Signatory Vintage 1989 17.5.1989/12.3.2001 South African Sherry CaskEtiketa Clynelish 13-ti letá Douglas Laing Old Malt Cask 7.1989/2.2003 minimálně posledních 6 měsíců dozrávala v sudech po rumu 50%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 26.11.2023